Ορμώμενος από τα κείμενα των micro-adventures του Αντώνη (antsoar), αλλά και από νέα που θέλουν τη Σύρο, ώς κέντρο έντονης κινηματογραφικής δραστηριότητας και πολιτισμού, είπα να μοιραστώ μαζί σας, ένα σύντομο και σχετικά πρόσφατο οδοιπορικό που έκανα στο έν' λόγω νησί.
Στη Σύρο έχω ξαναβρεθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, φιλοξενούμενος από συγγενείς. Έτσι και φέτος, όταν ήρθε η εγκάρδια πρόσκληση για φιλοξενία, αδράξαμε την ευκαρία και πήγαμε για λίγες ημέρες.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ποτέ δεν μου άρεσε σαν νησί. Λίγο η πολυκοσμία, λίγο οι πολύ μικρές (για τα γούστα μου) παραλίες και ο συνωστισμός, λίγο ο κακός χαμός από κίνηση και έλλειψη πάρκινγκ στην Ερμούπολη, με έκαναν να μην την θεωρώ όμορφο προορισμό. Ωστόσο όταν σου χαρίζουν γάιδαρο, δεν τον κοιτάς στα δόντια, πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν χρήματα για κάτι άλλο.
Έμμελε να ανακαλύψω μία διαφορετική Σύρο όμως, η οποία τελικά με κέρδισε και πλέον κρατάω μία πολύ γλυκιά -και ίσως λίγο πικρή- θύμηση αυτής της Σύρου πού άγγιξα και είδα και όχι αυτής φαίνεται.
Σύρος λοιπόν, πρωτεύουσα των Κυκλάδων, πρωτεύουσα πολιτισμού .... ναί, οκ, θα δούμε πόσο του πολιτισμού είναι λίγο παρακάτω ...
Δεύτερη ημέρα στο νησί και έχω αρχίσει ήδη να "τρώγομαι". Ναί, περνάμε καλά, η παρέα καταπληκτική, πραγματικά ξεκουραζόμαστε. Όμως αυτό το έρμο το μπεργκινάκι με κοιτάει όλο παράπονο, καθώς ,ήδη από την Αθήνα το έχω ετοιμάσει και φορτώσει με σκοπό να ξαμολυθούμε στα βουνά. "Μα καλά, έχει βουνά η Σύρος?", θα ρωτήσει κάποιος. Και όχι μόνο, θα του απαντήσω. Τόσα χρόνια, ούτε εγώ είχα φανταστεί, τους θησαρούς που κρύβονται σε τούτη την ξέρα.
Ήξερα ότι στο νησί, υπάρχει πεζοπορική ομάδα, η οποία όχι μόνο διοργανώνει πεζοπορίες, αλλά διατηρεί και καθαρά τα αμέτρητα μονοπάτια. Πραγματικός παράδεισος του ορειβάτη/πεζοπόρου. Δυστυχώς δεν είχα το χρόνο να έρθω σε επαφή με τα παιδιά, οπότε προμηθεύτηκα ένα πεζοπορικό χάρτη και έβγαλα μία ολοήμερη διαδρομή.
Αφετηρία θα ήταν η Ερμούπολη και τελικός προορισμός, το Καστρί. Μία ακρόπολη 5.000 χρόνων στα βόρεια του νησιού. Μέρος που δεν πατάει συχνά άνθρωπος, μιάς και είναι δυσπρόσιτο και το μονοπάτι που σε οδηγεί εκεί, στενό και απότομο. Μετά από μία σύντομη ψαχτική στο ίντερνετ, ο ενθουσιασμός μεγάλωσε και η απόφαση πάρθηκε.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A...81%CE%BF%CF%85
Στο μέσο περίπου της διαδρομής, θα έκανα στάση στην διάσημη σπηλιά του φιλόσοφου Φερεκύδη, δάσκαλου του Πυθαγόρα. Ένα από τα πιό πολυδιαφημισμένα μνημεία της Σύρου, με θέα στο Αρχιπέλαγος, που κόβει την ανάσα. Πλήθος τουριστών σπεύδουν κάθε χρόνο να επισκεφθούν, τον τόπο που δίαδαξε ο μεγάλος φιλόσοφος. Τόπος πνεύματος, περισυλλογής, θεώρησης ιδεών. Κρατήστε το και αυτό το τελευταίο.
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6...B4%CE%B7%CF%82
https://www.google.gr/maps/dir/37.43...37.4907427!3e2
H ώρα είναι 0600, αρχίζει και φέγγει, ξεκινάω ....