Το θέμα αναλύθηκε και μαθαμε και ωραία πράγματα.
Εγώ εχω όμως μια ερώτηση σχετικά με τους μοντέρνους Optimate, Ctek κλπ φορτιστές με τα εξυπνα κυκλώματα και τις ακριβές τιμές και κατα πόσν αξίζουν τα λεφτά τους.
Τι εχει να ζηλέψει πχ ο Einhell BT-BC 8 που κοστίζει περίπου 30 Ευρώ?
Εχει διπλή λειτουργία για μοτο/αυτοκίνητα, ρύθμιση 6/12 Volt, αμπερόμετρο ένδειξης ρευματος φόρτισης κλπ.
Specs:
Charging voltage:
6 V/12 V
Charging current (A arith./A effect.)
6: 5.6/8 (auto)/0.55/0.85 (motorcycle)
12 V: 4.6/6.5 (auto)/0.8/1.2 (motorcycle)
For lead-acid batteries (min./Max./Ah):
20-120 (auto)/3.7 - 30 (Motorcycle)
Αν έψαχνα φορτιστή θα τον αγόραζα παντως.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Άργησες ρε Άρη. Γι'αυτό το έβαλα το θέμα μήπως γλύτωνα μερικά χρήματα. Θα δείξει τώρα όταν έρθει τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει σε σχέση με ένα φτηνό. Μέχρι πρόσφατα είχα ένα απλό με τις λειτουργίες που λες, αλλά διαβάζοντας λίγο είδα ότι σε κλειστού τύπου και gel μπαταρίες δεν κάνει, παρά μόνο σε μπαταρίες με πλήρωσης υγρών.
Ευχαριστώ.
Νεότερη τεχνολογία περισσότερες λειτουργίες (αν εξαιρέσεις ότι ο optimate δεν σου δίνει την δυνατότητα φόρτισης 6βολτης μπαταρίας) περισσότερα mode φόρτισης, αποθειίκωσης, περισσότερα από 1 στάδια συντήρησης με έλεγχο σε ενδιάμεσα χρονικά σημεία κλπ. Όλα αυτά εξασφαλίζουν ότι η μπαταρία θα πάει σίγουρα μέχρι το τέλος της ζωής της και αυτό θα είναι τόσο μακρινό όσο σχεδίασε ο κατασκευαστής της.
Τώρα αν αξίζει η διαφορά δεν ξέρω να σου πω αλλά μάλλον μας έχουνε πάρει χαμπάρι ότι έχουμε πολλά οχήματα που δεν γίνεται να τα κυκλοφορούμε όλα ταυτόχρονα και μας εκμεταλλεύονται![]()
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
"These violent delights have violent ends
And in their triumph die, like fire and powder
Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).
οι καλοι ηλεκτρονικοι διαβαζουν τη μπαταρια και αναλογα με την κατασταση της κανουν παλμικη αποθειικωση, φορτιση με σταθερη ταση και μεταβλητο ρευμα, φορτιση με σταθερο ρευμα και μεταβλητη ταση
επισης την τεσταρουν για να δουν αν κραταει φορτιση, κοβουν την φορτιση οταν ειναι ετοιμη και τη βαζουν σε φαση συντηρησης
o einhell ειναι καλος για τα λεφτα του κανει ομως μονο σταθερη φορτιση ουτε ξυπνημα ουτε τεσταρισμα ουτε συντηρηση
Ο συγκεκριμμένος δεν κανει για gel απο το λενε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οπότε δεν κανει για ολες τις χρήσεις, δεν το είχα προσέξει!
Η ιδια εταιρεία όμως έχει πολλά μοντέλα που ειναι κατάλληλα και για gel με εξυπνο κύκλωμα κλπ.
Κοστίζουν πολύ φτηνότερα από Optimate/Ctek κλπ και ίσως είναι καλύτερη λύση.
πχ ο Einhell BT-BC 4 που κοστίζει γυρω στα 34 Ευρω που λεει οτι εχει ολα τα εξυπνα κόλπα.
Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ 3 φορτιστές ολους εξυπνους υποτίθεται. Εχω 2 μικρούς που δουλευουν 6/12 Volt με χαμηλό ρεύμα 800mAh για τις μοτό (μια που εχω και 6βολτο μηχανακι τρομαρα μου) κι εναν ψιλοτερας που βγαζει εως και 6 Amp για μεγαλες μπαταρίες αυτοκινήτων.
Oλους τους χρησιμοποιώ και σε κλειστές μπαταρίες χωρίς προβλήματα μεχρι τώρα. Δεν τους αφηνω ποτε πανω και να φυγω βεβαια, αλλά τους παρακολουθώ.
Επίσης στο εγγύς μέλλον θα παρω και μια μπαταρία LiFePo4 να την δοκιμάσω.
Ειχα σκοπό να την εχω για την πίστα αρχικά (στο R6 η στο Bimota), αλλά και για καθημερινή μοτο μολις κλάσει καποια απο αυτες που εχω. Ειναι μικρή και χωράει παντού σε ολες τις μοτο κι ετσι αν πανε ολα καλα θα μου λύσει το πρόβλημα των τόσο πολλών μπαταριών που σύντομα θα αρχίσουν να τα παίζουν και δεν με παίρνει να τις αντικαταστήσω όλες.
Αυτες λοιπόν θελουν φορτιστή που να μην εχει πρόγραμμα αποθειίκωσης....![]()
Τελευταία τροποποίηση από sapila racing; 24/01/2015 στις 13:39.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
O CTEK παρελήφθη. Στο κουτάκι του με τα κροκοδειλάκια αλλά και ένα μόνιμο κονέκτορα + άλλον ένα δώρο + ένα σακουλάκι αποθήκευσης. Σύνδεσα τον ένα μόνιμο κοννέκτορα στο BMW και αυτή τη στιγμή φροντίζει τη μπαταρία του BMW. Δείχνει αρκετά στιβαρός και ποιοτικός, διαθέτει πλήρες manual λειτουργίας. Φορτίζει και μπαταρίες LiPo με βάση τα όσα αναφέρει στο manual στη λειτουργία AGM.
Αν προκύψει κάτι στο μέλλον ή οτιδήποτε άξιο αναφοράς θα το γράψω εδώ.
Για LiPo λοιπόν κανει κι εχει και χωριστή επιλογή. Αυτό είναι ενδιαφέρον!
Για LiFePo4 κανει? Δεν είναι ίδιες, γι αυτό ρωτάω.
Οι μπαταρίες μοτο που ξέρω οτι είναι ελαφρες και ασφαλείς είναι οι LiFePo4 ενώ για τίς LiPo ακούγονται διάφορα περίεργα.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
Τον Ctek MXS 5 έχω κι εγώ αλλά δεν είδα κάπου να αναφέρει για LiPo.
Όταν έχεις την επιλογή για μοτοσυκλέτα φορτίζει με 0,8A και όταν έχεις του Αυτοκινήτου με 5Α
Τα κελιά "cells" στις LiPo είναι κάτι σαν τα στοιχεία στις μολύβδου ψευδαργύρου
Οπότε δεδομένου του ότι ένα κελί έχει τάση 3,7V και ότι μιλάμε για 12V μπαταρίες που έχουμε στα μοτοσακά μας και στα αυτοκίνητά μας να υποθέσω οι μπαταρίες έχουν 4 κελιά (συνδεδεμένα σε σειρά) 4*3,7=14,8V. (δεν έχω δει καμία μπαταρία LiPo για χρήση σε 12 βολτη εγκατάσταση, υποθέσεις κάνω)
Αν λοιπόν τα πράγματα είναι όπως τα λέω και ο φορτιστής έχει μόνο 2 ακροδέκτες σημαίνει ότι απλά εφαρμόζει τάση φόρτισης για τον συγκεκριμένο τύπο μπαταρίας χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν του τις επιμέρους τάσεις ανά κελί. Και στις LiPo μπαταρίες είναι πολλή σημαντική και για τον κύκλο ζωής τους αλλά και για την χωρητικότητά τους η εξισορρόπηση των τάσεων των κελιών το γνωστό balance.
Με σύνεση, προσοχή και μόνο σε ανάγκη η χρήση του συγκεκριμένου φορτιστή για LiPo μπαταρίες λοιπόν.
ΡΕ σεις....πήρατε είδηση ότι τούτος εδώ, (vaska) πάει να φάει την δουλειά του παλιΟγερου;![]()
εγώ άθεος; ισα-ισα, εχω τρεις: το μυαλό μου, τα χέρια μου και τα πόδια μου