Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Προβολή αποτελεσμάτων 1 έως 15 από 17

Θέμα: Το φιαμπόλι

Το φιαμπόλι

Ρε πως τα φέρνει βόλτα το σύμπαν!

Μα μιλάμε για πολύ περίεργα πράματα, έτσι; Γροικάτε!

Ήμουνα δεν ήμουνα δημοτικό όταν η μάνα μου πήγε ταξείδι στην Κωνσταντινούπολη. Σε ένα σεργιάνι σε ένα παζάρι βρήκε ένα τύπο που έπαιζε ένα τοπικό πνευστό όργανο, κάτι σαν φλογέρα ή κρητικό φιαμπόλι. Ακουγότανε πολύ όμορφα και αποφάσισε να αγοράσει ένα τέτοιο και να μου το φέρει σαν δώρο από το ταξείδι. Αυτό το πολύ περίεργο όργανο (χωρίς ξέχωρο γλωσσίδι στο στόμιο αλλά και με ιδιαίτερα στρογγυλεμένο το κάτω άκρο του) το παίδεψα πολύ να βγάλει ήχο. Ναι, οκ, απλά φυσώντας μέσα στο στόμιο έκανε ένα ήχο αλλά οποιοδήποτε άλλη τρύπα αν έκλεινες (6 πάνω, μία κάτω) δεν ακουγότανε κάτι το διαφορετικό. Αλλά και εγώ με πλήκτρα ασχολήθηκα, όχι με πνευστά. Απέδωσα εκεί την ανικανότητά μου και το αποδέχτηκα. Και το μαύρο φιαμπόλι πήρε μια ιδιέταιρη θέση στο να σκονίζεται τελετουργικά στο τέρμα πάνω ράφι της βιβλιοθήκης μου…

Κατά καιρούς, όπως μεγάλωνα, τα βιβλία αλλάζανε θέση στη βιβλιοθήκη. Το ίδιο και το φιαμπόλι. Και πάντα όταν το θυμόμουνα προσπαθούσα να το κάνω να βγάλει κάποιον άλλο ήχο πέρα από τον άγαρμπο ήχο όταν φυσούσες στο στόμιό του. Αλλά τίποτε… μηδέν! Μια από τα ίδια πάντα. Αλλά πάντα είχα μια ελπίδα, καθότι η μουσική μου παιδεία γινότανε όλο και πιο πλούσια. Κάποια στιγμή θα έλυνα το μυστήριο, θα το έκανα να παίξει έστω και μια απλή, πολύ απλή μελωδία. Άλλη μια νότα, έστω και αυτό! Κολοκύθια! Πράμα!
    Ένα φεγγάρι, δευτέρα ή τρίτη γυμνασίου είχαμε σιάξει ένα μικρό γκρουπάκι και παίζαμε μουσική. Πλήκτρα, μπάσσο, κιθάρα και μια τύπισσα τραγούδι. Και ξάφνου φάνηκε και ένα κοπέλι που έπαιζε φλάουτο. Και δη πάρα πολύ όμορφα. Και τρώγω φλασιά! Το φιαμπόλι! Αυτός θα μπορεί! Το έφερα ένα απόγευμα σε μια μάζωξη, το περιεργάστηκε, το κράτησε με σθένος και φύσηξε! Και κατέρρευσε το σύμπαν… το γνωστό κρώξιμο και τίποτε άλλο. Φύσα από εδώ, φύσα από εκεί, φύσα περισσότερο και ολιγότερο, μια μπλαστρακίδα το αποτέλεσμα. «Θα έχει χαλάσει» απεφάνθη ο τυπάς και μου το γύρισε απαξιωτικά πίσω…
    Ε, εκεί παρέδωσα την προσπάθεια… Το πέταξα μέσα σε ένα σέρμα και το ξέχασα…

Πέρασαν τα γυμνασιακά, τα λυκειακά, πήγα φάνταρος. Σε μια καλοκαιρινή άδεια γυρισμένος στο σπίτι το βρήκα πάλι κάνοντας εκκαθάριση στα σέρματα του γραφείου. Το ακούμπησα για πολλοστή φορά πάνω σε ένα ράφι να σκονίζεται. Εκείνες τις μέρες «χτύπησα» σε ένα παραλιακό μπαρ μια τύπισσα και με αυτά και με αυτά βρεθήκαμε στο σπίτι μου για τα περεταίρω… Κάνω μια και πάω στο μπάνιο και όταν γυρίζω τηνε θωρρώ να περιεργάζεται το μαύρο πνευστό με περίεργες ορέξεις. Δε θα πω πράμα άλλο, αλλά την επόμενη εχάλασα μισό κιλό χλωρίνη να το επαναφέρω στη ζωή.
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Και κύλισαν τα χρόνια, κάποιες φορές αβίαστα, κάποιες άλλες τρέχοντας σαν σκυλιά τρελαμένα. Και αλλάξανε και οι άνθρωποι και οι παραστάσεις και η δίψα για τη ζωή.

Η παιδική βιβλιοθήκη άλλαξε χρήση (και διαστάσεις ελέω τέκνων και χρήσης δισκοπρίονου), το φιαμπόλι άλλαξε τόπο λησμονιάς. Κάποια στιγμή το βρήκε στο πατάρι πεταμένο ο μεγάλος υιός και το χρησιμοποιούσε σαν σπαθί κάνοντας προπόνηση στο κεφάλι του μικρού του αδελφού. Κάποια ʽμέρα τα πήρα με το σαματά που ξεσήκωνε αποθαμένο άθρωπο και το έκρυψα ψηλά πάνω στο ψυγείο. Και το καπάκωσα και με ένα ψάθινο γεμάτο ρίγανη!

Μήηηηηηνες μετά, σε κάποιο μάθημα στην τοπική σχολή πολεμικών τεχνών, σε κάποια συζήτηση μεταξύ σοβαρού και καθαρόαιμου toilet humοr, μου δηλώνει ένας συμμαθητής μου ότι ασχολείται με την τοπική παράδοση και σα μουσικός. «Και τι παίζεις ρε μεγάλε», τον ρωτάω. «Λύρα; ». «Ασκομαντούρα», μου αποκρίθηκε… Και τρώγω εγκεφαλική καρπαζιά! Ρε λες αυτός; Και η ασκομαντούρα 6 πατήματα δεν έχει; Ρε λες; Του κάνω (εχμ, σχεδόν όλη) την ιστορία με το φιαμπόλι και μου δήλωσε πρόθυμος να το δει.
    Χρόνο δεν έχασα, γυρίζω σπίτι, το βρίσκω, το πλένω-σενιάρω και στο επόμενο μάθημα του το δείχνω.
    Ο τυπάς έκατσε στον χαμηλό πάγκο του γυμναστηρίου, το περιεργάστηκε αρκετή ώρα με θαυμασμό. Το ξάνοιγε από εδώ, το ξάνοιγε από εκεί… Κάποια στιγμή και αφού δοκίμασε μπάρεμου μερικά λεπτά τα δάκτυλά του πάνω στα 6 πατήματα τολμάει να φυσήξει στο στόμιο. Εγώ, βασικά, είχα ετοιμασθεί για το κρώξιμο και τα γνωστά και μάλιστα είχα ετοιμάσει και λογρίδιο-ύμνο στην αποτυχία του επαγγελματία μουσικού.

Αλλά πολύ ήρεμα, πολύ χαλαρά, σχεδόν απόκοσμα αθόρυβα, το φιαμπόλι άρχισε να ψιθυρίζει… Νότες ρε παιδιά, νότες! Μουσική! Αρχέγονος ο ήχος, βουκολικός όσο δεν πάει, κάτι από θυμάρι ανάκατο με χαράκι και βέλασμα προβάτων. Με τα μάτια κλειστά ο Μανώλης δίδει στο φιαμπόλι ζωή, το φιαμπόλι αναντρανιστά τον/μας ανταμείβει για το σεβασμό και την υπομονή. Και μας μιλάει, μας μιλάει… και ας είχε σωπάσει για χρόνια, μας μιλάει! Και έχουμε μείνει όλοι στο γυμναστήριο μεθυσμένοι να ακούμε, κάποιο δεξί πέλμα τολμάει να ακολουθήσει και τη μελωδία. Θεϊκή μελωδία! Λιτή, απέρριτη, τολμηρή και συνάμα θεϊκή!

Η μελωδία κάπου τελειώνει, τα μάτια ανοίγουν, τα στόματα ακόμα χάσκουν. «Καλό», λέγει ο Μανώλης. Και μου το επιστρέφει… Έχω μείνει πολλές φορές στη ζωή μου μ@λάκας μπροστά σε καταστάσεις. Τόσονά πολύ πρώτη μου φορά, λόγω τιμής!

Τελικά κάποια πράγματα… απλά πρέπει να βρουν τον κατάλληλο χωροχρόνο τους.

Πράμα άλλο.

Μανώλη, χίλιες τσικουδιές ρε!
    Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερόμενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα." (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32)

Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Σε νοιωθω Στελιο

ΠΟΛΥ!

Εχω μια παρομοια ιστορια μα δε μπορω να τηνε πω...

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από DimChios Προβολή μηνύματος
    Καντην βιβλίο

Ωραία ιστορία Στέλιο (και στο πρωτο ποστ να τελείωνε, καλή θα ήταν )
    71°1′8″N 25°47′50″E
    48°07'01.6"N 1°27'50.9"W

Le Servonais

"........Εκείνες τις μέρες «χτύπησα» σε ένα παραλιακό μπαρ μια τύπισσα και με αυτά και με αυτά βρεθήκαμε στο σπίτι μου για τα περεταίρω… Κάνω μια και πάω στο μπάνιο και όταν γυρίζω τηνε θωρρώ να περιεργάζεται το μαύρο πνευστό με περίεργες ορέξεις. Δε θα πω πράμα άλλο,................"

Μάλλον η τύπισσα το έφτιαξε Στέλιο.

Ωραίοοοοοοοοοο!!!

Τρελαίνομαι για ιστορίες υπομονής, που κάτι τελικά βρήσκει αυτό που έψαχνε.

Μπράβο από τις πιο ωραίες ιστορίες που έχω διαβάσει!

Σε νοιωθω Στελιο
    ΠΟΛΥ!
    Και γιατί περικαλώ; Επειδίς επρόκειτο για συνθεσάιζερ που ήθελε απλώς να μπει σε πρίζα;...:rotflmao:

Κάπως έτσι κι εγώ μ'ένα μπαγλαμαδάκι κάποτε, το'χα καιρό να κάθεται γιατί δεν έβγαζα τίποτα από δαύτο μέχρι που αποφάσισα να το πάρω μαζί μου στη Χίο επιστρέφοντας στο στρατόπαιδο από άδεια, κάπου στο '98 φανταστείτε. Έτσι, μπας και το δει κάποιος και μου μάθει 5 πράγματα στη ρέκλα πάνω. Τι ήταν να το δει ο Νικόλας στην πύλη, Χανιώτης κι'αυτός και μόλις είδε την ταστιέρα του που περίσσευε απ'τον σάκο μου τ'άρπαξε κι άρχισε τα μαντιναδάκια.. έβγαλα και τη ρακή πού'χα μέσα φρεσκοφερμένη απ'το νησί και καταλαβαίνετε τι έγινε. Ξημερώματα ε; Μπαίνανε οι αξιωματικοί κι εμείς εκάναμε παρέες στο σπιτάκι.

Δεν θα ξεχάσω το συναίσθημα, ν'ακούς λέει τη μουσική που γουστάρεις από ένα άκυρο για δαύτην -με δικό σου όμως- όργανο και να παθαίνεις μούρλα. Βάλε τη φάση, βάλε το ξημέρωμα.. ε, τελικά μού'γινε πείσμα κι από τότε όλο και κάτι γρατζουνάω κι εγώ. Αργότερα πήρα κι ένα μαντολίνο, έναν τζουρά κι ένα σάζι πιο πρόσφατα, το μπαγλαμαδάκι όμως εκεί, σταθμός..!

Στελάρα

Παλαιό μέλος Το avatar του/της DimChios
    Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από makis206 Προβολή μηνύματος
    .... το μπαγλαμαδάκι όμως εκεί, σταθμός..!

Εμ, τετοιος μπαγλαμας που εισαι...

Εμ, τετοιος μπαγλαμας που εισαι...
    Έγινα και σταθμάρχης..

Κληρονομικό χάρισμα Το avatar του/της dukeandthecity
    ωραια τα γραφεις ρε μπαγάσα... μαλλον η ξιφασκία το έφτιαξε
    Απ΄τους δυο μας ποταμούς
    θα γευτεί μια νύχτα η έρημος καρπούς.

Παλαιό μέλος Το avatar του/της jimmis5
    Ωραια ιστορια
    Οι μοτοσυκλέτες δεν εχουν πια ψυχή γιατί οι άνθρωποι δεν εχουν πια ψυχή
    Είτε έχεις είτε δεν έχεις αν δεν σε τρέχουνε μην τρέχεις...
    Αν δεν ξερεις που πας γυρνα πισω!!!

Παλαιό μέλος Το avatar του/της devil's animal

Μπράβο Στέλιο!
    Γράφεις πολύ ωραία!
    Φοβερή ιστορία!!!

Παράθεση Δημοσιεύθηκε αρχικά από Εχετλαίος Προβολή μηνύματος
    Τελικά κάποια πράγματα… απλά πρέπει να βρουν τον κατάλληλο χωροχρόνο τους.
    Πόσο σωστό...
    Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη!!!!!!!!!!!!!!

http://www.youtube.com/watch?v=ytPxF...next=1&index=3

Ποσαδιστής Το avatar του/της el_hymador
    Αν ο Θεός είναι troll, να είσαι σίγουρος ότι η τύπισσα του μπαρ είναι πρωτοξαδέρφη του τύπου που έβαλε στο στόμα του τον αυλό... και κάπως θα μαθευτεί η ιστορία...

Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Παρόμοια θέματα

1. Το ημερολόγιο ενός Ινδιάνου
    από petridist στο forum Ανέκδοτα & χιούμορ
    Απαντήσεις: 3
    Τελευταίο μήνυμα: 23/10/2008, 18:34
  2. Το Ζανζι ...
    από GyPsy στο forum Αντιπαραθέσεις
    Απαντήσεις: 2
    Τελευταίο μήνυμα: 18/11/2003, 13:29
  3. Το όνειρο
    από Godfather στο forum Off topic