Ευλογημένη μοτοσυκλέτα
Συνέντευξη: ιερέας Γιώργος Θεοδωρόπουλος
Παρασκευή, 12.09.08
300 ΧΜ./Ω.!
Με την αγάπη για τη μοτοσυκλέτα να ξεχειλίζει, ο παπα-Γιώργης Θεοδωρόπουλος δεν θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη κοινός ιερέας. Η Honda CBR1100XX που οδηγεί φθάνει τα 300 χμ./ώ., αλλά και το μυαλό του δείχνει να γυρίζει με ανάλογη ταχύτητα. Οι περισσότεροι, βλέποντάς τον, σοκάρονται: Παπάς με μοτοσυκλέτα μουρμουρίζουν, ακόμη και νέα παιδιά. Ο παπα-Γιώργης όμως έχει συνηθίσει και με τα παιδιά νιώθει άνετα όντας και καθηγητής Γυμνασίου στο Γαλάτσι Αττικής (Γκράβα), ένα από τα δυσκολότερα σχολεία, όπως θέλει η προκατάληψη. Τις προκαταλήψεις πολεμάει κι ο ίδιος πάνω από 30 χρόνια…
Πότε πρωτοοδηγήσατε δίτροχο;
Ημουν 12-13 χρόνων, μόλις είχα έρθει από το χωριό στην Αθήνα. Τόθελα πολύ, δεν με συγκινούσε τίποτε άλλο εκτός της μοτοσυκλέτας, ούτε αυτοκίνητα, ούτε τίποτα. Οι πρώτες βόλτες έγιναν με 50ρια μοτοποδήλατα Φλορέτες και Tσούνταπ. Το 1969 έγινα 16 χρόνων και υπέγραψε ο μεγάλος μου αδελφός ώστε να πάρω δίπλωμα. Αμέσως μετά αγόρασα ένα Sachs με πετάλια και αργότερα μια Υamaha 250. Θυμάμαι, πηγαίναμε με φίλους βόλτες στο Σούνιο, στον Υμηττό, στην Πάρνηθα. Ξαφνιάστηκαν όταν τους ανακοίνωσα πως θα γίνω παπάς, δεν το περίμεναν, έλεγαν δεν μου πήγαιναν τα ράσα. Μετά από αυτό ξεκινάει η μεγάλη περίοδος χωρίς μοτοσυκλέτα.
Για ποιο λόγο;
Χειροτονήθηκα στα 22 και υποχρεώθηκα να εγκαταλείψω τη μοτοσυκλέτα. Ηταν αυτό που με πείραξε περισσότερο, αυτό που στερήθηκα 32 χρόνια παπάς. Πλησιάζοντας, όμως, στη σύνταξη αντέδρασα, αποφάσισα να επιστρέψω πάλι στους δύο τροχούς. Στις διακοπές, βέβαια, έβγαζα τα ράσα και νοίκιαζα ό,τι καλύτερο μπορούσα! Η δεσποτοκρατία δημιουργεί προβλήματα. Αν το έπαιρναν είδηση, σίγουρα θα με επέπλητταν, θα μου έλεγαν ότι σκανδαλίζω τον κόσμο και διάφορα τέτοια.
Σκανδαλίζει ένας παπάς στη μοτοσυκλέτα;
Δεν θεωρώ ότι είναι κακό. Ο,τι έχει ανακαλύψει ή δημιουργήσει ο άνθρωπος είναι καλό, π.χ. το αεροπλάνο. Πώς θα πηγαίναμε σε μια μακρινή χώρα, με τα πόδια; Το ίδιο δεν θεωρώ πως είναι κακό να οδηγεί μοτοσυκλέτα ο παπάς, ο δεσπότης, ο μοναχός. Φανταστείτε όμως πως την εποχή εκείνη απαγορευόταν ακόμα και το να οδηγείς αυτοκίνητο!
Για ποιο λόγο;
Οταν έγινα παπάς, ήμουν και αγρότης και είχα για τις δουλειές κόκκινο αγροτικό αυτοκίνητο. Μια μέρα με προσπερνάει το αυτοκίνητο του μητροπολίτη Μεσσηνίας. Σταμάτησε, μου έκανε παρατήρηση και με κάλεσε για επίπληξη όχι μόνο για το αυτοκίνητο, αλλά και το χρώμα! Κάλεσε ιερατική σύναξη και έβγαλε εγκύκλιο, στα μέσα της δεκαετίας του '70, απαγορεύοντας να οδηγούν οι ιερωμένοι. Δύο δεσποτάδες σε όλη την Ελλάδα, ο Μεσσηνίας και ο Αργολίδος, είχαν βγάλει τέτοια εγκύκλιο. Είχαμε υποχρεωθεί να μάθουμε τις παπαδιές οδήγηση για να μπορούμε να πηγαίνουμε στην εκκλησία. Δηλαδή επέτρεπε την οδήγηση το Σύνταγμα και μας το απαγόρευε ο δεσπότης!
Οι άλλοι ιερείς τι έλεγαν;
Τα πράγματα ήταν διαφορετικά ή έτσι έδειχναν. Πιστεύω πως με θεωρούσαν ελεύθερο μυαλό, δεν είχα κάποια αντίδραση. Βέβαια μπροστά αρκετοί παπάδες εμφανίζουν καλή εικόνα αλλά πίσω σου λένε άλλα.
Οταν οι ιερείς αντιλαμβάνονται πως κάτι είναι παράλογο, κάνουν κάτι να το διορθώσουν;
Καταλάβαιναν η απαγόρευση ήταν παράλογη, αν και κάποιοι μέσα τους πίστευαν πως η οδήγηση είναι κακό! Το αστείο είναι πως όταν οι ιερείς μαζεύονται κατά καιρούς για σεμινάριο από το μητροπολίτη και δίνονται οδηγίες για διάφορα ζητήματα, κανείς ιερέας δεν προτείνει νέα πράγματα, δεν κάνει ερωτήσεις, δεν εκθέτει τις απόψεις του. Κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, κάποιος δηλαδή παπάς πει την άποψή του, τότε πνίγεται από τις φωνές των άλλων που του λένε να κάτσει κάτω και να… κλείσει το στόμα του!
Ξέρετε, οι Καθολικοί ιερείς χρησιμοποιούσαν επίσημα Vespa από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή βοηθούσε στη «διάδοση του λόγου του Θεού»;
Οι Καθολικοί ακολουθούν τους νόμους και παραδόσεις κατά γράμμα. Από την άλλη δεν είχαν 400 χρόνια σκλαβιάς, πέρασαν την Αναγέννηση, βγήκαν πιο μπροστά από την Ανατολική Εκκλησία. Σε άλλα θέματα, όμως, είναι πολύ πίσω, όπως κι εμείς. Ουσιαστικά, κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να οδηγείς μοτοσυκλέτα ή αυτοκίνητο. Η εξουσία, όμως, του επισκόπου είναι μεγάλη και δεν αφήνει ελευθερίες στους ιερείς είτε στο πλαίσιο του νόμου είτε του ευαγγελίου.
Αν δινόταν μεγαλύτερη ελευθερία;
Οι ιερείς θα ήταν καλύτεροι, πιο καλλιεργημένοι, πιο μορφωμένοι. Αντίθετα, τώρα, οι αξιόλογοι άνθρωποι που βλέπουν τον απόλυτο φασισμό του εκάστοτε μητροπολίτη δεν μπαίνουν στην ιεροσύνη. Υπήρχε κι άλλος ένας ιερέας μοτοσυκλετιστής που έβαζε τα ράσα στο βαλιτσάκι του και οδηγούσε τη μοτοσυκλέτα του. Κρυβόταν κι αυτός για να μην του δημιουργήσουν προβλήματα.
Επανήλθατε, όμως, δυναμικά.
Από το 2004 και μετά άρχισα να απολαμβάνω, σχεδόν καθημερινά, αυτό που είχα στερηθεί παραπάνω από τρεις δεκαετίες. Πήρα μια Hornet 400, μια Honda 900 και τώρα τη 1.100. Τα συναισθήματα που εισπράττω είναι πάρα πολλά, πράγματα που δεν μπορεί να σου προσφέρει το αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο.
Απολαμβάνεις τις εικόνες πάνω από τη μοτοσυκλέτα, οι αισθήσεις σου βρίσκονται σε εγρήγορση, η ζωή γίνεται καλύτερη. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα πράγματα στον άνθρωπο…
Τελευταία, είστε και καθηγητής Γυμνασίου. Τι λένε οι μαθητές;
Χαίρονται, το βλέπεις στα πρόσωπά τους, ενθουσιάζονται, που ο καθηγητής τους, ο παπάς, οδηγεί μοτοσυκλέτα. Νομίζω πως αποδέχονται αυτό που κάνω. Στα σχολεία, η οδική ασφάλεια έπρεπε να είναι κανονικό, υποχρεωτικό μάθημα, υπάρχουν και άνθρωποι και κονδύλια για κάτι τέτοιο. Τόσο πολλοί σκοτώνονται κάθε χρόνο και είναι σίγουρο πως με ένα τέτοιο, πραγματικά χρήσιμο για τη ζωή, μάθημα, θα σώζαμε πολλούς νέους.
Οπως όταν δεν μάθεις κολύμπι από μικρός και πας να κολυμπήσεις πρώτη φορά στα 18 σου θα κινδυνέψεις να πνιγείς, έτσι και με την οδήγηση. Οι ποινές και τα πρόστιμα δεν φέρνουν αποτελέσματα, η παιδεία φέρνει αποτελέσματα.
Οι τροχονόμοι πώς σας αντιμετωπίζουν ;
Οι πιο πολλοί το χαίρονται και πρέπει να ομολογήσω πως λόγω του ράσου έχω γλιτώσει και… κλήσεις π.χ. κράνος κ.λπ.
Τι ταχύτητα έχετε πάει με την 1.100;
Κοντά στα 180 χμ./ώ. Μέχρι τα 300 χμ./ώ. που φθάνει, έχω δρόμο ακόμη…
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=49280
Να γυρνάς βράδι και να σε περάσει παπάς ξεκράνωτος με μηχανή 1100. Kατευθείαν στο ψυχιατρείο για παραισθήσεις πας... :rotflmao:
![]()