Σάββατο 21/08/10 (συνέχεια)
Η επόμένη επίσκεψη ήταν στο Μπλε Τζαμί (Sultan Ahmet Camii ἠ The Blue Mosque) που
δεσπόζει με τους 6 Μιναρέδες, έναντι των 4 της Αγιάς Σοφιάς - κοντά και ΝΔ της Αγιάς Σοφιάς.
Για μένα το Μπλε Τζαμί είναι ότι χειρότερο έχω επισκεφτει στην ζωή μου. Οι αποχρώσεις στου
τοίχους και τα σχέδια μου θύμισαν καμπινέδες στην Ελλάδα της δεκαετίας του 70.
Σάββατο 21/08/10 - Μπλε Τζαμί (Sultan Ahmet Camii ή The Blue Mosque) – Φωτό 1
![]()
Μια ζωή δεν αξίζει τίποτε, αλλά και τίποτε δεν αξίζει όσο μια ζωή.
Επόμενη επίσκεψη στο Παλάτι Τοπ Καπί (Topkapı Sarayı). Με θέα το Βόσπορο και τη Θάλασσα
του Μαρμαρά, προβάλλει ένας λαβύρινθος κτιρίων που κάποτε ήταν το μεγάλο παλάτι των
Οθωμανών σουλτάνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Η πρώτη αυλή είναι ένας θαυμάσιος
κήπος με δέντρα. Στα δεξιά της δεύτερης αυλής, βρίσκεται η κουζίνα του παλατιού, υπό τη
σκιά κυπαρισσιών και πλατάνων. Σήμερα στεγάζει μία μοναδική συλλογή κρυστάλλινων
αντικειμένων, ασημικών και σερβίτσιων από κινέζικη πορσελάνη. Αριστερά είναι το Χαρέμι, τα
ιδιωτικά διαμερίσματα των συζύγων και των παλλακίδων του σουλτάνου. Η τρίτη αυλή
περιλαμβάνει την Αίθουσα Ακρόασης του σουλτάνου, τη Βιβλιοθήκη του Σουλτάνου Αχμέτ του
Γ’, μία έκθεση των χιτώνων που φορούσαν οι σουλτάνοι και οι οικογένειές τους, τα διάσημα
κοσμήματα του Αυτοκρατορικού Θησαυροφυλακίου και τέλος, μία έκθεση με μινιατούρες.
Στο κέντρο της τρίτης αυλής βρίσκεται η Αίθουσα του Ιερού Μανδύα, όπου φυλάσσονται τα
λείψανα του Προφήτη Μωάμεθ
Σάββατο 21/08/10 - Τοπ Καπί (Topkapı Sarayı) – Φωτό 1
![]()
Επόμενος σταθμός ήταν η η σκεπαστή αγορά Kapalı Carsı. Εδώ εάν δεν κάνεις «παζάρι» δεν
αγοράζεις τίποτα. Όπως και στην αγορά των μπαχαρικών Mısır Carsı.
Η σημερινή ξενάγηση έκλεισε με επίσκεψη στον Ιππόδρομο.
Το βράδυ χαλαρώσαμε στα μαγαζιά στην γέφυρα του Γαλατα παρέα με τα παιδιά από το Βόλο.
![]()