τι να σου πω φιλε δεν ξερω. Ετσι ειναι, δεν συγκρινονται αλλα αυτο εγινε, αυτο σου δηιγουμαι.
τι να σου πω φιλε δεν ξερω. Ετσι ειναι, δεν συγκρινονται αλλα αυτο εγινε, αυτο σου δηιγουμαι.
Το παιδί μπορεί να ήταν όπως εμένα στην αρχή που μόλις άρχιζε να ροπιάζει νόμιζα ότι θα εκραγεί
Έχουμε ξεφύγει μήπως λίγο από το θέμα?
Αρχικά δημιουργήθηκε από Rezeguet
Πηγα ενα dιναμικ και αυτο σε 1χλμ με μια μεγαλη μικρης κλισης στροφη..... Σημειωτεον ενα cbr125 μανουλα περασε σε κοντρα ενα βοδενας αδυναμικ σε 200αρι περιπου αλλα το ενα με ασχετο οδηγο το αλλο με οδηγαρα.
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
Πήρα το φτυάρι μου και ξέθαψα αυτό το thread.
Λοιπόν λίγα ακόμα ερωτήματα:
1) Πως παρκάρουμε την μοτό σε ανηφόρα ή κατηφόρα;;
2) Πώς ανεβαίνουμε πεζοδρόμια με μηχανή όχι enduro;; Με λίγο φόρα;; Πώς;;;
3) Όταν παρκάρουμε, το τιμόνι απο ποια μεριά είνια καλό να το στρίβουμε;;; ΠΙο βολικό είναι να είανι ανάποδα απο την μεριά που κατεβαίνουμε, αλλα είναι πάντα καλό αυτο ή μήπως έχει να κάνει με το προς τα που θέλουμε να πέσει το βάρος της μοτό;;;
4) Πόσο θα λήξει το ντέρμπυ;;;
1.παντα με πρωτη ταχυτητα στο κιβωτιο.
2.Με λιγη φορα (πολλη λιγη) και καθετα προς το πεζοδρομιο ποτε πλαγια!
3.Αναλογα,συνηθως το τιμονι να κοιταει αριστερα
4....!!!
1. ektos apo tin prwti sto kivotio prepei o kwlos tis moto na einai pros tin katifora????
Εγώ πάντως πάντα κάθετα στο πεζοδρόμιο και το stant από τη μεριά που είναι η κατηφόρα.Αρχικά δημιουργήθηκε από skous
1. ektos apo tin prwti sto kivotio prepei o kwlos tis moto na einai pros tin katifora????
προτιμω το παρκαρισμα της μηχανης παραλληλα με το πεζοδρομιο, πρωτη στο κιβωτιο μουρη προς τα πανω και τιμονι αριστερα (αναγκαστικα για να κλειδωνει και το τιμονι).
παντως καλα εκανες και το ξεθαψες θα επρεπε να γινει sticky αλα εχει μεσα πολλες μαλακιες και αχρηστα ποστ εκτος θεματος για να γινει sticky.
e na tis sbisoume tote
Pantws emena to timoni kleidwnei kai sta dexia kai protimw na to exw dexia giati me boleyei para poli sto na katevainw/anebainw stin mixani!
Tin prwti mera to ebala aristera, pao na katevw atsala kai exwsa mia karatia ston ka8refti kai ksebidwse!!!
τι λεεε ρε καραμητρο....Αρχικά δημιουργήθηκε από skous
Tin prwti mera to ebala aristera, pao na katevw atsala kai exwsa mia karatia ston ka8refti kai ksebidwse!!!
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει αν δε γεμίζεις τις 2 πρώτες σχέσεις στην επιτάχυνση. Όταν θέλω να φύγω γρήγορα πάντα τις γεμίζω όλες μέχρι 9000. Δεν έχω δοκιμάσει να αλλάζω την 1η και 2α στις 7000. Λες να είναι πιο γρήγορο? Για 0-100 ας πούμε, θα έχει διαφορά?
Είπες πως μπορούν να ρυθμιστούν οι σχέσεις μετάδοσης κάθε ταχύτητας ξεχωριστά? Εννοείς προφανώς αλλαγή γραναζιών στο κιβώτιο? Ενδιαφέρον, αν το κάνεις να μας πεις ποιός είναι ο καλύτεροε συνδιασμός γραναζιών. Και αν ξέρεις εσύ ή κάποιος άλλος για το πόσο μπορεί να κοστίσει κάτι τέτοιο, περιμένουμε να ακούσουμε.
Και ακούμπησες κάτω μαρσιπιέ? Είμαι τόσο κουλός ή έχετε τόσο καταπλητκικούς δρόμους στην Κρήτη? Εγώ πήγα Επίδαυρο που έχει τρομερό γκριπ, και τα λάστιχα μπρος - πίσω μαύρισαν μέχρι έξω, αλλά μαρσιπιέ δε βρήκε.
Για πες μυστικά!
![]()
Λοιπόν έχουμε και λέμε…..
Από εμπειρία σε όλων των ύπων μηχανές και αρκετά χρόνια οδήγησης, μπορώ να σου πώ τα εξής , ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ αποφθέγματα….
1) Ο συμπλέκτης είναι ρυθμισμένος σε κάθε μηχανή να προωθεί την σύμπλεξη των γραναζιών μέσω του μετακινούμενου πύρου , λίγο πιο κάτω από το ρελαντί σαν στροφές γκαζιού , εφόσον βρίσκεσαι εν κινήσει. Το οριακό σημείο αλλαγής ταχυτήτων , για εμάς τους μέσους οδηγούς , γίνεται πάντα με το αυτί….Με το άκουσμα δηλαδή του κινητήρα , όταν φτάνει σε κρίσιμο φάσμα στροφών… Αν δεν θές να σκίζεις το μοτόρι , ποτέ να μην το αφήνεις στις κόκκινες στροφές για ώρα και ποτέ να μην ζορίζεις την πρώτη. Η πρώτη είναι απλά και μόνο για να ξεκινήσει η μηχανή και τίποτε άλλο. Η ρύθμιση του συμπλέκτη παίζει σημαντικό ρόλο , καθώς αν γίνει λάθος μπορεί να μην έχεις σωστό «κούμπωμα» ή ακόμα χειρότερα να φάς τους «δίσκους». Η σύμπλεξη των δίσκων και των ταχυτήτων είναι κάτι που μαθαίνεται κυρίως από την εμπειρία και λιγότερο από μαθήματα , καθώς όπως είπαν σωστά οι προηγούμενοι , κάθε μηχανή είναι διαφορετικά ρυθμισμένη.
2) Κίνηση μέσα στην πόλη … Καλό είναι να μην γίνεται έντονη χρήση του συμπλέκτη και να χρησιμοποιείς όσο μπορείς όλο το φάσμα της ροπής στην ταχύτητα που έχεις κουμπωμένη , μέχρι να αναγκαστείς ουσιαστικά από σκορτσάρισμα ή ζόρισμα να αλλάξεις. Η συνεχής σύμπλεξη πέρα από το κουραστικό για σένα , επιβαρρύνει την φθορά των δίσκων , κιβωτίου (γρανάζια) , λιπαντικά και προκαλεί και αύξηση θερμοκρασίας λειτουργίας κινητήρα.
3) Γωνίες… Οι στροφές μέσα στην πόλη , γίνονται πάντα όρθιοι… με αυτό τον τρόπο , μπορείς να έχεις μια δυνατότητα αντίδρασης αν σε κλειστή – τυφλή στορφή πεταχτεί παιδάκι , γατάκι , σκυλάκι , Κινεζάκι (Αμάν πια αυτή η Κηφησίας με τους Κινέζους να πετάγονται μέσα από τα αυτοκίνητα). Η «όρθια» στάση σε στροφή , υποδηλώνει φυσικά χαμηλή ταχύτητα και οπωσδήποτε καλύτερη επαφή του ελαστικού με την ανύπαρκτη άσφαλτο μας.
4) Σβύσιμο κινητήρα… Εδώ έχουν γίνει τεράστιες συζητήσεις…. Σου παραθέτω το manual πολλών μηχανών που λένε το εξής περιφραστικά…. Πάντοτε η μηχανή να σβύνει από το κλειδί…. Το Kill switch είναι μόνο για επείγουσες καταστάσεις… Για ταχύτητα , θεωρητικά μπορείς να κάνεις ότι θες, αν και προσωπικά προτιμώ να την σβύνω με νεκρά , μιας και το να κρατάς συμπλέκτη , με κουμπωμένη ταχύτητα , και ταυτόχρονα να γυρνάς το κλειδί είναι και λίγο άβολο…
5) Παρκάρισμα…. Αν και το κάθετο παρκάρισμα , κατά τον ΚΟΚ είναι παράνομο, εντούτοις το καλύτερο είναι να την παρκάρεις με αυτό τον τρόπο , για να μην πάει κανάς λακαμάς και στην ρίξει ή μετακινήσει …. Σε κατηφορά-ανηφόρα , πάντα κάθετα η μηχανή , με το stand να είναι προς την κατηφορική μεριά για να έχει την κόντρα του βάρους. Έτσι ακόμα και να την σπρώξει κάποιος ή χειρότερα να την ακουμπήσει κατά το παρκάρισμα του , να μην πέσει κάτω…
6) Ανέβασμα στα πεζοδρόμια…. Εδώ υπάρχει μόνο ενας τρόπος… Καθώς το πεζοδρόμιο είναι πλακάκι και τσιμέντο , δεν έχει άμεσο «γράπωμα» για το ελαστικό , είτε είναι αυτό street , είτε off… Καλύτερα λοιπόν να το ανεβαίνει κάθετα και φυσικά με τα πόδια κάτω για να μην προσθέτεις βάρος στην ανάρτηση πίσω της μηχανής αλλά και για να έχεις και σταθερό πάτημα αν «σπινιάρει» ο τροχός καθώς ανεβαίνεις…Αυτό όμως είναι κάτι που μπορείς να το μάθεις στο μεγαλύτερο σχολείο όλων που δεν είναι παρά η βόλτα στο χώμα…. Όπου μπορεί να χειριστείς την μηχανή σου , στην πιο αντίξοη κατάσταση που μπορεί να συνατήσει κάποιος , όσον αφορά ισορροπία και χειρισμό.
7) Κίνηση στην πόλη… Αν και στον Ανεμο είχε γίνει μάθημα και αρκετοί το θυμούνται, τα ξαναματαβάζω εδώ… Σε παράλληλη κίνηση με αυτοκίνητα καταρχάς ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ για προσπέρασμα. Εκείνο που πρέπει να παρατηρείς στα προπορευόμενα αυτοκίνητα είναι τους μπροστινούς τροχούς και τον καθρέφτη του οδηγού καθώς εκεί μπορείς να διακρίνεις τι πρόκειται να κάνουν. Σε προπορευόμενα φορτηγά και ενώ κάνεις διύθηση , ποτέ δεν περνάς «τάπα». Τα φορτηγά , λεοφωρεία κτλ, λόγω όγκου περιορίζουν την ορατότητα και ποτέ δεν γνωρίζεις αν υπάρχει πεζός που θα περάσει από εκεί ή όχημα , με αποτέλεσμα μια δική σου άσχημη πτώση. Η σωστή θέση της μηχανής είναι στο αριστερό πίσω φανάρι του προπορευό΄μενου αυτοκινήτου , έτσι ώστε να έχεις δίοδο διαφυγής αν συμβεί κάτι.
8) Το τσόκ είναι μια διαδικασία που σε πάρα πολλές μηχανές , είναι αναγκαία ειδικά όταν αυτή είναι σε ακινησία σε εξωτερικούς χώρους , έτσι ώστε το μοτέρ να φτάσει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Όταν ξεκινάς την μηχανή σου , με τσόκ ανοιχτό , ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΑΖΙ…. Υπάρχει κίνδυνος αν έχει πολύ κρύο , μέχρι και τσιμούχα κεφαλής να σου σκάσει από το «ζόρισμα» του κινητήρα… Αφήνεις το τσόκ να ζεστάνει το μοτέρ και μόλις αρχίσει και «μπερδεύει» (σημάδι ότι το μείγμα πλέον είναι πολύ πλούσιο για την λειτουργία) τότε το κλέινεις αλλά και πάλι δεν ξεκινάς κάγκουρας. Οι περισσότερες μηχανές, υποφέρουν από τέτοια μαλακισμένα σκισίματα στο μοτέρ. Το τσοκ εκείνο που κάνει είναι να αλλάζει κυρίως την αναλογία μείγματος αέρα-βενζίνης κατά την κάυση και φυσικά δεν ζεσταίνει και τα υπόλοιπα μέταλλα ή ελαστικά.
9) Ελαστικά…Άλλο σεμινάριο του Ανέμου αυτό…. Τα ελαστικά ως υλικό για να φτάοσυν στην θερμοκρασία λειτουργίας θέλουν το χρόνο τους και πάντα εξαρτώμενα από την γόμα τους. Θα έχεις διαπιστώσει ότι όταν το λάστιχο είναι κρύο , τότε γλυστράει και κάνει και άλλα ευτράπελα. Καλό είναι να περιμένεις να ζεσταθούν λίγο πριν τα ζορίσεις.. Κάτι σημαντικκό εδώ… πολλές φορές σε ταξίδι , ενώ το λάστιχο είναι ζεστό περνάς από μια λακκούβα με νερό και ξαφνικά νιώθεις ότι έχεις χάσει αρκετή από την πρόσφυση… Το λάστιχο εκεί έχει περάσει από μια περίοδο «ψύξης» και φυσικά θέλει μερικά δεύτερα για να επανέρθει σε σωστή θερμοκρασία… προσοχήλοιπόν εκεί…
10) Κάτι για σένα… Αν δεν νιώθεις καλά ψυχολογικά , ή έχεις άσχημο προαίσθημα , όσον αφορά την οδήγηση με μηχανή… ΠΑΡΑΤΑ ΤΗΝ…. Πάρε ταξί , λεοφωρείο , το τουτού…. Δεν είναι ντροπή…Ακόμα και οδηγοί αγώνων αν δεν νιώθουν καλά αποφεύγουν να οδηγήσουν , αν νιώθουν έτσι… Το ζητούμενο είναι να είσαι άρτιος και ακέραιος και όχι υποχρεωτικά να οδηγείς την μηχανή σου. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι «κατλωμένος» για οδήγημα… εκεί από υπερβολικό ενθουσιασμό , κινδυνεύεις… καλό είναι να πηγαίνεις εκεί 70-80% λιγότερο από ότι νιώθεις… για να είσαι ασφαλής…
11) Φυσικά για εξοπλισμό δεν το συζητάμε,…. Γάντια , μπουφάν , κράνος , μπότες ….ΧΕΙΜΩΝΑ –ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ… μιας και αν πέσεις , η άσφαλτος δεν αλλάζει …τα ίδια εγκαύματα και τραυματισμούς προκαλεί…
Gandalf
Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.
λοιπον αν και λογω ατυχηματος και απωλειας μηχανης θα απαντησω σε οσες ερωτησεις μπορω (4000χλμ ητανε αυτα κατι εμαθα)Αρχικά δημιουργήθηκε από johnpan
Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει αν δε γεμίζεις τις 2 πρώτες σχέσεις στην επιτάχυνση. Όταν θέλω να φύγω γρήγορα πάντα τις γεμίζω όλες μέχρι 9000. Δεν έχω δοκιμάσει να αλλάζω την 1η και 2α στις 7000. Λες να είναι πιο γρήγορο? Για 0-100 ας πούμε, θα έχει διαφορά?
Είπες πως μπορούν να ρυθμιστούν οι σχέσεις μετάδοσης κάθε ταχύτητας ξεχωριστά? Εννοείς προφανώς αλλαγή γραναζιών στο κιβώτιο? Ενδιαφέρον, αν το κάνεις να μας πεις ποιός είναι ο καλύτεροε συνδιασμός γραναζιών. Και αν ξέρεις εσύ ή κάποιος άλλος για το πόσο μπορεί να κοστίσει κάτι τέτοιο, περιμένουμε να ακούσουμε.
Και ακούμπησες κάτω μαρσιπιέ? Είμαι τόσο κουλός ή έχετε τόσο καταπλητκικούς δρόμους στην Κρήτη? Εγώ πήγα Επίδαυρο που έχει τρομερό γκριπ, και τα λάστιχα μπρος - πίσω μαύρισαν μέχρι έξω, αλλά μαρσιπιέ δε βρήκε.
Για πες μυστικά!
![]()
![]()
![]()
Λοιπον, αυτο με τη σχεση ειναι ενταξει λιγο πολυπλοκο θεμα. Καταρχας για μεγιστη δυνατη επιταχυνση εκκινηση θελεις ζεσταμα μηχανης κ ελαστικων. Πηγαινε μια βολτιτσα 5 χλμ για ιδανικη θερμοκρασια (θα δεις μεγαλη διαφορα). Τωρα το μπερδεμα ειναι οτι με την πρωτη γεμιζεις μεν την ταχυτητα κατευθειαν και μετα τις 5-6000 σαλ δεν κανεις τιποτα ουσιαστικο στην επιταχυνση της μοτοσυκλετας (αρα χαμενος χρονος-χιλιομετρα/ωρα) εντουτοις αν τελειωσεις την 1η στις 9000 η 2η γεμιζει πιο γρηγορα οπως και οι υπολοιπες οποτε κερδιζεις παλι χλμ/ω. Δηλ αν θες να κανεις μεγιστη εκκινηση πρεπει να βρεις την χτυση τομη την οποια δεν προλαβα να μελετησω καθως δεν το ζοριζα τοσο πολυ το μοτερ στην εκκινα (ασε που δεν ειναι και καλο να ζοριζουμε 1η οπως λεει και ο γκανταλφ).
Γραναζια δεν εχω αλλαξει και προφανως ουτε προκειται για ευνοητους λογους αλλα στην θεωρια θα ειχες οφελη απο αλλαγη γραναζιων στις πρωτες 3 σχεσεις. (αν υπαρχουν τετοια γραναζια)
Τωρα τα μαρσπιε ξυνονται μονο σε τελεια ασφαλτο (εχουμε καποιους καινουργιους δρομους εδω) και εμ ΑΛΛΑ λαστιχα. Τα μαμα ξεχασε τα δεν λενε καθολου. Δοκιμασε οπως ειπανε και σε αλλο thread με τριγωνκη κορωνα και μαλακη γομα, θα εκπλαγεις.
Αυτα, και
ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ, σωζει ζωες (το ξερω απο 1ο χερι)
rezeguet
Αρχικά δημιουργήθηκε από Rezeguet
εντουτοις αν τελειωσεις την 1η στις 9000 η 2η γεμιζει πιο γρηγορα οπως και οι υπολοιπες οποτε κερδιζεις παλι χλμ/ω. Δηλ αν θες να κανεις μεγιστη εκκινηση πρεπει να βρεις την χτυση τομη την οποια δεν προλαβα να μελετησω καθως δεν το ζοριζα τοσο πολυ το μοτερ στην εκκινα (ασε που δεν ειναι και καλο να ζοριζουμε 1η οπως λεει και ο γκανταλφ).
Εκεί πιάστηκα και εγώ και τις γεμίζω όλες όταν θέλω να πάω γρήγορα. Όταν γεμίζει μια σχέση, η επόμενη είναι αμέσως στη ροπή της. Έτσι πιάνεις και πιο γρήγορα τη μέγιστη τελική, μάλιστα 4η και 5η τις γεμίζω μέχρι και μέσα στα κόκκινα για λίγο. Απλά όπως έιπε και ο Αλέξανδρος, υπάρχει μεγάλο σκαλοπάτι στα 120. Αυτό ξεπερνιέται πιο εύκολα αν φτάσεις 110 με 5η.
Όσο για τα γρανάζια, θα κάνω νέο thread μπας και μάθουμε τίποτα....