Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 16

Θέμα: Η διαδρομή

Η διαδρομή

Σαν πιτσιρικάδες, θεωρούσαμε τόλμημα να πάμε με τα ποδήλατα 100 μέτρα παραπέρα απ το σπίτι μας.

Μεγαλώνοντας, τα 100 μέτρα έγιναν βαθμιαία η βόλτα ( στα μοπυλωχτά και γρήγορα) ως τα Δικαστήρια, μετά ως την Αγορά και το τόλμημα του τολμήματος: από το σπίτι ως τη Σούδα και πίσω.

Κάτι το μαγικό είχε αυτή η τελευταία διαδρομή. Θες ο προορισμός, το λιμάνι της Σούδας όπου φεύγαν τα βαπόρια για μακρίνα μέρη, θες η η διαδρομή μέσα από ένα δρόμο απίστευτης ομορφιάς, γεμμάτος πλατάνια και ευκάλυπτους...

Ο Σουδιανός δρόμος περνάει ακόμα και σήμερα από αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουμε Σούδα ή Λίμνη οι παλαιότεροι. Και είναι αλήθεια ότι κάποτε ήταν πλυμμηρισμένο στα νερά για μεγάλο χρονικό διάστημα του έτους, έτσι εξηγείται και η φοβερή ικανότητα καρποφορίας του μικρού αυτού κάμπου...Και εκεί βρήκε γόνιμο το έδαφος και θέριεψε ο πλάτανος και ο ευκάλυπτος. Λένε ότι όταν οι Τούρκοι ήθελαν να κάμουν εκτέλεση προς παραδειγματισμό κρεμώντας κάποιον, χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω δένδρα καθότι και ψηλά ήταν και βρίσκονταν σε πέρασμα που οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν αναγκαστικά για την μετακίνησή τους...

Έτσι θυμάμαι το Σουδιανό δρόμο σαν κοπέλι, ένα δρόμο που μοσχοβολούσε ευκάλυπτο και δροσιά από πλατάνι. Το καλοκαίρι μια όαση αναψυχής η διαδρομή, το χειμώνα παράτολμο επιχείρημα λόγο του κρύου. Αλλά τα ποδήλατα αρχικά, όπως και τα πρώτα μηχανάκια αργότερα, δεν δείλιαζαν ποτέ!
    Με τα πρώτα μας μηχανάκια, ακράνωτοι και με παντόφλα στο πόδι, πάντα κόβαμε ταχύτητα στο Σουδιανό δρόμο. Τα σπίτια κατα μήκος της διαδρομής των 5 χιλιομέτρων λιγοστά, τα δένδρα πανύψηλα και αγέρωχα! Ιδανική διαδρομή για πολύ χαλαρή βόλτα με τους πνεύμονες να γεμμίζουν καθαρό δροσερό αέρα. Η καλύτερή μας...

Μετά μεγαλώσαμε. Και μαζί μεγάλωσαν και τα χρόνια...και η ανάγκη των ανθρώπων...

Μου είχε κάνει φοβερή εντύπωση όταν είχα πρωτοδεί άκαρδα πριόνια να κατακόβουν τα υπερήλικα δένδρα και στη θέση τους να πέφτει τσιμέντο και να σηκώνονται μαγαζιά, μάντρες και αντιπροσωπείες. Λίγο πριν φύγω στρατιώτης -λες και ήξερα ότι θα έκανα χρόνια να τα ξαναδώ- πέρασα με τη Vespa που είχα τότε αργά και με τα ρουθούνια ορθάνοικτα από το Σουδιανό το δρόμο να ρουφήξω όσο περισσότερο άρωμα και ηρεμία από μια ζωγραφιά που ξέφτιζε...

Ξαναμετοικώντας στα πάτρια εδάφη, δικάβαλος πάνω σε ένα 850 αυτή τη φορά και με τον ήλιο ακόμα να μην έχει φέξει, τολμώ τη διαδρομή των μικράτων μου. Υπάρχει βεβήλωση, υπάρχει ασχήμια αλλά η εδική μου εικόνα είναι πολύ ζωντανή και δεν σκύπτει το κεφάλι. Πρόλαβα! Έζησα! Γεύθηκα!

Ζώντας εδώ πια, αναγκαστικά η παιδική μου περιπετειώδης διαδρομή γίνεται ρουτίνα, περνάω πλέον καθημερινά από το Σουδιανό το δρόμο. Ό,τι και αν αντικρύζω πια δε μου κάνει αίσθηση, δε με συγκινεί. Δεν έχουν απομείνει και πολλά που θα έπειθαν κάποιον τι υπήρχε κάποτε εδώ...
    Σήμερα το πρωί, είδα και κρεμμασμένα κινέζικά φαναράκια σε ένα έυκάλυπτο που τα κλαδιά του λες και θα 'γγίξουν τον ουρανό...

...πρόλαβα!

Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Canibalise Legallis Το avatar του/της the who
    «Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω θα μου κλάσουν τον πούτσο!»

Στρατηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης (1782-1827)

http://www.youtube.com/watch?v=Ggd3TkJjlk8&feature=related

Αρχικά δημιουργήθηκε από Εχετλαίος
    ...πρόλαβα!
    Ο ρομαντικός makis206 θυμάται όλα όσα ανάφερες, για εμάς ουσιαστικά ήταν ο δρόμος που χώριζε τα σύνορα της πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο!

Δυστυχώς όμως πάνε πια αυτές οι εποχές Στέλιο κι η Λεωφόρος Σούδας έγινε τεράστια παγίδα για τους οδηγούς, καταρριέμαι κάθε φορά που περνάω από τη θανατηφόρα άσφαλτο που την καλύπτει.. μια φορά στα 10 χρόνια στρώνεται και τις αμέσως επόμενες μέρες ξανασκάβουν τα συνεργεία να περάσουν σωλήνες..! Τόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί.. μόλις πριν δύο μέρες, φιλαράκι 19 χρονών. Έτρεχε με το αυτοκίνητο, κολώνα...

Μην αναφερθώ στον δρόμο που ενώνει τη "Λεωφόρο" με τον Άη-Γιάννη εκεί στα Λειβάδια.. ήταν η διαδρομή που μας έβγαζε πάντα εκεί..

Πλέον προτιμώ τις Μουρνιές για να βγω απ'την πόλη, καταλαβαίνεις..

Re: Η διαδρομή

[....]...πρόλαβα!

Κατανοώ τη νοσταλγία σου, τη συμμερίζομαι, την έχω νιώσει κι εγω. Απο την άλλη θυμήσου τον Ηρακλειτο: "Τα παντα ρει"

71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Re: Re: Η διαδρομή

Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Κατανοώ τη νοσταλγία σου, τη συμμερίζομαι, την έχω νιώσει κι εγω. Απο την άλλη θυμήσου τον Ηρακλειτο: "Τα παντα ρει"
    Το προς το καλύτερο δεν είδα ακόμη Καπετάνιο...και σαραντάρησα
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Προσωπικά αυτό που πιστεύω είναι ότι η παραπάνω άποψη ακολουθεί τους πάντες από γενιά σε γενιά σύντεκνε.. σε πολλά μπορούμε να δούμε αναβαθμίσεις προς το καλύτερο, όταν όμως ξυπνήσει ο ρομαντισμός του καθενός από εμάς σκάμε πάντα χαμόγελο στο παρελθόν και σκεφτόμαστε τι όμορφα που ήταν τότε..

Re: Re: Re: Η διαδρομή

Μικρός εισαι ακόμα

Το καλύτερο έτσι όπως εσυ το εννοείς δε θα το δεις ποτέ. Η οπτική σου γωνια, με παιδικά βιώματα και αναμνήσεις, δε θα σε αφήσει.

Να σου πώ ενα παράδειγμα: Πήγα πριν λιγες μέρες στην Παρο. Με Blue Star Paros.

Εγώ παντα θα νοσταλγω τις εποχές "ΝΑΪΑΣ Ι & ΙΙ", "Σουπερ ΝΑΪΑΣ", "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ", "ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ" κλπ.
    Μυρωδια μινιου και μουράβιας, λαδίλας και ντιζελ, καραβισια μακαρονάδα με σαλτσα, καλαμακι με ψωμι και φραπε σε ασπρο πλαστικο ποτηρι και τον καπεταν-Δεναξα εξω στη βαρδιόλα να ρεμετζάρει με 8αρι στη Μυκονο.

Αυτό όμως δεν σημαινει οτι δεν ταξιδεύεις πλεον με καλύτερες συνθήκες. Δεν μπορώ να το παραβλεψω, ασχέτως των εικονων που νοσταλγώ

71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Re: Re: Re: Re: Η διαδρομή

[QUOTE]Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Μικρός εισαι ακόμα

Το καλύτερο έτσι όπως εσυ το εννοείς δε θα το δεις ποτέ. Η οπτική σου γωνια, με παιδικά βιώματα και αναμνήσεις, δε θα σε αφήσει.

Να σου πώ ενα παράδειγμα: Πήγα πριν λιγες μέρες στην Παρο. Με Blue Star Paros.

Εγώ παντα θα νοσταλγω τις εποχές "ΝΑΪΑΣ Ι & ΙΙ", "Σουπερ ΝΑΪΑΣ", "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ", "ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ" κλπ.
    Μυρωδια μινιου και μουράβιας, λαδίλας και ντιζελ, καραβισια μακαρονάδα με σαλτσα, καλαμακι με ψωμι και φραπε σε ασπρο πλαστικο ποτηρι και τον καπεταν-Δεναξα εξω στη βαρδιόλα να ρεμετζάρει με 8αρι στη Μυκονο.

Αυτό όμως δεν σημαινει οτι δεν ταξιδεύεις πλεον με καλύτερες συνθήκες. Δεν μπορώ να το παραβλεψω, ασχέτως των εικονων που νοσταλγώ

[/QUOTE

Ποιο μινιο ρε ψευτη?Αφου με τριηρη πηγαινες στην Παρο.
    «Γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα! Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω θα μου κλάσουν τον πούτσο!»

Re: Re: Re: Re: Re: Η διαδρομή

Αρχικά δημιουργήθηκε από the who
    Ποιο μινιο ρε ψευτη?Αφου με τριηρη πηγαινες στην Παρο.

Διορθώνω: "Μυρωδιές πισσας και καλαφατίσματος, λαρδί και παστά κρεμασμένα στο αμπάρι και ο ηχος της ματσόλας στην κουβέρτα"

71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Παλαιό μέλος Το avatar του/της georgio
    Τι μου θύμισες... Έχω κι εγώ έναν τέτοιο δρόμο... Είχα μάλλον...

Σπάτα - Λούτσα (Αρτέμιδα ), έχουμε εξοχικό στην τελευταία. Μια διαδρομή γύρω στα 7 χιλιόμετρα, στη μέση περίπου έχει ένα φανάρι για μια είσοδο του αεροδρομίου. Λίγο πιο πριν και μέχρι τη Λούτσα ο δρόμος είχε τεράστιους ευκάλυπτους δεξιά και αριστερά. Πολύ όμορφο τοπίο! Ήταν το σημάδι μου μικρός ότι φτάναμε στο σπίτι...

Εδώ και μερικά χρόνια φτιάχνουν το δρόμο. Πήρε τα πάνω της η Λούτσα. Γέμισε σπίτια. Κόψανε τη γη σε μικρά οικοπεδάκια 200-300τ.μ. και τα ξεχειλίσανε με μπετό.
    Ενας δρομάκος ανέβαινε σε ένα ύψωμα που είχε ένα ξωκλήσι. Τριγύρω είχε στάνες, τώρα παντού σπίτια.

Φτιάχνουν το δρόμο λοιπόν. Δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση με στηθαίο στη μέση. Αλλά δεν χώραγε με τους ευκάλυπτους... και τους κόψανε... όλους... Τεράστια δέντρα, που μεγάλωναν χρόνια εκεί και τώρα ερημιά...

Έχουμε αφήσει το σπίτι μερικά χρόνια και δεν πάμε. Πριν 2-3 χρόνια πήγα προς τα 'κει για βόλτα. Περίμενα να δω τους ευκάλυπτους... περίμενα... ξαφνικά συνειδητοποιώ ότι έχω πλησιάσει αρκετά και δεν βλέπω ευκάλυπτους ούτε στο βάθος... και προσέχω δεξιά και αριστερά τις τεράστιες ρίζες ακόμα μέσα στο χώμα...

Δεν ξέρω... με πείραξε πολύ. Δεν μπορούσαν τουλάχιστον να κόψουν μόνο από τη μια μεριά; Τόσο δύσκολο ήταν; Όσοι μένουν μόνιμα σε Σπάτα και Λούτσα τι έκαναν, απόρησα... Δεν αντέδρασαν; Ή τους ήταν τόσο σημαντικό να κερδίσουν μερικά δεκατάκια στο σιρκούι αυτό;

Δεν είναι εξέλιξη ούτε ανάπτυξη αυτό. Όχι με το σωστό τρόπο...

Και εγώ δεν είμαι 40 αλλά 24...

Υ.Γ.: μικρός η γιαγιά μου μου έλεγε μερικούς στίχους από αυτό: Η κατάρα του πεύκου

Δικύλινδρο μέλος Το avatar του/της aris_n
    Αρχικά δημιουργήθηκε από georgio
    Τι μου θύμισες... Έχω κι εγώ έναν τέτοιο δρόμο... Είχα μάλλον...

Σπάτα - Λούτσα (Αρτέμιδα ),
    Μεγάλη αλητεία αυτό που έγινε σε αυτό τον δρόμο φίλε μου.....Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Παιανία αλλά λείπω χρόνια και πάντα θυμόμουν αυτά τα ωραία δέντρα όταν πηγαίναμε ή γυρίζαμε απο μπάνιο. Πήγα μια φορά μετά απο χρόνια στην Λούτσα και μόλις αντίκρισα το θέαμα σταμάτησα στην άκρη και κοιτούσα σαν μ@λ@κ@ς....Ήθελα εκείνη την ώρα να βρώ κάποιον υπεύθυνο του "έργου" και να του πω "Τι έκανες ρε εγκληματία;;;;;"
    Τα ίδια κάναν και εδώ στην Πάτρα στην είσοδο της πόλης στο σημείο που περνά η παλιά Εθνική κάτω απο την "καινούρια" λίγο πρίν τα διόδια του Ρίου. Εγκληματίες........

Αρχικά δημιουργήθηκε από georgio
    ...
    Παρόμοια ιστορία και μέσα στα Χανιά. Προ μερικά χρόνια δώσαμε (και πεισμώσαμε και κερδίσαμε! ) άνισο αγώνα με μπουλντόζες, γραφειοκράτες και λοιπά ανθρωπίδια προκειμένου να μην κοπούν τα αιωνόβια δένδρα (ευκάλυπτοι) της οδού Δασκαλογιάννη. Σήμερα ο διαβάτης, μέσα στη ντηζελοβρώμα της πόλης, μπορεί να σηκώσει το βλέμμα ψηλά και να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης στην αρχή της οδού Δασκαλογιάννη. Και αυτό γιατί μια χούφτα ανθρώπων κάποια Κυριακή απόγευμα αντί να πίνουν φραπέ αραχτοί τα έβαλαν με το κωλόκρατος.
    Δράση θέλει! Και νεφρά!

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Η διαδρομή

Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock

Διορθώνω: "Μυρωδιές πισσας και καλαφατίσματος, λαρδί και παστά κρεμασμένα στο αμπάρι και ο ηχος της ματσόλας στην κουβέρτα"

Now you're talking.

Οσο μεγαλωνουμε τοσο εχουμε την ταση να εξιδανικευουμε τις αναμνησεις μας.Ισως να το κανει κι ο εγκεφαλος μας,ισως ολα να ειναι ενα παιχνιδι του μυαλου.Οτι κι αν ειναι παντως αυτο που θυμομαστε ειναι δικο μας κι οταν καποιος το πειραζει,πειραζει και τα σωψυχα μας.

Τελικά Στέλιο.

Ολα είναι .. Μια διαδρομή !

Τότε είχες ξεγνοιασιά , ποδήλατο και δενδρά ..

Τώρα τα κοπελάκια σου.. (Να τα χαίρεσαι, επι τη ευκαιρία)

Κι όπως λέει κι αυτός ο παλαβιάρης , ο Ορίζοντας... (δεν τον γνωρίζω αλλά έχω σχηματίσει καλή γνώμη)

Μη ψαρώνεις.. όλα θα πάνε καλά .

Παλαιό μέλος
    Απο την αλλη "μπαντα" παντως που ειμαι εγω, ελαχιστα εχουν αλλαξει. Γενικα αν δεν μενεις σε μεγαλουπολη τοτε εχεις την τυχη να ξανακανεις τις παιδικες σου διαδρομες σχεδον ομοιες με τοτε!

Ηταν κ ειναι τα πεδια δοκιμων μας. Τις ξερουμε τοσο καλα που το παραμικρο να αλλαξουμε εκει θα το "δουμε" κατευθειαν!

Παντως τον δρομο για την Σουδα τον αποφευγω οπως ο διαολος το λιβανι. Τυχαινει να ειμαι στα Χανια τωρα για δουλεια κ οποτε περναω απο κει μπαινω σε mode "Λεωφορου Θηβων" ή "3ης Σεπτεμβρίου", τα ματια 14 και σιγα σιγα.

ΥΓ: Λεω να γραψω εναν οδηγο επιβιωσης, οταν βρω χρονο, για την διαδρομη Νεαπολη-Χανια, οπως ειναι σημερα. Απο εθνικη :a24:

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. τελεια διαδρομη
    από gixxerpap στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 27
    Τελευταίο μήνυμα: 05/05/2005, 13:49
  2. Πεσ Τη Γνωμη Σου Για Μια Τιγκα Διαδρομη
    από Tigas στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 19
    Τελευταίο μήνυμα: 14/01/2005, 07:35
  3. Μικρη διαδρομη γκαζιου
    από ppaylos στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks