Ήθελα από καιρό να γράψω για αυτό το θέμα και τώρα που βρήκα λίγο χρόνο, σκέφτηκα να το κάνω. Δείτε το βίντεο που έχω ανεβάσει και δείχνει εμπράκτως πως γίνεται, αλλά θα εξηγήσω και εγώ παρακάτω, γραπτώς. Όπως θα δείτε και στο βίντεο, για το συγχρονισμό σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιώ ένα διαφορετικό εργαλείο, το οποίο είναι πολύ βολικό, για μοτοσικλέτες όπως την FZR1000. Αυτή η μοτοσικλέτα έχει τις υποδοχές για τα όργανα υποπίεσης στο κάτω μέρος των λαιμών εισαγωγής και η πρόσβαση σε αυτούς είναι ιδιαίτερα δύσκολη!
Πριν ξεκινήσουμε όποια διαδικασία ρύθμισης, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το διάκενο των βαλβίδων είναι σωστό, τα μπουζί καθαρά και με το σωστό διάκενο. Τα καρμπιρατέρ μας είναι καθαρά εσωτερικά και δεν υπάρχουν βρωμιές που να επηρεάζουν τόσο τη λειτουργία τους, όσο και τη ρύθμισή τους. Επίσης, ο κινητήρας να είναι σε θερμοκρασία λειτουργίας.
ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ: (Στο 13:04 του βίντεο)
Δε θα γράψω πολλά εδώ, μιας και όλοι γνωρίζουν που είναι οι βίδες ρύθμισης και πως γίνεται.
Αυτό το εργαλείο που χρησιμοποιώ στο βίντεο, πρέπει να το πας από καρμπιρατέρ σε καρμπιρατέρ και να συγκρίνεις τις τιμές. Αυτό είναι το μειονέκτημά του. Αλλά δεδομένης της τοποθέτησης των εισόδων για εργαλείο υποπίεσης, αξίζει να το κάνεις με αυτό. Εδώ να τονίσω, ότι αργότερα, που έκανα και έναν έλεγχο και με το εργαλείο υποπίεσης ο συγχρονισμός ήταν τέλειος! Συγχρονίζουμε πρώτα τα καρμπιρατέρ #1 και #2. Μετά τα καρμπιρατέρ #3 και #4. Αφού έχουμε συγχρονίσει τα δύο ζεύγη, το μόνο που μένει, είναι να συγχρονίσουμε τα καρμπιρατέρ #2 και #3. Αυτό ήταν.
ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΒΙΔΕΣ PILOT: (Στο 19:15 του βίντεο)
Εδώ η ρύθμιση είναι λιγάκι περίπλοκη, αλλά αν γίνει σωστά η μοτοσικλέτα θα δουλεύει τέλεια! Πράγματα που πρέπει να κοιτάξει κανείς πριν κάνει αυτή τη ρύθμιση είναι τα o-ring και η μετταλική ροδέλα στις βίδες pilot. Έχω δει μασημένα o-ring, έχω δει κομμένα o-ring, έχω δει να λείπει η ροδέλα και έχω δει να λείπει και το o-ring και έχω δει και βίδες pilot σε άθλια κατάσταση! Οπότε, αξίζει να τους ρίξετε μια ματιά.
Προτοποθετούμε τις βίδες pilot στις τιμές που λέει ο κατασκευαστής. Για παράδειγμα 2 στροφές ξεβίδωμα από το πλήρες τέρμα βιδωμένο. Είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. 'Εχουμε με τον κινητήρα πάντα σε θερμοκρασία λειτουργίας και στο σωστό ρελαντί. Ελέγχουμε τις στροφές στο στροφόμετρο για αυτή τη δουλειά. Εγώ χρησιμοποιώ μια ψηφιακή λυχνία αβάνς που έχω, για μεγαλύτερη ακρίβεια, αν και στο βίντεο το κάνω με την ακοή. Βρίσκουμε τη βίδα pilot σε ένα από τα καρμπιρατέρ και αρχίζουμε πολύ σιγά να τη βιδώνουμε, παρατηρώντας τις στροφές του κινητήρα. Σε κάποια στιγμή, οι στροφές θα πέσουν (έστω και ελάχιστα), μιας και η οπή που περνάει η βενζίνη θα κλείσει. Εκεί σταματάμε.
Αμέσως μετά, αρχίζουμε να ξεβιδώνουμε τη βίδα pilot και πάλι πολύ σιγά. Ταυτόχρονα μετράμε πόσες στροφές θα ξεβιδώσουμε, μέχρι οι στροφές να πέσουν και πάλι. Εδώ αξίζει να αναφέρω, ότι στην αρχή οι στροφές του κινητήρα θα ανεβούν (ανοίγει η οπή και περνάει περισσότερη βενζίνη). Δεν μας νοιάζει η αύξηση στροφών. Εμείς συνεχίζουμε να ξεβιδώνουμε πολύ αργά, μέχρι οι στροφές να πέσουν (έστω και ελάχιστα). Η δεύτερη αυτή πτώση των στροφών εδώ, γίνεται γιατί περνάει υπερβολική βενζίνη και μπουκώνει τον κινητήρα. Μόλις πέσουν λοιπόν, σταματάμε. Βλέπουμε πόσες στροφές ξεβιδώσαμε από σημείο πτώσης σε σημείο πτώσης στροφών. Διαιρούμε τον αριθμό αυτό δια του δύο. Και αμέσως μετά, βιδώνουμε τη βίδα pilot με αυτό τον αριθμό.
Για παράδειγμα, αν από σημείο σε σημείο πτώσης, εμείς ξεβιδώσαμε τη βίδα pilot 2,5 στροφές, τότε το μισό αυτό του αρθμού είναι 1 και ένα τέταρτο της στροφής. Έτσι λοιπόν θα βιδώσουμε τη βίδα pilot κατά 1 στροφή και ένα τέταρτο.
Αυτό το κάνουμε σε όλα τα καρμπυρατέρ. Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Αξίζει να ξανακάνουμε άλλη μια φορά τη διαδικασία, ώστε να έχουμε ένα τέλειο αποτέλεσμα. Μόλις το κάνουμε αυτό, ο κινητήρας θα δουλεύει άψογα (δεδομένου ότι δεν έχει άλλα προβλήματα).
Ελπίζω να βοηθήσει όλο αυτό και να ρίξει λίγο φως στη ρύθμιση των καρμπιρατέρ