Κοντά στην Λαυρεωτική έχω ένα οικόπεδο της μάνας μου που κάποτε ήθελα να το κάνω μόνιμη κατοικία… κάτι το ένα κάτι το άλλο χρόνος δεν βρέθηκε ποτέ, βαριόμουνα και του θανατά εδώ που τα λέμε, και το μόνο που έκανα ήταν να βάλω μια βάση με ένα τροχόσπιτο απάνω .. άφησα λοιπόν την βάση κούφια και εκεί καβάτζωσα τα παλιά μου μηχανάκια.
Επειδή εδέησαν και πριν λίγα χρόνια μου έβαλαν νερό (το ρεύμα θα μου το φέρουν κατά τις επόμενες εκλογές καταπώς το κόβω..) φύτεψα δεντράκια και ένα μικρό μποστάνι . Έχω φυτέψει 4 λεμονιές 2 βερικοκιές 2 συκιές (μην γελάσει κανείς τον έσκισα) 4 αμυγδαλιές , ένα κακομοίρη φοίνικα που μάλλον θα μου μείνει ζούμπακας και κάτι κρεμμύδια . Με τα ζαρζαβατικά πάντα είχα πρόβλημα , όλο κατσιασμένα μου μένουν . Πήγα σε ένα μαγαζί να πάρω νέους σπόρους και ο πωλητής έκανε κωλοτούμπες να πάρω κάτι που είχε σε προσφορά και θα γινόντουσαν λέει δυο μέτρα αλλά όταν είδα ότι έγραφαν “φάρμα Chernobil “ τη σακουλεύτηκα . Καλύτερα κατσιασμένα.
Εκεί που λέτε αράζω πολύ τα καλοκαίρια μου με γκαζάκια (χωρίς τις κουκούλες) και προμήθειες αν και φέτος θα την βγάλω πιο ανώδυνα γιατί έκοψα το τσιγάρο και χαίρομαι. Κάθε Σαββατοκύριακο εκεί πάω και σκαλίζω , ποτίζω φυτεύω κάνα βασιλικό και παιδεύομαι γενικώς. Όταν ο φίλος μου ο Γιώργος μου κολλάει για καμιά βόλτα και του λέω ‘δεν παίζει έχω μια δουλειά την Κυριακή’ εκεί αράζω. Παίρνω και κάνα καλό βιβλίο και είμαι άνετος.
Πέραν του καλοκαιριού όμως που η μέρα είναι μεγάλη, τον χειμώνα που έιναι ερημιά αγριέυεσαι ρε παιδάκι μου. Πρέπει λοιπόν να ξέρεις κανένα γείτονα μην τυχόν και γίνει τίποτα και πάς καμιά φορά και βρεις κάνα κρατήρα αντί για το τροχόσπιτο. Και πάει στον αγύριστο και το τροχόσπιτο . Σαράβαλο είναι . Το ίδιο και τα μηχανάκια. Τα δεντράκια μη μου πειράξουνε.
Λίγο πιο κάτω ζει μια οικογένεια τόσο καλοζωισμένη και φροντισμένη από το κράτος, που όταν βλέπω πολιτικούς να μιλάνε για πρόνοια για κοινωνία και για ίσες ευκαιρίες , θέλω να τους ρίξω γονατιές στα δόντια μπας και το βουλώσουν . Οκτώ παιδιά (τόσα ήταν τελευταία φορά που μέτρησα) κάθε ηλικίας που μεγαλώνουν μόνα τους σε ένα σπίτι έτοιμο να πέσει . Ο πατέρας των παιδιών ο κύριος Γιάννης είναι οικοδόμος αλλά έκανε μπάι πας πριν λίγα χρόνια και του έδωσαν σύνταξη μειωμένη. Τρία χρόνια μετά την επέμβαση του έκοψαν την σύνταξη γιατί έγινε λέει καλά . Ναι τον διαβεβαίωσε ο υπουργός ο ίδιος. Αφού και αυτός (ο υπουργός) με 2 By-pass μια χαρά ανεβάζει τενεκέ τσιμέντο στον τέταρτο όροφο. Κάνει και γυμναστική .
Τέλος πάντων ο κύριος Γιάννης πάει και κάνει κάνα μεροκάματο αλλά δεν βγαίνει το ρημάδι εύκολα. Μια φορά έκανα να του δώσω λεφτά και πήγε να με φάει. Τον έχω λοιπόν με κλειδί και πηγαίνει και μου ποτίζει τα δεντράκια κάποιες μέρες και τον πληρώνω . Πολλές φορές το καλοκαίρι πάω επίτηδες αργά για να προλάβει να ποτίσει (αλλιώς τα αφήνει σε μένα και μετά δεν θέλει λεφτά) και όταν αργώ με βρίζει γιατί δεν προλαβαίνω να κάτσω να πιω κάνα τσίπουρο μαζί του. Ρίχνει και καμιά ματιά στο σπίτι μην μας φάνε τα σκυλιά.
Πρίν τέσσερα χρόνια πάω ένα απόγευμα Κυριακής , έκανε φοβερή ζέστη εκείνη την ημέρα. Βλέπω απέξω ένα παπί στην πιο άθλια κατάσταση που έχω δει στην ζωή μου.Φαινόταν ότι είναι Glx αλλά μέχρι εκεί. Έκανα το Σταυρό μου και μπήκα στο σπίτι. Βλέπω το Βασίλη , ένα γιο του κύριου Γιάννη. Είναι δεν είναι δεκάξι χρονών. Με καλωσόρισε ευγενικά, μπορεί και να ντράπηκε το καημένο.
-“Γεια σου ρε Βασιλάκη , τι κάνεις ; Όλα καλά; “
-“Καλά κύριε Άκη. Ο πατέρας μου είναι λίγο κουρασμένος και ήρθα εγώ να ποτίσω. Είχε πάει για δουλειά σήμερα. “
- “Καλά έκανε. Να του πείς περαστικά. Να σου πω , πότε πήρε παπί ο πατέρας σου ρε Βασίλη;”
(Τα μάτια του άστραψαν. Μου θύμισαν παλιές εποχές..)
- “Δικό μου είναι!! Έκανα μεροκάματα σε μια οικοδομή και το πήρα προχτές!! Ο μαγαζάτορας μου είπε ότι είναι ευκαιρία!! Δεν σας αρέσει; “
Το τελευταίο το είπε με ένα ύφος που αν του έλεγα ότι δεν μου αρέσει θα μου έκοβε την καλημέρα. Ο Βασίλης ήταν αλάνι αλλά με την καλή έννοια. Περπατημένο παιδί όχι κωλόπαιδο. Αλλά από μηχανάκια δεν σκάμπαζε. Έπαιξε ρόλο και η ηλικία με τον ενθουσιασμό και το φαγε το σαπάκι. Προσπάθησα να το πείσω να μην καβαλάει αλλά του κάκου. Σε τελική ειδικά εμένα για μηχανές δεν με έπαιρνε να δίνω συμβουλές...