πλούτος των 1000 πιο πλούσιων ανθρώπων στη Βρετανία ισούται με τον πλούτο 677 εκατομμυρίων Ινδών (ΑΕΠ Ινδού=$1180)ενώ θα μπορούσε να ισούται με τον πλούτο 6 δις κατοίκων της Ζιμπάμπουε! (ευτυχώς υπάρχουν μόνο 13,2 εκ).
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των Sunday Times οι 1000 πιο πλούσιοι άνθρωποι (Rich List) στη Μ. Βρετανία κατέχουν αθροιστικά πλούτο αξίας 800 δις δολαρίων. Το ποσό αυτό υπολόγισα ὀτι είναι ίσο με ένα από τα παρακάτω:
1) Το ΑΕΠ της Ελλάδας εις το διπλάσιο και κάτι ακόμα.
2) Το ΑΕΠ της Πορτογαλίας σχεδόν στο τετραπλάσιο (ναι, είμαστε πιο πλούσιοι από τους Πορτογάλους).
3) Το ΑΕΠ της Ιρλανδίας σχεδόν στο τριπλάσιο.
4)Ακριβώς το ΑΕΠ της Ολλανδίας.
5)Το 30% του Βρετανικού ΑΕΠ.
Ας πούμε όμως ότι «μεταξύ κατεργαρέων υπάρχει ειλικρίνεια» και ας δούμε με τι άλλο ισούται ο πλούτος των 1000 πιο πλούσιων ανθρώπων στη Βρετανία:
1) Ισούται με τον πλούτο 270 εκατομμυρίων Κινέζων (Κατά κεφαλήν ΑΕΠ Κινέζου=$2960).
2) Ισούται με τον πλούτο 677 εκατομμυρίων Ινδών (ΑΕΠ Ινδού=$1180).
3) Θα μπορούσε να ισούται με τον πλούτο 6 δις κατοίκων της Ζιμπάμπουε! (ευτυχώς υπάρχουν μόνο 13,2 εκ).
Δεν ξέρω αν τα παραπάνω είναι φυσιολογικά αλλά πάντως εμένα κάτι δεν μου πάει καλά σε αυτή την ιστορία. Δεν είναι απλά ότι η αξία πλούτου 1000 ανθρώπων ισούται σε την αξία πλούτου κάποιων δις ανθρώπων στο κόσμο. Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα είναι ότι εξαιτίας αυτού του τελείως παράλογου πλούτου καταστρέφεται η βιόσφαιρα και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η επιβίωση αυτών των φτωχών δισεκατομμυρίων του τρίτου κόσμου.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα στη Guardian, η φοροδιαφυγή των υπέρ πλούσιων στη Μ.Βρετανία θα μπορούσε να αυξήσει τις συντάξεις στη χώρα αυτή κατά 20%.
Το ζητούμενο όμως στον σημερινό κόσμο δεν είναι αυτό, το πρόβλημα των δυτικών ανθρώπων είναι ότι ο πλούτος αυτών των χρυσών χιλίων αυξήθηκε μόνο κατά 15% σε σχέση με πέρυσι αντί με 20% που είχε αυξηθεί προ πέρυσι......
greekrider.blogspot.com