Όταν χρησιμοποιούμε MP3 Players στην μηχανή, ουσιαστικά μεγαλώνουμε το πρόβλημα ακοής που έχουμε ήδη λόγω του υψηλού θορύβου της μηχανής στις μεγάλες ταχύτητες. Ο λόγος είναι ότι έχοντας πάντα κάποιο βασικό θόρυβο λόγω ταχύτητας, για να ακούσουμε μουσική πρέπει να την ανεβάσουμε τουλάχιστον 3-6 dB παραπάνω από την στάθμη θορύβου. Μόνον τότε έχουμε την ικανότητα αντίληψης της μουσικής (γενικά οποιοδήποτε ηχητικό σήμα για να αρχίσει να γίνεται καταληπτό, πρέπει να έχει τουλάχιστον 3-6 dB διαφορά από ένα άλλο). Αυτό σημαίνει ότι εάν ταξιδεύουμε με θόρυβο κράνους 110dB, τότε πρέπει να ανεβάσουμε την μουσική στα 113-116dB για να αρχίσουμε να την ξεχωρίζουμε από τον θόρυβο, άρα ταξιδεύουμε με μια μόνιμη ένταση που είναι τραυματική για τα αυτιά μας. Να σας θυμίσω ότι η μέτρηση της στάθμης είναι λογαριθμική, που σημαίνει ότι κάθε +6 dB έχουμε διπλασιασμό της έντασης!!! Άρα 116 dB είναι διπλάσια ένταση από τα 110 dB, άρα κλάφτα Χαράλαμπε τα αυτάκια μας :icon_hysterical
Κάτι τώρα για τα ακουστικά που μπαίνουν μέσα στο αυτί. Η δουλειά μου είναι μηχανικός ήχου και τα έχω ψάξει πολύ αυτά τα θέματα, αφού με απασχολούν καθημερινά. Τέτοιου τύπου ακουστικά λοιπόν χρησιμοποιούμε στους καλλιτέχνες και μουσικούς τα τελευταία χρόνια (κάτι ψιλά καλωδιάκια που βλέπετε πίσω από τα αυτιά των star μας στην TV) με σκοπό να ακούνε την φωνή τους ή το όργανό τους στις συναυλίες και στα νυκτερινά κέντρα όπου οι εντάσεις είναι πολύ μεγάλες. Τελευταία, μελέτες έδειξαν ότι τα ακουστικά αυτού του τύπου επιβαρύνουν την υγεία του αυτιού, γιατί όντας μέσα στο αυτί, αχρηστεύουν τον μισό σχεδόν μηχανισμό του, δηλαδή την δουλειά που προσφέρει το πτερύγιο και ο ακουστικός σωλήνας. Έτσι το αυτί δεν έχει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται για να αμυνθεί στις υψηλές εντάσεις, με αποτέλεσμα να μπερδεύεται και να φτάνει πιο γρήγορα στην μόνιμη πτώση ακουστικότητας, κατάσταση που οφείλεται στην άμυνα του εσωτερικού αυτιού για να προστατευτεί από τις μεγάλες εντάσεις.
Ξέρω ότι ακούγομαι κουραστικός, αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια που μας οδηγεί λογικά στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Οι ωτοασπίδες είναι ότι καλύτερο μπορούμε να χρησιμοποιούμε, ιδιαίτερα σε μεγάλα ταξίδια όπου ο θόρυβος λόγω υψηλής ταχύτητας και διάρκειας ταξιδιού είναι μεγάλος και πολύωρος. Θυμηθείτε ότι η πτώση ακουστικότητας δεν έρχεται από στιγμιαίες υψηλές στάθμες αλλά από μεγάλες σχετικά στάθμες που διαρκούν πολύ χρόνο.
2. Όλα τα κράνη μετά τα 130-140 χλμ. είναι θορυβώδη. Φυσικά υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τον κατασκευαστή, αλλά ακόμη και το πιο καλομελετημένο κράνος παράγει θόρυβο ικανό να δημιουργήσει πρόβλημα ακουστικότητας.
3. Όχι ακουστικά τύπου μέσα στο αυτί (in ear headphones). Εκτος από το ότι μας απομονώνουν αρκετά από τους εξωτερικούς θορύβους περιορίζοντας την αντίληψη και την ασφάλεια, επιβαρύνουν περισσότερο την υγεία της ακοής μας.
4. Σε περίπτωση που η χρήση κινητού μέσα από το κράνος και η ενδοσυνεννόηση είναι απαραίτητη, χρησιμοποιήστε ένα κράνος σχεδιασμένο γι αυτή τη δουλειά από το εργοστάσιο. Πολύ καλή και οικονομική σχετικά λύση είναι το N-Com της Nolan, το οποίο χρησιμοποιώ και μπορώ να πω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι από τα καλύτερα που υπάρχουν, χωρίς μάλιστα να κοστίζει μια περιουσία. Έχει τα ακουστικά εξωτερικά του αυτιού, το μικρόφωνο είναι θαυμάσιο και η Nοlan έχει ενσωματώσει έναν αλγόριθμο που απορρίπτει τους εξωτερικούς θορύβους από την κίνηση και αυξάνει την καταληπτότητα της φωνής, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα λειτουργικό. Ακόμη και σε ταχύτητες 160+ χλμ. μπορείς να μιλήσεις άνετα. Και το σπουδαιότερο, λόγω του σχεδιασμού του σου επιτρέπει να το χρησιμοποιήσεις φορώντας ωτοασπίδες. Υπάρχει και το System 5 της BMW αλλά δεν έχω γνώμη για την απόδοσή του, απλά ότι είναι διπλάσια τιμή από το Nolan, όπως επίσης είδα κάποια διαφημιστικά από Dainese και Gaberg που προσφέρουν και αυτοί κάποιες λύσεις τέτοιου τύπου
5. Για την μουσική θα έλεγα να το ξανασκεφτεί ο αναβάτης, αφού ακόμη και εάν παίζει με +6dB μεγαλύτερη ένταση από τον θόρυβο ταχύτητας, η παρεμβολή του θορύβου αφαιρεί τόσα συχνοτικά χαρακτηριστικά της μουσικής (και ιδιαίτερα στις μπάσες και πρίμες συχνότητες) που καταλήγει τελικά να ακούγεται η μουσική σαν από ραδιοφωνάκι. Τώρα εάν αυτή η ποιότητα είναι αποδεκτή, περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα!
Θα κλείσω όμως και με κάποια αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του θορύβου στον αναβάτη της μοτοσυκλέτας.
Μια λύση που είναι πολύ κοντά για εφαρμογή, είναι η ενεργή αποθορυβοποίηση μέσω ακουστικών (active noise cancelation). Είναι τεχνολογία που υπάρχει ήδη σε εφαρμογή, αναπτύχθηκε για να βοηθήσει τους επιβάτες υπερατλαντικών πτήσεων που τραβάνε υψηλές στάθμες θορύβου για μεγάλα χρονικά διαστήματα και την πουλάνε σε συγκεκριμένα μοντέλα ακουστικών εταιρείες όπως η Sennheiser, η Philips και η Beyerdynamic. Η ιδέα είναι ένα μικρόφωνο σε κάθε ακουστικό που λαμβάνει τους εξωτερικούς θορύβους, τους αντιστρέφει σε φάση και τους αναπαράγει σε πραγματικό χρόνο στο αυτί μας ακυρώνοντάς τους. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά (-20 έως -36db αποθορυβοποίηση με πολύ φυσικό τρόπο και χωρίς να αισθάνεσαι απομονωμένος από τον περιβάλλοντα χώρο) ενώ το κόστος τους είναι σχετικά προσγειωμένο, αφού ένα τέτοιο ζευγάρι ακουστικών κοστίζει από 150-180? στην Γερμανία. Πιστεύω ότι είναι κοντά η μέρα που κάποια εταιρεία κατασκευής κρανών θα την εφαρμόσει.
Άλλη μία λύση που έρχεται πάλι από την βιομηχανία του θεάματος, είναι οι προσωποποιημένες ωτοασπίδες, οι οποίες βγαίνουν κατά παραγγελία για κάθε άνθρωπο, χρησιμοποιώντας εκμαγεία του αυτιού του. Το αποτέλεσμα είναι αποθορυβοποίηση ελεγχόμενη, με σκοπό να υπάρχει η ίδια πτώση θορύβου σε όλες τις συχνότητες, δημιουργώντας μείωση της έντασης αλλά όχι πτώση της ποιότητας της ακουστικότητάς μας. Εάν δηλαδή παραγγείλουμε τέτοιες ωτοασπίδες, με συντελεστή πτώσης π.χ. -24dB, τότε είναι σαν να ακούμε τα πάντα ακριβώς όπως και πριν αλλά 24dB χαμηλότερα. Αυτό είναι κάτι που πάσχουν ιδιαίτερα οι συμβατικές ωτοασπίδες, τις οποίες όταν τις φοράμε, επειδή κόβουν πάντα περισσότερα πρίμα ή και άλλες συχνότητες ανάλογα με την κατασκευή του αυτιού μας, δημιουργούν ένα αίσθημα "μουγκώματος" του ήχου, που οδηγεί σε ένα δυσάρεστο συναίσθημα στην πολύωρη χρήση, ταυτόχρονα με πτώση της καταληπτότητας, άρα και σχετική μείωση της ασφάλειας. Οι προσωποποιημένες ωτοασπίδες υπάρχουν ήδη στο εμπόριο για χρήση από καλλιτέχνες, εργάτες βιομηχανιών κ.λ.π. και κοστίζουν από 200-300? περίπου.
www.bmwmoto.gr