Πριν διαβάσουμε ένα βιβλίο, ή παρακολουθήσουμε κάποιο σχολείο σχετικό με την οδήγηση μοτοσυκλέτας, πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Για ποιο λόγο να αφιερώσουμε χρόνο ή και χρήμα σε μια τέτοια διαδικασία; 
Μα ...για να μάθουμε θα πείτε. Ναι. Να μάθουμε. Να αποκτήσουμε γνώση. Να την κάνουμε τι όμως αυτή τη γνώση;
Υπάρχουν κάποιοι που διαβάζουν κάτι μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους. Κάποιοι άλλοι για να εμπλουτίσουν τις "θεωρητικές τους γνώσεις" ώστε να έχουν να πουν κάτι στην καφετέρια.
Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που μελετάνε για να μάθουν κάτι καινούργιο. Κάτι που δεν γνωρίζουν.
Η πρώτη και πλέον ουσιαστική προϋπόθεση που απαιτείται προκειμένου να αποκτήσουμε νέες γνώσεις πάνω σε ένα θέμα, είναι να δεχτούμε ότι δεν τα γνωρίζουμε όλα στο συγκεκριμένο αυτό θέμα.
Αν πιστεύουμε ότι ξέρουμε τα πάντα που αφορούν τον χειρισμό του γκαζιού -για παράδειγμα-, δεν υπάρχει χώρος για το καινούργιο. Για 'μας, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο να μάθουμε.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι αυτό που μελετάμε να θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη.
Δεν υπάρχει νόημα στο να έχουμε αποστηθίσει κατεβατά ολόκληρα για το πως χειριζόμαστε το γκάζι στη στροφή και να μη μπορούμε να το εφαρμόσουμε! Αυτό σημαίνει ότι διαβάζουμε - βλέπουμε - ακούμε- επιφανειακά. Γνώση που δεν έχει εφαρμογή στην πράξη (πάντα για μοτοσυκλέτες μιλάμε), είναι άχρηστη. Στην τελική, δεν είναι πραγματική γνώση.
Διαβάζουμε, παρακολουθούμε σχολεία, όχι για να περάσουμε κάποιες εξετάσεις, αλλά για να είμαστε πρακτικά πιο ασφαλείς, πιο χαλαροί, πιο γρήγοροι.
Σε σχολείο, υπάρχει μαθητής αγωνιζόμενος στην ταχύτητα έχοντας ουκ ολίγες διακρίσεις. Κάνει μια άσκηση σχετική με αποτελεσματικότερο πλάγιασμα της μηχανής. Στη θεωρία της τάξης, έχουν ειπωθεί τα πλεονεκτήματα: Όσο πιο γρήγορα μπορείς να πλαγιάσεις το μηχανάκι, τόσο πιο γρήγορα θα μπει στη γραμμή της, θα είναι για λιγότερη ώρα πλαγιασμένη, τόσο πιο νωρίς θα ανοίξεις το γκάζι, κ.α
Ο συγκεκριμένος μαθητής λοιπόν όταν τελείωσε την άσκηση και βγήκε στα pits, δήλωσε με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά: "τώρα που μπορώ να την ρίξω αστραπιαία, μπορώ να μετακινήσω το σημείο μου εισόδου μερικά μέτρα παρακάτω! Έτσι θα έχω περισσότερα μέτρα ευθείας με τέρμα γκάζι!"
Όχι μόνο εμπέδωσε τη θεωρία, αλλά μέσω της εφαρμογής της στην πράξη, ανακάλυψε νέες δυνατότητες χρήσιμες για τους αγώνες του.
Ήθελε να μάθει και ήθελε να μπορεί να τα εφαρμόσει στην πράξη.
Τρίτη προϋπόθεση να ξεκινάμε τη μελέτη μας από πράγματα που ήδη γνωρίζουμε και να προχωράμε σταδιακά.
Αν δεν γνωρίζουμε ούτε τα βασικά για το χειρισμό του γκαζιού και ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε για trail braking και ταυτόχρονη χρήση γκαζιού με φρένο, και θα πελαγώσουμε μη κατανοώντας αυτά που διαβάζουμε-ακούμε, και θα τσακιστούμε αν πάμε να δοκιμάσουμε αυτά που νομίζουμε ότι μάθαμε 
Τα έχω ξαναγράψει, τα έλεγα συνέχεια, το λέω διαρκώς και στον εαυτό μου:
- Δεν τα ξέρω όλα
- Θέλω να μάθω
- Αυτά που μαθαίνω θέλω να μπορώ να τα εφαρμόζω στην πράξη.