ΡΕΘΥΜΝΟ Χρηστος www.sv9cvk.gr
CB750 four K7 (1977) , CB750 four K2 (1972) , , XL185S
, Vespa GT200 TS50W
Σήμερα παρέλαβα το μικρόμετρο 25-50mm που χρειαζόμουν για μέτρηση στα κομβία στροφάλου-μπιελών,κινέζος μεν αλλά ακριβής όσο αφορά τις μετρήσεις αφού με την καλίμπρα 25mm που είχε μέσα σε αντιπαράθεση με το ρώσικο (0-25mm) μου έδωσαν ίδιες τιμές με ακρίβεια 1/100mm.
οπότε άρχισα τις μετρήσεις για να δω σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κομβία του στροφάλου
αλλα εδω
![]()
Τελευταία τροποποίηση από mankam; 27/11/2012 στις 15:53.
αναρωτιόμουν αν έκανα λάθος σε σημείο που επανέλαβα τις μετρήσεις απο διαφορετικές μεριές, αλλά
όλα τα κομβία ήταν οριακά αλλά εντός προδιαγραφών εκτός από το τελευταίο κομβίο της τετάρτης μπιέλας που είχε διαφορά με τα αλλά 0.35mm!
έτσι με ένα πρόχειρο πίνακα που έκανα για να πάρουμε μια γεύση τι συμβαίνει,άρχισα να συνειδητοποιώ 'οτι ο στρόφαλος θα πάει για διακοσμητικό στοιχείο πλέον
![]()
Τελευταία τροποποίηση από mankam; 27/11/2012 στις 15:55.
Τι να πω, έπεσες σε κουφή περίπτωση. Κανονικά είναι άθραυστος κινητήρας, αλλά κατι παίχτηκε παλιότερα απ οτοι φαίνεται.
Το κακό είναι οτι δεν μπορούσες να το ξέρεις πριν το λύσεις. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, η ο μηχανικός που το ειχε περιλάβει, ήξεραν οτι ειναι εκτός ορίων κι επέλεξαν να βαλουν άσχετα μέταλα στο κομβίο αυτό και να κανουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Στην φωτό που εχεις βαλει με τα μέταλλα, φαίνεται καθαρά οτι ειναι οτι ναναι αυτό που έβαλαν, και είναι και τελείως άλλη διάσταση, εκτός του οτι δεν εχει την σωστή οπή λίπανσης.
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
και εδώ "δένει" το γλυκό αφού θυμάμαι ότι τα μέταλλα στην μπιέλα του συγκεκριμένου κομβιου (αυτά με τις μεγάλες τρύπες λαδιού) είναι διαφορετικά απο τις υπόλοιπες 3
προφανώς για να σώσουν τον στρόφαλο και να καλύψουν την φθορά κατέφυγαν σε μέταλλα άγνωστης προέλευσης
θέλεις και αλλο κουφό?Τι να πω, έπεσες σε κουφή περίπτωση. Κανονικά είναι άθραυστος κινητήρας, αλλά κατι παίχτηκε παλιότερα απ οτοι φαίνεται.
Το κακό είναι οτι δεν μπορούσες να το ξέρεις πριν το λύσεις. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, η ο μηχανικός που το ειχε περιλάβει, ήξεραν οτι ειναι εκτός ορίων κι επέλεξαν να βαλουν άσχετα μέταλα στο κομβίο αυτό και να κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
καθάρισα τα πιστόνια έτσι για να δω τα στοιχειά που γράφουν επάνω τους
αρχικα με παραξένεψε τοότι τα πιστόνια 1 και 4 κυλίνδρου είχαν 2 βελάκια στην κορυφή ενω σε 2-3 ενα βελος
![]()
τα νουμερα που εγραφαν επανω ήταν επισης διαφορετικα σε 1-4(487) και 2-3(319)
και κοιτάζοντας το προφίλ (δεν ξέρω κατα ποσό διακρίνεται στην φώτο) φαίνεται οτι τα 1-4(δεξί πιστόνι) πρέπει να είναι υψηλότερης συμπίεσης απο τα 2-3(αριστερό πιστόνι) λογω καμπύλης.
ακομα και σε θέμα φθοράς στο αυλακι της πάνω σειράς ελατηρίων τα 1-4 είναι εκτός ενώ τα 2-3 ειναι εντός ορίων ακόμα, μάλλον αυτα πρέπει να περάστηκαν αργότερα.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από mankam; 27/11/2012 στις 16:52.
Δεν ξέρω αν γίνεται σ' αυτόν τον κινητήρα, αλλά σε άλλους (σε diesel συγκεκριμένα) ξέρω ότι υπάρχουν undersized μέταλλα για "κατεβασμένους" στροφάλους. Ίσως αξίζει να το ψάξεις λίγο πριν τον πετάξεις...
Αλυσιδες Hy-Vo με το μετρο εχει ενα μαγαζι στη Σπυρου πατση,στο κομματι της απο τη πανω μερια της Λ.Αθηνων αν χρειαστει κανεις.
Πας με τη παλια και σου κλεινει-πρεσσαρει μια καινουργια στο ιδιο μηκος.
Μανο αν εχεις το μανιουαλ σου λεει συμφωνα με τις μετρησεις τι μεταλλα να βαλεις! Πιστευω οτι μια και εισαι μεσα στα ορια (οριακα μεν αλλα εισαι) οτι θα υπαρχουν μεταλλα ,μην ξεχνας οτι και ο δικος μου στροφαλος ηταν στην ιδια περιπου κατασταση απο θεμα φθορων .
Καλη συνεχεια και υπομονη!!![]()
ΡΕΘΥΜΝΟ Χρηστος www.sv9cvk.gr
CB750 four K7 (1977) , CB750 four K2 (1972) , , XL185S
, Vespa GT200 TS50W
Για ψαξε για κατεργασια με σκληροχρωμιο..απ'οτι ξερω ετσι επισκευαζονται οι στροφαλοι..εκτος και αν μπορεις να βρεις φτηνο και καλο μεταχειρισμενο
χρηστο είμαι αρκετά εκτός ορίων σε ενα κομβίο μόνο, εκεί έκαναν αλχημείες με τα μέταλλα στη μπιέλα αν παρατήρησες είναι στις φώτο που είχα βάλει είναι διαφορετικά απο τίς υπόλοιπες.
Στήν περίπτωση μου μια και έχω αρκετά θέματα με το μοτέρ μια σκέψη ήταν να βρώ ολόκληρο αλλα και πάλι σε τι κατάσταση θα είναι μέσα....
Εδώ που έφτασα λοιπόν και εφόσον κεφαλάρι εκκεντροφόροι είναι σε καλή κατάσταση,και έχω προίκα μια καλή δεύτερη αλύσίδα Hy-Vo του στροφάλου (230 ευρω κανει ) θα το προχωρήσω βήμα βήμα,βέβαια το οικονομικό είναι ένα θέμα.
Προχθές μετα απο παζάρι με έναν αμερικάνο στο ebay έκλεισα στρόφαλο με μπιέλες επάνω και τα μέταλλα της κάσας και το βολάν με το μαγνήτη που έλλειπε κομμάτι στο δικό μου μαζί με τα πιστόνια απο kz750 με λίγα χιλιόμετρα όπως διαφήμιζε από τήν ίδια μοτοσυκλέτα (σημαντικό αυτό) τα οποία απο τις φώτο τουλάχιστον δείχνουν σε εξαιρετική κατάσταση .
Κορώνα γράμματα θα πεί κανείς αλλά αν είναι οκ γλυτώνω τρελο ποσό.
τα πήρα 140 δολλάρια όλα μαζί σύν μεταφορικά
μερικές φώτο:
![]()
επίσης μήν ξεχνάμε ότι και οι μπιέλες δέν έδειχναν στά καλύτερα τους,τις επόμενες μέρες θα ξέρω 100% τίς ανοχές των κυλίνδρων από δικό μου άνθρωπο γιατί η τελευταία διάγνωση με το μάτι που έκανε το μηχανουργείο που πήγα δέν μου άρεσε...
Αν είμαι τυχερός με ένα γυάλισμα στα κύλινδρα και μιά σειρά ελλατήρια στα πιστόνια που περιμένω θα είμαι οκ.
Αλλά όπως είπα,είναι ρουλέτα...
![]()