Βύρον... έχεις ψαρέψει ποτέ Σαμόθρακα...???
αν ναι, ποιές χρονολογίες...???
Βύρον... έχεις ψαρέψει ποτέ Σαμόθρακα...???
αν ναι, ποιές χρονολογίες...???
Στων χιλιομέτρων την ερημιά....
..... και στη σιωπή των χρονομέτρων
Λοιπόν, Νίκος 27 χρονών έχω κάνει σχολείο 2ου επιπέδου στη Bleutec. Από τότε βέβαια οι βουτιές δυστηχώς έχουν ελαχιστοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην είμαι σε φόρμα αλλά 10-12 μέτρα ψαρεύω ακόμα. Όποιος είναι για Κορινθιακό ή γύρω περιοχές με χαρά να κανονσίουμε για ένα καφεδάκι να τα πούμε.
Δεν έχω πρόθεση να τρομοκρατήσω κανέναν. Απλά να επισημάνω τους κινδύνους (κακά τα ψέματα η ελεύθερη είναι επικίνδυνο χόμπυ) που διατρέχει κάποιος σε βάθη κάτω των 20 μέτρων (οι πιθανότητες μειώνονται πάρα πολύ σε μικρότερα βάθη).Αρχικά δημιουργήθηκε από pipe_smoker
Κύριε Byron με τρομοκρατήσατε! Τόσο στα καλά καθούμενα προκύπτει αυτή η υποξία ρε γαμώτο?
Το να ξέρουμε τους κινδύνους δεν αφαιρεί τίποτα απ΄την απόλαυση της βουτιάς. Ίσα ίσα που η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
@ Andy. Ναι είχα μείνει 20 μέρες το 1995. Βουτιές περιμετρικά του νησιού εκτός του μη προσβάσιμου νότιου κομματιού που ήταν προφανώς το πιο ενδιαφέρον. Λίγα ψάρια εως ανύπαρκτα (λογικό στις αμμουδιές) πολύ μπουκάλα και γενικότερα ξύρισμα από παράνομους με κάθε τρόπο.
Υπήρχε και μια πολύ καλή μεσοπέλαγη ξέρα (μου διαφεύγει το όνομα) για μαγιάτικα....αλλά αντε βρες την![]()
ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ............................................................ :a07:Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Δεν έχω πρόθεση να τρομοκρατήσω κανέναν. Απλά να επισημάνω τους κινδύνους (κακά τα ψέματα η ελεύθερη είναι επικίνδυνο χόμπυ) που διατρέχει κάποιος σε βάθη κάτω των 20 μέτρων (οι πιθανότητες μειώνονται πάρα πολύ σε μικρότερα βάθη).
Το να ξέρουμε τους κινδύνους δεν αφαιρεί τίποτα απ΄την απόλαυση της βουτιάς. Ίσα ίσα που η άγνοια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος.
@ Andy. Ναι είχα μείνει 20 μέρες το 1995. Βουτιές περιμετρικά του νησιού εκτός του μη προσβάσιμου νότιου κομματιού που ήταν προφανώς το πιο ενδιαφέρον. Λίγα ψάρια εως ανύπαρκτα (λογικό στις αμμουδιές) πολύ μπουκάλα και γενικότερα ξύρισμα από παράνομους με κάθε τρόπο.
Υπήρχε και μια πολύ καλή μεσοπέλαγη ξέρα (μου διαφεύγει το όνομα) για μαγιάτικα....αλλά αντε βρες την![]()
Για την Λαδόξηρα μιλάς...ούτε και κει είχε ψαχτίρια ...οι μακάκες οι Καλύμνιοι τα είχαν ξυρίσει όλα με τα μασούρια.... μόνο τίποτα περαστικά μαγιάτικα και κάτι πελαγίσιες τούνες και αν....
Ερε και να σε ήξερα τότε.....!!!!!!! είχα να σε φορτώσω με στίγματα ....ούτε πολεμικό ναυτικό να ήσουν.....
Το νησί είναι (ήταν ) Jurasic Park μιλάμε, αλλά ψάρευες σε λάθος μέρη...Νότια έπρεπε να πας...στα Γκρέμνα, στον Κούβελα και στον Φονιά... να δεις εκεί κάτι παπούδες Σαργούς και κάτι Συναγρίδια ...να πνιγείς στο καρτέρι να το φχαριστηθείς.....
άσε που έχεις και πάτημα για Λήμνο (τύφλα νά'χε ο Περιστέρης) και άμα () είχες άντερα και δεν φοβόσουν τα μεγάλα γυάλινα μπουκάλια της Κόκα-Κόλα, περνούσες απέναντι στo "άλλο" κολόβραχο ....εκεί να δεις σουβλάκια.... τρία-τρία στην βέργα....
Α ρε Βύρον, που μ' έστειλες τώρα....σημάδια στην μάπα απο Δεκέμβρη μέχρι το Μάη , και ξυρισμένο κρανίο εν έτη 1994-95 ......τσάκω....![]()
To νησί είμαι σίγουρος ότι είναι jurasic park, αλλά όπως παντού το Α-Ω είναι το "κομμάτι" που θα πέσεις (ή μάλλον θα σου πουν). Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι στη Θάσο, είχα κάνει καμμιά 20αριά μίλια κολυμπητό :rotflmao: μέχρι που βρήκα ένα σημείο πλάτους 50 μέτρων που είχε από σαργοσηκιούς στα ρηχά μέχρι ροφούς και συναγρίδες στην αποχή σε εντυπωσιακές ποσότητες και μεγέθη.Αρχικά δημιουργήθηκε από Anty12
ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ............................................................ :a07:
Για την Λαδόξηρα μιλάς...ούτε και κει είχε ψαχτίρια ...οι μακάκες οι Καλύμνιοι τα είχαν ξυρίσει όλα με τα μασούρια.... μόνο τίποτα περαστικά μαγιάτικα και κάτι πελαγίσιες τούνες και αν....
Ερε και να σε ήξερα τότε.....!!!!!!! είχα να σε φορτώσω με στίγματα ....ούτε πολεμικό ναυτικό να ήσουν.....
Το νησί είναι (ήταν ) Jurasic Park μιλάμε, αλλά ψάρευες σε λάθος μέρη...Νότια έπρεπε να πας...στα Γκρέμνα, στον Κούβελα και στον Φονιά... να δεις εκεί κάτι παπούδες Σαργούς και κάτι Συναγρίδια ...να πνιγείς στο καρτέρι να το φχαριστηθείς.....
άσε που έχεις και πάτημα για Λήμνο (τύφλα νά'χε ο Περιστέρης) και άμα () είχες άντερα και δεν φοβόσουν τα μεγάλα γυάλινα μπουκάλια της Κόκα-Κόλα, περνούσες απέναντι στo "άλλο" κολόβραχο ....εκεί να δεις σουβλάκια.... τρία-τρία στην βέργα....
Α ρε Βύρον, που μ' έστειλες τώρα....σημάδια στην μάπα απο Δεκέμβρη μέχρι το Μάη , και ξυρισμένο κρανίο εν έτη 1994-95 ......τσάκω....![]()
Λήμνο είχα κάνει μια δυο βουτιές περιμένοντας το καράβι για Σαμοθράκη. Αν και έπεσα στην τύχη φαινόταν ζωντανός τόπος.
Μακράν το καλύτερο νησί από ψάρια είναι η Μυτιλήνη. Και τις 2 φόρες που έχω πάει και είδα και έβγαλα πολλά ψάρια.
Χίος πίκρα, Ικαρία καλή αλλά περίεργοι βυθοί.
Τότε το 95 αν θυμάμαι καλά είχα γράψει για τον Υποβρ.Κόσμο ένα άρθρο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ηταν η εποχή που ήμουν στα ντουζένια μου με βουτιές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κάθε Σαββατοκύριακο.
Those were the days....
![]()
![]()
P@ano έχεις δίκιο σε όλα. Και εγώ την έχω πατήσει αλλά το χειρότερο δεν είναι να βουτήξεις με άσχετους. Το χειρότερο είναι να βουτήξεις με άσχετους που τα ξέρουν όλα.
+1 σε ότι είπε ο Byron.
Pipe smoker μην πανικοβάλλεσαι. Η υποξία συμβαίνει όταν ο πνεύμονας ανακτά τον αρχικό του όγκο (γι αυτό συμβαίνει στα τελευταία μέτρα) επηρεάζοντας την συγκέντρωση του οξυγόνου και την δίοδό του προς το αίμα. (γενικότερα επηρεάζει την ανταλλαγή αερίων με το αίμα.) Αν ψαρεύεις στα ρηχά κράτα χρόνο επιφανείας ανάμεσα στις βουτιές σου και ψάρευε στο 70% της άπνοιά σου.
Anty εσένα είχε επικηρύξει ρε η green peace για οικολογική καταστροφή?![]()
Καλημέρα σε όλους.
Sent from me using a computer.
Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
θα το ξαναπω, και + & -.
Η υποξία δεν προειδοποιεί. Δεν είναι σάμπα που προηγείται της υποξίας, ούτε διαφραγματικοί σπασμοί υπάρχουν, ούτε κάψιμο στα πόδια, ούτε τίποτα. Ρωτήστε κάποιον που έχει βγει ζωντανός από υποξία και θα σας το επιβεβαιώσει.
Σαν να κλείνει ξαφνικά ο διακόπτης σε off.
Και ακόμα χειρότερα, κινδυνεύουν και οι πολύ έμπειροι μιας και η εμπειρία μας ωθεί πιο συχνά σε τραβηγμένες βουτιές.
Την 10ετία του 90, είχα γνωρίσει έναν καταπληκτικό άνθρωπο (γράφαμε και οι δύο άρθρα στον Υποβρύχιο Κόσμο), λάτρη της ελεύθερης και βαθύτη και εξαιρετικό επιστήμονα. Το όνομα του ήταν Δημήτρης Βασιλάκης και εκτός από ιατρός πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Ηρακλείου ήταν και εκπαιδευτής της AIDA...
Πνίγηκε λόγω υποξίας το 2007 σε κάποιο βυθό της Κρήτης. Το ζευγάρι του ψάρευε λίγο παρακάτω μιας και το βάθος των 25 μέτρων ήταν αστείο για τις δυνατότητες τους.
Αν μπορεί να πάθει υποξία ένας τέτοιος άνθρωπος, φαντάσου πόσο εύκολα μπορούν να πάνε τα πράγματα κατά διαόλου.
ρε βυρωνα στα λογια μου ερχεσαι...οταν κατεβαινεις κατω απο 20, πρεπει ολα να δουλευουν ρολοι...δεν ειανι χαλαρη βουτια σε καμια περιπτωση...και ειναι παντα βουτιες που εισαι πανω στο σκαφος αραχτος, βουτας στα 25 και ξανα πανω..σε καμια περιπτωση δε κατεβαινεις εκει απο πορεια...και οταν εισαι σε τετοιο βαθος, για πολυ ωρα, κατι μπορει να παει στραβα...σαμπα και λαμπακια φυσικα και δεν υπαρχουν, αλλα στα 20μ οταν τελειωνει ο αερας το καταλαβαινεις...και δε το καταλαβαινεις στα 20μ βασικα, αλλα στο ανεβασμα γιατι δεν εχεις υπολογισει σωστα ποσος χρονος σου απομενει μεχρι να φτασεις επανω...
γιατι μ αυτο που λες, οτι δε προειδοποιει τιποτα, ειναι σα να λες πως λιγο πριν τα τιναξεις, εισαι οπως οταν εισαι στο κατεβασμα στα 3μ...
ΥΠΟΞΙΑ
Υποξια ειναι η κατασταση στην οποια τα επιπεδα του Ο2 στο αιμα και στους ιστους ειναι κατωτερα απο τα φυσιολογικα.
Ο οργανισμος ρυθμιζει την αναπνοη με τις τιμες μερικης πιεσεις του Ο2 και του CO2.
Οταν βρισκομαστε σε καταδυση η εξωτερικη πιεση του περιβαλλοντος οδηγει και σε αυξηση της μερικης πιεσης του Ο2.
Η αισθηση της απολυτης ανεσης και υπερεπαρκειας Ο2 και χρονου απνοιας ειναι το κυριοτερο χαρακτηριστικο του δυτη στο βυθο και η μερικη πιεση του Ο2 οσο και να μειωθει λογω καταναλωσης θα παραμενει σε υψηλα επιπεδα.
Κατα την αναδυση ομως η ελαττωση της πιεσης ειναι συγκεκριμενη αναλογα με τη μειωση του βαθους.
Η ελαττωση αυτη της πιεσης μπορει να οδηγησει σε πολυ χαμηλα επιπεδα Ο2 στον οργανισμο και ο εγκεφαλος δινει αυτοματα εντολη για λιποθυμια, για διατηρηση των ζωτικων λειτουργιων.
Μια λιποθυμια στην ξηρα δεν ειναι ανησυχητικο φενομενο, στο νερο ομως οι συνθηκες ειναι διαφορετικες.
Συμπτοματα: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ προειδοποιητικα συμπτωματα της υποξιας. Η λιποθυμια αιναι ακαριαια και χωρις δυνατοτητα αντιδρασης. Η βοηθεια μπορει να ερθει μονο απο το ζευγαρι.
Ρε Πάνο δεν λέμε το ίδιο. Αν έχει τραβηξει η βουτιά το καταλαβαίνεις προφανώς και κοιτάς να την κάνεις για πάνω άμεσα. Πιθανόν η πολύ τραβηγμενη βουτιά να οδηγήσει από κράμπες, διαφραγματικούς σπασμούς (που φτύνεις αέρα) μέχρι να βγάλεις την μάσκα και την κουκούλα (το ΄χω δει μη γελάτε) μέχρι και υποξία αν πλέον είναι αργά.Αρχικά δημιουργήθηκε από p@nos
ρε βυρωνα στα λογια μου ερχεσαι...οταν κατεβαινεις κατω απο 20, πρεπει ολα να δουλευουν ρολοι...δεν ειανι χαλαρη βουτια σε καμια περιπτωση...και ειναι παντα βουτιες που εισαι πανω στο σκαφος αραχτος, βουτας στα 25 και ξανα πανω..σε καμια περιπτωση δε κατεβαινεις εκει απο πορεια...και οταν εισαι σε τετοιο βαθος, για πολυ ωρα, κατι μπορει να παει στραβα...σαμπα και λαμπακια φυσικα και δεν υπαρχουν, αλλα στα 20μ οταν τελειωνει ο αερας το καταλαβαινεις...και δε το καταλαβαινεις στα 20μ βασικα, αλλα στο ανεβασμα γιατι δεν εχεις υπολογισει σωστα ποσος χρονος σου απομενει μεχρι να φτασεις επανω...
γιατι μ αυτο που λες, οτι δε προειδοποιει τιποτα, ειναι σα να λες πως λιγο πριν τα τιναξεις, εισαι οπως οταν εισαι στο κατεβασμα στα 3μ...
Η "ξερή" υποξία είναι σαν να έχει γίνει υπεραερισμός, χωρίς να έχει γίνει. Απλά κλείνει το σύστημα μετά από μια βαθειά αλλά εντός ορίων βουτιά ΧΩΡΙΣ να δώσει προειδοποίηση.
Είχα και έχω φίλους με τέτοιες εμπειρίες και όλοι το ίδιο πράγμα λένε. Και από την δική μου εμπειρία με το ζευγάρι μου που "είχε" τα 30-35 μέτρα άνετα και χαλαρά το ίδιο πράγμα θα πω.
Είχαμε ξεκινήσει μισή ώρα, τρία τέταρτα (δηλαδή ξεκούραστοι) με καρτέρια στα 20-23 μέτρα. Ούτε υπεραερισμός ούτε τραβηγμένη βουτιά ήταν η συγκεκριμένη. Αν κράτησε 1:40 από 1:25 μιας και χτυπήθηκε ψάρι δεν έχει σημασία μιας και χρόνοι πάνω από 2 λεπτά ήταν συνηθισμένοι.
Ανοδος, και στα τελευταία μέτρα υποξία χωρίς σημαδι. Στην επιφάνεια δεν βγήκε ποτέ και μέχρι να τον βγάλω η καρδιά μου πήγε στους 300 παλμούς ενώ ο τρόμος μου ήταν κάτι απερίγραπτο.
Παρόλο που έκανα ότι έπρεπε (πρώτες βοήθειες από το 1ο σχολείο αυτόνομης και απ τα σεμινάρια του Γλαύκου), τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η υποξία δεν είναι μια απλή λιποθυμία όπως μαλακωδώς την παρουσίαζαν τα περιοδικά του χώρου. Εκτός της πνευμονικής εμβολής που έπαθε ο φιλος μου, χρειάστηκε να κάνει 5 επισκεψεις σε ένα κέντρο υπερβαρικής ιατρικής στην Χαμοστέρνας προκειμένου να επανέλθει 100%.
![]()
Τότε το 95 αν θυμάμαι καλά είχα γράψει για τον Υποβρ.Κόσμο ένα άρθρο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ηταν η εποχή που ήμουν στα ντουζένια μου με βουτιές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα κάθε Σαββατοκύριακο.
Those were the days....
![]()
![]()
η δεκαετία του 90 ηταν καλη για ολους
μετα μας πήρε ο διάολος
ασε που παλκώσαν και οι γερμανοι
κι εγινε το ελα να δεις στους βυθους !
αντε καλές μπεκάτσες
![]()
![]()
![]()
Α! και για τις μάσκες
φτύσιμο και τρίψιμο με φύκι
το άγριο καφε και προσοχή στην άμμο .
![]()
"Αν είναι να φύγω ας φύγω πρωί
στη σωστή εποχή σε λάθος στροφή"
Θάνος Ανεστόπουλος / Διάφανα Κρίνα
http://smutradio.listen2myradio.com/
Ποτέ μπουκάλια...ποτέ νυχτερινό, και.....Αρχικά δημιουργήθηκε από daz
Anty εσένα είχε επικηρύξει ρε η green peace για οικολογική καταστροφή?![]()
..... πάντα στο όριο των 5 κιλών , όταν ζύγωνε το λιμενικό....
.....βέβαια, τότε δέναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα θα μΕ πεις...![]()
Υ.Γ Αμα προλάβω θα έρθω Ρύσιο σήμερα
Σε θάλαμο γιατί ρε Βύρον ...???Αρχικά δημιουργήθηκε από byr0n
Εκτός της πνευμονικής εμβολής που έπαθε ο φιλος μου, χρειάστηκε να κάνει 5 επισκεψεις σε ένα κέντρο υπερβαρικής ιατρικής στην Χαμοστέρνας προκειμένου να επανέλθει 100%.
![]()
Είχε φυσαλίδες μετά από 1-1.30 λεπτά στα 20+....??????....
Οχι, καμμία σχέση. Η υποξία προκαλεί ρήξη μικρών αγγείων του εγκεφάλου η οποία με την σειρά της προκάλεσε μειωμένα αντανακλαστικά στην αριστερή μεριά του σώματος. Ο φίλος μου καθότι ήταν επαγγελματίας αθλητής έπρεπε να επανέλθει το συντομότερο.Αρχικά δημιουργήθηκε από Anty12
Σε θάλαμο γιατί ρε Βύρον ...???
Είχε φυσαλίδες μετά από 1-1.30 λεπτά στα 20+....??????....
Ο θάλαμος δεν βοηθά μόνο για φυσαλίδες αλλά και για ταχύτερη ανάρρωση κάποιων προβλημάτων. Η πλειονότητα των ασθενών που είδα να μπαίνουν στον θάλαμο (μίγματα αερίων στα 30 μέτρα για 20 λεπτά αν θυμάμαι καλά) ήταν άνθρωποι με αρθρίτιδες.
Ε όχι και καραμπούκαλος ο Andy ρε daz....εδώ μιλάει για ξυρισμένο κρανίο (bring me the frenchman. Bring me Jacque Mayol :rotflmao: :rotflmao: ) καιετς....![]()
Ε όχι και καραμπούκαλος ο Andy ρε daz....εδώ μιλάει για ξυρισμένο κρανίο (bring me the frenchman. Bring me Jacque Mayol :rotflmao: :rotflmao: ) καιετς....![]()
Νύχτα με μπουκάλες δεν είναι ψαροντούφεκο. Δεν εννοούσα αυτό. Απλά είχα ακούσει κάποτε ένα θρύλο για κάποιον που δεν είχε αφήσει κανένα ροφό πάνω από 15 κιλά. Το λιμενικό δεν μπορούσε να του κάνει τίποτα γιατί ήταν καθ' όλα νόμιμος.
Και εμένα με κυνήγησε η green peace όταν δέχτηκε παράπονα από ψαράδες που είδαν τις ψαριές τους να μειώνονται, αλλά ξεφούσκωσα την σημαδούρα και τους ξέφυγα. :a5:
χαχα.. Έχω κ άλλες ιστορίες να σας πω αλλά θα με κυνηγάτε με τα 100αρια και τις δίφτερες.
Υ.Γ. Πρόεδρε σε περιμένουμε. Ραντεβού στο Ρύσιο.
Sent from me using a computer.