ΚΑΠΤΕΝ
καπου κανεις λαθος
καταρχην δεν αναφερονται πουθενα μισθοι
κατα δευτερον η παιδεια ΕΠΙΣΗΜΩΣ απορροφα 2,7 του προυπολογισμου το χαμηλοτερο της μεταπολιτευσης
με βαση οτι η αναλογια εμμεσων/ αμεσων φορων εχει φτασει το 80-20 τα νουμερα που βγαζεις κατι χανουν
κατα τριτον οντως τα τοκοχρεολυσια φτανουν πια το 20% του προυπολογισμου οι τοκοι μονο το 9% με μεσο ορο ευρωπης το 4) με αυτα τα νουμερα οταν πρεπει να πληρωνεις το 20% σε δανεια δεν υπαρχει περιπτωση ΠΟΤΕ να σηκωσεις κεφαλι. θα αναφερω απλα το εξης: δαπανες προυπολογισμου 2011 για τοκοχρεολυσια 58 δις. λοιπες δαπανες (εκτος συνταξεων-μισθων) 56 δις. δηλαδη ακομα και εαν δεν χρησιμοποιησουμε ουτε ευρω για νοσοκομεια, εξοπλισμουςπαιδεια οτιδηποτε, παλι πρεπει να δανειστουμε για να πληρωσουμε δανεια. και απο τη στιγμη που το επιτοκιο ειναι πανω απο 5% φανταστειτε οτι πρεπει να εχουμε λειτουργικα πλεονασματα στον προπολογισμο πανω απο 5% τουλαχιστον για 15 χρονια σερι...
επισης στον προυπολογισμο ισχυουν οι αρχες : Η Αρχή της καθολικότητας. Για να εμφανίσουμε τα έσοδα και τα έξοδα στον προυπολογισμό μπορούμε i) να αναγράψουμε τα υπόλοιπα συμψηφισμών των εισπράξεων και πληρωμών που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση (π.χ. από τα έσοδα φ.μ.υ. αφαιρούμε τα έξοδα μισθοδοσίας για τη είσπραξη τους και καταχωρούμε το υπόλοιπο). Αυτή η μέθοδος λέγεται «καθαρού προιόντος» ή « συμψηφισμού» ii) μπορούμε να αναγράψουμε όλα τα έσοδα και όλα τα έξοδα όπως διαμορφώνονται. Με αυτό τον τρόπο καταγράφονται τα έσοδα και τα έξοδα στο γενικό προυπολογισμό.
Σύμφωνα με την αρχή της καθολικότητας πρέπει να γίνεται κατάταξη των εσόδων και των εξόδων σε χωριστούς πίνακες ώστε να είναι δυνατή καθαρή η εικόνα των συνόλων. Επίσης θα πρέπει το κράτος να μπορεί με το σύνολο των εσόδων να
αντιμετωπίζει το σύνολο των εξόδων. Κατά συνέπεια δεν ισχύει ο ειδικός προορισμός των εσόδων, δηλαδή κάθε έσοδα να ανταποκρίνεται σε διαφορετικό έξοδο. Κάτι τέτοιο εάν γινόταν θα δημιουργούσε λογαριασμούς με πλεονάσματα ή ελλείμματα. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται πάντα η αρχή του μη ειδικού εσόδου εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις (θεομηνίες κλπ).
Η Αρχή της ενότητας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή ο προυπολογισμός είναι ένας και ενιαίος και απαγορεύεται η δημοσίευση άλλων πινάκων εσόδων, εξόδων που λειτουργούν συμπληρωματικά. Στην Ελλάδα η αρχή αυτή παραβιάζεται ουτσιαστικά αφού καταρτίζονται δύο προυπολογισμοί ο 1. Γενικός Προυπολογισμός και 2. Ο Προυπολογισμός Προγραμμάτων Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης καταρτίζονται ειδικοί προυπολογισμοί αναά ταμείο, υπηρεσία κλπ που επισυνάπτονται στον Γενικό ΠΡουπολογισμό. Ακόμα υπάρχουν λογαριασμοί (έσοδα-έξοδα )που δεν περιλαμβάνονται στον Γενικό Προυπολογισμό για λόγους διαχειριστικούς αλλά και πολιτικούς (πχ ειδικλά κονδύλια υπουργείου εξωτερικών). Οι λογαριασμοί αυτοί περιλαμβάνονται στον Ισολογισμό του κράτους. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πολυδιάσπαση των λογαριασμών και η θόλωση της απαιτούμενης διαφάνειας.
Η Αρχή της Ειδικότητας του προυπολογισμού και των πιστώσεων. Η αρχή της ειδικότητας επιβάλλει τα έσοδα να αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια ώστε να προσδιορίζεται η πηγή τους και το είδος τους και για τα έξοδα να προσδιορίζεται επακριβώς το ποσό και ο σκοπός του εξόδου.
η επιστροφη στη δραχμη δεν ειναι ουτε πανακεια ουτε καταστροφη. και η σταση πληρωμων δεν σημαινει οπωσδηποτε επιστροφη στη δραχμη. θα ειναι η κινηση που θα εξοντωσει τις ευρωπαικες τραπεζες και την εκτ πολυ πριν την ταλαιπωρια της ελλαδας.
αναγκαια συνθηκη ειναι η αλλαγη πολιτικης, ο επανασχεδιασμος της παραγωγικης βασης
θα θυμισω οτι προ καπ η χωρα διατροφικα ηταν αυτονομη και με κορυφαιας ποιοτητας προιοντα. οντως η "πολυτελεια" ηταν πανακριβη (ξενοδοχεια, μοτοσυκλετες κλπ) αλλα τα βασικα για τη ζωη ηταν προσιτα (τροφιμα, νοικι, δεκο). δεν λεω επιστροφη στο 50 , λεω επανασχεδιασμος προτεραιοτητας, παραγωγικης βασης και δημιουργια οραματος. κανεις πολιτικος αυτη τη στιγμη δεν μπορει να σου περιγραψει πως θα ηθελε τον κοσμο. και βεβαιως μην ξαχναμε οτι η κριση ειναι δομικο στοιχειο του καπιταλισμου.
πληροφοριακα το αεπ διπλασιαστηκε στη δεκαετια 2000-2010 αλλα η αυξησεις μισθων ηταν 40%
με απλα λογια το προβλημα ειναι η πολιτικη και οχι η οικονομια. και οχι μονο στην ελλαδα. οπως ειχε πει ο γιανους (ιδρυτης της τραπεζας των φτωχων) "ο κοσμος ειναι σαν ενα αυτοκινητο που τρεχει ολαταχως στον γκρεμο και μεις μαλωνουμε ποιος θα κατσει στο τιμονο να το οδηγησει εκει"