Με δεδομενο οτι εχω κανει αυτην την κουβεντα με αρκετους απο 'δω μεσα στο Δελεαρ μερια ... :wacko:
Και με δεδομενο επισης οτι κουραστηκα ...![]()
Ξεροντας οτι θα σας στεναχωρησω ...![]()
Οφειλω να σας ενημερωσω οτι η Φυγοκεντρος Δυναμη ΔΕΝ υπαρχει πια αναμεσα μας ...![]()
Μην στεναχωριεστε ομως και παααρα πολυ μιας κι εχει πεθανει πολλααα χρονια τωρα ... :wacko:
Για την ακριβεια απο το 1687, οταν καποιος (μειωμενης αντιληψης επισης) Ισαακ (μαλλον Νευτων ηταν το επιθετο) δημοσιευσε το εργο του "Philosophiae naturalis principia mathematica" οπου παρουσιασε καποιους (γνωστους πλεον στους γυμνασιοπαιδες) "νομους".
Παμε να θυμηθουμε λοιπον λιγο την Φυσικη Γυμνασιου (ου μην και Λυκειου) ...![]()
Βασει του πρωτου νομου του προαναφερθεντος κυριου (αρχη αδρανειας), για να μεταβαλουμε την κινητικη κατασταση καποιου σωματος πρεπει να του ασκησουμε καποια δυναμη.
"Ψαχνοντας" λοιπον τις δυναμεις που ασκουνται σε ενα σωμα με μαζα m που εκτελει ομαλη κυκλικη κινηση, βλεπουμε οτι υπαρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΗ δυναμη (F) που ασκειται ΚΑΘΕΤΑ στο διανυσμα της ταχυτητας (U), οποτε και ΔΕΝ μπορει να μεταβαλει την τιμη του διανυσματος, αλλα ΜΟΝΟ την ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ του και ονομαζεται Κεντρομόλος δυναμη (λογω της κατευθυνσης που εχει προς το κεντρο της τροχιας) ...![]()
Ο τυπος που μας δινει το μετρο της δυναμης αυτης ειναι F=(m*U²)/R οπου R ειναι η ακτινα του κυκλου.
Με μεγαλη μας λυπη, ΔΕΝ βρισκουμε την περιφημη Φυγοκεντρο δυναμη ΠΟΥΘΕΝΑ ...![]()
Λυπαμαι ...![]()
Για την ιστορια η "Φυγοκεντρος" ειναι μια φανταστικη επινοηση που σκοπο εχει να περιγραψει την "αντισταση" που νιωθουμε (λογω αδρανειας) στην αλλαγη κατευθυνσης ...
Πρακτικα μιλωντας τωρα και μιας κι εχουμε μπροστα μας τον συγκεκριμενο τυπο, βλεπουμε οτι η δυναμη που χρειαζεται να ασκηθει (απο τα λαστιχα μας και ΜΟΝΟ) για να στριψουμε ειναι αναλογη με την μαζα (μηχανη+αναβατης), με το τετραγωνο της (γραμμικης) ταχυτητας και αντιστροφως αναλογη με την ακτινα της στροφης.
Που σημαινει (απλουστερα) οτι με μεγαλυτερο βαρος στην μοτοσυκλετα (φορτωμενη, εχουμε παραφαει κλπ) μεγαλωνει αναλογα κι η δυναμη που χρειαζεται για να στριψουμε μια δεδομενη στροφη.
Αν ομως διπλασιασουμε (π.χ.) την ταχυτητα μας, τοτε ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ η δυναμη που χρειαζεται να ασκηθει για να στριψουμε !!!![]()
Φυσικα, ευκολα προκυπτει οτι σε στροφες μεγαλυτερης ακτινας (ανοιχτες), χρειαζεται λιγοτερη δυναμη για στριψουμε, απ' οτι σε στροφες μικροτερης ακτινας (κλειστες).
Δεδομενου οτι (οπως προειπα) η απαιτουμενη αυτη δυναμη εφαρμοζεται, λογω τριβης (ολισθησης κι οχι κυλησης), απο τα ελαστικα μας και ΜΟΝΟ, αβιαστα οδηγουμαστε στο συμπερασμα οτι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορει να στριψει γρηγοροτερα απο τον "εαυτο" του με ΦΘΑΡΜΕΝΑ ελαστικα !!!![]()
Κατι αλλες κουλατζες βεβαια τις εχουμε για πλακα, ακομα και με τις ζαντες ...![]()
Αυτα και ζωη σε λογου μας ...![]()
![]()
.
![]()