Από τη Ρωσία με αγάπη και… πολύ χρήμα
Γνώρισαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Και όμως σήμερα αποτελούν το πλέον δυναμικό κομμάτι στον τουρισμό, αλλά και τις επενδύσεις σε ακίνητα.
Από τη Χαλκιδική έως την Κρήτη Ρώσοι νεόπλουτοι επενδυτές έρχονται να στηρίξουν τη «βιομηχανία» του τουρισμού ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά για διακοπές αλλά και για αγορές ξενοδοχείων και παραθαλάσσιων εκτάσεων-φιλέτα.
Τουλάχιστον 50.000 Ρώσοι εκατομμυριούχοι ενδιαφέρονται για άμεσες επενδύσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μεζονέτες), μεταξύ των οποίων και πολλοί οι οποίοι αγοράζουν βίλες και πολυτελείς κατοικίες. Οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν σήμερα το πιο δυναμικό κομμάτι επισκεπτών, οι οποίοι ξοδεύουν ακόμη και 100.000 ευρώ την εβδομάδα μόνο για διαμονή.
Υπάρχουν περιπτώσεις Ρώσων οι οποίοι ξοδεύουν περίπου 50.000 την ημέρα.
Η Χαλκιδική, η Κρήτη (Ελούντα), οι Κυκλάδες, η Κέρκυρα είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες -επενδυτές.
«Απόβαση» έχουν κάνει και στην Αττική, από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το Λαύριο και τη Σαρωνίδα. Η εκτίμηση και του υπουργού Τουρισμού, κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, είναι ότι η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία θα είναι αυξημένη κατά 30%.
Ανάλογη είναι η εκτίμηση και προέδρων των ξενοδόχων στην Κρήτη αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, ότι δηλαδή «πλέον έχουμε μπει, μετά τη βρετανική και τη γερμανική, στη ρωσική εποχή σε μια περίοδο που ο τουρισμός δοκιμάζεται σε όλη τη χώρα».
Η στροφή των Ρώσων προς την Ελλάδα μόνο τυχαία και συγκυριακή δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ηδη στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στη Μόσχα λειτουργούν γραφεία που ασχολούνται με την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, ενώ και εδώ τα τελευταία χρόνια μεσιτικά και τουριστικά γραφεία ασχολούνται μόνο με τους Ρώσους επενδυτές. Κοινή εκτίμηση είναι ότι «η κάθοδος των Ρώσων θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό αλλά και σε δραστηριότητες οι οποίες είχαν συρρικνωθεί, όπως στη γουνοποιία στην Καστοριά».
Περιπου 25.000 Ρώσοι επισκεφθηκαν τη χωρα μας
Η εικόνα «έρχεται» από την Κρήτη. Ελούντα, αρχές Ιουνίου: Η εντυπωσιακή, με φιμέ τζάμια, σκουρόχρωμη, λιμουζίνα «Μπέντλεϊ» σταματά στο κατώφλι του πεντάστερου ξενοδοχείου. Ο οδηγός, ντυμένος στα μαύρα με ολόλευκα γάντια, κατεβαίνει και ανοίγει τη δεξιά πίσω πόρτα. Οι «πελάτες» -που, σημειωτέον, πληρώνουν 10.000 ευρώ την ημέρα για διαμονή- πλησιάζουν: ένας κομψός άνδρας, μία γυναίκα «στην τρίχα» και ακόμα μία καλοντυμένη κυρία που κρατά ένα αγόρι. Επιβιβάζονται στη «λίμο» που ενοικίασαν, προς 2.000 ευρώ την ημέρα, για να βολτάρουν στο νομό Λασιθίου.
Πρόκειται για ρωσική οικογένεια «της υψηλής κοινωνίας», που κατέφθασε στην Ελλάδα -μαζί με την οικιακή βοηθό (!)- για 20ήμερες διακοπές.
Εξωπραγματικό; Καθόλου. Είναι ένα σύνηθες «σκηνικό», τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, στην Κρήτη, αλλά και στη Χαλκιδική. Δύο τοπ ελληνικοί προορισμοί για τους «πιο λεφτάδες από τους Γερμανούς και Βρετανούς, αν και καμιά φορά ‘’άγαρμπους’’ στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά, Ρώσους τουρίστες», όπως περιγράφουν παράγοντες της αγοράς.
«Τρελά λεφτά»
Η «απόβαση» ρωσικών οικογενειών στις ελληνικές παραλίες ξεκίνησε προ τετραετίας. Κάθε χρόνο ο αριθμός τους αυξάνεται. Και είτε πρόκειται για βιομηχάνους ή επιχειρηματίες είτε για… πιο απλούς οικογενειάρχες, διατεθειμένους, ωστόσο, να «σκορπίσουν» πολύ χρήμα, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι επισκέπτονται την Κρήτη και, ειδικότερα, την Ελούντα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Αη Νικόλαο, το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κατερίνη, την Καστοριά. Οι διακοπές τους διαρκούν 30 ημέρες ή και ενάμιση μήνα. «Κλείνουν» δωμάτια με θέα θάλασσα. Ξοδεύουν ακόμα και 100.000 ευρώ την εβδομάδα αποκλειστικά και μόνο για διαμονή, ενώ «παραγγέλνουν» το δικό τους πολυτελές Ι.Χ. με οδηγό, για τα οποία χρεώνονται από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ.
«Ξοδεύουν “τρελά λεφτά” στις διακοπές. Επιδεικνύουν… άνεση μέσω πολυτελών οχημάτων και απαιτήσεων που φαίνονται -ή και είναι- “τραβηγμένες”. Πάντως, έρχονται και μπορεί να μας “αφήσουν” 150.000 ευρώ την εβδομάδα. Εχω συναντήσει και την ακραία περίπτωση Ρώσου που έδινε 45.000 ευρώ την ημέρα μόνο για διαμονή!
Τέτοια πολυτέλεια αναζητούν και επισκέπτες από ΗΠΑ, Αγγλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η ρωσική είναι μια αγορά που θα αποτελέσει σε λίγα χρόνια πρώτη δύναμη για τον τουρισμό μας», λέει ο κ. Τζίμης Σοφίος, γενικός διευθυντής της Interdynamic SA.
Αναμένεται αύξηση
Περίπου 250.000 Ρώσοι μάς επισκέφθηκαν πέρυσι και, σύμφωνα με τον πρόεδρο του μεγαλύτερου τουριστικού οργανισμού της Ρωσίας («Natalie Tours»), Vladimir Vorobiev, στην επόμενη 5ετία ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στο 1 εκατ. «Φέτος, είναι πιθανόν να σπάσουμε το “φράγμα” των 300.000», εκτιμά ο ιδιοκτήτης του Ginis Vacances, κ. Σπύρος Γκίνης. Οπως δηλώνει στον ΕΤ.Κ ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, «σύμφωνα με τους πλέον συγκρατημένους υπολογισμούς, η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία θα παρουσιάσει αύξηση 25%-30%. Υπάρχει και εκείνο το κομμάτι της ρωσικής αγοράς που επιλέγει τουρισμό πολυτελείας και τουρισμό υγείας και ευεξίας. Και σε αυτό το κομμάτι, η Ελλάδα μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο, ως ένας τόπος με όλες τις ανέσεις, σύγχρονος και ασφαλής, με πολυποίκιλη ταυτότητα». Τη νέα πνοή που υπόσχεται να δώσει στον τουρισμό η ρωσική «επέλαση» αναγνωρίζουν οι παράγοντες της αγοράς, που πλέον «κυνηγούν»… το ρούβλι ακόμα περισσότερο καθώς διαπιστώνουν σημάδια κόπωσης στις δύο δυνατές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, τη γερμανική και τη βρετανική. «Από τους Ρώσους θα “κρατηθούμε” τα προσεχή χρόνια», τονίζει ο κ. Βασίλης Μηναΐδης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Ο κ. Νικόλαος Λαμπρινός, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, λέει: «Η δεκαετία του ’80 ήταν των Σκανδιναβών, το ’90 “ήρθαν” οι Γερμανοί, το 2000 οι Βρετανοί. Μπαίνουμε, πια, στη ρωσική εποχή».
Ο ΜΕΣΟΣ ΡΩΣΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ
1. Είναι 39 ετών (εξαιρώντας τα παιδιά κάτω των 16 ετών) και το 60% είναι γυναίκες
52% ταξιδεύει μεταξύ Μαΐου-Αυγούστου. Οι περισσότεροι προτιμούν να πηγαίνουν διακοπές 2 3 φορές το χρόνο σε διαφορετικές σεζόν.
3. 12% εκτιμάται ότι δαπανά λιγότερο από 5.000 ρούβλια (περίπου $200) ανά άτομο, 12%
μεταξύ 5.000 - 10.000 ρουβλίων, 11% μεταξύ 10.000 - 25.000 ρουβλίων (περίπου $1.000)
και 3% δαπανά περισσότερα.
4. 26% αγοράζει τουριστικά «πακέτα» και σε ποσοστό 33% σχεδιάζουν το ταξίδι μόνοι τους.
Ελεύθερος Τύπος
22/06/08