Αλάτι και πάγος:
Η ερμηνεία του φαινομένου αποδίδει tη κάθοδο της
θερμοκρασίας του μίγματος στην απορρόφηση εσωτερικής ενέργειας από
τον πάγο για τη διάλυση των κρυστάλλων του αλατιού. Παράλληλα
συντελείται καταστροφή του κρυσταλλικού πλέγματος του πάγου από τα
ιόντα νατρίου, με αποτέλεσμα την υγροποίηση του πάγου σε
θερμοκρασίες, που μπορούν να
φθάσουν και τους -10οC.
Για αυτό το λόγο ρίχνουμε αλάτι στους παγωμένους δρόμους...έχουμε ΠΑΓΩΜΕΝΟ αλλά ρευστό νερό....για τον ίδιο λόγο οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έβαζαν αλάτι στο πάγο του κουτιού τους: η χαμηλή θερμοκρασία διατηρείτο για περισσότερη ώρα...![]()
*100ml πάγου-νερού σε θερμοκρασία δωματίου, χρειάζεται περί τα 18min για να ανεβάσει τη
θερμοκρασία του στους 10ο C...