
Η ανάγκη να σταματήσεις στο φανάρι μιας απότομης ανηφόρας και να ξανά ξεκινήσεις, σε συνδυασμό με την απειρία του νέου αναβάτη, πολλές φορές οδηγεί σε απρόσμενες εκπλήξεις.
Αυτό που αγχώνει τους πρωτάρηδες είναι πώς θα την ξεκινήσουν χωρίς να τους πάρει πίσω ή τους σβήσει.
Υπάρχουν τρεις τρόποι:
Πατάμε διαρκώς το πίσω φρένο με το δεξί πόδι και το αριστερό το έχουμε κάτω κρατώντας ισορροπία. Μόλις ανάψει πράσινο,
πρώτα αρχίζουμε να ανοίγουμε το γκάζι και
μετά αφήνουμε το φρένο. Σα να ξεκινάμε με χειρόφρενο στο αυτοκίνητο. Πλεονέκτημα η ιδιαίτερη ευκολία της τεχνικής. Μειονέκτημα το ότι στηριζόμαστε στο ένα πόδι μόνο.
Ακριβώς το ίδιο με παραπάνω, μόνο που τώρα χρησιμοποιούμε το μπροστινό φρένο αντί του πίσω. Έχουμε το πλεονέκτημα της καλύτερης στήριξης επειδή έχουμε και τα δύο πόδια κάτω. Και να μας σπρώξει η γιαγιά που περνάει τη διάβαση ή αν φυσάει πολύ έντονα, έχοντας και τα δύο πόδια στο έδαφος δεν θα χάσουμε εύκολα την ισορροπία μας. Το μειονέκτημα είναι ότι το γκάζι και το φρένο είναι στο ίδιο χέρι. Μερικοί αναβάτες δυσκολεύονται να τα χειριστούν ταυτόχρονα.

Με λίγη εξάσκηση όμως μπορούμε να ανοίγουμε το γκάζι κρατώντας ταυτόχρονα πατημένη τη μανέτα του φρένου.
Επίσης, σε ιδιαίτερα απότομες ανηφόρες, κι ακόμα χειρότερα όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, υπάρχει ο κίνδυνος το μηχανάκι να αρχίσει να ολισθαίνει προς τα πίσω. Κι ας είναι μπλοκαρισμένος ο μπροστινός τροχός.
Σ' αυτή την περίπτωση προτιμάμε την πρώτη λύση, ή...
Ανοίγοντας ελαφρά το γκάζι κι αφήνοντας προοδευτικά το συμπλέκτη υπάρχει ένα σημείο που το μηχανάκι ούτε ξεκινά αλλά και ούτε τσουλάει προς τα πίσω. Πατινάρει δηλαδή. Κρατώντας το συμπλέκτη σ' αυτό το σημείο πατιναρίσματος το μηχανάκι δεν πάει πουθενά! Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι έχουμε και τα δύο πόδια κάτω, δεν χρειάζεται να χειριζόμαστε με το ίδιο χέρι δύο διαφορετικά χειριστήρια και το μόνο που έχουμε να κάνουμε για να ξεκινήσουμε, είναι να ανοίξουμε λίγο παραπάνω το γκάζι και να αφήσουμε το συμπλέκτη. Ότι κάνουμε πάντα δηλαδή!
Σημαντικό μειονέκτημα η φθορά των δίσκων συμπλέκτη. Επίσης θέλει λίγο εξάσκηση μέχρι να το κάνουμε αβίαστα και γλυκά.
Προσωπικά με βολεύει η χρήση του μπροστινού φρένου. Αν η ανηφόρα είναι εξαιρετικά απότομη κι έχει νερά κάτω, συνδυάζω μπροστινό φρένο με ελαφρύ πατινάρισμα.