Έχω την αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια η κατηγορία των μεσαίων Sport Touring μοτοσυκλετών έχει εξαφανιστεί, τουλάχιστον όσον αφορά τους 4 Ιάπωνες κατασκευαστές.
Να διευκρινίσω ότι, όπως το καταλαβαίνω εγώ, μεσαία Sport Touring είναι μια μοτοσυκλέτα 600-1000cc, κατά προτίμηση 4-κύλινδρη, με κινητήρα και στήσιμο street, προστασία από τον αέρα (μίνι ή ολόσωμο fairing), θέση οδήγησης σχετικά όρθια (αλλά όχι όσο σε ένα on-off) και σέλα άνετη και ευρύχωρη για δύο. Ό,τι πρέπει δηλαδή για ένα σβέλτο και ξεκούραστο ταξίδι.
Παλιότερα, για παράδειγμα, υπήρχαν οι Honda CBF 600 & 1000, οι Yamaha Fazer 600 & 1000, Diversion 600, οι Suzuki GSF Bandit S 650 & 1250, οι Kawasaki ZR7S & Z750S.
Σήμερα, δεν μπορείς να πεις ότι κάποια από αυτές τις εταιρείες διαθέτει κάτι αντίστοιχο.
Τα Honda CB500F & CB650F, το Yamaha MT-07, το Suzuki SV650, τα Kawasaki Z650 & Ninja 650 δεν είναι φτιαγμένα για ταξίδι, ούτε ιδιαίτερα φιλικά για το συνεπιβάτη.
Τα Suzuki GSX-F 750 & 1000, τα Kawasaki Z900 & 1000 ανήκουν στην κατηγορία των streetfighters, δεν τα λες τουριστικά.
Τα Honda CB500X, NC750X, VFR800X & VFR1200X, τα Yamaha Tracer 700 & 900, το Kawasaki Versys 650, όσο καλά κι αν είναι για τουρισμό, δεν είναι ST. Είναι 2-κύλινδρα (με εξαίρεση το Tracer 900) και με on-off θέση οδήγησης.
Προφανώς για να έχουν κάνει τα εργοστάσια αυτή τη "στροφή" θα υπάρχει κάποιος λόγος. Ίσως τα ST να έχουν κάνει τον κύκλο τους, ίσως να μην τα ευνοεί η οικονομική συγκυρία, δεν γνωρίζω.
Ο λόγος πάντως που τα αναφέρω όλα αυτά, είναι γιατί μου λείπουν τέτοιου είδους μηχανάκια. Και αν άλλαζα το ZR7 για ένα τέτοιο θα έψαχνα.
Όχι ότι τα new age touring (NC, VFR, Tracer, Versys) είναι κακά μηχανάκια για τουριστική χρήση -κάθε άλλο. Απλώς μία χαμηλή, μακριά, 4-κύλινδρη touring street παραμένει για μένα η ιδανική μοτοσυκλέτα.