Παίρνω αφορμή από πρόσφατα posts σχετικά με ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται ηλικιωμένοι. Μάλιστα και σε μένα έτυχε πρόσφατα κάτι παρόμοιο, αλλά με αυτοκίνητο. Ένα ερείπιο βγήκε από STOP και με χτύπησε, και μάλιστα επέμενε ότι φταίω εγώ επειδή λέει τον είχα δει! Ευτυχώς που ήρθε η τροχαία κι έβαλε τα πράγματα στη θέση της.
Αλλά το θέμα μου είναι άλλο: Είναι γνωστό ότι οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πλήθος εκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου, από απλή γεροντική άνοια και εγκεφαλικά που αφήνουν κουσούρια, μέχρι Parkinson's και Alzheimer's. Και επειδή τυχαίνει να είμαι και φαρμακοποιός, έκανα κάτι πρόχειρους υπολογισμούς και διαπίστωσα ότι ξέρω τουλάχιστον 4-5 παππούδες άνω των 75 με ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβλήματα είτε κινητικά είτε νοητικά οι οποίοι δεν θα έπρεπε να οδηγούν ούτε πατίνι. Και ερωτώ:
1) Πώς γίνεται η ανανέωση του διπλώματός τους ? Με τη γνωστή ταρίφα των 200-250 ευρώ που έχουν αναρτήσει οι εξεταστές του υπουργείο συγκοινωνιών ?
2) Τί πρέπει να κάνει κάποιος αν αντιληφθεί ότι ένας οδηγός ανεξαρτήτως ηλικίας είναι επικίνδυνος ? Υπάρχει κάποια υπηρεσία στην οποία πρέπει να απευθυνθεί ?
3) Ξέρετε έστω και ΜΙΑ περίπτωση στην οποία να έχει αφαιρεθεί άδεια οδήγησης από ηλικιωμένο λόγω προβλημάτων υγείας ? Εγώ πάντως δεν ξέρω καμμία.
Εγώ ρωτάω βέβαια, αλλά δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι οι αρμόδιοι με γράφουν στα παπάρια τους. Όπως πάντα, άλλωστε.![]()