Σε ένα σπορ του οποίου η έλξη που αυτό ασκεί είναι χτισμένη γύρω από τη ταχύτητα ή το μύθο για τη ταχύτητα… ένα σπορ όπου οι τύποι που θαυμάζουμε είναι αυτοί «που πάνε γρήγορα», πιο γρήγορα από όλους τους άλλους, όπου γήινα μηχανήματα φαντάζουν «πύραυλοι», όπου ακόμα και αυτά που φοράμε σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που συνδέεται με αυτή τη ταχύτητα… ε, είναι δύσκολο να πεις ότι όλα δεν γίνονται για αυτήν…
Είναι το μέτρο σύγκρισης και η φήμη του γρήγορου που θέλουμε να μας περιβάλει…
Ένα πόρισμα, ένα στοιχείο που μπορεί να επαναλαμβάνουμε συχνά στον εαυτό μας - σε ένδειξη πίστης περισσότερο, και όχι σαν επιχείρημα – είναι ότι η ταχύτητα είναι «κακό πράμα»… Είναι ο μπαμπούλας που παραμονεύει να μαζέψει όποιον το παρακάνει και ξεπεράσει το όριο. Και το χρησιμοποιούμε για να δείχνουμε αυτοσυγκράτηση.
Και όμως, είναι φορές που κάτι τέτοιο δε συνάδει με την εμπειρία, με όσα βλέπουμε γύρω μας… Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσουμε για αναβάτες που θα φάνε τα μούτρα τους πηγαίνοντας σιγά, πολύ σιγά, και χωρίς να προκαλούν τη τύχη τους. Ρε, ακόμα και εγώ έπεσα σταματημένος και έσπασα το πόδι μου – και δεν θέλω γέλια, όποιος νομίζει ότι μπορεί να κρατήσει με τον ένα τετρακέφαλο, 200 κιλά που έχουν γύρει μάλλον πολύ, τότε να πάει να γίνει σφίκτερμαν, να κοντράρει το Πύρο γιατί αλλιώς μάλλον χαραμίζεται …
Αντίστοιχα, μπορεί να ξέρουμε άτομα που πάνε διαβολεμένα γρήγορα, πολύ συχνά, για πολύ καιρό, για όσο καιρό τους ξέρουμε, μα που ποτέ δε πέφτουν.
Τι συμβαίνει τότε?
Όλοι λαμβάνουμε ένα ρίσκο τη στιγμή που καβαλάμε τη μηχανή, τη στιγμή που πατάμε τη μίζα… Ένα ελάχιστο. Έστω και αν υπάρχουν απόψεις που διαφοροποιούνται εν μέρει (αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης).
Τώρα, όσοι ανεβάζουν ταχύτητα σκόπιμα, συνειδητά, υιοθετούν αυτόματα ένα μεγαλύτερο βαθμό ρίσκου. Εν γνώσει τους τα βάζουν με τους νόμους πιθανοτήτων, σε ένα παιχνίδι χαμένων… Γιατί, στατιστικά, όσοι καβαλάμε διαρκώς και συστηματικά, θα τη πάθουμε… στάνταρ… έτσι λένε, σωστά?
Ίσως όμως κοιτάμε σε λάθος σημείο. Ίσως, απλά μπορεί λέμε, η ταχύτητα αυτή καθαυτή από μόνη της, να μην είναι η αιτία του κακού. Τουλάχιστον, όχι έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος συνήθως, όχι έτσι σκέτα, «η ταχύτητα». Είναι ο βαθμός ελέγχου που μπορεί να ασκήσει ο αναβάτης σε δεδομένες συνθήκες, μεταξύ άλλων. Εκεί είναι το θέμα.
Μπορεί να το δούμε σε οποιαδήποτε βόλτα. Το επίπεδο του ελέγχου. Ή … το χάσιμο του.