ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Η εργασία αυτή αφιερώνεται στη μνήμη του Επιτίμου Προέδρου του Varadero Club Hellas
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΖΙΤΖΟΥ
ο οποίος έφυγε στις 24 Απριλίου 2005 τόσο άδικα και ξαφνικά σε τροχαίο – εγκατάλειψη πάνω στη μοτοσικλέτα που αγάπησε τόσο πολύ
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι είστε κάτοχος μιας φωτογραφικής μηχανής και ότι τη χρησιμοποιείτε πού και πού για να τραβάτε μοτοσικλέτες, μέρη που επισκεφτήκατε μ’ αυτές, ή φίλους σας αναβάτες και συνεπιβάτες.
Μια καλή φωτογραφία είναι πιθανόν ο καλύτερος τρόπος για να ξαναζήσετε μια ξεχωριστή μοτοσικλετιστική εμπειρία.
Το πρόβλημα όμως παρουσιάζεται όταν το φιλμ επιστρέφει από το κατάστημα και οι καλές φωτογραφίες είναι πολύ λίγες, ή όταν κάνετε την ΄΄εμφάνιση΄΄ στην οθόνη του pc όταν αδειάζετε την memory cart.
Οι περισσότερες δεν έχουν καμία σχέση με την υπέροχη εικόνα που βλέπατε πίσω από τον φακό.
Δυστυχώς, είναι άσχημα σκηνοθετημένες, θολές και χωρίς ίχνος ψυχολογικής επιρροής στους άλλους. Μα πώς γίνεται αυτό;
Και φαίνονταν όλα τόσο όμορφα…
Αν και η φωτογραφική τέχνη μπορεί να γίνει…όσο περίπλοκη θέλετε να την κάνετε, τα περισσότερα λάθη είναι σχετικά βασικά.
Όλοι μπορούν να βελτιώσουν την τεχνική τους ακολουθώντας μερικές πολύ απλές συμβουλές. Γι’ αυτό, βγάλτε τη μηχανή από το συρτάρι , ξεθάψτε τις οδηγίες χρήσεως και συνεχίστε το διάβασμα στο κείμενο που ακολουθεί παρακάτω…
ΦΟΝΤΟ
Εκτός από καθαρά τεχνικούς παράγοντες όπως η έκθεση (γι’ αυτήν θα μιλήσουμε αργότερα), υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που απογοητεύουν τους ερασιτέχνες φωτογράφους: το φόντο, το καδράρισμα και η οπτική γωνία.
Την επόμενη φορά που θα κοιτάξετε μέσα από το προσοφθάλμιο, μην επικεντρωθείτε μόνο στο αντικείμενο. Δείτε τα ΠΑΝΤΑ που βρίσκονται εντός κάδρου. Με κίνδυνο να αναφέρουμε τα ευκόλως εννοούμενα, μια φωτογραφία συνήθως περιέχει πολλά περισσότερα από το αντικείμενο της φωτογράφησης. Το τελευταίο, συνήθως, είναι μπροστά από κάποιο φόντο, που παίζει σημαντικότατο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.
Το ανθρώπινο μυαλό αρχίζει να θολώνει όταν αξιολογεί μια εικόνα. Συνήθως τα καταφέρνει καλύτερα όταν τη συνθέτει. Όλοι έχουμε δει θάμνους να φυτρώνουν πίσω από τα κεφάλια, ή τυχαίους να περπατάνε μπροστά απ’ αυτούς που ποζάρουν και άλλα ευτράπελα που αποσπούν την προσοχή από τη φωτογραφία. Το μάτι μπορεί να ξέρει ότι πρέπει να συγκεντρωθεί στη γοητευτική Varadero που μας κοιτάει πονηρά από το κέντρο της φωτογραφίας, αλλά το μυαλό θα παρασυρθεί απ’ ότι μπορεί να του τραβήξει την προσοχή μακριά της.
Το πιο απλό και απέριττο φόντο που μπορείτε να βρείτε είναι συνήθως ο ουρανός, το οποίο σημαίνει ότι παρκάρουμε τη μοτοσικλέτα και τραβάμε από χαμηλά.
Εάν πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει άλλο φόντο, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο. Μοτοσικλέτες και λουλούδια δεν πάνε. Τι σχέση έχει μια μηχανή πάνω στο γκαζόν, εάν δεν είναι απ’ αυτές που το κόβουν; Μοτοσικλέτα και ελικοειδής δρόμος όμως είναι πιο σχετικός συνδυασμός. Θα περιμένατε να δείτε τσελεμεντέ με φωτογραφία κόκορα κρασάτου μέσα σε ένα φτυάρι; Τότε, μη βάζετε μηχανές εκεί που δεν ανήκουν, εκτός κι αν ειρωνεύεστε κάτι.
ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ
Τις περισσότερες φορές οι ερασιτέχνες φωτογράφοι, τραβάνε φωτογραφίες από την πιο φυσική στάση, δηλαδή όρθιοι. Οι επαγγελματίες όμως έρπουν στο έδαφος, ή σκαρφαλώνουν και παίρνουν από ψηλά. Ο λόγος γι’ αυτήν την παράξενη συμπεριφορά δεν είναι λαχτάρα για λάσπη και σκόνη, ούτε λατρεία για τα ύψη. Απλά, διαφορετικές γωνίες επηρεάζουν διαφορετικά την ψυχολογία του θεατή.
Δείτε μια οποιαδήποτε κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και θα δείτε ότι κι αυτός το καταλάβαινε αυτό, το χρησιμοποιούσε και υπέβαλε τους θεατές ψυχολογικά. Σχεδόν όλες οι φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από συνηθισμένη όρθια θέση δείχνουν…συνηθισμένες. Διαφορετικές οπτικές γωνίες, από την άλλη, έχουν τη τάση να προσθέτουν ΄΄δραματικότητα΄΄ και ένταση στο τελικό αποτέλεσμα. Το ίδιο καταφέρνει και η κατάλληλη τοποθέτηση του αντικειμένου στο φυσικό του στοιχείο. Μη φοβάστε να πειραματίζεστε. Οι διαφορές που θα δείτε δίνοντας λίγο παραπάνω προσοχή σε αυτά τα δύο – φόντο και οπτική γωνία – θα είναι τεράστιες.
ΚΑΔΡΑΡΙΣΜΑ
Ένα άλλο κοινό σφάλμα που κάνουν οι αρχάριοι φωτογράφοι είναι και η μανία να τοποθετούν το αντικείμενο ΑΚΡΙΒΩΣ στο κέντρο της φωτογραφίας. (Σε αυτό συχνά ωθούνται από το γεγονός ότι αυτό είναι το σημείο που η μηχανή κάνει auto-focus, αν και οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές επιτρέπουνε να κάνετε focus - νετάρισμα - , να ξεκαδράρετε και μετά να τραβήξετε: Διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως της φωτογραφικής σας μηχανής και θα δείτε πόσο εύκολα γίνεται αυτό). Αυτό είναι επίσης λιγότερο, ευχάριστο στο μάτι. Πριν πατήσετε το κουμπί, αποφασίστε τι σας ενδιαφέρει και συγκεντρωθείτε σ’ αυτό.
Ένας πρακτικός οδηγός είναι και ο ΄΄ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ΄΄. Δηλαδή χωρίζετε την εικόνα που βλέπετε μέσα από το τζαμάκι του προσοφθάλμιου σε τέσσερις νοητές γραμμές, δύο κάθετες και δύο οριζόντιες (σε τρίτα δηλαδή, δείτε και το σχήμα) και προσπαθήστε να τοποθετήσετε το αντικείμενο εκεί που δύο απ’ αυτές τις γραμμές τέμνονται. Η φωτογραφία θα δείχνει πιο ισορροπημένη και ελκυστική.
Πίνακας του ΄΄κανόνα των τρίτων΄΄
(ακολουθεί παρακάτω και σχεδιάγραμμα)
Με τις μοτοσικλέτες υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν. Κινούνται, και έτσι το μάτι βρίσκει πιο φυσικό κάποιον χώρο στη φωτογραφία προς τον οποίο μπορούν να κινηθούν, από το να φαίνονται σαν να είναι έτοιμες να συγκρουστούν με την άκρη του κάδρου. Έτσι, αν η μοτοσικλέτα – φωτομοντέλο κινείται από αριστερά προς τα δεξιά, αφήνουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο στη δεξιά μεριά του κάδρου. Αυτό ισχύει και αν η μηχανή δεν κινείται: αφήνουμε πιο πολύ χώρο στον μπροστινό τροχό απ’ ό,τι στον πίσω.
Μετά απ’ όλα αυτά, μη φοβάστε να γεμίζετε το κάδρο σας με αυτό που φωτογραφίζετε, τη μοτοσικλέτα σας, την κοπέλα σας, τους φίλους σας, ή οτιδήποτε.
Άσχετος χώρος και πράγματα γύρω από το αντικείμενο, το εμποδίζουν να έρθει κατευθείαν μπροστά στα μάτια του θεατή και απλώς αποτελούν αιτίες για να αποσπάται η προσοχή του.
Ομοίως, δεν υπάρχει λόγος να μη γείρετε τη φωτογραφική σας μηχανή έτσι ώστε να τραβήξετε από γωνία. Για κανονικές φωτογραφίες τοπίων είναι ανόητο, αλλά αν τοποθετώντας μια μοτοσικλέτα (ειδικά κινούμενη) στο κάδρο γέρνουμε λίγο τη φωτογραφική μηχανή, δίνουμε έμφαση στις διαγώνιες, προσθέτοντας extra μπρίο. Γέρνοντας ή όχι, οι διαγώνιοι χαρίζουν οπτική ΄΄δύναμη΄΄ σε μια φωτογραφία.
ΦΑΚΟΙ
Καμία από τις φωτογραφίες αυτού του άρθρου δεν έχει τραβηχτεί με ΄΄εξωτικούς΄΄ φακούς: Τίποτα περισσότερο από 200 χιλιοστά, τίποτα λιγότερο από 28 χιλιοστά. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για να διευρύνετε τη γκάμα σας, εκτός και αν έχετε ξεπεράσει τις δυνατότητες της.
Είναι πολύ πιο βασικό να καταλάβετε το αποτέλεσμα που έχουν οι φακοί στο τελικό αποτέλεσμα. Οι μακρινοί φακοί (ας πούμε 135 χιλιοστών και πάνω) έχουν τη τάση να ΄΄τραβάνε΄΄ το αντικείμενο μέσα στη φωτογραφία. Ειδικότερα σε συνδυασμό με μεγάλο διάφραγμα, βγάζουν το φόντο εκτός focus, επικεντρώνοντας τη προσοχή στο αντικείμενο ακόμα και αν υπάρχει ΄΄ακαταστασία΄΄ τριγύρω του.
Οι μικροί φακοί (μικρότεροι των 50 χιλιοστών) πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Περισσότερες εστιακές ζώνες είναι καθαρές (in focus), με το φόντο ευρύτερο. Πιθανότερες είναι οι αποσπάσεις της προσοχής αλλά περισσότερο περιεχόμενο, αν θέλετε να χωρέσετε πολλά. Φακοί μικρότεροι των 35 χιλιοστών θα παραμορφώσουν την εικόνα.
O ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΙΤΖΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ VARADERO CLUB HELLAS
![]()