Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 29

Θέμα: περιβαλλοντικη ευαισθησία....

  1. #1
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150

    περιβαλλοντικη ευαισθησία....

    Το δύσκολο πάντρεμα του ελληνικού τουρισμού με την αγροτική ανάπτυξη συζήτησαν χθες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με τον Αλέξανδρο Κοντό.



    Χαμόγελα και χειραψίες μεταξύ Αρη Σπηλιωτόπουλου και Αλέξανδρου Κοντού. Δεν απομένει παρά να «δέσει» το βύσσινο, δηλαδή ο τουρισμός με την αγροτική ανάπτυξη
    Κατά την άποψη των δύο υπουργών που ηγούνται των κρίσιμων αυτών τομέων της εθνικής οικονομίας θα μπορούσαν να αναπτυχθούν κοινές δράσεις ώστε και ο τουρισμός να προβάλλεται μαζί ή μέσα από τα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας αλλά και περιοχές ολόκληρες που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτες να στηριχθούν τουριστικά.

    «Μας δίδεται η δυνατότητα να στηρίξουμε τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια με τη χρησιμοποίηση των δύο μεγάλων πλεονεκτημάτων -τουρισμού και γεωργίας- που διαθέτει η χώρα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, προσδιορίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συστηματικής προβολής στο εξωτερικό κάποιων «ξεχασμένων» περιοχών της πατρίδας.

    Από την πλευρά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι εξειδίκευση του τουριστικού προϊόντος θα μπορούσε να γίνει λ.χ. μέσω της γαστρονομίας και του αγροτοτουρισμού, καθώς επίσης και από τον πολιτισμό της χώρας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι απαιτούνται πολυεπίπεδες πολιτικές σε αγροτικές περιοχές που να συδυάζουν την πρωτογενή παραγωγή με εξειδικευμένες υπηρεσίες ποιότητας.



    14.000 στρέμματα στον Παρνασσό

    Στο πλαίσιο εξάλλου της αρμονικής συνεργασίας των υπουργείων Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος απηύθυνε ευχαριστίες στον κ. Κοντό για την παραχώρηση 14.000 νέων στρεμμάτων στον Παρνασσό, καθώς δίδεται έτσι η δυνατότητα να επεκταθεί το χιονοδρομικό κέντρο σε καινούργιες πίστες και να αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα χιονοδρομίας στην Ευρώπη.




    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/01/2008


    [Β]
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  2. #2
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    Εξετάζεται η περίπτωση εγκατάστασης Πυρηνικού Εργοστασίου στη Δ. Μακεδονία

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων, (http://www.ecogreens.gr) που βασίζεται σε δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ποντίκι» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιδρά, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα ή σε γειτονική χώρα με χρηματοδότηση της ΔΕΗ ! Τα «ΝΕΑ» μάλιστα προχωρώντας περισσότερο κάνουν λόγο (φύλλο 19-20 Ιανουαρίου) για την Κοζάνη, η οποία θεωρείται υποψήφια για εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού, γιατί έχει τις υποδομές και τα δίκτυα, ενώ κρίνεται και σχετικά ασεισμική !

    Όλοι θυμόμαστε το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ το 1986, τις συνέπειες του οποίου δεν πλήρωσε μόνο η Ουκρανία και η Ρωσία αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή και βεβαίως και η χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι o Νομός Κοζάνης ήταν από τις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε η μεγαλύτερη εναπόθεση ραδιενεργού νέφους στη χώρα (1000 -1500 Bq Cs-137 ανά kg εδάφους) . Ακόμη και σήμερα το ραδιο-ισότοπο Cs-137 παραμένει στα εδάφη μας σε συγκεντρώσεις της τάξης των 40-50 Bq/kg , σύμφωνα με μετρήσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  3. #3
    Για το πρώτο οκ, πίστες ας φτιάξουν, χιόνι που θα βρουν; :rotflmao:

    Για το δεύτερο είμαι υπερ...

    Όποιος είναι κατά ας πάει μια βόλτα απο τον κρανίου τόπο που μας δίνει το ρεύμα για να γράφουμε εδώ και ίσως αλλάξει γνώμη...

    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  4. #4
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    επειδή έτυχε να έχω πάει ΚΑΙ στην ουκρανία (εμπόριο σταριών) και στον κρανίου τόπο περνάω κάθε 2 μέρες
    άσε να έχω άλλη άποψη.



    όσο για το χιονοδρομικό φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πως οι χρήστες των χιονοδρομικών πηγαίνουν εκεί με τζιπ και έχουν ανάγκη κάποια σαλέ, ταβέρνες, κλαμπ κλπ

    άλλωστε αφού κάηκε που κάηκε η πάρνηθα (στην οποία ακόμα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αποκατάστασης όπως και στην ηλεία δεν έχει πέσει ότε ένα φράγκο)

    γιατί να μην κάνουμε ένα χιονοδρομικό πιο κοντά στην αθήνα?


    υγ το στάρι του τσέρνομπιλ ταίστηκε σαν επισιτιστική βοήθεια της ε.ε. στην λιβύη........
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  5. #5
    Αναλλοίωτος Το avatar του/της Akatanomastos
    Εγγραφή
    28/04/2005
    Μηνύματα
    1.260
    Αρχικά δημιουργήθηκε από iosif
    Εξετάζεται η περίπτωση εγκατάστασης Πυρηνικού Εργοστασίου στη Δ. Μακεδονία

    siga min kanoume piriniko ergostasio stin ellada..:rotflmao: :rotflmao:

    edo den mporoume na ftiaksoume apla pragmata kai na tiroun tis proipotheseis asfaleias
    -It's 106 miles to Chicago. We've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses.
    - Hit it.
    -------------------------------------------------------------------------------
    όλα αυτά, είναι απλά μέρος του πανυγηριού που λέγεται ζωή..
    ------------------------------------------------------------------------------
    νέα προσθήκη

    Definition of a bad boy



  6. #6
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    Να χτίσουν στην Πάρνηθα ζητούν 4 δήμοι
    Μαζί με τη νομαρχία Ανατολικής Αττικής προσφεύγουν στο ΣτΕ, για να «χαλαρώσει» η προστασία του εθνικού δρυμού
    Του Γιωργου Λιαλιου

    Κροκοδείλια τα δάκρυα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Πάρνηθα. Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και τέσσερις δήμοι της βόρειας πλευράς της Πάρνηθας ζητούν τη «χαλάρωση» των περιοριστικών όρων του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αιτία, οι αυστηρότεροι περιορισμοί που επιβάλλει το νέο διάταγμα για την Πάρνηθα και τις παρυφές της και οι οποίοι, όπως εκτιμούν οι προσφεύγοντες, θίγουν το δικαίωμα των πολιτών... στην οικοδόμηση ή στη γεωργική χρήση περιοχών του δρυμού. Οι τέσσερις προσφυγές κατατέθηκαν διαδοχικά στα τέλη του φθινοπώρου: πρώτη η προσφυγή της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής (31.10.2007) και ακολούθησαν οι προσφυγές του δήμου Αυλώνα (12 Νοεμβρίου), της κοινότητας Πολυδενδρίου (13 Νοεμβρίου) και η κοινή προσφυγή των κοινοτήτων Αφιδνών, Μαλακάσας και 95 πολιτών (14 Νοεμβρίου). Οι προσφυγές θα εξεταστούν συνολικά στις 5 Νοεμβρίου 2008. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», τα επιχειρήματα των προσφυγών είναι:

    Ανέγερση κατοικιών

    Η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εκτιμά πως το Προεδρικό Διάταγμα παραβλέπει τις μεγάλες οικιστικές ανάγκες της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοί της «ασφυκτιούν» με τους νέους αυστηρότερους όρους του Προεδρικού Διατάγματος και... αναπόφευκτα θα οδηγηθούν στην αυθαίρετη δόμηση. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η μεταβολή των χρήσεών της σε μεγάλα τμήματα της Πάρνηθας, που αποκλείει χρήσεις κατοικίας σχεδόν στο σύνολο του δρυμού, προσβάλλει το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη χρήση και διάθεση της περιουσίας τους. Με άλλα λόγια, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής υποστηρίζει ότι πρέπει να είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής να χτίσουν μέσα στον εθνικό δρυμό. Για το σημείο στο οποίο επιτρέπεται η δόμηση (Ιπποκράτειος Πολιτεία), η νομαρχία υποστηρίζει ότι αυστηροποίηση των όρων της (αύξηση ορίου αρτιότητας και κατάτμησης, μείωση συντελεστή) είναι υπέρμετρη -χαρακτηρίζοντας την περιοχή ραγδαίως αναπτυσσόμενη- και θίγει κυρίως τους μικρούς ιδιοκτήτες.

    Από την άλλη πλευρά, η νομαρχία υποστηρίζει ότι το Π.Δ. για την Πάρνηθα έπρεπε να αναθεωρηθεί μετά τις πυρκαγιές, καθώς επιτρέπει χρήσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη ανασύστασης του φυσικού περιβάλλοντος. Τέτοιες χρήσεις είναι οι χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού σε ορισμένες περιοχές του βουνού, για τις οποίες επιτρέπεται να δημιουργηθούν συνήθως ελαφριές εγκαταστάσεις.

    Εξαίρεση 500 στρεμμάτων

    — Ο δήμος Αυλώνα ζητάει την εξαίρεση από τις προστατευτικές διατάξεις του διατάγματος έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι λανθασμένα συμπεριελήφθηκε στις περιοχές Ε1 και Ε2 έκταση 165 στρεμμάτων, στην οποία σκοπεύει να επεκτείνει το ρυμοτομικό του σχέδιο, δηλαδή πρόκειται να πολεοδομήσει. Οπως υποστηρίζει, το διάταγμα παραβιάζει υπέρμετρα και δυσανάλογα το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επίσης αντιτίθεται στην ένταξη στην περιοχή Β4 του δρυμού έκτασης 332 στρεμμάτων, την οποία χαρακτηρίζει αγροτική. Οπως σημειώνει, το διάταγμα πρέπει να προστατεύει το δάσος και όχι τις περί αυτό γεωργικές εκτάσεις.

    — Η κοινότητα Πολυδενδρίου ζητάει την ακύρωση του διατάγματος διότι απαγορεύει γεωργική χρήση σε εκτάσεις δημοτών της που περιλαμβάνονται στη ζώνη Β1. Οπως σημειώνει, η γεωργική καλλιέργεια είναι απολύτως συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής, σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες από το διάταγμα χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού. Παράλληλα επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για ανάγκη αναθεώρησης του διατάγματος μετά την πυρκαγιά στον δρυμό. Επίσης υποστηρίζει ότι με βάση τα προβλεπόμενα για τη ζώνη Ε2 το διάταγμα επιτρέπει την επέκταση των εγκαταστάσεων του καζίνο Μον Παρνές, πράξη ασύμβατη με τον δρυμό. Και τέλος, σημειώνει ότι θα έπρεπε να είχε ζητηθεί από την κοινότητα και το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΚΣΧΟΠ) να γνωμοδοτήσουν.

    — Οι κοινότητες Αφιδνών και Μαλακάσας (από κοινού με 95 δημότες ή κατόχους ιδιοκτησιών στα όριά τους) αντιτίθενται κατά κύρια βάση στην απαγόρευση καλλιέργειας σε τμήμα του δρυμού, αλλά και στην απαγόρευση δόμησης σε πολίτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας αλλά δεν την έχουν ολοκληρώσει. Πιο συγκεκριμένα, στρέφονται ενάντια του χαρακτηρισμού της ζώνης Β1 ως ζώνης αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, διότι απαγορεύει τη γεωργική καλλιέργεια, την οποία θεωρούν συμβατή με τον χαρακτήρα της περιοχής. Επίσης ζητούν να μη χάσουν το δικαίωμα ανέγερσης κατοικίας 16 πολίτες (περιλαμβάνονται στους προσφεύγοντες), οι οποίοι κατέθεσαν φάκελο για χορήγηση οικοδομικής άδειας (δεν διευκρινίζεται σε ποια ακριβώς ζώνη του δρυμού) πριν από την έκδοση του διατάγματος, αλλά εφόσον η άδεια δεν έχει ακόμα εκδοθεί χάνουν το δικαίωμά τους. Επίσης επαναλαμβάνει τα επιχειρήματα της προσφυγής της κοινότητας Πολυδενδρίου περί ανάγκης επανεξέτασης του Π.Δ. μετά την πυρκαγιά, περί του Μον Παρνές και του ΚΣΧΟΠ, ενώ υποστηρίζει ότι κακώς δεν υπήρξε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.

    Πάντως, οι προσφυγές των δήμων δεν έρχονται ως έκπληξη, αλλά ως φυσική συνέπεια της στάσης την οποία σταθερά κρατούν τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι, επαναφέροντας το διάταγμα μετά τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς αποκάλυψε ότι δέχεται πιέσεις από δημάρχους της Πάρνηθας για χαλάρωση των περιορισμών, ενώ παλαιότερα, με την πρώτη παρουσίαση του σχεδίου του Π.Δ., σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι της Πάρνηθας διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενάντια στην πράξη αναδάσωσης του δρυμού, που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας. Οι περισσότερες ήταν από ιδιώτες που ζητούσαν να εξαιρεθούν οι εκτάσεις τους από την αναδάσωση, αλλά και από δύο περιβαλλοντικούς φορείς (πολιτικό κόμμα Οικολόγοι-Πράσινοι και οργάνωση ΟΙΚΟ-ΛΟΓΟΣ) που ζητούν να αναδασωθεί έκταση 62,5 στρεμμάτων του Μον Παρνές, η οποία εξαιρέθηκε γιατί είχε εγκριθεί πριν από την πυρκαγιά η αλλαγή χρήσης της.

    Τι λέει το προεδρικό διάταγμα

    Το προεδρικό διάταγμα για την Πάρνηθα, που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2007, έχει κύριο στόχο την προστασία του δρυμού και της βιοποικιλότητάς του. Το διάταγμα οριοθετεί τον δρυμό και τον χωρίζει σε πέντε ζώνες προστασίας (και 16 υπο-περιοχές), με διαφορετικούς περιορισμούς για την καθεμία. Με τη δημιουργία προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας της Πάρνηθας ουσιαστικά θεσμοθετούνται (με ορισμένες μεταβολές) και επεκτείνονται τα σχέδια διαχείρισης του εθνικού δρυμού Πάρνηθας, που εγκρίθηκαν το 1997.

    Κύριο χαρακτηριστικό του προεδρικού διατάγματος είναι η αυστηροποίηση των περιορισμών που ίσχυαν για τη δόμηση και την αγροτική εκμετάλλευση στα όρια του δρυμού. Πιο συγκεκριμένα, με το διάταγμα:

    — Επεκτείνονται τα όρια του πυρήνα του δρυμού (από 38.000 στρέμματα σε 110.000 στρέμματα) και χαρακτηρίζονται ως περιοχή απολύτου προστασίας.

    — Θεσπίζονται περιορισμοί για την πρόσβαση και τις επιτρεπόμενες χρήσεις στις περιφερειακές του πυρήνα ζώνες της Πάρνηθας.

    — Στις περιοχές όπου επιτρέπεται η δόμηση, αυτή περιορίζεται στα 160 τμ. ανά 20 στρέμματα.

    — Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης στην Ιπποκράτειο Πολιτεία (οικισμό 8.000 στρεμμάτων που χτίστηκε νόμιμα μέσα στο δάσος στα τέλη της δεκαετίας του ’70).


    καθημερινή κυριακής
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  7. #7
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    ξέχασα

    να δώσω και τα συγχαρητήρια μου για την καταστροφή του πευκώνα στους αγ. αναργύρους

    μόλις 800 δέντρα έχουν κοπεί για να χτιστεί ένας τείχος..........

    α
    υποτίθεται ότι θα γινόταν υπογειοποίηση των γραμμών....

    πριν 12-15 χρόνια στην ανάκασα πηγαίναμε ποδηλατοπορεία από πευκώνα πάρνηθα

    για δοκιμάστε τώρα
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  8. #8
    Αρχικά δημιουργήθηκε από iosif
    ξέχασα

    να δώσω και τα συγχαρητήρια μου για την καταστροφή του πευκώνα στους αγ. αναργύρους

    μόλις 800 δέντρα έχουν κοπεί για να χτιστεί ένας τείχος..........

    α
    υποτίθεται ότι θα γινόταν υπογειοποίηση των γραμμών....

    Εδώ ειδικά είσαι τελέιως λάθος, τα παράπονα στον Δήμαρχο Αγ. Αναργύρων και στις παράλογες απαιτήσεις του...

    (η γραμμή θα ειναι υπογεια στον πευκώνα btw )
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  9. #9
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    υπόγεια
    όπως ακριβώς και στο βοτανικό (κωνστ/λεως και ιερά οδός ας πούμε)
    Ενας Πευκώνας στις γραμμές του τρένου

    Στους Αγ. Αναργύρους δεν χρειάζεται πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια. Τη δουλειά την κάνουν από μόνοι τους το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα υπουργεία Αμυνας και Συγκοινωνιών διά χειρός κατασκευαστριών εταιρειών. Χάριν του Προαστιακού ένας Πευκώνας γίνεται παρελθόν. Με ένα κόκκινο Χ πάνω στα 91 από τα 120 δέντρα του Πευκώνα αρχίζει η εξολόθρευση. Στις αρχές του 2007 ξεκινάει το κρυφτούλι για το ‘καλό’ του Δήμου και τις ‘ανάγκες’ των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Πάνω στον Πευκώνα και στο χώρο του στρατοπέδου Κοσκινά (301) κατασκευάζεται ένας τεράστιος σταθμός με πλατφόρμες αγνώστων χρήσεων και υπέργειες γέφυρες. Την αναγκαιότητα της κατασκευής που δεν έχει σχέση με μια απλή στάση Προαστιακού γνωρίζουν λίγοι και αμφισβητούν πολλοί. Ούτε μελέτη σκοπιμότητας ούτε περιβαλλοντική μελέτη υπάρχει για να πείσει τους κατοίκους ότι χρειάζεται δίπλα στο σταθμό Λαρίσης άλλος ένας μεγάλος σταθμός και μάλιστα πάνω στο μοναδικό πράσινο του Δήμου. Αντίθετα, υπάρχουν στα χέρια των δραστήριων πολιτών μελέτες και λύσεις που σέβονται τόσο τους ίδιους όσο και το περιβάλλον.

    Ο Δήμος στη γωνία

    Στις 6 Νοεμβρίου ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του ζήτησε επιτάχυνση των έργων, ώστε να «απορροφηθούν οι κοινοτικοί πόροι» χωρίς να έχει μπει στον κόπο είτε αυτός είτε το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει τις απαραίτητες μελέτες και τα ολοκληρωμένα σχέδια ούτε καν στο Δήμο Αγ. Αναργύρων. Οι συνεννοήσεις γίνονται ανάμεσα σε τρία υπουργεία (Συγκοινωνιών, Αμυνας και Χωροταξίας) και στις κατασκευάστριες εταιρείες. Λες και το έργο δεν αφορά έναν ολόκληρο δήμο με τους κατοίκους του και το λιγοστό πράσινο που διαθέτει.

    Ο δήμος είχε στείλει την προηγουμένη (5.11) επιστολή προς το υπουργείο Μεταφορών, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ με θέμα την εξέλιξη των έργων του Προαστιακού σιδηροδρόμου, αναφέροντας ότι «σε συνέχεια των συνεννοήσεών μας και των προτάσεων που μας αποστείλατε σχετικά με τη διαμόρφωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίων Αναργύρων και της πεζογέφυρας της οδού Αίνου σας γνωρίζουμε ότι για να εισαχθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η εισήγηση να είναι πλήρης, θα πρέπει να υποβληθούν επίσης τα εξής στοιχεία, όπως είχαμε ζητήσει: για την πεζογέφυρα της Αίνου - Καβάλας θα πρέπει να απεικονίζεται στο σχέδιο η πεζοδρόμηση των αντίστοιχων οδών, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου της πεζογέφυρας και η τεχνική περιγραφή του έργου. Για τη διαμόρφωση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού ζητήσαμε την Αρχιτεκτονική Ανάπλαση του χώρου που θα αποδίδατε (εγγράφως) ως χρήση για πράσινο στο Δήμο. Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι εμμένουμε στα αιτήματά μας για α)την παραχώρηση του χώρου του ΟΣΕ στο Δήμο μετά την απομάκρυνση του Αμαξοστασίου και του Σταθμού Πελοποννήσου και την δενδροφύτευσή του και β)την κατάργηση της πέμπτης γραμμής. Σχετικά με τη γέφυρα στη Ζαλόγγου δεν διευκρινίζεται αν προτίθεστε να την τοποθετήσετε ώστε να εξυπηρετούνται οι μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων. Θέμα σχετικά με το οποίο είχαμε συμφωνήσει προφορικά και μάλιστα ότι θα είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2007».

    Σε προηγούμενη επιστολή του με το ίδιο θέμα (22.10.07), ο δήμος είχε τονίσει ότι «στη σύσκεψη της 11.07.07, ως ελάχιστη αναγνώριση για τις εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις που παρέχει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων στο Λεκανοπέδιο και με στόχο τη συμβολή της Πολιτείας στην τοπική ανάπτυξη αλλά και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά και από την κατασκευή των έργων του προαστιακού σιδηροδρόμου, συζητήθηκε η κατάργηση ‘της πέμπτης γραμμής’ και η απόδοση στο Δήμο χώρων του Ο.Σ.Ε.».

    Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προφανώς ο Δήμος δεν είχε μάθει ότι μια βδομάδα πριν είχε υπογραφεί ήδη η κατασκευή της 5ης γραμμής με ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ ΤΕΘΑ και ΕΡΓΟΣΕ (4.7.07) με το οποίο αποδόθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ η απαλλοτριωθείσα έκταση 19.226 τ.μ. με αντάλλαγμα την κατασκευή της 5ης γραμμής και αποβάθρας 100 μέτρων (σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκη).

    Η άνιση μάχη

    Το χρονικό της καταστροφής του Πευκώνα για τις ‘θολές’ ανάγκες του ΟΣΕ καταγράφει το περιοδικό «Απόδραση» της δημοτικής παράταξης Ανοιχτή Πορεία Δράσης.

    - Στις 20.7.07 άρχισε η «επίθεση στον Πευκώνα». Τα τεράστια μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν, προετοιμάζοντας το στήσιμο του εργοταξίου, έπιασαν αμέσως δουλειά.

    - Στις 29.7.07 δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες με τα 91 σημαδεμένα με Χ δέντρα του Πευκώνα, τα οποία προορίζονται για θυσία «υπέρ της ανάπτυξης».

    - Στις 30.7.07 γίνεται αναφορά προς το Δήμο Αγίων Αναργύρων, τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ώστε να δοθούν απαντήσεις, οι οποίες (με εξαίρεση τα σχέδια) αναμένονται ακόμα.

    - Στις 2.8.07 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης καταθέτει ερώτηση ζητώντας από τα υπουργεία Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας και ΥΠΕΧΩΔΕ απαντήσεις στα ίδια ερωτήματα. Σε όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου δεν έγινε τίποτα, για ευνόητους λόγους.

    - Στις 2.10.07 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατατέθηκαν οι προτάσεις της παράταξης συνοδευόμενες από σχέδια. Κανείς από τους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους δεν απέρριψε τις προτάσεις, αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία τις θεώρησε θετικές. Οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν κείμενο με κεντρικό σύνθημα: «Ο Προαστιακός είναι λύση. Ας μην τον αφήσουμε να γίνει πρόβλημα» και άρχισε η συλλογή υπογραφών.

    - Στις 4.10.07 καταθέτει δεύτερη ερώτηση ο κ. Δραγασάκης και αρχές Νοέμβρη ήρθαν απαντήσεις σε ορισμένα μόνο σημεία. Από αυτές προκύπτει ότι:

    1. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη «δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ούτε και έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από το φορέα της κατασκευής».

    2. τον Ιούνιο του 2007 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωνε το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο, που έγινε στο Περιστέρι για τα στρατόπεδα της Δυτικής Αθήνας, ότι το υπουργείο του δεν χρειάζεται την 5η γραμμή του ΟΣΕ στους Αγίους Αναργύρους. Αμέσως μετά υπεγράφη το ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο αποδόθηκε στην ΕΡΓΟΣΕ η απαλλοτριωθείσα έκταση 19.226 τ.μ. με αντάλλαγμα την κατασκευή της 5ης γραμμής και της αποβάθρας. Για το θέμα αυτό δηλαδή ο κ. Μειμαράκης έχει εκφράσει δύο εκ δια μέτρου αντίθετες θέσεις.

    3. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και τον ΟΣΕ με την απόφαση 2425/20.5.04 του Δασαρχείου Αιγάλεω δόθηκε άδεια για την κοπή 111 δέντρων στον Πευκώνα. Δεν διευκρινίζεται ποιός ζήτησε την άδεια και ποιός ενημερώθηκε γι αυτό από το Δήμο. Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου έχει εκδοθεί από το 1998 χωρίς όμως να δοθεί για μελέτη (έγκριση ή απόρριψη) στους δημότες όπως προβλέπει ο νόμος. Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και απλά η ΕΡΓΟΣΕ έκανε προτάσεις για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Πώς όμως είναι δυνατόν να επιτρέπουν να γίνεται ένα τόσο κολοσσιαίο έργο που διασχίζει το Δήμο σε όλο του το μήκος, χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη; Τέλος έγιναν προτάσεις από την ΕΡΓΟΣΕ για τη μεταφύτευση των δέντρων του Πευκώνα. Προφανώς εννοούν τη μεταφορά τους μέσα σε τρύπες από μπετόν.

    - Στις 10.10.07 πραγματοποιήθηκε στον Πευκώνα εκδήλωση με το ίδιο κεντρικό σύνθημα. Ενώ ο Δήμαρχος είχε πάρει εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την πραγματοποίηση επαφών με τα αρμόδια υπουργεία.

    - Στις 22.10.07 δημοσιεύονται φωτογραφίες που αποδείκνυαν ότι τα έργα συνεχίζονταν με γρήγορους ρυθμούς.

    - Στις 28.10.07 οι κάτοικοι διαδηλώνουν με κεντρικό σύνθημα: "Σε 50 χρόνια δεν θα είμαστε εδώ. Τα παιδιά μας όμως θα είναι". Μετέτρεψαν τα Χ σε ΟΧΙ, καθάρισαν τον μικρό Πευκώνα και τον περικύκλωσαν συμβολικά με οικολογική ταινία.

    Στο μεταξύ τα έργα επιταχύνονται και ο δήμος δεν έχει καμιά εγγύηση για τα βελτιωτικά ή αντισταθμιστικά έργα που ζητά, τα οποία ήδη κρίνονται ελάχιστα και ανεπαρκή. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν κατανοούν γιατί πρέπει να θυσιάσουν το πράσινο στο όνομα ενός άχρηστου υπεραστικού σταθμού. Τέλος δεν υπάρχει απάντηση πειστική για τα τέσσερα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν και που έστω και την τελευταία στιγμή αν απαντηθούν τεκμηριωμένα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές των σχεδίων και να διασωθεί ό,τι απέμεινε από τον Πευκώνα με σεβασμό στις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης των κατοίκων των Αγ. Αναργύρων:

    1. Ο Δήµος των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται σε ίδια περίπου απόσταση από το Σταθµό Λαρίσης και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών. Γιατί λοιπόν δεν κατασκευάζεται ένας απλός σταθμός που θα λειτουργούσε σαν στάση του Προαστιακού, χωρίς άλλες υποδομές;

    2. Το υπουργείο Εθνικής Άµυνας, σύµφωνα µε δηµόσια δήλωση του κ. Μέιµαράκη (σε ανοιχτό Νομ. Συμβούλιο το καλοκαίρι του 2007), δεν ζήτησε την παραµονή της 5ης γραµµής. Για ποιό λόγο λοιπόν θα κατασκευαστεί η γραμμή αυτή στα πολύτιμα στρέμματα του στρατοπέδου ενώ, αν μετακινηθεί λίγο ο σταθμός (προς τις Τρεις Γέφυρες), θα μπορούσε να μείνει ο Πευκώνας ανέπαφος;

    3. Γιατί κατασκευάζονται μεγάλες αποβάθρες (όπως αυτές που απαιτούνται για τις υπεραστικές γραµµές), αφού για λόγους οικονοµίας αλλά και τήρησης δροµολογίων στον μικρότερο δυνατό χρόνο δεν είναι δυνατόν να κάνουν στάση στους Αγ. Αναργύρους υπεραστικά τρένα, όταν λίγα λεπτά πριν ή μετά σταματάνε στο σταθμό Λαρίσης;

    4. Γιατί να κατασκευαστεί ο ανυψωµένος δρόµος πάνω από το Σταθµό προς την οδό Ψαρρών, που θα µεταφέρει κίνηση και θόρυβο µέσα στο Δήµο, ενώ στόχος πρέπει να είναι η περιαστική κίνηση των αυτοκινήτων;

    Στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΧΩΔΕ στις Προσωρινές (2005) Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές για τα δημόσια έργα περιγράφονται οι περιπτώσεις που επιτρέπεται η κοπή δέντρων. Στην περίπτωση υγιών δέντρων «επιτρέπεται η κοπή μόνο όταν πρόκειται να αντικατασταθούν και όταν εμποδίζουν μια απαραίτητη κατασκευή».
    http://www.iospress.gr/mikro2007/mikro20071222.htm
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  10. #10
    Φιλαράκι τη παλευεις καθόλου ?


    ή αγχώνεσαι πολύ για το περιβάλλον ?


    τα εμφράγματα βαράνε από τα 18 πλέον

  11. #11
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της stefanos
    Εγγραφή
    16/06/2002
    Μηνύματα
    6.059
    Εδώ βλέπουμε πώς διαπράτονται τα ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ απο τοπικούς άρχοντες.
    Για 100 δέντρα εμποδίζουμε την κατασκευή σιδηροδρόμου.
    ΜΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ?

  12. #12
    Κι εγώ είμαι 100% υπέρ της εγκατάστασης πυρηνικού εργοστασίου.Αν αυτοί οι "οικολόγοι" καταλαβαίναν το πόσο καθαρότερη είναι η πυρηνική ενέργεια από τον βωξίτη και το κοκ θα αλλάζανε γνώμη.Και επειδή έγιναν 2 ατυχήματα σε πυρηνικό εργοστάσιο τα τελευταία 100 χρόνια δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να φτιάχνουμε πυρηνικά εργοστάσια...
    Fortis Fortuna Adiuvat

  13. #13
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    την πιθανότητα απλά μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και επαναπροσδιορισμού στόχων/ ζωής δεν την εξετάζουμε καθόλου?
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

  14. #14
    Αρχικά δημιουργήθηκε από iosif
    την πιθανότητα απλά μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και επαναπροσδιορισμού στόχων/ ζωής δεν την εξετάζουμε καθόλου?
    Φυσικά...

    Γι' αυτό και προσπαθούμε να φτιάξουμε ηλεκτροκίνητα τρένα να αποσυμφορηθούν οι δρόμοι απο νταλίκες και ΙΧ...

    Αλλα αντι γι' αυτό χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα για "πευκώνες"

    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  15. #15
    όπου γης Το avatar του/της iosif
    Εγγραφή
    13/03/2007
    Μηνύματα
    150
    α
    τα δέντρα είναι 800
    και αποτελούσαν μικρό πνεύμονα στην περιοχή

    όχι κάποιες μέρες δεν την παλεύω

    ειδικά όταν διαβάζω ότι οι εργαζόμενοιθ του μετρό αντιδρούν στη δημιουργία νυκτερινών δρομολογίων
    καλά που βγήκα φρόνιμος, υπάκουος, σκυφτός

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

  1. F 800 Ευαισθησία Abs τέλος!!!!!!!!
    από sv1awi στο forum BMW
    Απαντήσεις: 56
    Τελευταίο μήνυμα: 16/10/2009, 16:07
  2. Συναγερμός της Patrol. Πως ρυθμίζει η ευαισθησία του?
    από chria στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 1
    Τελευταίο μήνυμα: 04/07/2009, 12:15

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF