Η ΕΕ δημιουργήθηκε το 1992 με συγκεκριμένους σκοπούς (κοινή εξωτερική και στρατιωτική πολιτική)Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Σκοπός της ΕΕ ήταν η ένωση, γενικά κ ολοκληρωτικά, βήμα-βήμα. Σκοπός του ευρωσυντάγματος, στα πλαίσια της ένωσης, ήταν να εκτοπίσει το Σύνταγμα της κάθε χώρας ώστε η Ευρώπη να λειτουργεί με ένα Σύνταγμα, όπως το ευρώ εκτόπισε τη δραχμή. Έχουμε Ελληνικά ευρώ αλλά οπως τα ορίζουν οι ξένοι, δεν έχουμε Ελληνικό νόμισμα, γι'αυτό έβαλα την εξαφάνιση σε "".
Μέχρι τότε υπήρχαν οι κοινότητες
Σκοπός του Ευρωσυντάγματος ήταν να αντικαταστήσει όλες τις μέχρι τότε συνθήκες.
Όμως και το Ευρωσύνταγμα (νομικά) δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ακόμα διεθνή συνθήκη.
Και πουθενά σε αυτό δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά περί κατάργησης του Συντάγματος των κρατών μελών.
Το όλο ζήτημα (που δεν είναι νομικό, αλλά καθαρά πολιτικό) ήταν οι εξουσίες των οργάνων της ένωσης.
Το αν το Σύνταγμα υπερισχύει ή όχι του ευρωπαϊκού δικαίου ΔΕΝ έχει καμία σχέση με το ποιες αρμοδιότητες ανήκουν στα κράτη και ποιες στην ένωση.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Το διαφορετικό που λέει είναι το αντίθετο σε αυτό που ισχυρίζεσαι σε προηγούμενη απάντηση οτι "Το Σύνταγμα μας ΔΕΝ υπερισχύει του ευρωπαϊκού δικαίου." Σε θέματα που το δικό μας Σύνταγμα έχει προβλέψει ρυθμίσεις, υποχρεώσεις, δικαιώματα ισχύει το δικό μας. Σε θέματα που προέκυψαν για παράδειγμα ως αποτέλεσμα της Ε.Ε. οι ειδικοί απευθύνονται στα αρμόδια κείμενα της Ε.Ε. και στη συνέχεια να ελέγξουν κατά πόσο αυτά συνάδουν στο Σύνταγμα.
Αυτό καθορίζεται αποκλειστικά από τις συνθήκες που δημιούργησαν την ένωση (και εν προκειμένω από αυτή της Λισαβόνας).
Μην τα μπερδεύεις.
Το εν λόγω κείμενο ΔΕΝ είναι νομικό. Είναι ενημερωτικό.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Σε ένα καθαρά νομικό κείμενο η λέξη σημασία μόνο νομική σημασία μπορεί να έχει.
Το el.wiktionary.org γράφει:
"Η σημασία θηλυκό
1.το νόημα μιας λέξης, φράσης
2.το κατά πόσο κάτι είναι σημαντικό, η σπουδαιότητα"
Αν στην πρώτη σελίδα πας στο Ανακοίνωση Νομμικού Περιεχομένου θα το δεις
https://e-justice.europa.eu/contentM..._nDwAAJiUAAANP
Ισχύει το ίδιο παραπάνω σχόλιο.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Συμφωνούμε στο οτι ασχολούνται με διαφορετικά θέματα, αλλά έχει σημασία στο τι τελικά ισχύει, το δικό μας Σύνταγμα ή το "Ευρωπαικό".
Αυτό που λες ισχύει στην Κύπρο όπου στην αντίστοιχη σελίδα του e-justice αναφέρεται ξεκάθαρα:
"Η υπεροχή του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο τροποποιήθηκε με τον Περί της Πέμπτης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο (Ν. 127(Ι)/2006) έτσι ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η υπεροχή και αυξημένη ισχύς του Δίκαιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του Συντάγματος."
Αν κοιτάξεις τι ισχύει στις Κάτω Χώρες θα δεις το επόμενο στάδιο.
Η δική μας σελίδα όμως δεν δίνει αυτή την υπεροχή.
Αυτό που λέω είναι η άδεια που δίνει το Σύνταγμα μας στους βουλευτές να επικυρώσουν διεθνείς συνθήκες όπως αυτή της Λισαβόνας.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Αυτό που λες αναφέρεται σε ανάθεση αρμοδιοτήτων που προβλέπονται απο το Σύνταγμά μας δηλαδή και πάλι το δικό μας Σύνταγμα έχει την προτεραιότητα.
Το ότι είμαστε μελος της ΕΕ δεν σημαίνει ξαφνικά ότι παύουμε να είμαστε ανεξάρτητο κράτος.
Από τη στιγμή όμως που συμφωνήσαμε να μπούμε σε ένα διεθνή οργανισμό (έστω και sui generis) όπως η ΕΕ οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι θα έχουμε τόσο δικαιώματα όσο και υποχρεώσεις.
Και επίσης οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι ο εν λόγω οργανισμός (η ΕΕ) θα έχει τα δικά της όργανα τα οποία θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Και εξακολουθεί να είναι έτσι.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Επιπλέον:
Άρθρο 1 του Ελληνικού Συντάγματος (μη αναθεωρήσιμο) παράγραφοι 1, 2 και 3 :
"το πολίτευμα τις Ελλάδας είναι η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Ελληνικό λαό και υπάρχουν και ασκούνται υπέρ του Ελληνικού λαού όπως καθορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα. "
Αυτό είναι παντελώς λάθος.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Άρθρο 26 του Ελληνικού Συντάγματος (μη αναθεωρήσιμο): "Η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Βουλής".
Επομένως, στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έγκυρος οποιοσδήποτε νόμος της Ευρώπης ούτε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αν δεν επικυρωθεί με νόμο από την Ελληνική Βουλή και με την προϋπόθεση ότι δεν έρχονται σε αντίθεση με τον Θεμελιώδη και υπέρτατο νόμο του Κράτους της Ελληνικής Πολιτείας, δηλαδή να μην έρχονται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο στην Ελλάδα υπερισχύει του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οποιουδήποτε αλλού δικαίου γιατί εκφράζει την λαϊκή κυριαρχία των Ελλήνων και του Ελληνικού έθνους, η οποία είναι απαραβίαστη καθώς όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Ελληνικό λαό και υπάρχουν και ασκούνται υπέρ του Ελληνικού λαού όπως καθορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα, και όχι κάποιο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
-Οι παλιοί έιχαν βάλει γερά θεμέλια ...-
Αυτό στην ουσία είναι και το επιχείρημα κατά των διοδίων.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Αν αφήσουμε όμως για λίγο το Σύνταγμα και δούμε την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
"απαγορεύεται η είσπραξη διοδίων σε αυτοκινητοδρόμους που δεν έχουν ολοκληρωθεί και που δεν έχουν σε όλο τους το μήκος τουλάχιστον δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και προστατευτικό διάζωμα στην μέση.
Επίσης, αναφέρεται η σημασία ύπαρξης ανάλογης ασφάλειας παράπλευρου δρόμου ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η αποφυγή είσπραξης διοδίων σε όσους δεν επιθυμούν να πληρώσουν."
Δηλαδή θεσμοθετεί την ύπαρξη διοδίων υπό προυποθέσεις αλλά και την ασφαλή αποφυγή τους.
Όμως αυτό προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο που ΔΕΝ έχει κυρωθεί από κανένα ελληνικό νόμο. Ισχύει ή δεν ισχύει;
Σύμφωνα με αυτό που έγγραψες παραπάνω δεν ισχύει όχι. Πώς το επικαλείσαι;
Ποτέ δεν είπα ότι δεν ισχύει το Ελληνικό Σύνταγμα.Αρχικά δημιουργήθηκε από HORNET600F
Και για να επιστρέψουμε στα προηγούμενα και πιο σημαντικά, κατά την άποψή μου, είναι ξεκάθαρο πως στην Ελλάδα ισχύει ακόμη το Ελληνικό Σύνταγμα. Κάθε άλλο νομοθέτημα έρχεται δεύτερο, οι νόμοι που αντιτίθενται σε αυτό είναι αντισυνταγματικοί και απ'οτι λέγεται, έχουμε αρκετούς.
Γι'αυτό τόσο καιρό τώρα δεν κάνουν τίποτα σε όσους "δεν πληρώνουν".
Γιατί δεν μπορούν.
Όμως βασική αρχή της νομικής επιχειρηματολογίας είναι η ΣΩΣΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΒΑΣΗ.
Με απλά λόγια να ξέρεις ποιος κανόνας δικαίου (κανονισμό, οδηγία, νόμο, συνθήκη, σύνταγμα κλπ) εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.
Και κυρίως να ξέρεις τη σχέση μεταξύ αυτών.
![]()