τα εζησες τοσο καλα εεεεεεεε???Αρχικά δημιουργήθηκε από tai
Κάποιοι, βιάστηκαν να αναγγείλουν το… τέλος του Καπιταλισμού! Επιχείρησαν μάλιστα, παραλληλισμό με τη μεγάλη Κρίση του 1929…
Επιτρέψτε μου λοιπόν κάποιες παρατηρήσεις:
* Πρώτον η κρίση που τώρα ζούμε – πολύ σοβαρή, ασφαλώς - ελάχιστη κρίση έχει με το 1929, μέχρι στιγμής τουλάχιστον:
-- Το 1929 ο Δείκτης Dow Jones έχασε 40% μέσα σε δύο μήνες. Στην σημερινή κρίση, που άρχισε τον Αύγουστο του 2007, ο Δείκτης έχασε 22% μέσα σε 13 μήνες.
-- Στη τετραετία μετά τη μεγάλη Κρίση του 1929, η ανεργία στις ΗΠΑ έφτασε το 33%. Σήμερα, στον ένα χρόνο από την έναρξή της κρίσης, η ανεργία είναι λίγο πάνω από 6%
-- Το ΑΕΠ της Αμερικής μειώθηκε κατά 30% την πρώτη τριετία της κρίσης του 1929. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της τωρινής κρίσης, το ΑΕΠ στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται με ρυθμό γύρω στο 3% (σε ετήσια βάση).
-- Κατά την Κρίση του 1929 ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε μέχρι και 30%. Τον τελευταίο χρόνο στις ΗΠΑ ο τιμάριθμος εξακολουθεί να ανεβαίνει.
-- Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Κρίσης του 29 το 40% των τότε στεγαστικών δανείων έπαψαν να εξυπηρετούνται και τα ακίνητα κατασχέθηκαν. Το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης, είναι 4%.
* Επί πλέον, στα τρία χρόνια που ακολούθησαν το 1929 η Κεντρική Τράπεζα περιόρισε την προσφορά χρήματος, ενώ τώρα κάνει το αντίθετο: ρίχνει συνεχώς «ενέσεις ρευστότητας» στην αγορά.
* Ακόμα, μετά το 1929 οι αρχές αύξησαν τα επιτόκια, ενώ τον τελευταίο χρόνο η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκια.
Όχι μόνο τα συμπτώματα της Κρίσης, τότε, ήταν πολύ διαφορετικά – και πολύ πιο οδυνηρά - απ ό,τι σήμερα, αλλά και οι αρχές τότε έκαναν κολοσσιαία σφάλματα (μείωσαν την προσφορά χρήματος κι αύξησαν τα επιτόκια), ενώ τώρα ακολούθησαν εντελώς αντίθετη πολιτική.
μην συγκρίνουμε λοιπών ανόμοια πράγματα και μην τρομάζουμε με τσιρίδες αποπροσανατολισμού.![]()
:rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:
ο καπιταλισμος δεν προκεται ποτε να πεθανει....απλως μεταλασσεται.....
![]()