Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 38

Θέμα: ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

νομπελιστας χημειας!!! Το avatar του/της pilotos_xtreme

ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

θα με πειτε τρελο , θα με πειτε περιεργο, μπορει κ να με πειτε κ βλαμμενο αλλα απλα θελω να αποτυπωσω κατι που σκεφτομουνα σημερα.

αληθεια ποιος ειναι ο αγαπημενος σας αριθμος?
    καπου ειχα διαβασει οτι αμα ρωτησεις καποιον , αυτος θα σου πει το 7.
    παιζει κ να ναι γαυρος (χοχο) αλλα σιγουρα θα υπαρχει μια πιο επιστιμονικη εξηγηση.
    ισως οι 7 μερες τις βδομαδας,ποιος ξερει....

αναρωτηθηκε ποτε κανεις ,αμα θα μπορουσε με καποιον αριθμο να περιγραψει το κοσμο ολο?
    αναρωτηθηκε κανεις αμα υπαρχει μια μαθηματικη εννοια ,αλληλουχια στα οσα γινονται κ υπαρχουν γυρω μας?

για να μη το κουραζω πολυ, εβλεπα κατι σημερα στο ιντερνετ και σκεφτηκα το εξης.

ο κοσμος ολος ειναι ενας κυκλος. και ο κυκλος ειναι ο αριθμος 2

σκεφτειτε

δραση αντιδραση
    αγαπη μισος
    καλοκαιρια κακοκαιρια
    πραξη αποτελεσμα
    κακο καλο
    αντρας γυναικα

παρατηρω καποια πραγματα γυρο μου κ βλεπω οτι τιποτα απολυτος δεν υπαρχει απλα μονο του.
    δηλαδη πχ οτι πονας επειδη εσπασες το χερι σου
    πονας επειδη αμα δε το χες σπασει δε θα ποναγες.δε θα ξερες τι ειναι ο πονος ,δεν θα υπηρχε σαν εννοια
    αλλο πχ
    δεν υφισταται ανδρας χωρις γυναικα ,κ το αντιθετο. για να φερεις ζωη στο κοσμο πρεπει να συνεργαστουν τα 2 φυλα.
    αλλο πχ
    διψας.αμα δε χρειαζοσουνα νερο δε θα ξερεις τι ειναι η διψα. δε θα την εννοιωθες.υπαρχει δηλαδη το διψας κ δε διψας.

αυτο που θελω να πω ειναι οτι ολα ειναι 2πλα στο κοσμο. καθε τι που κανεις κρυβει κατι απο πισω καθετι που συμβαινει ,συμβαινει για κατι
    το καλο κ το κακο
    αμα δεν ηξερες οτι το να σκοτωσεις εναν ειναι κακο τοτε δεν θα υπηρχε σαν εννοια,αλλα ταυτοχρονα δε θα υπηρχε και το καλο σαν εννοια γτ απλα δε θα το ξερες.

γελαστε οσο θελετε απλα πιστευω πως ο κοσμος ολος,κ οταν λεω κοσμος εννοω το συμπαν ολακερο ,εμβιοι κ αβιοι οργανισμοι μαζι ειναι ενας κυκλος
    ενα κυκλος που δε τελειωνει ποτε και γυρναει ποτε δεξιοστροφα ποτε αριστεροστροφα

ο μαγικος αριθμος για μενα λοιπον ειναι το 2.....

μην αναρωτιεστε ,δεν ηπια τπτ ,απλα ειμαι παιδι με ανησυχιες.
    θα θελα να ακουσω κ τη γνωμη σας,αν κ αυτο το θρεντ δεν υπαγεται στο τομεα μοτοσυκλετα.

αντε κ καλη σας μερα
    Θέλω να με πας εκεί που όλα είναι ωραία
    και να 'χω πάντοτε παρέα
    σου λέω θέλω να με πας
    Θεσσαλονίκη με φεγγάρι
    όλους τους πόνους μου να΄πάρει
    να ξημερώσεις στο Βαρδάρη
    εκεί για πάντα να με πας

Μολις εκανα ενα διαλειμμα απο διαβασμα σχετικοτητας και βλεπω το ποστακι σου. Τυχαιο? Δεν νομιζω!
    Η αληθεια ειναι πως αυτη η κουβεντα θα ταιριαζε καλυτερα σε βραδυνες ωρες, παρεα με λιγο αλκοολ για να μπορει το μυαλο να την "δει" και λιγο αλλιως.
    Απο ο,τι μπορω να καταλαβω εχεις εναν προβληματισμο, παρομοιο με αυτον που ειχαν οι Πυθαγορειοι. Πιστευαν πως για να μπορεσουμε να κατανοησουμε τα μυστικα του συμπαντος, πρεπει να κατανοησουμε την φυση των αριθμων.
    Απο την αλλη, ο αριθμος και ο καθε αριθμος ειναι ενα αυθαιρετο ανθρωπινο δημιουργημα! Πουθενα στο συμπαν δεν υπαρχουν αριθμοι. Εμεις τους δημιουργησαμε για να μπορεσουμε να κατανοησουμε τα διαφορα φαινομενα που συμβαινουν. Επηρεαζουμε δηλαδη, σε καποιο βαθμο, την αντικειμενικοτητα των φαινομενων.
    Ειναι σαν την γνωστη ατακα "1+1 κανει 2"? "Οχι εξαρταται ποιο μετριτικο συστημα θα χρησιμοποιησεις"
    Ετσι λοιπον εκει που εσυ βλεπεις "2" μεσω του δεκαδικου, δεν συμβαινει το ιδιο μεσω του δυαδικου, του δεκαεξαδικου κλπ! Απο αυτη την λογικη λοιπον, εγω δεν μπορω να δω πως μπορει να κρυβεται καποιο μυστηριο απο πισω. Σιγουρα βεβαια υπαρχουν πολλες περιεργες ιδιοτητες καθως και πολλοι περιεργοι αριθμοι οπως ο π, το φ (χρυση τομη) κλπ.
    Απο την αλλη το συμπαν μας οντως βασιζεται στην αρχη δρασης αντιδρασης (οχι οπως την περιγραφει ο Νευτωνας) που συμπληρωνεται απο καποιες αλλες βασικες αρχες (αρχη ελαχιστης δρασης κλπ). Εδω ειναι και ενα προβλημα που δημιουργειται απο την θεωρια του μπιγκ μπανγκ. Τι υπηρχε πριν? Τι το προκαλεσε?
    Για το πρωτο κομματι της ερωτησης, στην σχετικοτητα μας μαθαινουν πως ειναι ατοπο να διερωτομαστε κατι τετοιο διοτι πολυ απλα τοτε δεν υπηρχε ο χωροχρονος! Αυτο δεν εχω καταφερει να το καταλαβω- ενστερνιστω ακομα. Για το 2ο κομματι, δεν ξερω αν θα μπορεσουμε ποτε να μαθουμε. Η "πληροφορια" ισως να εχει χαθει, ισως και να υπαρχει καπου και να μην μπορουμε να την δουμε με την τωρινη γνωση μας. Σε αυτη την περιπτωση ισως να καταφερουμε να την αποκτησουμε στο μελλον μεσω των βαρυτικων κυματων.

Επισης, ειναι αληθεια πως μεχρι τωρα μεσα απο τα ανθρωπινα ματια, βλεπουμε πως διεπεται απο καποιες συμμετριες! Και αυτο ειναι που χρησιμοποιουν οι ερευνητες στις μερες μας για να μπορεσουν να "φωτισουν" καποια σημεια που εχουν μεινει ακομα στο σκοταδι. Να διευκρινισω οτι λεγοντας συμμετριες, δεν εννοω τις θεωριες της υπερσυμμετριας, των χορδων κλπ αλλα κατι σαν την κατασκευη του περιοδικου πινακα!

Συνοψιζοντας, απο την στιγμη που βασιζομαστε σε ενα συμπαν δρασης-αντιδρασης, ειναι λογικο να μην μπορει να υπαρξει κατι μονο του. Σιγουρα κατι το προκαλεσε, και σιγουρα και αυτο κατι θα προκαλεσει με την σειρα του!

Μπαινω στο merge...
    "Γιαννη αφησε τον δικο μου"
    εχει λιακαδα μα εδω θυμιζει μπορα,
    μου αρκει που 3 λεπτα οι ουρανοι ειναι δικοι μου
    κ εσυ εχθρε εισαι KILL ΑΠΟ ΩΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    ---------------------------------------------
    Professor Einstein, does New York stop by this train?

Πικραμένο μέλος Το avatar του/της guzzistas

:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
    Οι μόνοι πιο ΗΛΙΘΙΟΙ από τους πολιτικούς, είναι οι ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ.

O Γαμωbowler Το avatar του/της Bowleno
    Moderator
    Ρε Δευτεριάτικα πρωί πρωί αντι να μας φτιάξετε την μέρα και μας βάζετε σε τέτοιο λούκι;
    εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου

It seems to me that Το avatar του/της OldMan
    Moderator
    Αρχικά δημιουργήθηκε από pilotos_xtreme
    θα με πειτε τρελο , θα με πειτε περιεργο, μπορει κ να με πειτε κ βλαμμενο
    "Περίεργο" μάλλον όχι ...
    Όμορφα παιδιά, η περιπέτεια πέθανε...

Καμμένο μέλος Το avatar του/της ERRIKA
    Το be or not to be .....
    Dura lex, sed lex.

To πιο κουφό ειναι οτι δόθηκε και "απαντηση" στο αρχικο ποστ
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Αυτα τα θεωρειτε καμμενες συζητησεις??? Πρεπει τοτε καποιο βραδυ να κρατησω ηχητικο. Ειπαμε, ειμαστε σαν το Big Bang theory.
    Μπαινω στο merge...
    "Γιαννη αφησε τον δικο μου"
    εχει λιακαδα μα εδω θυμιζει μπορα,
    μου αρκει που 3 λεπτα οι ουρανοι ειναι δικοι μου
    κ εσυ εχθρε εισαι KILL ΑΠΟ ΩΡΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    ---------------------------------------------
    Professor Einstein, does New York stop by this train?

Ας τον μπανάρει κάποιος! Το avatar του/της pipe_smoker
    Ωραίο θρεντ άνοιξε ο φίλος!

Ερωτήματα αιώνων που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί και μάλλον δεν πρόκειται να απαντηθούν.

Σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε τι εννοούμε με το "είναι" και τι με το "φαίνεσθαι" (κι άμα τα καταφέρετε στείλτε μου πμ:rotflmao: )

Οι δυτικοί φιλόσοφοι του 16ου,17ου αιώνα το μελέτησαν αρκετά το ζήτημα όπως και οι αρχαίοι δικοί μας αρκετά παλιότερα αλλά κάτω από άλλο πρίσμα τότε. Όπως είπε κι ο φίλος λοιπόν πιο πάνω το 2 μάλλον εμείς το "βλέπουμε". Κατά πόσο όμως μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι που εμείς δε "βλέπουμε"? Αν κάτι δεν υπάρχει στην αντίληψή μας είναι μάλλον αδύνατο να μιλάμε γι'αυτό.

Κατά Berkeley η αντίληψη των πραγμάτων είναι όσa μπορούμε να ξέρουμε και όσα γύρω από τα οποία μπορούμε να μιλάμε. Καμιά κατοσταριά χρόνια αργότερα βέβαια βγήκαν Heidegger και Husserl και πήγαν να το γυρίσουν το θέμα με τη φαινομενολογία και την υπερβατικότητα (υπερβατολογικότητα ίσως) αλλά και πάλι χωράει μεγάλη κουβέντα κι αμφισβήτηση. Λιγάκι αργότερα εμφανίστηκε κι ο Wittgenstein ο οποίος πιθανότατα μας είπε για τα όρια της γλώσσας και του συντακτικού κάτι που κατά πολλούς είχε υποννοηθεί από το Μαρξ νωρίτερα.

Πιάνοντας και λίγο τον Hume (ο οποίος κουλός ακούγεται σε κάποιους αλλά αν το δει κανείς ψύχραιμα θα βρει πολλή ουσία) βλέπουμε μία ένσταση κατά της αιτιότητας. Το ένα φέρνει τ'άλλο το χτυπάει ο Hume λέγοντας πως βλέπω το ένα γεγονός και μετά βλέπω το άλλο. Το ότι το ένα είναι "πράξη" και το άλλο "αποτέλεσμα" δεν μπορώ να το ξέρω μιας και με τις αισθήσεις μου δεν μπορώ να αντιληφθώ τον ενδιάμεσο κρίκο που συνδέει τα δύο. Και πριν πέσει κάποιος κάτω από τα γέλια ειδικά αν σκεφτεί το παράδειγμα του αναπτήρα (βλέπω φλόγα να αγγίζει το χέρι μου και μετά το χέρι μου καμμένο. Το ότι το κάψιμο ήταν αποτέλεσμα της φλόγας δεν το "βλέπω" πουθενά.) μπορεί να κάνει μία αντίστροφη σκέψη. Αν τυχόν ο Hume έχει άδικο τότε δεν οδηγούμαστε απαραίτητα στον ντετερμινισμο? Κοινώς, αν όντως υπάρχει αιτία κι αποτέλεσμα τότε δεν μπορούμε παρα να υποθέσουμε πως καθε τι είναι είτε μία αιτία είτε ένα αποτέλεσμα. Κοινώς όλα έχουν προ πολλού γραφτεί κι εμείς απλά ακολουθούμε κατά τας γραφάς αφού το πρώτο κοινούν (Αριστοτελικός όρος αλλά δε βρήκα άλλον πρόχειρο) ήταν ένα κι εκεί άρχισε το πρώτο αποτέλεσμα που ως αιτία έφερε άλλο αποτέλεσμα και πάει λέγοντας.....

Δύο τα τινά του προβληματισμού λοιπόν!

1) Είτε "υπάρχει" κάτι πέραν της αντίληψής μας, είτε όχι (και υποερώτηση εδώ είναι το αν υπάρχει "νόημα" να μιλάμε για κάτι τέτοιο) όπως η έννοια του 2 και

2) Υπό ποία μορφή υπάρχει αυτή η απαραίτητη συνύπαρξη και αλληλοεπηρεασμός από τα 2 που αναφέρει ο φίλος και όντως μπορούν να αναχθούν στα πάντα.

Τώρα που το ξαναδιαβάζω ντρέπομαι γιατί είναι λίγο "μισό κιλό βγαίνει να τ'αφήσω?" αλλά τι να κάνω που έχω διάβασμα και δεν προκάμω να τα πω ορθά και να τα αναπτύξω. Τέσπα!

Καλό διάβασμα και καλούς προβληματισμούς έυχομαι!!!

Κάντε click στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Όνομα:	philosophy%20humor%20mug_cartesian%20lab_mw_cart.jpg 
Προβολές:	383 
Μέγεθος:	4,0 KB 
ID:	200761
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Θα σας επισκευθώ να σας τα πω ένα χεράκι αργότερα....

Αρχικά δημιουργήθηκε από nikos_abel
    Θα σας επισκευθώ να σας τα πω ένα χεράκι αργότερα....
    Λόγω αβαταρ σου επιτρέπεται

"Peace and long life"
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Έχω κι άλλα....

Τα λέμε...

sosTa? ..... paliaaaa :-)
    γιατι δε βάζατε κατευθειαν αυτό και παιδευετε τον κόσμο με κατεβατά?

http://www.youtube.com/watch?v=81tlQ...eature=related

νομπελιστας χημειας!!! Το avatar του/της pilotos_xtreme
    Αρχικά δημιουργήθηκε από OldMan
    "Περίεργο" μάλλον όχι ...

να με συνγχωρας αδελφε αλλα εχω να μαμησω καιρο και σκεφτομαι τα υπαρξιακα μου :rotflmao: :rotflmao:
    Θέλω να με πας εκεί που όλα είναι ωραία
    και να 'χω πάντοτε παρέα
    σου λέω θέλω να με πας
    Θεσσαλονίκη με φεγγάρι
    όλους τους πόνους μου να΄πάρει
    να ξημερώσεις στο Βαρδάρη
    εκεί για πάντα να με πας

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Παιδες ερωτηση για κάγκελα στο transalp
    από petridist στο forum Ανταλλακτικά, βελτιώσεις & aftermarket
    Απαντήσεις: 5
    Τελευταίο μήνυμα: 11/10/2005, 09:20
  2. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ στο YARD..(24/12/2003)
    από ireneepi στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 11/01/2004, 15:50
  3. Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 23/12/2003, 10:53
  4. 7 Χρονια Στο Θιβετ!!!
    από Adventure-R στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 11/12/2003, 10:26
  5. Χαμος στο wild thing!!!!!!!!!!!!!!!!!
    από BIKENEST στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 10
    Τελευταίο μήνυμα: 27/11/2003, 13:09

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF