Η πρώτη βασιλική κατοικία χτίστηκε μεταξύ του 1247 και 1265. Όταν το 1541 οι Οθωμανοί κατέκτησαν (ξανά) τη Βούδα, χρησιμοποιούσα ν μερικώς το κάστρο για στρατώνες, αποθήκες και στάβλους. Τους υπόλοιπους χώρους τους αφήσαν κενούς να ρημάζουν.
Το μεσαιωνικό κομμάτι του παλατιού, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το 1686 από τις χριστιανικές συμμαχικές δυνάμεις που κατέκτησαν τη Βούδα, μετά από πολύ μεγάλη πολιορκία.
Η ταφόπλακα του παλατιού έπεσε το 1849 όταν οι Ουγγρικές επαναστατικές δυνάμεις ανέκτησαν τη Βούδα. Το παλάτι κάηκε ολοσχερώς.
Από το 1850 ως και το 1912 οι Αυστρο-Ούγγροι αρχικά και οι Ούγγροι αργότερα, ανοικοδόμησαν με διάφορες ευκαιρίες το παλάτι, για να φτάσει να θεωρείται το πιο σημαντικό κτίριο της Ουγγαρίας το 19ο αιώνα.
Αυτά ως και το ’44. Διότι κατά την πολιορκία της Βουδαπέστης στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, το παλάτι (ξανά) καταστράφηκε ολοσχερώς από τις Γερμανικές δυνάμεις.
Αμέσως μετά τον πόλεμο, αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ανέπαφα κομμάτια του μεσαιωνικού παλατιού, τα οποία είχαν απλώς θαφτεί κάτω από τόνους χώματος.
Κοίτα ρε που σώθηκε τελικά…
Όχι ακριβώς. Το 1950 το παλάτι σφραγίστηκε από τη κομμουνιστική Ουγγρική κυβέρνηση και οι εσωτερικοί χώροι με αρκετούς εξωτερικούς καταστράφηκαν.
Δεν ήθελαν να δεσπόζει ένα σύμβολο του προηγούμενου καθεστώτος.
Το μετέτρεψαν σε πολιτιστικό κέντρο όμως το οποίο στέγαζε μουσεία και την εθνική βιβλιοθήκη.
Το παλάτι αποκαταστάθηκε μερικώς μεταξύ του 1966 και 1980.
Σας κούρασα…
Think faster than you ride
Σύμφωνα με το μύθο, το πουλί Turul, βίασε το 820 τη βασίλισσα Emesse η οποία γέννησε τον Almos, τον πρώτο μεγάλο πρίγκιπα των Μαγυάρων.
Think faster than you ride
Οι επτά του πύργοι, συμβολίζουν τις επτά φυλές Μαγυάρων που εγκαταστάθηκαν το 896 στη λεκάνη των Καρπαθίων.
Θυμάστε ποιος ήταν υπεύθυνος γι΄ αυτό;
Ο Almos, γυιός της Emesse και του μυθικού πουλιού Turul.
Think faster than you ride