Είχα ακούσει κάποτε ή ίσως διαβάσει ότι αν μάθεις να οδηγείς μηχανή από μικρή ηλικία τότε μόνο μαθαίνεις καλά...
Αυτό που ξέρω από διάφορα πράγματα, αθλήματα ή ό,τι άλλο απαιτεί μια στοιχειώδη τεχνική, είναι ότι όσο μικρότερος το διδαχθείς τόσο πιο εύκολα το μαθαίνεις και τόσο καλύτερα εξοικειώνεσαι.
Εγώ είμαι λάτρης του αυτοκινήτου και κυρίως της οδήγησης. Οδηγώ από το 2001 αλλά σε καθημερινή βάση τα 6 τελευταία χρόνια έχοντας κάνει πάνω από 150.000 χιλιόμετρα. Τη θέση του οδηγού την αισθάνομαι πιο άνετη και από τον καναπέ του σπιτιού μου.
Υπήρξα και μανιώδης ποδηλάτης όταν έμεινα για λίγο διάστημα στο εξωτερικό σε βαθμό που να μην υπάρχει μέρος της πόλης που να μην το επισκέφτηκα με το ποδήλατο μέχρι και σε επαρχιακό δρόμο βγήκα, μόνο που εκεί έχουν απίστευτους ποδηλατοδρόμους μέσα στην πόλη...
Τους τελευταίους μήνες έχω βρεθεί υπό καθεστώς πίεσης μεγάλης για διάφορους λόγους και αιτίες που δεν είναι της παρούσης. Με πιάνει μια μανία, ειδικά τα βράδια, να ανέβω σε μηχανή να με χτυπάει καθαρός αέρας. Το αυτοκίνητο μου φαίνεται αρκετά στενάχωρο και το ποδήλατο πολύ αργό.
Δεν ξέρω αν ήταν σύμπτωση τυχαία ή μοιραία αλλά πριν από λίγες μέρες συνάντησα μια SRX 400 μαύρη, μοντέλο πριν το 1990 μάλλον γιατί φέρει το SRX4 στο πλάι...
Ήταν αυτή ακριβώς http://www.motorcyclespecs.co.za/Gal...RX400%2085.jpg.
Μέχρι τότε σκεφτόμουν να πάρω μια βέσπα αλά Νάνι Μορέτι http://www.youtube.com/v/s5p7tjyTm5w&hl=en&fs=1& αλλά από τη μέρα που συνάντησα την SRΧ 4 σκέφτηκα γιατί όχι.
Δε με ενδιαφέρει η ταχύτητα αλλά μόνο η αίσθηση και δε σκοπεύω να οδηγώ μέρα ή να τη χρησιμοποιώ σαν μεταφορικό μέσο, θέλω απλώς να ανεβαίνω και να πηγαίνω μια βόλτα στη θάλασσα το βράδυ αλλά με τη βέσπα δεν νομίζω να αισθάνομαι άνετα να βγω σε επαρχιακή οδό ή εθνική.
Το ερώτημα δεν είναι αν στα 30 είναι αργά για κάτι τέτοιο αλλά ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση.
Κοινώς να πάρω ένα 50αρι αυτόματο να μάθω κάποια βασικά πράγματα να βγάλω το δίπλωμα και μετά να πάω για την SRX 400; Αν δεν κάνω λάθος και με το δίπλωμα Α μικρής κατηγορίας εφόσον η SRX 400 είναι στους 33 ίππους (24,62kw/147kg=0.1675 δε χρειάζεται να βγάλω άλλο, έτσι;
Ένας ενδοιασμός μου είναι ότι τα 147 κιλά της SRX 400 μου φαίνονται πάρα πολλά. Στο ύψος είμαι 1,73 αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχω δυνατά χέρια ή πολύ μεγάλα. Μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση την έχω, κάνω κανό τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν σε καθημερινή βάση (βγάζω άνετα 1 ώρα συνεχόμενης κωπηλασίας) και το χειμώνα άλλα σπορ αλλά παρόλα αυτά δεν έχω αρκετή δύναμη στα χέρια και για αυτό το θεωρώ σχεδόν απαραίτητο να μπορώ να στηρίζομαι και με τα 2 πόδια κάτω όταν βρίσκομαι σε στάση...
Ίσως μια YBR 125 μοιάζει καλύτερη περίπτωση για κάποιον αρχάριο;
Επίσης να προσθέσω ότι πραγματική οδήγηση στο αυτοκίνητο, δυστυχώς, δεν έμαθα από τη σχολή αλλά μετά, αφότου πήρα το δίπλωμα και οδηγούσα μόνος μου. Στην αρχή όπως και με το αυτοκίνητο δε σκοπεύω να κυκλοφορώ την ημέρα, με κίνηση, μέχρι να αισθανθώ ότι είμαι σχεδόν ένα με τη μηχανή.
Τέλος ήθελα να ρωτήσω αν στη σχολή μαθαίνεις σε μηχανή που σου παρέχουν εκεί ή μπορείς να μάθεις σε δικιά σου και τι προτείνετε για την καλύτερη εκμάθηση και εξοικείωση...
Το φόρουμ το πέτυχα ψάχνοντας λεπτομέρειες για την SRX. Παρατήρησα ότι έχει εμπρός και πίσω δισκόφρενο. Παρεμπιπτόντως στο αυτοκίνητο πίσω έχω ταμπούρα.
Και για το καλώς σας βρήκα να πω ότι είμαι φαν των motogp από την εποχή των 500 που ο Max Biaggi μονομαχούσε με Mick Doohan... Και από τότε με οτιδήποτε ιταλικό, Ducati, Rossi, Dovi και λίγο Lorenzo από πέρσι... Αγαπημένη μετάδοση Eurosport φυσικά και Toby Moody μέχρι πρότινος...
![]()