Η χαμένη τιμή της Πρωτομαγιάς
Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
Οριστικά εργάσιμη για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι η 11η Μαΐου (επόμενη Τετάρτη) καθώς εξέλιπε η πολιτική βούληση από πλευράς της κυβέρνησης για να μεταφέρει την αργία της Πρωτομαγιάς.
Ηδη ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος με απόφασή του στις 25 Απριλίου κήρυξε υποχρεωτική αργία την Πρωτομαγιά (Κυριακή του Πάσχα) αποκλείοντας έτσι τη μεταφορά της εργατικής επετείου (σ.σ. η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 28ης Απριλίου). Ανάλογη απόφαση εξέδωσε και ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Απ. Ανδρεουλάκος για τον δημόσιο τομέα, όπως χθες έγραψε η «Ε». Και ενώ 60 συνδικαλιστικά στελέχη από την ΠΑΣΚΕ και την Αυτ. Παρέμβαση υπογράφουν έκκληση (σ.σ. προφανώς προς ΚΚΕ και ΠΑΜΕ) για ενωτικό εορτασμό «μπροστά στη σκληρή επίθεση που δέχεται το εργατικό κίνημα από την κυβέρνηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές...». Ως προς την ανατροπή της τακτικής των τελευταίων χρόνων για μεταφορά της Πρωτομαγιάς, «επιτεύχθηκε» υπό τις εξής συνθήκες:
Πριν από περίπου έναν μήνα, σε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, Δημ. Διοίκησης - Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου και Απασχόλησης - Κοιν. Προστασίας Παν. Παναγιωτόπουλου, τέθηκε το θέμα της φετινής Πρωτομαγιάς που συνέπιπτε με την ημέρα του Πάσχα. Κατά τη συζήτηση οι κ. Αλογοσκούφης και Παυλόπουλος υποστήριξαν ότι «για λόγους αρχής δεν πρέπει να μεταφέρεται καμία αργία γιατί τότε θα τεθεί (ξανά) η μεταφορά, εκτός από την αργία της Πρωτομαγιάς, και των εθνικών επετείων της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου, ακόμη και των Χριστουγέννων (!)». Με την άποψη αυτή συμφώνησε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ μειοψήφησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος που υποστήριξε την κατ' εξαίρεση μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς για τις 11 Μαΐου σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Συνδικάτων.
Η κυβερνητική γραμμή που επικράτησε τελικώς αποδίδεται από πολλά συνδικαλιστικά στελέχη στην πρόθεση της κυβέρνησης να υποβαθμίσει την εργατική επέτειο, αλλά και σε υποχώρηση απέναντι σε πιέσεις επιχειρηματιών να μην επιβαρυνθούν οικονομικά καθώς σε περίπτωση υποχρεωτικής αργίας υποχρεούνται να καταβάλουν προσαυξημένες αμοιβές σε όσους απασχοληθούν και τις κανονικές αποδοχές σε όλους.
ΠΑΣΚΕ-Παρέμβαση: Ολοι μαζί
Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της Αυτ. Παρέμβασης, μεταξύ τους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλ. Καλύβης, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των καθηγητών (ΟΛΜΕ) Γρηγ. Καλομοίρης, ο Α. Νταβανέλος από την ομοσπονδία δημοσιογράφων (ΠΟΕΣΥ), ο Δ. Τρίμης από την ΕΣΗΕΑ, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑ Κ. Κουτζαμάνης, ο πρόεδρος του Συντονιστικού των συμβασιούχων Γ. Κοκκινάκης κ.ά. υποστηρίζουν τη διοργάνωση κοινού ενωτικού εορτασμού στις 11 Μαΐου. Τα συνδικαλιστικά αυτά στελέχη στην κοινή έκκλησή τους:
Απευθύνονται προς όλους τους φορείς και σε όλες τις δυνάμεις που δρουν στα συνδικάτα να συμβάλουν ώστε να υπάρξει κοινή εκδήλωση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων.
Με την πρωτοβουλία αυτή τάχθηκε με δήλωσή του προς την «Ε» και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, υπενθυμίζοντας έκκληση που απηύθυνε για κοινό εορτασμό κατά την τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης της συνομοσπονδίας.
Οι 60 συνδικαλιστές προτείνουν σε περίπτωση αποδοχής της πρότασής τους να οργανωθεί ως εξής ο ενωτικός εορτασμός:
* Πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα είναι αντιπροσωπευτικά όλων των απόψεων που υπάρχουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς και κινήματα εργαζομένων που βρίσκονται στην αιχμή των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, να αναλάβουν την ευθύνη των εκδηλώσεων.
«Ετσι κι αλλιώς, η κάθε δύναμη θα δώσει το δικό της χρώμα μέσα στην κοινή συγκέντρωση με τους ομιλητές της και τα συνθήματά της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση με την υπογράμμιση πως: «Η πρωτοβουλία των 60 δεν αποσκοπεί στο να υποβαθμίσει τον ρόλο των ανώτατων και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ούτε επιχειρεί να απαραγάγει τις γνωστές διαφωνίες καθώς ο καθένας μπορεί να διατηρήσει την άποψή του».
Ως προς το πλαίσιο του εορτασμού, πρέπει να είναι ταξικό και αγωνιστικό και να επικεντρώνεται στα μεγάλα θέματα της ανεργίας, του Ασφαλιστικού, της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημα, της παιδείας, της υγείας, των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Ελευθεροτυπία το βάζει πρώτο θέμα....
οι κρατικοδίαιτοι Συνδικαλιστές ...=
πολυζογόπουλος...
θέλεουνε αργία και οχι απεργία...
απο την αλλη βγήκε κάποιος και έλεγε ..νταξει καλή η αργία αλλά να αντιμετωπίσουμε με τον ιδιο τρόπο τα πάντα...
οχι απο την μια να χαρίζουμε διςςςςς
στην αγροτική γιατι το μπο@@έλο το ασφαλιστικά ταμείο της το πληρώνει ο μαλάκας του δημόσιου...
δηλ εμείςςς μια απο τα ίδια στην δεή που φτιάξανε την διεύθυνση για να έχουνε οι δεητζήδες το δικό τυος ταμείο...
και απο την άλλη να θέλεουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα να μειώσουμε το έλειμα...
τι λέτε ρε πουλημένα τομάρια...
που μας δουλέυετε ψιλό γαζι???????????
πολύ μαύρα είναι τα πράγματα φίλοι...
πολύ δύσκολοι καιροί έρχονται και θα σκάσουν στις πλάτες μας...
ειδικά αν κάνει κανένα ντου καμιά ονε εδω κάτω και πει...
νταξει αγροτάκια..
καλά φάγατε τόσα χρόνια και κονομήσατε...
τέρμα οι εποιδοτήσεις...
εχει να πέσει κλάμα...
τι πρωτομαγιές και εορτασμούς μου λέτε ρεεεεεεε
θα πνιγουμε...
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()