Τεχνολογία το απόλυτο όπλο;
Ο πόλεμος της πληροφορίας, είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρός πως μαίνεται , παγκοσμίως. Εκείνος που θα έχει τον μεγαλύτερο ή απόλυτο έλεγχο σε όσες περισσότερες πηγές πληροφοριών κερδίζει.
Απο την εποχή που το πρώτο Arpanet έκανε την εμφάνιση του στον στρατό των ΗΠΑ, το μέλλον είχε ήδη διαγράψει την πορεία και τον συσχετισμό της γνώσης/πληροφορίας με εκείνον που θα είχε την καλύτερη μορφή τεχνολογίας, σε εφαρμογή. Σε ενα σημερινό κόσμο ειδικά που πλέον οι πληροφορίες είναι τόσες πολλές και μέσα απο τεχνολογικές συσκευές που είναι πραγματικά προσιτές σε όλους, το «παιχνίδι» γιγαντώνεται. Κάμερες, κινητά , υπολογιστές, δίκτυα, βάσεις δεδομένων, ψηφιακά μέσα, δορυφόροι, χαρτο-δρομολογητές. Όλα προσιτά σε όλους αλλά ελεγχόμενα και απο αυτούς που μπορούν και γνωρίζουν.
Υπάρχει κόσμος που είναι απλοί χρήστες , που όμως δεν είναι και ικανοί να αντιληφθούν την μεγάλη εικόνα, είτε λόγω άγνοιας , είτε λόγω ακόμα και ημιμάθειας. Το θέμα της παρακολούθησης ειδικά και των προσωπικών δεδομένων , είμαι σίγουρος οτι έχει διαβαστεί ούκ ολίγες φορές σε forums, ή και σε άρθρα στα ΜΜΕ. Μήπως όμως είναι καιρός να πιάσουμε και λίγο την μεγαλύτερη εικόνα και να δείξουμε μύθους και αλήθειες για το θέμα αυτό, πιάνοντας ειδικά την τεχνολογία σε κάθε υπηρεσία που μας δίνει , αλλά και στο πως ελέγχεται αυτή;
Μερικά στοιχεία που επιβαρρύνουν την κατάσταση και αφορά κυρίως άτομα που δεν θέλουν να εξικοιωθούν με τις τεχνολογικές συσκευές που έχουν στην κατοχή τους, απορρίπτοντας την ανάγνωση εγχειριδιών. Εκείνο που έχω να υπενθυμίσω προς όλους , είναι πως ναι μεν η τεχνολογία εξυπηρετεί σαν εργαλείο, αλλά ακριβώς σαν εργαλείο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο για εμάς αν δεν ξέρουμε να το χειριζόμαστε και να εφαρμόζουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
1. Τρόπος σκέψης. Το Α και το Ω... απο την στιγμή που ζούμε σε μια κοινωνία δομημένη με ενα σύστημα παροχής υπηρεσιών απο τρίτους, είμαστε σίγουρα κάπου καταχωρημένοι με αρκετά προσωπικά στοιχεία. Απο εφορία (ΑΦΜ), ΙΚΑ(ιατρικό μητρώο), μέχρι και Τειρεσία (οικονομική κατάσταση), Ληξιαρχείο (Γέννηση, Στράτευση), ΔΕΚΟ κτλ. Δεν είμαστε στο «κρυφό» πόσο μάλλον όταν αυτά τα στοιχεία είναι προσβάσιμα απο εκείνους που μπορούν και έχουν την εξουσία να το κάνουν. Έχοντας λοιπόν αυτό υπόψη , καλό είναι να θεωρούμε πως ήδη η δυνατότητα παρακολούθησης μας υπάρχει. Το θέμα είναι να δοθεί η αφορμή.
Κάπου εκεί επικρατεί και η κοινή λογική και το οτι «Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τίμια!». Η παρακολούθηση αφορά συνήθως εγκληματίες, τρομοκράτες, ανώμαλους (παιδεραστές κτλ.) και οχι απλούς πολίτες. Η κοινή λογική επίσης λέει πως αν ήθελαν για διάστημα 24/7 να παρακολουθήσουν 10.000.000 κατοίκους της Ελλάδος , ας πούμε, τα μέσα πολύ απλά δεν θα επαρκούσαν. Οπότε το κάνουν μόνο για όσους δείχνουν οτι δεν θέλουν να υποστούν κάτι τέτοιο.
2. Κάθε τεχνολογική συσκευή που έχουμε στην κατοχή μας, σίγουρα θα περιέχει κάποιο δεδομένο δικό μας... είτε σε ψηφιακή μορφή, είτε στα συνοδευτικά της έγγραφα (εγγύηση-απόδειξη). Το πόσο σημαντική θα είναι για εμάς, εξαρτάται άμεσα απο το πόσο σημαντικά είναι τα στοιχεία που περιέχει ή μεταδίδει.
3. ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΟΓΜΑ... που πρέπει να το προσθέσουμε στον τρόπο σκέψης μας... στον κόσμο της τεχνολογίας , ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 100% ΑΣΦΑΛΕΣ. Οτι κλειδώνει , ξεκλειδώνει και παραβιάζεται.
4. Κάθε συσκευή που μεταδίδει δεδομένα μέσω τρίτων , πάντα είναι σε κίνδυνο να υποκλαπούν. Καλό είναι όταν τα δεδομένα που διακινούνται ,είναι μεγάλης σημασίας και ευαισθησίας, να κρυπτογραφούνται. Διαφορετικά καλό είναι να αποφεύγουμε να τα διακινούμε , μέσω δικτύων χωρίς κάποια προστασία. Ειδικά στα κινητά τηλέφωνα , μιας και μιλάμε για ασύρματο τρόπο μετάδοσης, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας, οτι ειδικά με αυτό τον τρόπο μετάδοσης, ο οποιοσδήποτε μπορεί να «ακούσει».
5. Κάθε συσκευή που φέρει ειδική μνήμη αποθήκευσης δεδομένων, είναι πιθανή πηγή απώλειας δεδομένων. Θα είναι καλό λοιπόν , όταν έρθει η ώρα να δωρίσουμε/πουλήσουμε μια παλιά συσκευή μας, να είμαστε σίγουροι πως τα δεδομένα μας , είναι διαγραμμένα για τα καλά. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα επανεγγραφής που μπορούν να διασφαλίσουν μια τέτοια κατάσταση.
6. Προσοχή σε κωδικούς και στοιχεία πρόσβασης . Να θυμάστε πάντα οτι είναι απόλυτα προσωπικοί και αφορούν μόνο την δική σας χρήση. Κάθε φορά που θα τους δώσουμε ή θα τους εισάγουμε παρουσία άλλου ατόμου, ουσιαστικά μόνοι μας δίνουμε και το δικαίωμα υποκλοπής δεδομένων και οχι μόνο.
7. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος άμεση πρόσβαση σε μια συσκευή για να αποκτήσει δεδομένα. Μπορεί κάλλιστα να κάνει χρήση έμμεσων τρόπων. Λογαριασμοί, έγγραφα και άλλα πράγματα που μπορεί να πετάμε αμέσως μετά την πληρωμή τους ή την χρήση τους, είναι ικανά να δώσουν αρκετά στοιχεία σε ενα κακόβουλο άτομο. Παράδειγμα μια απόδειξη τελών κυκλοφορίας, περιέχουν διεύθυνση, ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο , πατρώνυμο και φυσικά στοιχεία Ι.Χ. Μπορούμε να τα σκίζουμε σε αρκετά κομμάτια τουλάχιστον πριν τα πετάξουμε , αν δεν έχουμε ειδικό κάδο απορριμάτων για καταστροφή εγγράφων.
Κάμερες....
Γιατί ξεχωριστό θέμα για τις κάμερες;.... μα γιατί ειδικά σε αυτό το κομμάτι το τι έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό , είναι πλέον στα όρια του γραφικού. Καταρχάς να πούμε οτι οι περισσότερες αντιδράσεις αφορούν κάμερες που υπάρχουν ή θα τοποθετηθούν στους δρόμους. Θεωρείται οτι απο αυτές θα μπορεί να υπάρξει έλεγχος ατόμων , και πιθανώς εξαναγκασμός/έλεγχος προσωπικών δεδομένων. Πάμε λοιπόν συγκεκριμένα για τις κάμερες.
Μύθος 1ος... Οι κάμερες θα παρακολουθούν και θα καταγράφουν τα πάντα. Η αλήθεια είναι οτι μόνο μερικές θα είναι ενεργές , μιας και για να ελεγχθεί όλη η περιφέρεια της Ελλάδος , για κάθε κάτοικο, θα χρειαστούν θεωρητικά 2 κάμερες ανά δρόμο σε κάθε πόλη. Αυτές μετά θα πρέπει να συνδέονται με κέντρο – υποσταθμό σε κάθε πόλη και εκεί να καταχωρούνται τα πάντα για κάθε 24ωρο επί 365 μέρες τον χρόνο. Και μόνο ο χώρος που θα χρειαστεί για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων για 1000 κάμερες μέσα σε μια μικρή πόλη, δεν φτάνουν οι αποθήκες στην Μάνδρα Αττικής. Ουσιαστικά εκεί μάλλον που θα είναι ενεργές οι κάμερες θα είναι , σε πιθανότητα βιαίων επεισοδίων.
Μύθος 2ος... Η παρακόλουθηση θα επιφέρει το «ταίριαγμα» του προσώπου , και θα υπάρχει «φακέλωμα». Η ερώτηση είναι με τι θα διασταυρώνεται/ταυτίζεται; Απο την στιγμή που ακόμα και για τις νέες ταυτότητες , πλήρης βάση δεδομένων δεν υφίσταται. Πως ακριβώς λοιπόν θα υπάρξει τάυτιση και ακόμα περισσότερο θα επέρθει τιμωρία; Ακόμα όμως και αν είναι εφικτό, κάθε χρήση τέτοιου δεδομένου, θεωρείται παράνομη εκτός και αν έχεις προκαλέσει ζημιές ή βλάβες προς τρίτους.
Μια προσωπική σημείωση... μετά την ύπαρξη καμερών σε υπολογιστές, κινητά, κρυφές ή μη φωτογραφίες απο περαστικούς ακόμα, κάμερες σε καταστήματα, κάμερες δορυφόρου κτλ... θυμηθήκαμε οτι παραβιάζεται το προσωπικό μας δεδομένο , αν υπάρχουν και κάμερες στους δρόμους;
Είναι κατανοητό βέβαια το τι μπορεί να γίνει αν αυτές οι κάμερες και μέσα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό , και έρθει στο μυαλό μας το «Ποιός θα φυλάει τους φύλακες;». Αλλά σε αυτή την περίπτωση , μόνο οι κάμερες είναι; Οι κάμερες θα δώσουν ίσως ενα clip. Απο εκεί και πέρα όμως για να γίνει λάθος η χρήση του, θα πρέπει να υπάρχει ενα ανάλογο σύστημα παραβίασης ιδιωτικότητος, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κανάλια καταγραφής του συστήματος , που θα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως ΑΦΜ, ΙΚΑ, κτλ...αλλά... ωχ!.... αυτά δεν υπάρχουν ήδη;
Μήπως και τα στοιχεία μας καταγεγραμμένα στα μητρώα της ΕΛ.ΑΣ με τις νέες ταυτότητες; Ή στην διεθνή βάση VISA-WAIVER για να έχουμε ταξιδιωτική άδεια , προς χώρες όπως UK-USA;
Αυτά είναι στοιχεία όμως που είναι αναμενόμενο κάποιος πολίτης να μην τα γνωρίζει, εκτός και αν μπεί στην διαδικασία να ερευνήσει περί τεχνολογίας, περί δεδομένων σε ψηφιακή μορφή. Να μπεί σε διαδικασία ανάγνωσης του συντάγματος της Ε.Ε. αλλά και της χώρας του, τουλάχιστον όσον αφορά τα άρθρα για τα ιδιωτικά δικαιώματα του ατόμου. Γενικά να είναι ενας ενήμερος πολίτης που δεν θα περιμένει να του πουν τι μπορεί να κάνει και τι δικαιώματα έχει , αλλά να τα βρίσκει μόνος του μέσα απο κοινές πηγές πληροφόρησης σε βιβλιοθήκες και το web (που δεν είναι μόνο torrents ,clips & τσόντες).
Η τεχνολογία όπως είπαμε είναι ενα εργαλείο που μπορεί να δώσει πάρα πολλά σε εκείνον που το χειρίζεται. Αλλά όπως κάθε εργαλείο , αν δεν λάβεις τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αν δεν διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης, το πιθανότερο είναι είτε να τραυματιστείς κάνοντας χρήση του, είτε να το δώσεις οικειοθελώς σε κάποιον τρίτον και να τον εμπιστευτείς στο τι θα πράξει με αυτό για σένα..... με οτι και αν σημαίνει αυτό.
Gandalf