Από την εμπειρία που έχω ως μοτοσικλετιστής θεωρώ πως από την στιγμή που θα πέσουμε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της ευθύνης το έχουμε εμείς. Πιστεύω πως ο τρόπος που οδηγάμε εμείς είναι αυτός που θα προκαλέσει ατύχημα. Απειρία, απροσεξία, αλαζονεία είναι οι τρεις λόγοι που στην ουσία προκαλούν τα ατυχήματα.
Ίσως να μην έχω πολύ εμπειρία αλλά σίγουρα πρέπει να υπάρχει τρόπος να αποφεύγουμε κάθε επικίνδυνη κατάσταση όποια και αν είναι αυτή εφόσον έχουμε πάρει μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε πριν ακόμα αυτή παρουσιαστεί. Να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε όταν μας συμβεί αφού βέβαια έχουμε φροντίσει να κάνουμε την επικίνδυνη κατάσταση λιγότερο επικίνδυνη πριν αυτή παρουσιαστεί.
Είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξουμε τον εαυτό μας στην οδήγηση του παρά την οδήγηση 6.000.000 κουτιών. Μπορούμε εύκολα να σταματάμε σε κάθε διασταύρωση και πολύ εύκολα να δοκιμάζουμε κάθε φορά πόσο εύκολα σταματάμε. Μπορούμε εύκολα να κάνουμε μια εκτίμηση του κάθε οδηγού πριν τον προσπεράσουμε. Μπορούμε εύκολα να βρούμε σημεία να περνάμε ανάμεσα από τα αυτοκίνητα τα οποία είναι πιο ασφαλή από μερικά άλλα. Δεν προσπαθούμε να διεκδικήσουμε προτεραιότητα επειδή το δικαιούμαστε. Κρατάμε αποστάσεις και πάντα προσπαθούμε να βρούμε διεξόδους διαφυγής ανά πάσα στιγμή. Δεν κοιτάμε πίσω μας μόνο όταν χρειαστεί να στρίψουμε. Χρησιμοποιούμε τους καθρέφτες ρίχνοντας ματιές πίσω για να ξέρουμε τι έρχεται και πως πρέπει να το αποφύγουμε, στα φανάρια σταματάμε στην άκρη και ποτέ στην μέση της λωρίδας. Και πολλά άλλα! Θα μου πείτε όλα αυτά τα ξέρετε αλλά πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να μην τα εφαρμόζουμε και αυτό είναι το σφάλμα μας… αν δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε καλύτερα να πάρουμε ένα κουτάκι.
Ένα άλλο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενημερωνόμαστε για διάφορα ατυχήματα και τις συνθήκες με τις οποίες έγιναν ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε την λίστα με τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε.
Όταν πέσω αυτό που θα ξέρω είναι ότι φταίω αλλά αυτό που ελπίζω και θέλω είναι να είμαι νομικά εντάξει. Στην πλάτη μου έχω αφήσει 45.000 Km (αυτοκίνητο δεν έχω) και έχω έρθει σε πολλές καταστάσεις αντιμέτωπος. Στις λίγες φορές που κατέληξα στην άσφαλτο από αυτές φταίω γιατί ήμουν απρόσεκτος σε άλλες γιατί ήμουν άπειρος και σε άλλες γιατί έγινα αλαζόνας, άσχετα αν με έκλεισαν αυτοκίνητα, σταμάτησαν / έστριψαν απότομα μπροστά μου, Βέβαια όλες τις φορές που έχω πέσει την έχω γλιτώσει μόνο με μερικούς μώλωπες. Σε μια χώρα που ο καθένας κοιτά τον εαυτούλη του πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο. Μην περιμένουμε από τους άλλους να μάθουνε αλλά να μάθουμε εμείς οι ίδιοι.