Ο Βασίλης Ορφανός συνέχισε το σερί των εξαιρετικών αποτελεσμάτων, τερματίζοντας τη σημερινή ειδική στην 68η θέση. Η οργάνωση ωστόσο του επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, ανακοινώνοντάς του ποινή 15 ωρών! Σύμφωνα με τους κριτές, η ποινή -που δεν επιδέχεται έφεσης και είναι οριστική- οφείλεται στο ότι έχασε τέσσερα σημεία αναφοράς (WP, Waypoints) στο σκέλος της Δευτέρας 10 Ιανουαρίου. Ο Βασίλης τσέκαρε το GPS του και διαπίστωσε ότι στα δύο από τα τέσσερα σημεία που του χρεώνουν πέρασε λίγα μέτρα μακριά.
“Μου χρεώνουν ότι στον αγώνα της Δευτέρας έχασα τέσσερα σημεία“, είπε ο Βασίλης για το θέμα. “Εγώ πήγα στο GPS της μηχανής και είδα ότι τουλάχιστον για τα δυο σημεία που αντιστοιχούν σε 6 ώρες ποινής, η απόκλιση που είχα ήταν ελάχιστα μέτρα. Αμέσως θυμήθηκα το κομμάτι στο οποίο μου χρεώνουν την παράβαση. Ήταν ένα κομμάτι της ειδικής όπου οι ροδιές ήταν τόσο βαθιές που ήταν αδύνατο να περάσεις. Έκανα κύκλο και ξαναδοκίμασα να περάσω αλλά ήταν πραγματικά πέρα από τις δυνάμεις οποιουδήποτε οδηγού. Αμέσως μετά από εμένα κόλλησαν ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Ό,τι έγινε έγινε και δεν αλλάζει. Αύριο είναι μια νέα μέρα και έτσι την αντιμετωπίζω. Άλλωστε έχω αποδείξει ότι τέτοιες αναποδιές με πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Απλώς με στεναχωρεί αυτή η τυπολατρία, η αυστηρότητα για ένα μέτρο διαφορά τη στιγμή που εμείς ρισκάρουμε τη ζωή μας”.
Λόγω της ποινής, ο Βασίλης έπεσε αρκετές θέσεις στη γενική κατάταξη, όπου τώρα πια είναι 93ος.
Μια θέση πίσω από τον Βασίλη βρίσκεται ο έτερος Έλληνας του Dakar, Σίμος Ταμπαξής, που και αυτός κουβαλά στις πλάτες του μια μεγάλη ποινή πολλών ωρών. Παρόλα αυτά, η σημερινή επίδοση του Σίμου στο σκέλος ήταν πολύ καλή (73ος).
Και οι δύο Έλληνες συνεχίζουν κανονικά την προσπάθειά τους στο Dakar