Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 7 από 7

Θέμα: «Τι κρύβεται πίσω από κάθε τι που αγοράζουμε»;

  1. #1
    της γειτονιας σας Το avatar του/της BELZEBOYLIS
    Εγγραφή
    09/11/2005
    Μηνύματα
    882

    «Τι κρύβεται πίσω από κάθε τι που αγοράζουμε»;

    Μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία θα ξεκινήσει σύντομα με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ώστε να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και να αποφεύγουν προϊόντα που είναι αποτελέσματα των σύγχρονων μορφών δουλείας.

    Πρόκειται για μία τηλεοπτική διαφημιστική εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Αγόρασε υπεύθυνα» την οποία έχει σχεδιάσει η M&C Saatchi SAA.L. Με δυνατή εικόνα – εργάτες παγιδευμένοι σε ένα αναποδογυρισμένο καροτσάκι σουπερμάρκετ - το βίντεο καλείται να πείσει τους καταναλωτές του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου να προσέχουν τι αγοράζουν. «Τι κρύβεται πίσω από κάθε τι που αγοράζουμε;» είναι το κρίσιμο ερώτημα.

    Σύγχρονες μορφές δουλείας

    «H Ling έχει γεννηθεί στην Κίνα. Όταν ήταν 19 χρονών, την έπεισαν να έρθει στην Ευρώπη με την υπόσχεση πως θα βρει δουλειά και μία καλύτερη ζωή για την ίδια και για την οικογένειά της που έμεινε στην Κίνα. Της δόθηκε δουλειά σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας. Ο μισθός που της είχαν υποσχεθεί ήταν 800 ευρώ το μήνα. Δουλεύει 16 ώρες την ημέρα και δεν επιτρέπεται να φεύγει από το εργοστάσιο παρά μόνο για να επιστρέφει στο μικρό διαμέρισμα που μοιράζεται με 6 ακόμη εργάτες του εργοστασίου. Δεν παίρνει το μισθό που της υποσχέθηκαν και σπάνια παίρνει λίγα χρήματα». Αυτή είναι μία μόνο από τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί δουλεύοντας υπό το καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας.

    Κάθε μέρα στην Ευρώπη χιλιάδες μετανάστες εξαναγκάζονται ή εξαπατώνται, δουλεύοντας υπό πολύ σκληρές συνθήκες για λίγα χρήματα ή ακόμη και χωρίς να πληρώνονται σε τομείς όπως η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων, η κλωστοϋφαντουργία και η αλιεία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), περίπου 12,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται πως δουλεύουν σε συνθήκες καταναγκαστικών έργων.

    Οι παράνομα διακινούμενοι μετανάστες παρέχουν φτηνή εργασία, τα προϊόντα της οποίας καταλήγουν στα ράφια των σουπερμάρκετ των πλούσιων χωρών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΠΟΜ), που αποτελεί τον εμπνευστή της καμπάνιας.

    «Μαζεύουν την αγροτική παραγωγή ή παράγουν καταναλωτικά αγαθά, που όλοι πάμε και αγοράζουμε», δηλώνει ο επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος του ΠΟΜ κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων Ρίτσαρντ Ντέιντζιγκερ. «Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να μποϋκοτάρουν κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή μία συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων. Τους ζητάμε να βρίσκουν τι κρύβεται πίσω από τα προϊόντα που αγοράζουν, για να αγοράζουν υπεύθυνα», δήλωσε ο Ντέιντζιγκερ, σε ενημέρωση που έκανε στη Γενεύη όπου έχει την έδρα του ο Οργανισμός.

    «Αγόρασε υπεύθυνα»

    Η εκστρατεία «αγόρασε υπεύθυνα» στηρίζεται στη βάση της δύναμης των καταναλωτών να επηρεάσουν θετικά την κατάσταση. Πώς; Με το να διαλέγουμε προϊόντα, τα οποία να έχουμε εξακριβώσει ότι παράγονται με ηθικούς τρόπους, ρωτώντας πληροφορίες για την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους.

    Όταν ο καταναλωτής διαλέγει ένα προϊόν από ένα κατάστημα εμμέσως υποστηρίζει τον τρόπο που αυτό παράχθηκε. Αν το προϊόν είναι αποτέλεσμα καταναγκαστικής εργασίας, ο καταναλωτής έστω και χωρίς να το ξέρει δίνει έναυσμα στην εταιρεία να συνεχίσει το καθεστώς αυτό.

    Το δύσκολο βέβαια είναι ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει ένα προϊόν που έχει παραχθεί με ηθικό τρόπο από ένα προϊόν αναγκαστικής εργασίας. Δύο τέτοια προϊόντα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο ίδιο ράφι. Ο μάνατζερ, ο ιδιοκτήτης ή ο λιανοπωλητής του καταστήματος θα έπρεπε να είναι σε θέση να πληροφορήσει τους καταναλωτές για το που έχει παραχθεί το προϊόν και αν το άτομο που το καλλιέργησε, το μάζεψε ή το κατασκεύασε δουλεύει υπό ανθρώπινες συνθήκες και πληρώνεται καλά γι’ αυτό. Τα περισσότερα μαγαζιά ωστόσο δεν έχουν πληροφορίες για την προέλευση του εμπορεύματός τους. Σ’ αυτό παίζει σίγουρα ρόλο η πολυπλοκότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εμπορίου.

    Η καμπάνια πάντως θα προσπαθήσει να πείσει τους καταναλωτές ότι ο σημαντικός λόγος για τον οποίο τα μαγαζιά δεν μπορούν να τους ενημερώσουν για την προέλευση των προϊόντων είναι ότι οι καταναλωτές δεν ρωτούν γι’ αυτό.

    Δείτε περισσότερα στο www.buyresponsibly.org



    πηγή www.tvxs.gr

  2. #2
    Αυτά να τα βλέπουν όσοι αγοράζουν μηχανάκια απ την σΑπιω Ανατολή.
    μπάρον says :
    "Japan rullezzzz re και ας το περνάω μίνιο και μουράβια κάθε 2 βδομάδες :rotflmao: "
    -
    _Holder of Honoured Blockage Degree delivers lessons on invisibility_

    Ο Καγκουρογαμόσαυρος

  3. #3
    Αρχικά δημιουργήθηκε από golis
    Αυτά να τα βλέπουν όσοι αγοράζουν μηχανάκια απ την σΑπιω Ανατολή.
    Ναι, ας αγοράζουμε ευρωπαϊκά (που φτιαχνονται στην Ταϊλάνδη...)
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  4. #4
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της MAG/FMX
    Εγγραφή
    01/04/2009
    Μηνύματα
    767
    Δεν πειραζει ,οσο δεν αγωνιζομαστε κ τα κοιταμε ολα απτον καναπε θα γινουμε κ εμεις κ η ελλαδα κατι σαν κινα κ βαλκανια.
    love will save the planet,hate is a good start.

  5. #5
    Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Ναι, ας αγοράζουμε ευρωπαϊκά (που φτιαχνονται στην Ταϊλάνδη...)
    Στην Ταϊλάνδη φτιάχθηκε το Triumph ; Συλλυπητήρια.
    μπάρον says :
    "Japan rullezzzz re και ας το περνάω μίνιο και μουράβια κάθε 2 βδομάδες :rotflmao: "
    -
    _Holder of Honoured Blockage Degree delivers lessons on invisibility_

    Ο Καγκουρογαμόσαυρος

  6. #6
    Αρχικά δημιουργήθηκε από golis
    Στην Ταϊλάνδη φτιάχθηκε το Triumph ; Συλλυπητήρια.
    Το δικό μου όχι (και τα πιο πολλά όχι ακόμα...)
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  7. #7
    Γατάκιαααααα....... Το avatar του/της arxaios
    Εγγραφή
    18/11/2004
    Μηνύματα
    1.553
    Αρχικά δημιουργήθηκε από golis
    Αυτά να τα βλέπουν όσοι αγοράζουν μηχανάκια απ την σΑπιω Ανατολή.
    Αυτό το ήθελες και το είπες ή σου ξέφυγε ;;;

Παρόμοια θέματα

  1. ΑΓΟΡΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ..ΤΙ? ΠΩΣ? ΠΟΥ...?
    από Tzeni στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 34
    Τελευταίο μήνυμα: 15/08/2007, 19:23
  2. Απαντήσεις: 20
    Τελευταίο μήνυμα: 08/02/2007, 15:12
  3. Τι Ωρα Και Απο Που Φευγουμε Για....
    από BAD BOY στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 7
    Τελευταίο μήνυμα: 27/06/2005, 10:27
  4. Απαντήσεις: 114
    Τελευταίο μήνυμα: 06/08/2004, 18:22
  5. πείτε μου πότε γεννηθήκατε να σας πώ τι είστε (1 από 3)
    από cityfly στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 13/01/2004, 10:27

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF