εφοσον ασχοληθηκες τοσο πολυ με το φιλτροκουτι και εκανες τελεια δουλεια,τοτε το γενικο αποτελεσμα θα ειναι τελειο.μπραβο μαστορα![]()
εφοσον ασχοληθηκες τοσο πολυ με το φιλτροκουτι και εκανες τελεια δουλεια,τοτε το γενικο αποτελεσμα θα ειναι τελειο.μπραβο μαστορα![]()
Να ΄σαι καλά φίλτατε...
Συνεχίζουμε με τις πατέντες για την στήριξη της πίσω τρόμπας φρένου και την τροποποίηση του πεντάλ. Τώρα αρχίζουν οι σπαζοκεφαλιές, τα σιχτίρια αργά τη νύχτα, αλλά και τα καλά τα γούστα.
Ολίγη από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος.
Αν θυμάστε σε κάποια από τα πρώτα post είχα επισημάνει ότι ένα από τα προβλήματα της μετατροπής που είχε κάνει προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο μεγάλος μοχλός που δημιουργούνταν στην πίσω τρόμπα.
Σε όσα πεντάλ φρένου έχουν πέσει στα χέρια μου η σχέση μοχλών, (δηλαδή η απόσταση του κέντρου έδρασης του πεντάλ από το κέντρο του πατητηρακίου του πεντάλ δια της απόστασης του κέντρου έδρασης του πεντάλ από το σημείο έδρασης του δίχαλου της τρόμπας (ουφ! ) κινείται γύρω στο 5:1.
Για να το κάνουν έτσι όλοι οι κατασκευαστές, δεν μπορεί, κάτι θα ξέρουν.
Όσο μεγαλώνει η σχέση μοχλών, για την ίδια κατακόρυφη κίνηση του πατητηρακίου του πεντάλ (δηλαδή για το ίδιο πάτημα του φρένου από τον αναβάτη) μεγαλώνει και η κατακόρυφη κίνηση του εμβόλου της τρόμπας, με αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση και στα τακάκια.
Στην παρούσα κατάσταση η σχέση μοχλών είναι περίπου 2:1. Σε συνδυασμό με το θηριώδες σετ τρόμπας, δισκόπλακας και δαγκάνας το πίσω φρένο πρέπει να λειτουργούσε με τη λογική διακόπτη: on και off χωρίς ενδιάμεση κατάσταση. Όπου on βλέπε τσαρούχωμα.
Μέτρησα το πεντάλ του XL και αποφάσισα ότι θα παίξω με απόσταση κέντρων έδρασης πεντάλ και δίχαλου τρόμπας 40mm.
Άλλη βασική παράμετρος ήταν η άσκηση να λύνεται με εξαρτήματα που είχα ήδη καβάτζα (κρίση διανύουμε, χρόνο να ψάχνουμε δεν έχουμε) . Είχα μια τρόμπα NISSIN 1/2'' σε καλή κατάσταση, είχα και καμπόσα ελατήρια επαναφοράς και ένα στοκ στράτζες και λάμες.
Τέλος επιθυμητό ήταν να γίνουν οι ελάχιστες δυνατές επεμβάσεις στο πλαίσιο.
Η πιο compact και εμφανίσιμη λύση για μένα ήταν να μπει η τρόμπα κάτω από τον δεξί σωλήνα του υποπλαισίου όπως φαίνεται στην παρακάτω απόπειρά μου να το ζωγραφίσω μιας και ξέχασα να πάρω φωτογραφίες...
Σε αυτήν την λύση όμως είχα τα εξής προβλήματα.
1) Προκειμένου να αποφευχθούν κουρμπαρίσματα, η τρόμπα έπρεπε να πιάνει στο πεντάλ από τη μέσα μεριά με σφαιρικό σύνδεσμο. Δηλαδή περίπου όπως στην παρακάτω φωτογραφία, αλλά με τον σφαιρικό σύνδεσμο να κοιτάει το ψαλίδι.
Η απόσταση των κέντρων πεντάλ και δίχαλου τρόμπας έπρεπε να είναι τουλάχιστον 70mm για να μην βρίσκει ο σφαιρικός σύνδεσμος στον σκελετό.
2) Το μαρσπιέ συνεπιβάτη καθώς και οι εδράσεις του στον σκελετό έπρεπε να φύγουν, εμποδίζανε άπαντα, η τρόμπα δεν χωρούσε.
Δεδομένου ότι το μηχανάκι θέλω να παίρνει και 2ο άτομο έπρεπε να βρω άλλα μαρσπιέ που να πιάνουν ψηλότερα, αλλά και πάλι θα έπρεπε να μπαλαμουτιάσω το πλαϊνο καπάκι και δεν άφηνε χώρο και το τελικό της εξάτμισης... Τρέχα γύρευε, θα έπρεπε να λιανίσω όλο το μηχανάκι.
Απορρίπτεται λοιπόν σαν λύση.
Η συνέχεια μάλλον αύριο, πρέπει να φύγω.![]()
Κωστής
...Μια άλλη λύση με την οποία παιδευόμουν καμπόσο ήταν να τοποθετηθεί η τρόμπα οριζόντια και στερεωθεί στο μαρσπιέ του συνεπιβάτη. Και αυτή η λύση απαιτούσε χρήση σφαιρικού συνδέσμου, αυτή τη φορά από την έξω μεριά του πεντάλ.
Κάπως έτσι...
Αν και λίγο ανορθόδοξη οπτικά, αυτή η λύση μου άρεσε γιατί δεν απαιτούσε καμία σχεδόν επέμβαση στο πλαίσιο. Μόνο το προστατευτικό σιδεράκι που αγκαλιάζει τον ρεγουλατόρο έπρεπε να κοπεί. Ακόμα και οι βάσεις στήριξης της τρόμπας μπορούσαν να γίνουν να πιάνουν με κολλάρο στο σωλήνα του μαρσπιέ, οπότε η μετατροπή να είναι πλήρως αντιστρέψιμη.
Τα προβλήματα σε αυτή τη λύση ήταν:
1) Όσο και να το παίδεψα χωροταξικά δεν κατάφερα να μην βρίσκει η μανιβέλα στο σφαιρικό σύνδεσμο (συγκεκριμένα στο παξιμάδι που τον ασφάλιζε) χωρίς να ξεφεύγω πολύ από την επιθυμητή σχέση μοχλών.
2) Δεν χωρούσε το σωληνάκι του δοχείου υγρών μεταξύ μαρσπιέ και ψαλιδιού και φυσικά δεν ήθελα να το περάσω απ΄έξω.
3) Αν σε μια ενδεχόμενη πτώση έσπαγε το μαρσπιέ έμενα από πίσω φρένο.
Κωστής
Μετά από κάποιες μέρες δοκιμών κατέληξα ότι χωρίς κόψε ράψε στο πλαίσιο η άσκηση δεν λύνεται.
Για να πάρω τις πρώτες μετρήσεις και να καταλήξω υπό ποια γωνία θα κολληθεί το μπράτσο της τρόμπας στο πεντάλ έφτιαξα ένα βοηθητικό πατρόν από ένα φύλλο αλουμινίου. Κέντρο-κέντρο 40mm. Στην παρακάτω φωτογραφία είναι στραμμένο σε εντελώς άσχετη θέση.
Το σιδεράκι πέριξ του ρεγουλατόρου έπρεπε να φύγει...
Μετά από λίγο αποφάσισα το ίδιο και για τον ρεγουλατόρο.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από Kotselakos; 01/04/2012 στις 20:35.
Κωστής
Από ένα παχύ λαμάκι που βρήκα στα κουτιά μου με τις καβάτζες μέτρησα να κόψω το νέο μπράτσο για την τρόμπα. Αν θυμάμαι καλά το λαμάκι διατελούσε χρέη στηρίγματος φλας σε κάποιο άλλο μηχανάκι. Οι γραμμές λόγω αντανάκλασης φαίνονται λίγο αχνά.
Τροχός, λίμα, dremel και λίγα λεπτά αργότερα:
Δοκιμή, λίμα, δοκιμή, λίμα μέχρι να πετύχω καλή εφαρμογή.
![]()
Τελευταία τροποποίηση από Kotselakos; 01/04/2012 στις 21:28.
Κωστής
...Στον σκελετό στην περιοχή του κύκλου θα κολληθεί νέος ρεγουλατόρος.
Εξέτασα το ενδεχόμενο το πάνω άκρο του ελατηρίου να πιάνει στον πίρο που δένει το πεντάλ με την τρόμπα αλλά δεν μου άρεσε. Έπρεπε να πιάσει στην έξω μεριά του πεντάλ και έβγαινε πολύ προς τα έξω το ελατήριο. Από την μέσα μεριά, προς το πλαίσιο, δεν υπήρχε χώρος
Η μόνη λογική και τακτική θέση για το ελατήριο επαναφοράς που κατάφερα να βρω είναι πίσω από το δίχαλο της τρόμπας.
Οπότε πρέπει να φτιάξω άλλο μπράτσο, μακρύτερο, να πιάνει και το ελατήριο.
Ένα ακόμα πράγμα (το τελευταίο) που έπρεπε να πάρει πόδι από τον σκελετό και προσπάθησα χωρίς αποτέλεσμα να το αποφύγω, ήταν η κάτω έδραση του μαρσπιέ του συνεπιβάτη. Έπρεπε να μεταφερθεί, και να μετατραπεί και το μαρσπιέ.
Για να κρατήσω κατά τη μετατροπή σταθερή τη θέση του πατητηριού, βίδωσα τέρμα σφιχτά την βίδα της πάνω έδρασης και έκοψα το κάτω σωλήνα του μαρσπιέ.
Κάνοντας διαδοχικές τρύπες με ψιλό τρυπανάκι και κόβοντας τα ενδιάμεσα με τροχάκι στο dremel έφυγε και η έδραση.
![]()
Κωστής
Ο σωλήνας που χρησίμευε ως κόντρα του πίσω φρένου και περίσσεψε έχει την ίδια διάμετρο και διαμόρφωση άκρου με τους σωλήνες του μαρσπιέ, οπότε δεν θα πάει χαμένος.
Αρχικά έλεγα να γίνει το μαρσπιέ κάπως σαν τη φωτο, αλλά είναι λίγο μπλιαξ. Παρακάτω θα δείτε την τελική επιλογή.
Σημάδεψα την ανώτερη θέση που μπορεί να πάρει το πατητήρι του ποδόφρενου κάνοντας μια χαρακιά στο πλαίσιο και μια στο ποδόφρενο και έχοντας βεβαιωθεί ότι όλα όσα θέλω να κάνω χωράνε και δεν εμποδίζουν τίποτα, βγήκαν από τον σκελετό μοτέρ και ψαλίδι. Επί της ευκαιρίας έπεσε και επισταμένο καθάρισμα του σκελετού.
![]()
Κωστής
Μια επίσκεψη σε μηχανουργείο και παρήγγειλα τούτα δω τα κοκοψίνια. Όλα έχουν διαμπερές σπείρωμα Μ8x1.25.
Τα κοντά προορίζονται για τη στήριξη της τρόμπας, το ψηλό για τη νέα κάτω έδραση του μαρσπιέ συνεπιβάτη.
Όπως και έναν καινούργιο αποστάτη για το δίχαλο της τρόμπας με εσωτερικό και εξωτερικό σπείρωμα Μ8x1.25
Ο παλιός είχε πολύ ρηχή τρύπα. Σακάτεψα δύο 7άρια τρυπάνια μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι είχε κομμάτι από σπασμένο τρυπάνι μέσα.
![]()
Κωστής