Σελίδα 1 από 4 1234 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 50

Θέμα: Βόλος: Τοπική νομισματική μονάδα αντικαθιστά το Ευρώ!

Βόλος: Τοπική νομισματική μονάδα αντικαθιστά το Ευρώ!

http://www.i-live.gr/news-volos-topiko-nomisma/

Βόλος: Τοπική νομισματική μονάδα αντικαθιστά το Ευρώ
    14 Οκτωβρίου, 2010

Ειδήσεις Ελλάδα:

Τοπικό εναλλακτικό νόμισμα με το οποίο αντικαθιστούν το Ευρώ έθεσαν σε εφαρμογή στο Βόλο.

Οι ιθύνοντες της προσπάθειας εκτιμούν πως, εν καιρώ κρίσης, η χρησιμοποίηση του νέου νομίσματος θα ανακουφίσει την ασφυκτιούσα αγορά και θα ενισχύσει τους δεσμούς αλληλεγγύης στη βολιώτικη κοινωνία.

Το δίκτυο παρουσίασαν την Τετάρτη (13/12) τα μέλη της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής κ.κ. Αλέκος Κουτσελίνης Γιάννης Γρηγορίου, Πατήρ Σεβαστιανός, Χρήστος Παπαϊωάννου και Μερίτα Χούπη.

Η χρήση της νέας νομισματικής μονάδας (Τοπική Ενταλλακτική Μονάδα-ΤΕΜ) στηρίζεται στην ανάπτυξη ενός δικτύου τα μέλη του οποίου θα μπορούν να ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς τη χρήση του ευρώ.

Οι συναλλαγές θα παρακολουθούνται από ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο τα μέλη του δικτύου θα καταθέτουν τις προσφορές τους για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών.

Για την ώρα το δίκτυο αριθμεί 30 μέλη με στόχο αυτά να γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας www.tem-magnisia.gr αναφέρονται τα εξής:

«Μία εναλλακτική κοινωνική οικονομία εφαρμόζεται στη Μαγνησία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά γιατί Ανταλλαγή σημαίνει και Αλληλεγγύη. Είναι μια θετική δράση από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, δίνουν αξία στα τοπικά προϊόντα, βοηθούν τις οικογένειες τους και τις επιχειρήσεις τους να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Η εκτίμηση της οποιασδήποτε προσφοράς και ζήτησης στα πλαίσια των ανταλλαγών ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου και το μέσο συναλλαγής δεν είναι το ευρώ, αλλά η Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). Το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης έχει μελετηθεί και δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν υπάρχουν τόκοι ή ανατοκισμοί και τοκογλυφία.

Το Δίκτυο είναι βασισμένο στις ακόλουθες αρχές:

- Ισότητα και Ισοτιμία. Το Δίκτυο ανήκει στα μέλη του, είναι τα μέλη του. Όλοι/όλες είναι ίσοι ανεξαιρέτως και παίρνουν συλλογικά, μέσα από τακτικές συνελεύσεις, τις αποφάσεις που διέπουν την λειτουργία του Δικτύου. Τα μέλη ορίζουν την Ομάδα Συντονισμού που αναλαμβάνει τις από μέρα σε μέρα λειτουργίες.

- Ανοιχτή Διαδικασία και Διαφάνεια. Όλα τα μέλη ενημερώνονται για όλες τις συντονιστικές και λειτουργικές διαδικασίες του Δικτύου που πραγματοποιούνται από την Ομάδα Συντονισμού. Μπορούν να παρευρεθούν στις συναντήσεις της Ομάδας και έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα που γίνονται οι συζητήσεις και η επικοινωνία μεταξύ των μελών της Ομάδας.

- Συμμετοχή και Αλληλεγγύη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κοινωνικό χαρακτήρα του Δικτύου. Από τις συλλογικές αποφάσεις και την ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση του Δικτύου μέσω του Βήματος Διαλόγου Μελών μέχρι τις κοινωνικές δραστηριότητες τα μέλη ενθαρρύνονται να συνεργαστούν, να ανταλλάξουν, να προσφέρουν και να συμμετέχουν με γνώμονα το κοινό καλό και την συνδιαμόρφωση της κοινωνίας που θέλουμε».
    "Is this all that's life of my life before me?
    Straitjacket memories? Sedative highs?
    No happy ending like they’ve always promised?
    There’s got to be something left for me."
    ------------------------------------

Καλλίγραμμον Μέλος Το avatar του/της vaska
    Έχει δώσει κατά καιρούς σοβαρά μαθήματα οικονομίας, διαχείρισης και έργων υποδομής η Μαγνησία.

Με τέτοια πρωτοποριακά μέσα αν μη τι άλλο θα ενισχυθεί κατά πολύ η τοπική αγορά.

LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely
    "These violent delights have violent ends
    And in their triumph die, like fire and powder
    Which, as they kiss, consume" William Shakespeare (Romeo & Juliet).

Ανταλλακτική οικονομία… χμμμ..
    Δεν είναι κακό ….
    Απλώς , κάποια στιγμή γίνεται δύσκολο και τότε χρησιμοποιείς νόμισμα για τις συναλλαγές…
    Και μετά έρχονται οι τράπεζες…

Αμετανόητος Κριός... Το avatar του/της Manalishi
    Champion 2ης Βουνίσιας
    Το συγκεκριμένο σύστημα έχει ξεκινήσει στην ευρώπη, έχει εξαπλωθεί σε πολλές χώρες και προχωράει μια χαρά, απο όσα έχω διαβάσει στο διαδίκτυο. Μπράβο, αξιόλογη κίνηση και τολμηρή!!!

Βορειολυβικός Το avatar του/της fasma
    δλδ εγώ που τέλος του μήνα έχω να καλύψω μια επιταγή θα ανοίξω το συρτάρι του ταμείου μου και θα πάρω αυτό το ΤΕΜ και θα πάω να τα καταθέσω στην τράπεζα

Αντε και σε βόδια / κοτες / αυγα / ανθρωπους

Η μαλακια δεν έχει όρια :rotflmao:
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Αρχικά δημιουργήθηκε από fasma
    δλδ εγώ που τέλος του μήνα έχω να καλύψω μια επιταγή θα ανοίξω το συρτάρι του ταμείου μου και θα πάρω αυτό το ΤΕΜ και θα πάω να τα καταθέσω στην τράπεζα
    Μηδενισμός ρε πστ μου. Όλα ίσια. Όχι ρε φίλε δεν θα πάρεις το ΤΕΜ να πας να πληρώσεις αλλά οι πωλήσεις που έκανες ανταποδοτικά όλο τον προηγούμενο μήνα σου έκαναν οικονομία μερικά ευρωπουλάκια. Αυτά θα μαζέψεις απ' το ταμείο σου και θα πας να πληρώσεις την επιταγή σου.

Μην τα ισοπεδώνετε όλα, είναι μια πολύ καλή κίνηση όπου μπορεί να εφαρμοστεί και δουλεύει φίλε μου.

Προκατειλημμέλος Το avatar του/της SVX
    Ανταλλακτικη οικονομια ε? 1λιτρο τσιπουρο Τυρναβου για 3 κιλα καστανα Τσαριτσανης

η μισο ταψι χαλβα Φαρσαλων για 1 κιλο φετα Ελασσονας... χμμμμ... :wacko:
    Accipere quam facere praestat injuriam

κοιμώμενος άγρυπνα Το avatar του/της Gandalf dr685sm
    Ανεφάρμοστο... τα προϊόντα δεν είναι όλα απο τοπική παραγωγή για να τιμολογηθούν σωστά. Ακόμα και αν τα καταφέρουν , για παράδειγμα οι ανατιμήσεις των προϊόντων που θα είναι απο εξωγενείς παράγοντες, θα αλλάζουν κάθε φορά και την ισοτιμία του "ΤΕΜ" στο εσωτερικό τους σύστημα αλλάζοντας έτσι τα πάντα...οπότε κάποια στιγμή το κόστος θα είναι ίδο με το να κάνουν χρήση του Ευρώ... ίσως και ακόμα χειρότερο γιατί θα πρέπει να κάνουν μετατροπές με σίγουρη απώλεια σε μονάδες. Το εθνικό νόμισμα θα έχει μια λογική λόγω οικονομικού "αντικρύσματος-αξίας" στο εξωτερικό. Το ΤΕΜ, χωρίς νομισματική ισοτιμία... θα έχει σίγουρες απώλειες και σίγουρες ασάφειες.

+100000000000 σε ότι λέει ο Cpt.

Gandalf
    Στην Ελλάδα θέλουμε να λειτουργούν τα πάντα υπέρ του ατόμου , έστω και εις βάρος του συνόλου.

Μια χαρα εφαρμόσιμο. Την επομενη φορα που ο camen θα παει στον Vaska να αγορασει τσιπακια μνημης θα εχει μαζι ενα καλαθι αυγα

Ο vaska θα τα κανει ομελέτα και με αυτα που θα έδινε στο σουπερμαρκετ για αυγα θα πληρωσει τον προμηθευτη του :rotflmao:

Βολεύει, δε λεω
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

Αρχικά δημιουργήθηκε από vaska
    [B....
    Μην τα ισοπεδώνετε όλα, είναι μια πολύ καλή κίνηση όπου μπορεί να εφαρμοστεί και δουλεύει φίλε μου.
    [/B]
    Μην τους βάζεις δύσκολα βρε...
    Αφού τόσα χρόνια έμαθαν (μάθαμε) στις πιστωτικές κάρτες με επιτόκια 19%. Πού να αρχίσεις τώρα να σκέφτεσαι τρόπους να ξεφύγεις....

Αναμεταξύ μας και αλλαξοκωλιές κάνουμε άμα λάχει, αυτή η πουτάνα η δόση του δανείου πως πληρώνεται....

Αρχικά δημιουργήθηκε από Cpt. Haddock
    Μια χαρα εφαρμόσιμο. Την επομενη φορα που ο camen θα παει στον Vaska να αγορασει τσιπακια μνημης θα εχει μαζι ενα καλαθι αυγα

Ο vaska θα τα κανει ομελέτα και με αυτα που θα έδινε στο σουπερμαρκετ για αυγα θα πληρωσει τον προμηθευτη του :rotflmao:

Βολεύει, δε λεω
    Δεν βολεύει πάντα αλλά ας πούμε χθες τα παιδιά που έχουν το πλυντήριο που είναι κοντά στο μαγαζί μου χρειάστηκαν την βοήθειά μου (πραγματικό γεγονός), τους την έδωσα και πληρώθηκα με το πλύσιμο του αυτοκινήτου μου και της μοτο μου.

και αυτοί οκ κι εγω οκ

λεφτχαντιτ Το avatar του/της doctor x
    Αρχικά δημιουργήθηκε από notakos600
    Αναμεταξύ μας και αλλαξοκωλιές κάνουμε άμα λάχει, αυτή η πουτάνα η δόση του δανείου πως πληρώνεται....
    ton dinoume s alous...

Κάτι θα σκεφθώ Το avatar του/της sergiosm
    Αρχικά δημιουργήθηκε από vaska
    Δεν βολεύει πάντα αλλά ας πούμε χθες τα παιδιά που έχουν το πλυντήριο που είναι κοντά στο μαγαζί μου χρειάστηκαν την βοήθειά μου (πραγματικό γεγονός), τους την έδωσα και πληρώθηκα με το πλύσιμο του αυτοκινήτου μου και της μοτο μου.

και αυτοί οκ κι εγω οκ
    αυτό πάντως δεν χρειάζεται ΟΡΓΑΝΩΣΗ για να γίνει.

το κανονίζετε μεταξύ σας.

Για το ΤΕΜ προσωπικά δεν έχω γνώμη γιατί δεν διάβασα το site και δεν έχω καταλάβει απόλυτα τί ακριβώς θέλουν να κάνουν.

Όπως και να 'χει πάντως, είναι μια ιδέα και μια προσπάθεια που θα κριθεί στην πράξη.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους να το κάνουν ...

Σελίδα 1 από 4 1234 ΤελευταίοΤελευταίο

Κανόνες δημοσιεύσεων

• Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ