νομίζω ότι η οδήγηση της μηχανής δεν είναι καμια επιστήμη, απαιτεί όμως αρκετή εκπαίδευση. ο καθένας μπορεί να μάθει μόνος του χωρίς να πάει σε σχολές οδήγησης, όπως κάνουν οι περισσότεροι.
για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να ξέρει κανείς τι είναι το counter steering, τα SRs, το target fixation για να μάθει να οδηγεί σωστά. αν είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις, το να σκέφτεσαι όλα αυτά επάνω στην οδήγηση είναι νομίζω περιττό, ακόμη και επικίνδυνο. κανονικά πρέπει να είναι εμπεδωμένα όλα αυτά και να είναι αυτονόητα, όχι να προσέχεις να μην κάνεις target fixation και τελικά να το κάνεις επειδή το έχεις συνέχεια στο μυαλό. εννοείται ότι πάντα κυττάμε εκεί που θέλουμε να πάμε κτλ.. αυτό το καταλαβαίνει αμέσως κάποιος μόλις προσπαθήσει να «τσεκάρει» ωραίες υπάρξεις στο πεζοδρόμιο ενώ οδηγεί (είναι ίσως το πιο επικίνδυνο πράγμα, αντισταθείτε στον πειρασμό).
όμως.. οι σχολές οδήγησης προσφέρουν την παραπάνω εμπειρία «μαζεμένη» και μάλιστα μαζί με πολλούς άλλους μοτοσυκλετιστές σε κλειστό ελεγχόμενο περιβάλλον και μάλιστα έχει ο καθένας την ευκαιρία να μπει σε πίστα και να μάθει αυτά που θα μάθαινε μόνος του σε περισσότερο χρόνο, με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και φυσικά να χαρεί την παρέα με τους άλλους και την πίστα.
ο «δάσκαλος», αυτό που έχει να κάνει, είναι να φτιάξει ένα σύστημα οργανωμένο σε ενότητες και σε επίπεδα μαθητών, έτσι ώστε να μπορεί να περάσει αποτελεσματικά τη θεωρία στην πράξη. δεν νομίζω ότι χρειάζονται πιστοποιήσεις και περγαμηνές για κάτι τέτοιο, μόνο γνώση, όρεξη και μεράκι. πέραν του νομικού θέματος βέβαια, που έτσι κι αλλιώς δεν λέει τίποτα από μόνο του. επίσης θα πρέπει να μπορεί να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του στους μαθητές, γιατί κάποια πράγματα αν δεν γίνουν απολύτως κατανοητά, μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να είναι επικίνδυνα. π.χ. τον Θ.Χ τον ξέρω τόσα χρόνια από τα περιοδικά και την τηλεόραση και θα τον εμπιστευόμουν με κλειστά μάτια, όπως και άλλους. αυτό το βλέπει κάποιος μόνο επάνω στο μάθημα, ό,τι χαρτί και διαπιστευτήριο κι αν έχει, δεν σημαίνει ότι όντως μπορεί. μερικές φορές κάποιοι εκπαιδευτές είναι καλοί για κάποιους και όχι για κάποιους άλλους (δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ο καθένας ταιριάζει με άλλους, έχει δικούς του φίλους κλπ). οπότε ο καθένας μπορεί να βρει τον εκπαιδευτή που του ταιριάζει σαν άτομο και να μάθει μαζί του, όπως κάποιος διαλέγει φροντιστήριο δηλαδή. αλλιώς θα πηγαίναμε όλοι στο ένα και μοναδικό φροντιστήριο με τις περγαμηνές. γιατί όταν πας το παιδί σου στο σχολείο, δεν ζητάς (υποθέτω) αντίγραφα των CVs όλων των δασκάλων και των καθηγητών πανεπιστημίου (όσοι έχουν πάει πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα καταλάβουν τι εννοώ).
έχω δει σε ξένα forums, κάποιους που έχουν κάνει 2-3 levels στα css και έχουν παράπονα από τους εκπαιδευτές και από το μάθημα και άλλους που είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. οπότε, δεν είναι «το css και οι υπόλοιποι», όλοι τα ίδια πράγματα σε μαθαίνουν, το μόνο που μπορεί να αλλάζει είναι το σύστημα και οι εκπαιδευτές. κλείνοντας, να πω ότι θα ήθελα να τα κάνω όλα αυτά όταν έχω την οικονομική δυνατότητα. ό,τι κι αν έχω μάθει μόνος μου, θα θεωρήσω εαυτόν κουλόν και θα πάω να τα κάνω από την αρχή, από level-1, επειδή νομίζω ότι πάντα υπάρχει κάτι να μάθω και επειδή το να ασχολούμαι με τη μηχανή είναι το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο.
Αν και δεν έχω κάνει καταδύσεις, συμφωνώ μαζί σου...για άλλο λόγο όμως...
Όλα αυτά που είπες ισχύουν και για τον Keith Code και είναι και ακριβώς το πως ξεκίνησε την καριέρα του.
Έτρεχε σε αγώνες, παρατήρησε διάφορα για τις τεχνικές, είχε το μυαλό να τα αναλύσει, τα εφάρμοσε προπονητικά σε όποιους τον εμπιστεύτηκαν και έγινε γνωστός από τα αποτελέσματα, τόσο με δικές του νίκες όσο και των μαθητών του.
Απλά είναι ο πρώτος που το έκανε και γιαυτό έχει μείνει ως αξίωμα.
Άλλη μια ερώτηση: ο όρος ασφαλής πως προέκυψε στην ελληνική αγορά;
μια απορια.......
πειτε οτι ο rossi ανοιγε σχολη καποια στιγμη στο μελον. και πηγενα και παρακολουθουσα τα μαθηματα του και ανοιγα σχολη και εγω να κανω τα μαθηματα που εμαθα..
ουτε εγω ουτε αυτος δεν μας εχει ποιστοποιησει καποιος . εσεις πιον θα εμπιστευοσασταν εμενα η τον rossi?
καπως ετσι πιστευω οτι ειναι και το css, οι εκπεδευτες τους css ηταν πολυπροταθλιτες σε παγκοσμια και πανευροπαικα. και για να σε κανουν εκπεδευτη και να σου δοσουν το οκ για να διδαξεις αυτα που σου εμαθαν σε περνανε απο κοσκινο για να δουν αν μπορεις. και τοτε αφου πουν οτι αξιζεις ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΡΟΤΑΘΛΙΤΕΣ τοτε σε αφινουν να διδαξεις. οχι γιατι εσυ πιστευεις οτι ξερεις και αρχιζεις να διδασκεις....
στα μαθηματα που εκανα στο css ειδα πολλους να εχουν κανει τα 3 λαβελ και η ποιοτητα οδηγησης τους να βελτιοθηκε ελαχιστα. αυτο δεν σημενει οτι φτενε οι εκπεδευτες που δεν τα περνουν. αλλα σε καμια περιπτοση αυτα τα ατομα δεν θα τα διαλεγανε για να εκπεδευσουν κοσμο μονο και μονο γιατι εκαναν 3 λεβελ.
με αυτο το σκεπτικο εγω που εχω κανει 3 φορες το λεβελ 1 9 φορες το λεβελ 2 και 7 φορες το λεβελ 3 θα επρεπε να ειμαι ο αριεκπεδευτησ των αρχιεκπεδευτων... μην τρελαθουμε κιολας........
υγ. μου φενετε οτι καβαλισα το καλαμι παω να εκπεδευσω τον kevin code μπας και μαθει να οδηγαεικαι μαλιστα θα του περνω 1000 ευρω το μαθημα και θα του κοβο και αποδιξη βεβαιος βεβαιος
ποτε ξανα σκουπιδια της BMW. καλυτερα κινεζικο παπι....
Έχει μια βάση αυτό που λέει ο Cpt., τι να πουν, ελάτε να σαν μάθουμε να ξύνετε μπροστά από τους στύλους του Ολυμπίου Διός;![]()
"Με το ένα χέρι να αγγίζεις τ' άστρα και με το άλλο να ανακατεύεις τη λάσπη"
Μιχάλης Δερτούζος
"Άμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρρονες"
Τι σχέση έχει το αν θα πέσει κανείς; Χιλιάδες αναβάτες γύρω μας οδηγούν χρόνια χωρίς να γνωρίζουν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Για μια απλή και ιδανική μετακίνηση από το Α στο Β αρκούν και αυτά που θα πει η "σχολή" οδηγών που βγάζουμε δίπλωμα.
Παραμένει όμως για μένα οδήγηση στην τύχη, γιατί όταν ζορίσουν λίγο τα πράγματα (είτε γιατί πρέπει να αντιδράσουμε σε κάτι που συμβαίνει μπροστά μας, είτε γιατί θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα) την ορίζουν τα survival reactions και όχι οι ενέργειες του αναβάτη.
Είσαι ο ίδιος οδηγός από τότε που έμαθες για τα survival reactions?
Είσαι ο ίδιος οδηγός από τότε που ορίζεις το σημείο που θα στρίψεις εσύ ο ίδιος και όχι ο φόβος του μυαλού επειδή έρχεται στροφή;
Give me fuel, Give me fire
ο οποιοσδηποτε παγκοσμιος για να ειναι εκει που ειναι εχει δουλεψει παρα πολυ πανω σε αυτο που κανει,
δεν ειναι χομπιστας, ειναι επαγγελματιας μεσα απο φυτώρια που δουλευε μεθοδικα και πανω σε προγραμμα για να ειναι εκει που ειναι.
εδω στην ελλαδα το ΠΠΤ απαρτιζεται απο χομπιστες (επι των πλειστον μην επεκταθουμε)
δεν σε ξερω φιλε 888 και μπορει πληρεις τις καλυτερες προυποθεσεις, δεν κατακρινω την προσπαθεια σου και μπραβο σου, αλλα αυτο το "εχω παρει μερος στο ΠΠτ και εχω και 2 προταθληματα" δεν σε κανει αυτοματα και γνωστη του θεματος.
και επαναλαμβανω δεν εχει να κανει με σενα προσωπικα παρα μονο δραπτομαι της ευκαιριας. Ξερεις ειναι πολυ ευκολο στην χωρα που ζουμε καποιος που κανει κατι να αυτοανακυρησεται και μαστερ του ειδους επιδη το κανει πολλα χρονια...