Οι διοικήσεις των αε ποδοσφαιρικών εταιριών ακολουθούν 3 μοντέλα:
1 κλασσικό. Ιδιοκτήτης που τα «χώνει» ή όχι, απόλυτο αφεντικό. Είναι κερδισμένος σε κάθε περίπτωση είτε από τα άμεσα κέρδη της παε (μπάγερν,ρεάλ, μαντσεστερ,ξάνθη) ή/και από κέρδη συνδεδεμένων εταιρειών (θρύλος αε, καραισκάκη), είτε «το χρήμα πολλοί εμίσησαν τη δόξα ουδείς» (γιαννακοπουλαίοι).
2 Λαικής βάσης. Ισχύει σε ρεάλ, μπάρτσα, μπιλμπάο και νομίζω οσασούνα. Πολλοί μέτοχοι, κάποιοι μεγαλομέτοχοι, χιλιάδες μέλη, ο πρόεδρος εκλέγεται με ψηφοφορία..δεν μπορεί ο πρόεδρος να κάνει ότι του καπνίσει αλλά απαιτεί συμμετοχή και αναγνώριση του συλλόγου ως κομμάτι της ζωής και όχι απλώς ως κυριακάτικη διασκέδαση. Κέρδη τα ίδια με ως άνω.
3.Χρημαστιστήριο. Εισηγμένες είναι οι γιούβε, λάτσιο, μάντσεστερ, τότεναμ και κάποιες άλλες. Αποτυχημένο μοντέλο, αγοράζουν μετοχές οι οπαδοί. Υπάρχουν και θύματα-επενδυτές-μικρομέτοχοι οι οποίοι ούτε διοίκηση μπορούν να ασκήσουν ούτε κέρδη απολαμβάνουν. Η μετοχή δεν κινείται (μικρή εμπορευσιμότητα) λόγω αμελητέων κερδών , υψηλών επενδύσεων, μεγάλου ρίσκου. Στο τέλος καταλήγουν στο μοντέλο 1.
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι μοντέλο ακολουθεί η διοίκηση ντέμη? Διότι έχει αποδειχθεί επανελλειμένως ότι εάν επιζητείς κέρδη πρέπει πρώτα να επενδύσεις.
Αν θέλεις να κάνεις την τρέλλα σου πρέπει να τα χώσεις και να προσδοκάς δόξα ή άλλα ανταλλάγματα (δόξα, δημοφιλία, εξυπηρετήσεις σε άλλες σου επιχειρήσεις).
Η διοίκηση ντέμη μέχρι τώρα τι από όλα έχει κάνει? Μηδέν υποδομές (γήπεδο, προπονητήριο), μηδέν υποδομή αγωνιστική (ο κορμός της ομάδας αλλάζει κάθε χρόνο), μηδέν όραμα (ομάδα με μικρό μ.ο ηλικίας?, ομάδα με φτηνούς δανεικούς? Παίχτες από φυτώριο? Ξένοι σταρς? ) Οι μέτοχοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για άμεσα προσωπικά οφέλη (δόξα, χρήμα) άλλωστε είναι χαζό να νομίζει κανείς ότι ο κανελλόπουλος πχ ενεπλάκη στην αεκ για να βγάλει λεφτά. Η μπαλάτζα χρόνος/κέρδος είναι αρνητική. Από την άλλη αν κάνουν τη τρέλλα τους πως κάθονται και διαπραγματεύονται να κόψουν από τη μεταγραφή μπλάνκο 100 χιλιάρικα και αφήνουν τον οσφπ να κάνει μεταγραφές μπελούτσι? Έτσι θα χτυπήσουν στα ίσα τον ανταγωνισμό?
Για αυτούς τους λόγους είμαι πεπεισμένος ότι αν και θα πάρουμε φέτος τον τίτλο (για άλλους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος)
Πρέπει οπωσδήποτε ή να αλλάξει η διοίκηση να η συγκεκριμένη διοίκηση να αλλάξει πολιτική.