Ρε παιδιά.. Ρε παιδιά.. Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο σφαιρικά πριν συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε. Πολλές εταιρίες λιγουρεύονται κομματάκι από την πίτα της bmw στην μεγάλη κατηγορία . Για να δούμε όμως από τι συστατικά είναι φτιαγμένη αυτή η πίτα. Τι προσφέρει η bmw με το gs1200 και τι περισσότερο μπορούν να προσφέρουν οι άλλοι. Έχουμε λοιπόν εμφάνιση (υποκειμενικό), αξιοπιστία (αμφισβητούμενη από πολλούς) και αξιόλογες επιδόσεις στο ταξίδι εντός και εκτός (υπάρχουν κ καλύτερα λένε). Τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει το teneke 1200, το Varkadero 1200 και το ktm 1200?
Οι μεν θα πούνε αξιοπιστία, οι δε επιδόσεις. Εγώ θέλω κάτι που να χτυπάει και στα τρία σημεία. Κάποιοι παίρνουν gs1200 για να το οδηγούν μέσα στην Αθήνα επειδή τους αρέσει και κάποιοι άλλοι αυτή την στιγμή κάνουν τον γύρο του κόσμου με ybr 125 μην το ξεχνάτε. Όσοι θέλουν να οδηγούν ένα μαστόδοντο που να κάνει φασαρία με την εμφάνισή του κ μόνο ξέρουν από τώρα τι θα πάρουν. Τα Varkadero είναι πιο βαριά από τα gs και είναι χειρότερα στο ταξίδι αλλά και στον τομέα off road (κατά την γνώμη μου). Και το Varkadero 1200 πάλι έτσι θα είναι μάλλον αλλά ο κόσμος το αγοράζει γιατί βλέπει ακόμα Africanes να κυκλοφορούν που με ένα πλύσιμο και γυάλισμα έρχονται σε κατάσταση βιτρίνας. Σε αυτό τον τομέα λοιπόν το παιχνίδι είναι με τα made in japan εγώ όμως λέω πως ένα μηχανάκι που είναι 300 κιλά δεν πρέπει να λέγεται off αλλά ούτε και on. Υπάρχει περίπτωση να είναι τα teneke και varkadero πιο αθλητικά από τα ktm? Με τίποτα. Έχουμε λοιπόν έναν αθλητή του sumo που είναι πιο ευέλικτος απ΄ ότι δείχνει. Δύο αρσιβαρίστες, ο ένας μάλλον είναι καλύτερος στο ζετέ και ο άλλος στο αρασέ. Και έναν αθλητή του mai tai. Γιατί τους βάζετε να παλεύουν μεταξύ τους?
Κάποιοι λοιπόν αγοράζουν σύμφωνα με την εμφάνιση. Παίρνουν αυτό που τους κάθεται καλύτερα στο μάτι. Κάποιοι σύμφωνα με την αξιοπιστία. Αυτό που πιστεύουν πως θα τους βγάλει τα λιγότερα προβλήματα, που χρειάζεται την λιγότερη συντήρηση και θα αντέξει περισσότερο σε βάθος χρόνου. Και κάποιοι σύμφωνα με τις επιδόσεις, εντός και εκτός. Οι υπόλοιποι που τους αρέσει να το ψάχνουν περισσότερο θέλουν κάτι που να συνδυάζει και τα τρία. Και όταν υπάρξει κάτι τέτοιο αυτός που δίνει βάσει στην εμφάνιση αν του αρέσει θα το αγοράσει αφού έχει κ καλύτερες επιδόσεις και αξιοπιστία. Αυτός που δίνει βάση στις επιδόσεις θα το αγοράσει αφού είναι κ αξιόπιστο αρκεί να μην φαίνεται πως έχει κάνει μετωπική με τοίχο (βλέπε xtz660). Το θέμα όμως είναι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μηχανάκι?
Πόσο επηρεάστηκαν οι πωλήσεις των bmw μετά την έλευση του Stelvio? Μάλλον όχι όσο θα ήθελαν ίσως γιατί δεν πρόσφερε κάτι παραπάνω και (μόνο?) οι οπαδοί της εν λόγο εταιρίας το αγόρασαν. Το zouper tenere για να πάει καλά θα πρέπει να δώσει βάρος και στους τρεις τομείς. Θα το κάνει? Γνώμη μου είναι πως εκεί πάνω η πίτα είναι της bmw και δύσκολα θα την μοιραστεί. Ότι βγει από δω και πέρα θα το αγοράσουν οι φανατικοί της κάθε εταιρίας (το ξέρεται πως υπάρχουν) και όσοι δεν θα έπαιρναν έτσι κ αλλιώς bmw. Ποιους θα κερδίσει το Tenere? Αυτούς που θα ήθελαν κάτι σαν bmw αλλά όχι bmw. Ποιούς μπορεί (μπορεί?) να κερδίσει? Αυτούς που θα ήθελαν κάτι σαν ktm 990 αλλά όχι ktm.
Εμένα πάντως τα πολλά τσιπάκια δεν μου αρέσουν. Ο υπολογιστής μου έχει αρκετά για να με ταλαιπωρεί. Ούτε τόσο βάρος ανάμεσα απ' τα πόδια μου θέλω, αυτό που έχω μου φτάνει (το 660 εννοώ). Οπότε κ τα λεφτά να είχα τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα αγόραζα.. Ακόμα.
Ρε σεις πολλά δεν έγραψα?