Οκ... όπως αγαπάς... τα 'χεις (ή τα λες) λίγο μπερδεμένα πάντως (έως πολύ)...Αρχικά δημιουργήθηκε από Joyrider
Κοίτα, απότι έχω διαβάσει το countersteering το χρησιμοποιείς μόνο στην αρχή της στροφής ώστε να διαταράξεις την ισορροπία της μηχανής και να της δώσεις την αρχική κλίση που χρειάζεται για να στρίψει. Μετά παύεις να εφαρμόζεις την δύναμη (εκτός αν θέλεις να δώσεις περισσοτερη κλίση) αυτή στο τιμόνι και η ρόδα όπως είπες κοιτάει από μόνη της το εσωτερικό της στροφής.
Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητά σου όμως τόσο περισσότερη δύναμη πρέπει να βάλεις στο αρχικό countersteerring για να στρίψεις με την ίδια τροχιά απότι με μικρότερη ταχύτητα.
Αυτό από μόνο του δείχνει ότι σε υπερβολικά χαμηλές ταχύτητες η δύναμη του countersteering είναι αμελητέα εώς και μηδενική καθώς μόνο με το βάρος διαταράσεις την ισορροπία συνόλου αναβάτη μηχανής και πέρνει την επιθυμητή κλίση η μηχανή.
Αυτά που γράφει το twist of the wrist είναι απλουστευμένα από πλευράς φυσικής μόνο και μόνο για να σου πει στρίψε αντίθετα από κει που θες να πας.
Φυσικά και το γυροσκοπικό υπάρχει παντού όπου υπάρχει γυροσκόπιο (πχ τροχός) όπως είπες και δεν το αναιρώ αυτό.
Στείλε μου το mail σου να σου στείλω το "Motorcycle_Handling_And_Chassis_Design_Foale".
Για να διαβάσεις το κεφάλαιο αυτό:
4 Balance and steering
Balance........................................................................... 4-1
Steering .......................................................................... 4-3
Gyroscopic effects only .................................................. 4-9
Gyroscopic with tyre camber force only. ...................... 4-12
Gyroscopic with tyre camber and steer forces............. 4-14
Tyre forces only – no gyroscopic effects. .................... 4-18
Body lean only – no steering........................................ 4-20
Conclusions: ................................................................. 4-23
Εξετάζει όλες τις παραμέτρους μόνες και σε συνάρτηση με άλλες. Άλλωστε η μηχανή δεν είναι απλά μια ρόδα. Έχει δυο γυροσκόπια επάνω που μόνο το ένα είναι σταθερό, καθώς επίσης έχει και αναβάτη που κάνει ότι μπορεί για να διαταράξει την ισορροπία της και φυσικά δεν είναι στον αέρα αλλά πατάει στο έδαφος.
(τον foales τον έχω)