Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 33

Θέμα: Oβελίας στην σούβλα...service manual!

  1. #1
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της tsompanis
    Εγγραφή
    16/08/2009
    Μηνύματα
    469

    Oβελίας στην σούβλα...service manual!

    δύο πραγματάκια απο μένα και κάποια απο τον φούρναρη,προς ενημέρωση,λόγω ημερών.
    θα σας φανούν χρήσιμα.

    Είπα να το βάλω και εδώ,μιας και παρακολουθώ αρκετά το φόρουμ!!


    πάσχα λοιπόν και οι περισσότεροι απο εσάς θα αναγκαστείτε να κάνετε την άχαρη δουλειά.
    να ψάξετε και να εντοπίσετε τον οβελία που θα βάλετε στο πασχαλινό τραπέζι.
    έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις για τα ντόπια ή τα εισαγόμενα.για το ποιό είναι καλό και πιο όχι.
    το πρόβλημα όμως δεν είναι,αν το αρνί ή το κατσικάκι είναι εισαγωγής,αλλά....
    άν έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα.
    θα έτρωγα πολύ ευχαρίστως ένα αρνάκι εισαγωγής,αν γνώριζα ότι είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα δίπλα απο την μάνα του και όχι με τεχνικές σκόνες γάλακτος και ισορροπιστές απο ένα μηχάνημα.
    δυστυχώςαυτό,ισχύει και για τα δικά μας...τα ντόπια!
    είναι πολλές πλέον οι σύγχρονες μονάδες που διαθέτουν συστήματα απογαλακτισμού,όπου το αρνάκι 3 ημερών φεύγει απο την μάνα του και περνάει στο μηχάνημα,μέχρι να φτάσει τα κιλά που πρέπει.αυτό το κάνουν για να κερδίσουν το γάλα που είναι πολύ πιο ακριβό απο την σκόνη.
    παρόλα αυτά,υπάρχουν ακόμη αρκετές μονάδες που μεγαλώνουν με μητρικό γάλα και εδώ αλλά και στις γειτονικές χώρες.και για τα ντόπια αλλά και για τα εισαγόμενα,μπορώ να πώ,πως παίζει 50-50.γενικά όμως ,μην προτιμάτε τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων για την αγορά.

    πως θα αναγνωρίσετε ένα σφάγιο,αν είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα??

    υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το καταλάβετε.
    για κάποιον που δεν ξέρει,αυτοί οι τρεις είναι οι καλύτεροι
    ας υποθέσουμε πως θέλετε να ψήσετε ένα αρνί στην σούβλα και θέλετε να είναι γύρω στα 12 κιλά.(έχει σημασία το 12).

    συνήθως τα αρνιά της μηχανής,λόγω κοστολογίου δεν είναι παχιά.φροντίζουν να έρθουν σε αυτά τα κιλά,μόνο με το αναγκαίο σητηρέσιο και τα περισσότερα απο αυτά δεν έχουν πολύ λίπος.
    μάλιστα οι νοικοκυρές τα προτιμούν γιατί δεν έχουν πολύ φύρα.κούνια που τις κούναγε!

    πρώτον,προτιμήστε λοιπόν αυτά που έχουν αρκετό λίπος πάνω τους.εξάλλου θα φύγει στο ψήσιμο.αν δείτε το κρέας στεγνό και ινώδες,τότε κάτι τρέχει.μεγαλόσωμα και αδύνατα,κόψτε πέρα!

    το δεύτερο,έχει να κάνει με το χρώμα του.όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του προς το κόκκινο,τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να είναι μεγαλωμένο με μητρικό γάλα.

    αν δεν σας βοήθησαν πολύ αυτά τα δύο,έχετε ...
    και το τρίτο,τα δόντια!
    ενα αρνί που έχει μεγαλώσει με μητρικό γάλα για να γίνει 12 κιλά,δεν χρειάζεται πολύ καιρό.30 έως 40 μέρες,είναι αρκετές,σε αντίθεση με αυτό που μεγάλωσε με σκόνη γάλακτος.
    και το αρνί και το κατσίκι,έχουν μπροστά και μόνο στην κάτω γνάθο,8 δόντια,που έχουν απόσταση απο τους πίσω κόφτες.τα δόντια τα βγάζει σιγά σιγά.πρώτα τα 6 και μετα τα άλλα δύο (τα δύο ακριανά).η όλη διαδικασία χρονικά είναι γύρω στις 60 μέρες για να έχει ομοιόμορφα και τα 8 δόντια.
    αν λοιπόν τα δύο ακριανά μπροστινά δόντια είναι πολύ πιο μικρά απο τα υπόλοιπα 6 και ζυγίζει πάνω απο 12 κιλά τότε σίγουρα είναι γάλακτος
    αν είναι και τα 8 δόντια ίδια και είναι κάτω απο 11 κιλά,προσπεράστε χαλαρά.




    ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΒΛΑ...

    Εγω στο σούβλισμα εφαρμοζω ενα τροπο που χρησιμοποιώ και στο φουρνο οταν ψήνω κρέατα.

    Τύλιγμαπρωτα με λαδοκολλα (την καλη) στη συνεχεια αλουμινόχαρτο και τελευταιο χαρτι σκληρο δυο ή τρια φυλλα απο τσουβαλι αλευρου (ιδιο περίπου με το τσουβαλι του τσιμεντου, μην το χρησιμοποιησετε ομως του τσιμεντου για ευνοητους λογους, πηγαιντε στον τοπικο φουρνο και με χαρα ο φουρναρης θα σας δωσει δυο τρια, ουτως ή αλλως τα πεταει)

    Αφου τυλιξω και με το τσουβαλι και με δεδομενο οτι οι προηγουμενες στρωσεις ειναι καλα τυλιγμενες παιρνω το λαστιχο και το βρεχω καλα, πολυ καλα, μα παρα πολυ καλα. Και το βαζω στη σουβλα.

    Το νερο μεχρι μεχρι να εξατμιστει δεν αφηνει το αρνι να αρπαξει και οι απο κατω στρώσεις το κρατανε υγρο και ζουμερο, σιγοβραζει με λιγα λογια.

    Ετσι το αφηνω για καποιες ωρες μεχρι να φτασει η θερμοκρασια στο κεντρο του γυρω στους 78 βαθμους. Στη συνεχεια ξετυλιγμα και λιγο πιο πανω απο τη φωτια για να παρει και χρωμα.

    Επειδη καποιος θα ρωτησει πως μετραω τη θερμοκρασια, ειναι ευκολο. Κυκλοφορουν στην αγορα μεταλλικα θερμομετρα που εχουν καπου στα 8€ και εχει ενδειξεις απο 0-100 βαθμους Στους 67 ψηνεται το μοσχαρι στους 75 το κατσικι στους 78 το αρνι στους 83 το χοιρινο και στους 90 τα πουλερικα. Οταν η θερμοκρασια στο κεντρο φτασει εκει, το κρεας ειναι ετοιμο. Και το θερμομετρο δεν ειναι μιας χρησης. Ειναι για μια ζωη. Πολυ χρησιμο!!!!



    ελπίζω να σας βοήθησα αρκετά και όπως λέει και ο μπουλούκος της τηλεόρασης,,,
    και καλή σας όρεξη! χρόνια πολλά!

    καλό Πάσχα σε όλους

  2. #2
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της dxeavy
    Εγγραφή
    03/06/2002
    Μηνύματα
    243
    Φοβερό θέμα!!! Μπράβο φίλε και καλό πάσχα!

    They'll talk to ya and talk to ya and talk to ya about individual freedom. But they see a free individual, it's gonna scare 'em.

  3. #3
    in standby mode Το avatar του/της liakaros
    Εγγραφή
    09/05/2007
    Μηνύματα
    320
    Ωραια τιπς δεν λεω...αλλα φετος οι περισσοτεροι θα σουβλισουν κουνελι ετσι οπως παμε...

    :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

  4. #4
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της dxeavy
    Εγγραφή
    03/06/2002
    Μηνύματα
    243
    10 ευρώ το κιλό το ντόπιο λέμε...!!!
    They'll talk to ya and talk to ya and talk to ya about individual freedom. But they see a free individual, it's gonna scare 'em.

  5. #5
    Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Εγγραφή
    09/09/2005
    Μηνύματα
    3.918
    Χρησιμα ολα αυτα (για οσους τρωνε αμνοεριφια)

    Αλλο ενα χρησιμο για το Πασχα

    Πως να αποφυγετε τον πονοκεφαλο απο τα τροπαρια και τις ψαλμωδιες των εκκλησιων, που κατα κανονα χρησιμοποιουν μικροφωνικες για το πο*τσο και ψαλταδες που φαλτσαρουν ακομα και οταν αναπνεουν:

    Θυμοσαστε οποιαδηποτε θορυβωδη εργασια εκκρεμει ή εφευρισκετε μια. Π.χ. σημερα εκοβα με το πριονι ξυλα (χωρις λογο), μετα εκοβα κατι κοντρα πλακε με τη σεγα (ετσι για σπασιμο). Μετα σειρα ειχε ο τροχος (με στομωμενο δισκο) για να ξεγρεζιασω κατι καγκελα. Υστερα εκανα κατι πιο ξεκουραστο, φουσκωσα μια πισινα τεραστιων διαστασεων για τον ανηψιο (και καλα για το καλοκαιρι...) με μια τρομπα αυτοκινητου που κανει σαν διπλανο με αστεροειδη 8 κυλινδρο που ρεταρει.

    Μουσικη δεν βαζουμε, ειναι αμαρτια σε τετοια περιοδο κατανυξης...

    Ολα τα λεφτα οι γιαγιαδες που περνωντας με κοιταγαν αγριεμενες και μουρμουριζαν μεταξυ τους...

    υ.γ. Η εκκλησια ειναι 50 μετρα απο το σπιτι μου
    υ.γ.2 Αμα συνεχισουν θα αρχισω τα καντηλια και δεν κανει...

  6. #6
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της devil's animal
    Εγγραφή
    05/01/2005
    Μηνύματα
    11.991

    Re: Oβελίας στην σούβλα...service manual!

    Αρχικά δημιουργήθηκε από tsompanis
    ....
    ρε φιλε, εσυ εισαι τρελο μαστορι!!
    προτεινω να παει στα τεχνικα παραυτα...:rotflmao:

    λοιπον, θα σου στειλω μια διευθυνση να μου στειλεις αυτο που φτιαχνεις για να δοκιμασω γιατι αλλιως γνωμη δεν μπορω να εκφερω...

    αντε καλο πασχα σε ολους!!

  7. #7
    Παλαιό μέλος Το avatar του/της jimmis5
    Εγγραφή
    20/11/2008
    Μηνύματα
    2.116
    Γεια σου Κωστη με τα ωραια σου Καλο Πασχα και Καλη Ανασταση φιλε και καλη διασκεδαση με τους φιλους που σιγουρα θα καλοφανε εκει
    Οι μοτοσυκλέτες δεν εχουν πια ψυχή γιατί οι άνθρωποι δεν εχουν πια ψυχή
    Είτε έχεις είτε δεν έχεις αν δεν σε τρέχουνε μην τρέχεις...
    Αν δεν ξερεις που πας γυρνα πισω!!!

  8. #8
    Ωραίος ο φίλος .
    Εμένα που είναι και η δουλειά μου εν μέρη ,αυτά πρώτη φορά τα διάβασα .



    Όσο για το ψήσιμο,...Παιδες ,αυτά που λέει ο φίλος είναι βασικα . Αν δεν έχετε θερμόμετρα και όλα τα υπόλοιπα , απλά μην αφήσετε το κρέας να στεγνώσει .

    Πολλόι δοκιμάζουν να κόψουν ένα κομάτι πχ μπούτι και μόλις δουν λίγο αιματάκι στο κόκαλο λένε ...Άψητο είναι ,βαλτο λιγο ακόμα .Λάθος .Ο μεζές αυτός τρώγετε από πολλούς που ξέρουν και με μπόλικο αίμα .
    Για όσους δεν θέλουν να βλέπουν αίμα ,κατανοητό ,αλλά μην το στεγνώσετε γιατί εσείς θα χάσετε .



    Καλό Πάσχα!


  9. #9
    Φίλε τσομπάνη πολύ χρήσιμα αυτά που έγραψες,
    Δυό ερωτήσεις έχω , αναφορικά με το σούβλισμα.
    1) Η λαδόκολα δεν θα κολήσει πάνω στο αρνί ?
    2) Πως θα τοποθετηθεί το θερμόμετρο?

    Αντε και καλό Πάσχα σε όλους

  10. #10
    voodoo practitioner Το avatar του/της mikros boudas
    Εγγραφή
    12/02/2008
    Μηνύματα
    453
    σ'αυτο με το μπουτι εχεις μεγαλο δικιο Lioulios!τα πλευρα τρωγονται,ιδανικα,μετρια/καλα ψημενα ετσι ωστε να εχει αρχιζει να βουτυρωνει το λιπος και το μπουτι τρωγεται μετριο/ωμο...ετσι εχεις την καλυτερη γευση και στα δυο κομματια!
    μπραβο παιδια γιατι πολλα ακουγονται για το κρεας και οι νοικοκυρες ειναι ΑΣΧΕΤΕΣ με το θεμα...
    The sickness

    A good rider has balance, judgment, and good timing. So does a good lover.


  11. #11
    ...και καλη τυχη μάγκες Το avatar του/της bulmont
    Moderator
    Εγγραφή
    06/09/2010
    Μηνύματα
    4.411
    Τώρα που το διάβασα ειναι αργά .......

    Το αγοράσαμε ηδη το γ@μ@μενο..............

    Του χρόνου όμως θα ειμαι διαβασμένος. Μπράβο. Πολύ καλές
    πληροφορίες.

    "ελλαδα ειναι η χωρα οπου ο λαζοπουλος κανει σατιρα και ο αρκας προπαγανδα....(!)"

  12. #12
    Τι θα γίνει ρε..
    Θα μου πει κανένας που θα το βάλω το θερμόμετρο? :rotflmao:


    Στον οβελία ε??

  13. #13
    voodoo practitioner Το avatar του/της mikros boudas
    Εγγραφή
    12/02/2008
    Μηνύματα
    453
    Αρχικά δημιουργήθηκε από takis-kk
    Τι θα γίνει ρε..
    Θα μου πει κανένας που θα το βάλω το θερμόμετρο? :rotflmao:


    Στον οβελία ε??
    θα βαλεις την μεταλλικη μυτη του στο μπουτι,στο πιο χοντρο σημειο,αλλα να μην ακουμπησεις κοκκαλο
    The sickness

    A good rider has balance, judgment, and good timing. So does a good lover.


  14. #14
    Αρχικά δημιουργήθηκε από mikros boudas
    θα βαλεις την μεταλλικη μυτη του στο μπουτι,στο πιο χοντρο σημειο,αλλα να μην ακουμπησεις κοκκαλο

    Αει γειά σου.
    Θα δοκιμάσω τη συνταγή και θα γράψω αποτελέσματα...

  15. #15
    Παίρνεις γραβιέρα (όσο πιο αλμυρή τόσο καλύτερα) και την κόβεις μικρά κομμάτια, όσο ένα δάχτυλο πχ. Μικρά μπαστουνάκια δλδ..

    Μετά όπου έχεις κάνει τρύπες για αλατοπιπέρο (μπούτια, πλάτη,κοιλιά κλπ) βάζεις μέσα και απο ενα μπαστουνάκι γραβιέρας. Ότι περισσέψει (καμιά χούφτα δλδ) τα ρίχνεις μέσα στην κοιλιά και μετά την ράβεις.

    Μόλις ψηθεί, λιώνει και το κάνει αλμυρό αλλά και πολύ γευστικό, ειδικά στα μεγάλα κομμάτια ψαχνό όπως το μπούτι...

Σελίδα 1 από 3 123 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

  1. FZ6/2004 FAZER Service Manual
    από THEOD στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 16/05/2004, 15:26
  2. Service Manuals για SV1000 και SV650...
    από bartman στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 14/05/2004, 17:29
  3. Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 07/05/2004, 14:50
  4. service manual πού;
    από cityfly στο forum Τεχνικά θέματα: Tips & tricks
    Απαντήσεις: 11
    Τελευταίο μήνυμα: 28/03/2004, 13:05
  5. Plirofories apo service manual gia ZRX 1100 97'
    από KRHTIKOS στο forum Off topic
    Απαντήσεις: 0
    Τελευταίο μήνυμα: 10/01/2004, 19:24

Κανόνες δημοσιεύσεων

  • Δεν μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα
  • Δεν μπορείτε να απαντήσετε
  • Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματά σας
  •  
  • Ο κώδικας ΒΒ είναι ΟΝ
  • Τα smilies είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας [IMG] είναι OFF
  • Ο κώδικας [VIDEO] είναι ΟΝ
  • Ο κώδικας HTML είναι OFF