Σελίδα 15 από 27 ΠρώτοΠρώτο ... 5101112131415161718192025 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 211 έως 225 από 395

Θέμα: Αυριο Τεταρτη 10.09.08 ξεκινα το "πειραμα του αιωνα" στο Cern

  1. #211
    Κάτι θα σκεφθώ Το avatar του/της sergiosm
    Εγγραφή
    01/05/2007
    Μηνύματα
    1.297
    3/10/2008

    Ο Επιταχυντής θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 21 Οκτωβρίου παρά τα τεχνικά προβλήματά

    Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN) κοντά στη Γενεύη θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 21 Οκτωβρίου, παρόλο που παραμένει εκτός λειτουργίας μετά τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν μετά την εναρκτήρια επιτυχή κυκλοφορία της πρώτης δέσμης σωματιδίων στο, μήκους 27 χλμ., υπόγειο τούνελ, στις 10 Σεπτεμβρίου.

    Όπως ανακοίνωσε το CERN, εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών και των κρατών με καθεστώς παρατηρητή, καθώς και άλλων χωρών που συμμετέχουν στο μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο επιστημονικό πείραμα, έχουν προσκληθεί στα εγκαίνια. Ο επιταχυντής θα λειτουργήσει ξανά την άνοιξη του 2009, αφού αποκατασταθούν οι βλάβες.

    Η τελετή εγκαινίων θα περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις και μια οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο Origins, με εικόνες του National Geographic και μουσική του Φίλιπ Γκλας.

    http://world.flash.gr/cosmosl/2008/10/3/38919id/

  2. #212
    Φεξε μου και γλιστρισα.
    Συνομοσιολογικες πληροφοριες λενε οτι δεν θα γινει τιποτα ουτε την Ανοιξη.
    Αλλα πιος τα ακουη αυτα τωρα;
    Δεν βαριεσε και τι εγινε που χαλαστηκαν τοσα λεφτα για το τιποτα.

  3. #213
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της 950dim
    Εγγραφή
    20/06/2006
    Μηνύματα
    536
    Mη πιστευετε τιποτε!
    Θα ¨καθαρισουν¨οι Νεφελιμ,μολις ξεμπερδεψουν με τους Ελλοχιν...
    Το πειραμα(βασει ιστορικων επιστημονικων ανακαλυψεων) ειναι εργο Ελληνων επιστημονων!
    Αναφερονται ολα στα Αποκρυφα της Αρχαιας Τεχνολογιας...
    ...cause the place seems still alive...

  4. #214
    Αρχικά δημιουργήθηκε από sniper
    Δεν μου προκαλεί γέλιο.... απλά καταλαβαίνω γιατί λες ότι λες.....

    Δεν πρόκειται να το συνεχίσω (μην γαμ@με και το θρεντ) - όταν μεγαλώσεις λίγο και κάνεις οικογένεια και παιδιά, έλα να το συζητήσουμε.

    Στα 19 σου όλα φαίνονται απλά και όμορφα.
    Αψογος ! :o

  5. #215
    in standby mode Το avatar του/της liakaros
    Εγγραφή
    09/05/2007
    Μηνύματα
    320
    Αρχικά δημιουργήθηκε από sergiosm
    3/10/2008

    -Ο Επιταχυντής θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 21 Οκτωβρίου παρά τα τεχνικά προβλήματά

    -παρόλο που παραμένει εκτός λειτουργίας μετά τα τεχνικά προβλήματα

    -Ο επιταχυντής θα λειτουργήσει ξανά την άνοιξη του 2009, αφού αποκατασταθούν οι βλάβες.

    http://world.flash.gr/cosmosl/2008/10/3/38919id/
    Ευρωπαικος τριμπουρδελος δεν ειναι...??

    Τι περιμενες....:wacko:

  6. #216
    Ο ΠΡΟΕΔΡΑΣ Το avatar του/της Anty12
    Εγγραφή
    04/09/2006
    Μηνύματα
    2.210
    Το επαναφέρω γιατί το μοτόρι βγήκε από το συνεργείο επισκευασμένο και με πολλά after-market.........

    Ξανα-ξεκινάει σιγά σιγά.... λέμε..
    Στων χιλιομέτρων την ερημιά....
    ..... και στη σιωπή των χρονομέτρων

  7. #217
    Ο επιταχυντής LHC ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του



    http://www.physics4u.gr/blog/?p=1246

    Οι επιστήμονες αφού επιδιόρθωσαν τον μεγαλύτερο επιταχυντή συγκρουόμενων δεσμών πρωτονίων του κόσμου, έβαλαν σε λειτουργία και πάλι τη γιγάντια μηχανή του Big Bang – όπως την ονομάζουν μερικοί – την Παρασκευή το βράδυ στη Γενεύη. Πριν 14 μήνες τον είχαν και πάλι εγκαινιάσει όμως μετά από εννέα ημέρες λειτουργίας μόνο έπαθε μια αθώα βλάβη – μια ηλεκτρολογική βλάβη προκάλεσε διαρροή υγρού ήλιου η οποία διατηρεί τον επιταχυντή σε θερμοκρασία λίγο πάνω από το απόλυτο μηδέν – και την οποία αποκατάστησαν μόλις τώρα. Έτσι, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων, είναι και πάλι έτοιμος να ρίξει φως στα μυστικά του Σύμπαντος.

    Γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας το CERN έθεσε και πάλι σε λειτουργία τον LHC προχωρώντας στις πρώτες δοκιμές με πρωτόνια. Η κυκλοφορία μίας δέσμης πρωτονίων για μερικά λεπτά είχε προβλεφθεί αρχικά για το πρωί του Σαββάτου, αλλά καθώς οι πρώτες δοκιμές έγχυσης σωματιδίων ήταν αποφασιστικές, το CERN αποφάσισε να επισπεύσει κατά μερικές ώρες την κυκλοφορία της δέσμης

    «Μία δέσμη η οποία κινείτο στη φορά των δεικτών του ρολογιού παρήχθη την Παρασκευή και στις 23:00 ώρα Ελλάδος. Είναι ένα σημαντικό στάδιο στην προοπτική των πρώτων αποτελεσμάτων φυσικής στον LHC που αναμένονται το 2010» αναφέρει το CERN σε μία ανακοίνωση.

    Οι δέσμες των πρωτονίων που βρίσκονται ήδη στον επιταχυντή μέχρι το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να συγκρούονται μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να εκλύονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Έτσι, θα ευθυγραμμιστούν οι μαγνήτες, θα διαπιστωθεί αν η ενέργεια εκλύεται σωστά και αν τα δεδομένα πάνε στους υπολογιστές με τον σωστό τρόπο.

    Από εκεί και έπειτα και καθ όλη τη διάρκεια του 2010, οι συγκρούσεις των δεσμών πρωτονίου θα εκλύουν όλο και περισσότερη ενέργεια με σκοπό να φτάσει ο επιταχυντής στο 75% των δυνατοτήτων του μέχρι το τέλος του έτους

    Αυτή τη φορά, το CERN είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με το υπέρ-εκλεπτυσμένο μηχάνημα, το οποίο έχει μέχρι σήμερα κοστίσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από πολλές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια του κόσμου. Οι επιστήμονες ανυπομονούν να στείλουν τις πρώτες δέσμες πρωτονίων στο μήκους 27 χιλιομέτρων κυκλικό τούνελ του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), χωρίς όμως να κάνουν λόγο για συγκεκριμένη ημερομηνία, σε αντίθεση με τον ενθουσιασμό του 2008, όταν η έναρξη λειτουργίας του επιστημονικού οργάνου είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά.

    Σχετικά με τη βλάβη που παρουσιάστηκε εννέα μέρες μετά την επίσημη πρώτη ημέρα λειτουργίας του LHC, κάποιοι επιστήμονες ανέφεραν ότι οφειλόταν σε ελλιπή έλεγχο ενός τμήματος του επιταχυντή. Η πρώτη ημέρα είχε κυλήσει απροσδόκητα καλά, με δέσμες πρωτονίων να στέλνονται και στις δύο κατευθύνσεις, εκπλήσσοντας ευχάριστα πολλούς επιστήμονες που είχαν συνηθίσει σε καθυστερήσεις σε ότι αφορά εργασίες με υπέρ-αγώγιμα υλικά.

    Εννέα ημέρες όμως μετά, μία ηλεκτρική βλάβη προκάλεσε ζημιές σε 53 από τους 1.624 υπεραγώγιμους μαγνήτες, προκαλώντας μεταξύ άλλων διαρροή έξι τόνους ηλίου, που χρησιμοποιείται για την διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, στοιχείο απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του επιταχυντή. «Ήταν μια καταστροφή, επ’ αυτού δε τίθεται θέμα», σχολίασε ο Chip Brock, καθηγητής Φυσικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    Το ατυχές γεγονός στον LHC και η αυξημένη προσοχή που συνοδεύει κάθε έλεγχο από εκείνη τη στιγμή και μετά, έδωσε λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά και ελπίδες, σε παρόμοιο επιταχυντή στο Σικάγο των ΗΠΑ, να διαπιστώσει πρώτος την ύπαρξη ή μη του μποζονίου Χίγκς. Σήμερα, το μποζόνιο Χίγκς επαληθεύεται μόνο θεωρητικά, πάνω στο οποίο μάλιστα βασίζονται άλλες θεωρίες για την ύλη και το Σύμπαν.

    Από τη στιγμή που οι δύο δέσμες πρωτονίων βρεθούν στον επιταχυντή, θα ξεκινήσουν να κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις σε ταχύτητες που θα προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός και θα συγκρουστούν. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί την πρώτη Δεκεμβρίου, μία εβδομάδα μετά την περιστροφή τους σε χαμηλή ενέργεια.

    Τα πρώτα επιστημονικά πειράματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Γενάρη, όταν θα ξεκινήσει η αναζήτηση για την καλύτερη κατανόηση της υποατομικής σύστασης της ύλης και του σύμπαντος. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να δουν σε μικρή κλίμακα τα πρώτα μικρο-δευτερόλεπτα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, από την οποία δημιουργήθηκε το Σύμπαν, σύμφωνα με πολλές θεωρίες.

    Παρά τα προβλήματα που έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει, οι επιστήμονες επιμένουν στην τελική επιτυχία του LHC και στο σημαντικό του ρόλο στην κατανόηση του Σϋμπαντος. «Πρόκειται για ένα όργανο που προωθεί την επιστημονική έρευνα», δήλωσε σχετικά η Αμερικανίδα Catherine Westfall, ιστορικός των επιταχυντών. «Θα ανοίξει νέα σύνορα και θα μας προσφέρει νέα γνώση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό».

    Έπειτα από δεκατέσσερις μήνες διακοπής εξαιτίας μιας σοβαρής βλάβης, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο θα τεθεί και πάλι αύριο σε λειτουργία, έγινε γνωστό από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) στη Γενεύη.

    Σωματίδια θα αρχίσουν και πάλι να κινούνται "νωρίς το πρωί του Σαββάτου" στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων που δεν λειτούργησε μέχρι στιγμής παρά για λίγες ώρες έπειτα από την έναρξη του μεγάλου πειράματος τον Σεπτέμβριο 2008.

    "Αυτή τη στιγμή, δεν ανακοινώνουμε ακριβή ημερομηνία (για την επαναλειτουργία), αλλά ορίζουμε στόχους", δήλωσε ο James Gillies, εκπρόσωπος του CERN.

    Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, που κατασκευάσθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που κόστισε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, έχει ως στόχο να επιτρέψει την εξέλιξη της γνώσης ως προς τη σύσταση της ύλης και του σύμπαντος.

    Ο επιταχυντής υπέστη δύο διαδοχικές βλάβες λίγες ώρες μετά την πανηγυρική έναρξη της λειτουργίας του στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.

    Η πρώτη βλάβη παρουσιάσθηκε λιγότερο από 48 ώρες μετά την έναρξη του μεγάλου πειράματος και η δεύτερη, που κρίθηκε σοβαρή, στις 19 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε τη διακοπή της λειτουργίας του μεγάλου επιταχυντή.

    Έκτοτε το CERN ασχολείται με την αποκατάσταση των ζημιών, εγκαθιστώντας νέα συστήματα ασφαλείας κατά μήκος του τούνελ, η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δώδεκα χρόνια και απασχόλησε 7.000 φυσικούς.

    Πηγή: CERN, Associated Press, Καθημερινή

  8. #218
    Εντάξει κοπέλια, ξαναπιάστε τοίχο! Ξαναοπλίζει!
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

  9. #219
    Κάτι θα σκεφθώ Το avatar του/της sergiosm
    Εγγραφή
    01/05/2007
    Μηνύματα
    1.297
    Εγένετο... μίνι "Big Bang" στον επιταχυντή του CERN
    ΑΘΗΝΑ 08/11/2010

    Ο μεγάλος υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κατάφερε για πρώτη φορά να αναδημιουργήσει διαδοχικά "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ", προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός (0,999) και αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος.

    Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημιούργησαν θερμοκρασίες πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου μας, οι οποίες είναι οι υψηλότερες που έχουν ποτέ επιτευχθεί σε πείραμα.

    Αφάνταστα υψηλές ήσαν και οι πυκνότητες που επιτεύχθηκαν, ανάλογες με αυτές σε ένα άστρο νετρονίων, που ισοδυναμούν με τη συμπίεση της ύλης της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

    Σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, τις οποίες κατέστησαν εφικτές σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον, όπως δήλωσε ο πυρηνικός φυσικός του CERN Ντέηβιντ Έβανς, ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια, που αποτελούν τους πυρήνες των ατόμων, λιώνουν δημιουργώντας μια καυτή υπέρ-πυκνη "σούπα" (πλάσμα) υποατομικών σωματιδίων κουάρκ και γκλουονίων. Αυτή η εξωτική μορφή ύλης πιστεύεται ότι υπήρχε αμέσως μετά τη δημιουργία του σύμπαντος.

    Όπως είπε ο Έβανς, αμέσως μετά τις πρώτες ιστορικές συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, επιφωνήματα ενθουσιασμού ξέσπασαν στην αίθουσα ελέγχου του πειράματος Alice του CERN, ενώ το πανηγυρικό κλίμα διαχύθηκε ανά τον κόσμο, σε όλους τους φυσικούς που από μακριά παρακολουθούν την εξέλιξη των πειραμάτων.

    Μέχρι τώρα, ο επιταχυντής έκανε συγκρούσεις πρωτονίων, σε αναζήτηση, μεταξύ άλλων, του σωματιδίου-φαντάσματος, του μποζονίου του Χιγκς. Τώρα πια όμως και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ο επιταχυντής θα κάνει συγκρούσεις ιόντων μολύβδου και οι φυσικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την ύλη (πλάσμα) από την οποία συνίστατο το σύμπαν μόλις ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την αρχική "έκρηξη" (Big Bang) της δημιουργίας, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια.

    Εκτός από το πείραμα Alice (ακρωνύμιο της φράσης Α Large Ion Collider Experiment) που σχεδιάστηκε ειδικά για τις συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, επίσης και τα άλλα πειράματα Atlas και CMS (Compact Muon Solenoid) αφιερώθηκαν στις νέου τύπου συγκρούσεις σωματιδίων, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ". Μετά τις συγκρούσεις ιόντων μολύβδου για ένα μήνα, ο επιταχυντής θα επιστρέψει στις συνήθεις συγκρούσεις πρωτονίων.

    Οι φυσικοί θα μελετήσουν τώρα διεξοδικά τα αποτελέσματα που θα παράγουν τα πειράματα του CERN σχετικά με το "πλάσμα κουάρκ-γκλουονίων", ελπίζοντας ότι θα καταλάβουν καλύτερα την ισχυρή πυρηνική δύναμη, μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις στη φύση, που συγκρατεί τους πυρήνες των ατόμων και η οποία είναι χίλιες φορές ισχυρότερη από την ηλεκτρομαγνητική δύναμη. Η ισχυρή πυρηνική δύναμη είναι αυτή εξάλλου που γεννάει περίπου το 98% της μάζας των πρωτονίων και νετρονίων.

    Στο πείραμα Alice συμμετέχουν περίπου 1.000 φυσικοί από 100 ερευνητικά ινστιτούτα 30 χωρών. Τα πειράματα των "μίνι-Μπιγκ Μπανγκ" θα παράγουν δεδομένα με ρυθμό 1,2 gigabytes ανά δευτερόλεπτο και όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν, πριν υπάρξει επίσημη επιστημονική επιβεβαίωση για τον εντοπισμό της εξωτικής πρωταρχικής ύλης, μια διαδικασία που θα πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες.

  10. #220
    Κάτι θα σκεφθώ Το avatar του/της sergiosm
    Εγγραφή
    01/05/2007
    Μηνύματα
    1.297
    και μια φώτο

  11. #221

  12. #222
    Ένα μέλος... Το avatar του/της Aggelos_SV
    Εγγραφή
    07/08/2006
    Μηνύματα
    1.533
    Για άλλη μια φορά,αντίο κόσμε!!!!

    :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

    Υ.Γ. Άντε να προχωρήσουν λίγο και οι έρευνες πάνω στην σύντηξη μπας και δούμε κάνα σοβαρό μηχανάκι που να παράγει ενέργεια από fusion reactor και σε συνδυασμό με ένα μοτέρ plasma να βγάζει καμιά 50000 MW
    Μην απορείτε γιατί κάποιοι καβαλάν χωρίς κράνος...το κάνουν για να μη χαλάσει το τυρί που έχουν μεσ'το κεφάλι τους

  13. #223
    Αρχικά δημιουργήθηκε από sergiosm




    Μέχρι τώρα, ο επιταχυντής έκανε συγκρούσεις πρωτονίων, σε αναζήτηση, μεταξύ άλλων, του σωματιδίου-φαντάσματος, του μποζονίου του Χιγκς. Τώρα πια όμως και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, ο επιταχυντής θα κάνει συγκρούσεις ιόντων μολύβδου και οι φυσικοί ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την ύλη (πλάσμα) από την οποία συνίστατο το σύμπαν μόλις ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την αρχική "έκρηξη" (Big Bang) της δημιουργίας, πριν από περίπου 13,7 δισ. χρόνια.

    αντε,μπας και χαλαρωσει λιγακι και ο χωκινγκ...
    frankly my dear, i dont give a damn...

  14. #224
    Αρχικά δημιουργήθηκε από reinmeister
    αντε,μπας και χαλαρωσει λιγακι και ο χωκινγκ...
    ναι, αλλα μετα θα αγχωθει ο Ανθιμος :rotflmao:
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

  15. #225


    Μου φανηκε οτι ειδα ενα ποστ εδω...



    Θα φταίει το αψέντι....
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

    Le Servonais

Παρόμοια θέματα

  1. ΜάσαTime Τετάρτη 10/06/09, Ηράκλειο Κρήτης
    από MikeG στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταίο μήνυμα: 10/06/2009, 18:41
  2. Τίτα Μπρίκι, Τετάρτη 24/09/08
    από MikeG στο forum Συναντήσεις & βόλτες
    Απαντήσεις: 50
    Τελευταίο μήνυμα: 30/09/2008, 12:22

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF