Καλησπέρα σε όλους. Πρώτο ποστ στο φόρουμ και επετειακό καθώς σήμερα πήρα το δίπλωμα Α με 0 εμπειρία.
Ήρθε η ώρα λοιπόν να αγοράσω την πρώτη μου μηχανή. Διαβάζω εδώ και καιρό το φόρουμ και έχω μαζέψει αρκετές πληροφορίες αλλά τά έχω κάνει λίγο αχταρμά καθώς η έλειψη εμπειρίας με δυσκολεύει να κρίνω καλά τις επιλογές και προσπαθώ να τα ξεμπερδέψω.
Αρχικά λίγα εισαγωγικά, είμαι 30 ετών, 1.80, 80kg και οδηγώ αυτοκίνητο 10 χρονια. Ξεκίνησα να σκέφτομαι την μηχανή επειδή απηύδησα από κίνηση και έλλειψη πάρκινγκ. Στην αρχή σκεφτόμουν για κανα pcx, nmax, symphony, να κάνω την δουλειά μου αλλα όσο ασχολούμαι με μότο έχω γλυκαθει. Νομίζω λοιπόν πως ψάχνω ένα καθαρά commuter μηχανάκι με έμφαση στην ασφάλεια, την ευκολία οδήγησης στην πόλη (να είναι ελαφρύ και ευέλικτο), την οικονομία καυσίμου, λίγο την εμφάνιση και καθόλου το "γκάζι" καθώς προς το παρόν με τρομάζει / δεν με ενδιαφέρει. Επίσης θα κάνω 100% τα riding school πολύ σύντομα.
Μένω Βύρωνα, θα παρκάρω στον δρόμο (αν πάρω κάτι πάνω απο 3κ λέω να κάνω ασφάλεια κλοπής) και κινούμαι κυρίως Περιφερειακή Υμηττού, Κατεχάκη, Βουλιαγμένης, Κέντρο και ΝΠ. Στην γειτονιά έχω δει να παρκάρουν δρόμο από σκούτερ και παπιά μέχρι v-strom και bmw gs. Υπάρχει επίσης ενα σημείο με φώτα που παρκάρουν πολλά μηχανάκια το ενα δίπλα στο άλλο. Εγώ το πιο "καλό που μπορώ να κάνω είναι να το δένω στα κάγγελα του σπιτιού.
Μπάτζετ έχω 4-5k μετρητά και αν πάω σε καινούργιο μπορώ να βάλω και κάποιες δώσεις. Τα μοντέλα που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον είναι τα εξής:
CB300R που λατρεύω και μου φαίνεται πανέμορφο και πολύ κοντά σε αυτά που νομίζω οτι ψάχνω αλλά και overpriced στα 7k και δεν βλέπω καθόλου μτχ μοντέλα στο Car που δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό ούτε στον δρόμο το έχω δει ποτέ.
Μετά σκέφτομαι το MT-03 σαν πιο budget επιλογή που βλέπω να παίζει πάρα πολύ και έκανα και λίγο μάθημα με αυτό αλλά δεν έχω εμπειρία να το κρίνω.
Μου αρέσουν ακόμη τα royal Enfield Guerilla 450, hunter 350, kawasaki z400, αλλα γενικα έχω μια προτίμηση σε Ιαπωνία για αμάξια και μηχανάκια.
Ακούω πολλά καλά λόγια για ΚΤΜ Duke 390 και triumph speed 400 αλλά δεν μου αρέσει καθόλου εμφανισιακά.
Σκεφτόμουν ακόμη και τα VOGE 300DS & 525DSΧ, τα οποία είναι αρκετά διαφορετική κατηγορία απο τα υπόλοιπα που κοιτάω αλλά μου φαίνονται value for money και μου ψιλό αρέσει που έχουν χώρο για βαλίτσα κλπ αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι ευκίνητα για μέσα στην πόλη που είναι και η βασική μου χρήση. Το fz6 που έκανα μαθήματα ας πούμε μου φαινόταν μαούνα.
Το βασικό μου πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω τι ακριβώς μου ταιριάζει καλύτερα και δεν έχω την εμπειρία να κρίνω. Για τον λόγο αυτό σκέφτηκα μήπως πάρω είτε μτχ είτε καινούργιο ένα CBF125, να αποκτήσω λίγο εμπειρια στον δρόμο, να μάθω καλύτερα συμπλέκτη και να καταλάβω τι θελω τι μου λείπει κλπ και αργότερα σε 5-10-15 μήνες που θα έχω καλύτερη γνώση και περισσότερα λεφτά στην άκρη να πάω σε κάτι καλύτερο. Φαίνεται να έχει καλή μεταπωλητική αξία και να μην χάσω πολλά λεφτά. Ήμουν έτοιμος να κάνω αυτό το βήμα αλλά με όσους φίλους το συζητάω μου λένε ότι δεν αξίζει το cbf η κάποιο 125αρι, ότι τίθεται ζήτημα ασφαλείας, δεν θα μπορώ να κάνω μια προσπέραση /δικαβαλο κλπ. Εχετε κάποια γνώμη σχετικά με αυτό; Επίσης καινούργιο παίζει στα 3150 και βρίσκω αγγελίες με λίγα χιλιόμετρα στα 2500. Τι θα κάνατε σε αυτήν την περίπτωση και ποια πιστεύετε είναι μια καλή τιμή για μτχ;
Τώρα μερικές ακόμα ερώτησεις:
Δικαιολογεί το CB300R το 1.5 παραπάνω χιλιάρικο σε σχέση με το ΜΤ;
Είναι κάποιο από τα παραπάνω Μηχανάκια περισσότερο /λιγότερο "ευκλεπτο" από τα υπόλοιπα; Ιδανικά θα ήθελα να αποφύγω το να παρκάρω κάπου και να να έχω άγχος αν θα το βρω αν και μάλλον δεν το γλυτώνω.
Έχετε να προτείνετε κάποιο μοντέλο πέρα από τα προαναφερθεντα για αγορά μτχ καθώς δεν ξέρω καθόλου τι παίζει με τα παλαιότερα μοντέλα;
Είναι υπερβολή να πάρω κράνος shoei/arai $500+ ακόμα και για το CBF?
Συγγνώμη για το σεντόνι, και σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!