Ακολουθεί ένα άρθρο από τον Τύπο της Κυριακής...
************************************************************
TO ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΠΕΡΑΣΕ ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ πολυεθνικούς ομίλους
Η είσοδος της Deutche Telekom στον ΟΤΕ, η δημόσια πρόταση της Iberdrola για τον Ρόκα αποτελούν τις πιο πρόσφατες κινήσεις μιας σταδιακής παράδοσης βασικών δομών της οικονομίας της χώρας μας.
Τα τελευταία χρόνια ο έλεγχος των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων περνά σε ξένα χέρια
αφού οι κυβερνήσεις επιδίωξαν να επενδύσουν σε στρατηγικές ενδυνάμωσης της εθνικής οικονομίας αλλά οι ιδιώτες κατάφεραν να αντισταθούν στις σειρήνες του εύκολου πλουτισμού και τωνχρηματιστηριακών υπεραξιών.
Για παράδειγμα στις τηλεπικοινωνίες όπου ο ετήσιος τζίρος προσεγγίζει τα 10 δις ευρώ οι μεγάλες επιχειρήσεις ανήκουν σε ξένα συμφέροντα. Οι Γερμανοί απέκτησαν γύρω στο 23 – 25% αν υπολογισθεί ότι η Cosmote εξαγόρασε την εταιρεία Germanos.
Επίσης η Vodafone από την αρχή της δεκαετίας είχε εξαγοράσει την Panafon ενώ ο Σαουίρις ιδιοκτήτη της Wind Telecommunications εξαγόρασε πρόσφατα την TIM και QTelecom ενώ η Tellas από τη ΔΕΗ.
Στις ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεοράσεις, πλυντήρια, DVD) υπάρχει το μονοπώλιο των ξένων πολυεθνικών. Ο όμιλος Κωτσόβολου – ElectroWorld ανήκει στον αγγλικό όμιλο Dixons έπειτα από εξαγορά από τον όμιλο Φουρλή. Βασικός ανταγωνιστής είναι η γερμανική Media Markt και η γαλλική Fnac. Επίσης στην ελληνική αγορά κυριαρχεί η σουηδική εταιρεία IKEA σε συνεργασία με τον Φουρλή, η γερμανική Praktiker ενώ επίσης μέσω της SATO ετοιμάζεται να «εγκατασταθεί» ο όμιλος OBI που ανήκει στη γερμανική Tengelmann.
Στη λιανική πώληση οι εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν μερίδιο 8.5 δις ευρώ και βρίσκονται σε ξένες αλυσίδες. Τα super markets που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι πολυεθνικοί όμιλοι που εξαγόρασαν ελληνικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά η εταιρεία Carrefour- Marinopoulos με ετήσιο τζίρο γύρω στα 2 δις ευρώ ενώ η ελληνική AB Βασιλόπουλος με ετήσιο τζίρο 1 εκατ. ευρώ ελέγχεται από την Delhaize.
Στην ακτοπλοϊα η MIG που ελέγχεται από αραβικά κεφάλαια αγόρασε τον όμιλο Attica Συμμετοχών και Blue Star του Π.Παναγόπουλου ενώ το 35% των μετοχών Μινωϊκές Γραμμές ελέγχονται από τον Γκριμ άλντι.
Στην βιομηχανία ο όμιλος Ηρακλής ελέγχεται από τη γαλλική Lafarge. Επίσης η ελαιουργία Ελαϊς ελέγχεται από τη Unilever. Στην μεταλλουργία η Hellas Can ελέγχεται κατά 73% από τη γαλλική Societe de Partecipatons ενώ στα προϊόντα κομμωτηρίου η εταιρεία Rilken ελέγχεται από τη γερμανική Henkel ενώ στην καπνοβιομηχανία η εταιρεία Παπαστράτος έχει εξαγορασθεί πλήρως από τους Αμερικανούς της Philip Morris.
Στα τρόφιμα η Coca Cola Hellenic ελέγχεται από τους κύπριους εφοπλιστές Δαυίδ – Ιωάννου ενώ η Coca Cola Company συμμετέχει με 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Η εταιρεία Μύθος του ομίλου Μπουτάρη πέρασε στην Scottish Newcastle η οποία εξαγοράστηκε από την Carlsberg.
Στις οδικές μεταφορές ξένοι συνέταιροι κατασκευάζουν το Μετρό της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είναι συνιδιοκτήτες στον αερολιμένα Hochtief ενώ οι Κινέζοι και Άραβες ανταγωνίζονται για τη διαχείριση των λιμανιών. Οι Κινέζοι μέσω της εταιρείας Cosco έχουν κλείσει τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ενώ η Dubai Ports έχει προβάδισμα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Επίσης η γαλλική εταιρεία Suez επενδύει στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Τέλος για την ΕΥΔΑΠ υπάρχουν αντιρρήσεις για την μετοχοποίηση της εταιρείας Γερμανοί και Γάλλοι καραδοκούν. Αποτέλεσμα; Η οικονομική στενότητα των δημόσιων ταμείων θα εξαναγκάσει το Υπουργείο να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης . Επίσης το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην ΔΕΗ όπου παρά το «στρίμωγμα» ΔΕΝ προχωρά τώρα η συμφωνία με τη γερμανική RWE. Στην περίπτωση της ΔΕΗ η οικονομική συγκυρία οδηγεί σε καταμερισμό και παραχώρηση των δραστηριοτήτων με τον καιρό.
Στον ασφαλιστικό κλάδο η κατάσταση είναι ανάλογη όταν η γαλλική εταιρεία Credit Agricole και Societe Generale ελέγχουν την Εμπορική και τη Γενική αντίστοιχα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις πέντε μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται στο 30 – 35%. Δηλαδή στις ασφάλειες υπάρχει η παρουσία της ING, Generali, γαλλική AXA που εξαγόρασε την Αlpha Ασφαλιστική ενώ η Groupama τη Φοίνιξ Ασφαλιστική, η ολλανδική Eureko την Ιnteramerican ενώ επίσης η Αγροτική Ασφαλιστική πωλείται.
Οι ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ της επέλασης αυτής είναι ορατές αλλά επώδυνες για τους Έλληνες.
Οι εκπρόσωποι των super markets επαναλαμβάνουν ότι τα κέρδη των πολυεθνικών στην Ελλάδα ΔΕΝ είναι τα ίδια όπως στην Ευρώπη. Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 25% δίνει την ευχέρεια στις πολυεθνικές να εκμεταλλευτούν τα «περιθώριο κέρδους» που υπάρχει όταν σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία ο συντελεστής είναι 39% και επαναπατρίζουν στους ομίλους των μητρικών εταιρειών τα κέρδη τους.
Ακολουθούν παραδείγματα πολυεθνικών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που
ήρθαν στην Ελλάδα και ΠΟΥ δραστηριοποιούνται
Χώρα: ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εταιρείες: ΟΤΕ (Deutche Telekom), DAA (Hochtief), Nαυπηγεία Σκαραμανγκά
(ThyssneKrupp), Siemens, Media Markt, Praktiker, Makro
Xώρα: ΓΑΛΛΙΑ
Εταιρείες: Carrefour Marinopoulos, Hρακλής (Lafarge), Εμπορική Τράπεζα (Credit Agrocole),
Γενική Τράπεζα (Societe Generale), Αlpha Ασφαλιστική ( ΑΧΑ), Μetrolife (Groupama),
ΗellasCan (Soc De Participations), FNAC, Sanofi
Σαουδική Αραβία Αttica (ΜIG), BlueStar (ΜIG), Vivartia (MIG),
Wind (Weather Inv.), Tellas (Weather Investment)
Χώρα: Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εταιρείες: Παπαστράτος (Philip Morris), CocaCola, Pfizer
Χώρα: IΤΑΛΙΑ
Εταιρείες: Μινωϊκές Γραμμές (Όμιλος Grimaldi)
Χώρα: EΛΒΕΤΙΑ
Εταιρείες Νestle, Roche, Novartis
**********************************************************
Tύπος της Κυριακής
6/7/2008