Για διαβάστε.....
" Ίσως αξίζει να δώσετε παραπάνω προσοχή την επόμενη φορά που θα διασχίσετε ένα δρόμο ή θα βρεθείτε πίσω από το τιμόνι στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία. Παρά το ότι ο αριθμός των θυμάτων τροχαίων μειώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αστικοποίηση των οικονομιών των χωρών αυτών οδήγησε σε περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους, θέτοντας έτσι τους κατοίκους των περιοχών αυτών σε αυξανόμενο κίνδυνο θανάτου από τροχαία ατυχήματα.
Καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην πρώτη ταξινόμηση που επιχειρεί το Forbes.com με τους Πιο επικίνδυνους οδηγούς της Ευρώπης. Δημιουργήσαμε τον κατάλογο αυτό υπολογίζοντας τον αριθμό των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους σε 28 Ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας στοιχεία για το έτος 2006 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βάση Δεδομένων Διεθνούς Οδικής Κυκλοφορίας και Ατυχημάτων (International Road Traffic and Accident Database).
Η Βάση αυτή συλλέγει στοιχεία σχετικά με τα τροχαία και οδικά ατυχήματα για τις 28 από τις 30 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενός κέντρου συμψηφισμού στατιστικών στοιχείων. Η Τουρκία και το Μεξικό δεν συμπεριλαμβάνονται.
Φωτοθήκη:Τα πιο επικίνδυνα μέρη για οδήγηση στην Ευρώπη
Φωτοθήκη:Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί του κόσμου
Φωτοθήκη:Τα 20 πιο επικίνδυνα οχήματα
Χρησιμοποιήσαμε προσωρινά αποτελέσματα για το 2006 για 12 χώρες που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τα τελικά στοιχεία: τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισλανδία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τη Μάλτα.
Η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση, ενώ το γειτονικό νησί της Κύπρου βρέθηκε λίγες θέσεις πιο κάτω, στην 8η θέση. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης κυριάρχησαν στην πρώτη δεκάδα, με την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία να καταγράφουν περισσότερα από 100 θύματα τροχαίων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ αυτών των χωρών και της Λιθουανίας, στην οποία αναφέρθηκαν περισσότερα από 200 θύματα ανά εκατομμύριο.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία κράτη της Βαλτικής έχουν τα χειρότερα ρεκόρ όσον αφορά στην οδική ασφάλεια στην Ευρώπη. Η ιλιγγιώδης οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών οδήγησε σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, αλλά χωρίς η αύξηση αυτή να συνοδευτεί από ανάλογες σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές ή αντίστοιχη αύξηση της επίγνωσης σχετικά με την επικίνδυνη οδήγηση.
«Πολλά μπορεί να πει κανείς σχετικά με την οδήγηση και το ποτό», αναφέρει η Agnia Baranauskaite, η οποία γεννήθηκε στη Λιθουανία και εργάζεται ως αναλύτρια για την εταιρεία ερευνών Eurasia Group, στο Λονδίνο. «Λόγω των σταθερών επιπέδων διαφθοράς και χρηματισμού, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να οδηγούν μεθυσμένοι, ακόμη και αν τους σταματήσει η αστυνομία.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κυκλοφόρησαν εντός του έτους, βρέθηκε ότι το 23,5% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην Εσθονία κατά το 2006 προκλήθηκε από άτομα που οδηγούσαν με υπερβολική ταχύτητα. Για τη Λετονία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,7% και για τη Λιθουανία 14,8%.
Όπως αναφέρει η Baranauskaite, παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν λάβει σκληρά μέτρα για την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στις μεγάλες πόλεις, η εφαρμογή του νόμου είναι πολύ πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί στις μικρότερες πόλεις και τις αγροτικές περιοχές. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης, τα άτομα που οδηγούν υπό την επήρεια ουσιών μπορεί να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα και να τους αφαιρεθεί το δίπλωμα.
Η αύξηση του αριθμού των οδηγών υπό την επήρεια μέθης στους δρόμους μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της συνολικής αύξησης της κυκλοφορίας. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έρρευσαν στην περιοχή ξένοι επενδυτές που ελκύστηκαν από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, όπως αναφέρει ο Δρ. Friedrich Heinemann, οικονομολόγος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (Center for European Economic Research), ενός μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου με έδρα το Μανχάιμ της Γερμανίας.
Ο σχεδιασμός ενός σιδηροδρομικού δικτύου που θα περιλάμβανε ολόκληρη τη χώρα θα μπορούσε να διευκολύνει την κατάσταση. Το έργο «Rail Baltica» αποσκοπεί στην αναβάθμιση των συνδέσεων μέσω του τρένου της Σοβιετικής περιόδου μεταξύ Πολωνίας, Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας και Φινλανδίας. Ωστόσο, το έργο αυτό δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν, τουλάχιστον, το 2014.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη της Βαλτικής μπορούν να μάθουν από τους Δυτικούς γείτονές τους. Αυτές οι ώριμες Ευρωπαϊκές οικονομίες διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία στην οδική ασφάλεια, το συντονισμό της κυκλοφορίας και τη συντήρηση του οδικού δικτύου και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις Σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται στις τελευταίες 10 θέσεις της κατάταξης, με λιγότερα από 75 θύματα τροχαίων ατυχημάτων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να έχει κάποια σχέση με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελάττωση κατά 50% του ετήσιου αριθμού των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 25.000 έως το 2010.
Για το λόγο αυτό, η ΕΕ υποστηρίζει τα μέλη της με την κυκλοφορία και τη χρηματοδότηση της έρευνας των στοιχείων σχετικά την οδική ασφάλεια και τα ατυχήματα, με τη θέσπιση νομοθεσίας οχημάτων για τη ρύθμιση των προτύπων της ασφάλειας των οχημάτων και, πιο πρόσφατα, με τη συζήτηση Οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των υποδομών, όπως αναφέρει ο Fred Wegman, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών για την Οδική Ασφάλεια (Institute for Road Safety Research) στην Ολλανδία.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργάνωσε φέτος, στις 27 Απριλίου, την πρώτη «Ημέρα οδικής ασφάλειας» για να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τον κόσμο σχετικά με το στόχο της. Παρόλο που τα θανατηφόρα τροχαία ελαττώνονται, με την ΕΕ να εκτιμά ότι πέρυσι βρήκαν το θάνατο στους δρόμους, λόγω τροχαίων ατυχημάτων, 38.600 άτομα (ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 50.437 το 2001), πρέπει να διανυθεί ακόμη πολύς δρόμος για την επίτευξη του στόχου των 25.000.
Έως τότε, προφυλαχθείτε από διαδρομές στους δύσκολους δρόμους της Ευρώπης.