η miss K πάρκαρε στο γνωστό απ'την πρωινή της επίσκεψή χώρο,ξεκλείδωτη αλλά και σε σκιερή θέση μιας και ο ήλιος άρχιζε σιγά σιγά να μοιράζει όλο και λιγότερες απο τις ζωογόνες ακτίνες του στο νησί.τα σκαλιά αυτή τη φορά μου φάνηκαν πιο πολλά και η ανάβαση σαν την πορεία των αμερικανών στο Bataan.o τελικός προορισμός όμως άξιζε την ταλαιπωρία.
απο την πρωινή μου επίσκεψη στην 'Ανω Σύρο,μου έμεινε στο μυαλό ένα μικρό καφενείο που συνάντησα μέσα στα στενά.υπήρχαν πινακίδες που σε οδηγούσαν σε αυτό μεν,όμως ο λαβύρινθος του οικισμού δεν έκανε την ανεύρεσή του και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.θυμάμαι την ιδιοκτήτριά του να κάθεται το πρωί μόνη της κάτω απο μια ομπρέλα και να απολαμβάνει με την συντροφιά του καφέ ένα βιβλίο.την ίδια ακριβώς εικόνα συνάντησα και τώρα,μόνο που είχα αποφασίσει με την παρουσία μου να σπάσω την μοναξιά της.και επειδή στη ζωή μου ο καφές κατέχει τεταρτεύοντα ρόλο,ένα ποτήρι παγωμένο τσάι μου έδιωξε και αυτό με τη σειρά του όλη την ταλαιπωρία του πρωινού.γιατί η θέα απο εκείνο το σημείο καθώς και η γαλήνη είχαν προλάβει πρώτες να με ηρεμήσουν και να με χαλαρώσουν με το που έφτασα σε αυτό το μικρό μαγαζί.που ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μικρή βεράντα με θέα το απέραντο γαλάζιο.
απο τα καλύτερα 45λεπτα που έχω περάσει ποτέ σε διάλειμμα μοτοταξιδιού μου.όσο για την ιδιοκτήτριά του,τυχερός άνθρωπος...
![]()
''στην αρχη ηταν ενας ποταμος.ο ποταμος εγινε δρομος κι ο δρομος απλωσε παρακλαδια σ'ολοκληρο τον κοσμο.κι επειδη ο δρομος ηταν καποτε ποταμος,ηταν συνεχεια πεινασμενος...''
Ben Okri
''στην αρχη ηταν ενας ποταμος.ο ποταμος εγινε δρομος κι ο δρομος απλωσε παρακλαδια σ'ολοκληρο τον κοσμο.κι επειδη ο δρομος ηταν καποτε ποταμος,ηταν συνεχεια πεινασμενος...''
Ben Okri
Ben Okri
και επιτέλους η Ερμούπολη.δεν θα συναντήσετε κανένα απολύτως πρόβλημα στο να αφήσετε κάπου τη μοτό σας κατα μήκος του λιμανιού.χώροι με πινακίδες που επιτρέπουν το δωρεάν παρκάρισμα του υπάρχουν σε όλο το μήκος του.και είπαμε,μην αγχώνεστε για συναγερμούς και κλειδαριές (τι καλά που είναι να έχεις τελικά μια 10ετίας μοτοσυκλέτα των χιλίων euro...!).
γινόταν πανδαιμόνιο και με δυσκολία κατάφερα να βρώ μια θέση κοντά στα μέρη που σκόπευα να επισκεφτώ.το πρώτο απο αυτά δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο απο το πασίγνωστο δημαρχείο της Ερμούπολης.με αρχιτέκτονα τον 'Ερνστ Τσίλερ ο οποίος απ'ότι φαίνεται είχε πάρει εργολαβεία όλη την Ελλάδα στην εποχή του,η θεμελίωση του ξεκίνησε το 1876 και τελείωσε 22 χρόνια μετά αποτελώντας ένα χάρμα οφθαλμών για την πλατεία Μιαούλη στην οποία βρίσκεται.στην οποία πλατεία μπορείτε να συναντήσετε ό,τι σας έρθει στο μυαλό.ζευγαράκια που ερωτοτροπούν,πακιστανά να πουλάνε cd,ηλιοκαμμένους τουρίστες,αλαλάζοντα πιτσιρίκια με μπάλες και ποδήλατα πραγματικά ό,τι να'ναι.
το meeting point όλου του νησιού όπου παρεπιπτόντως είναι ανοικτό και για τους απλούς τουρίστες καθημερινά,
![]()
Ben Okri
και σιγά μην έχανα την ευκαιρία να μπώ μέσα.άλλη μια πύλη του χρόνου σε μεταφέρει 125 χρόνια πίσω.μεγάλες ξύλινες πόρτες,μάρμαρα,πλακάκια σε άσπρο και μαύρο χρώμα συνθέτουν ένα χώρο όπου σήμερα στεγάζονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.δεν ξέρω μόνο αν και οι υπάλληλοι είναι ντυμένοι στο πνεύμα της τότε εποχής.μάλλον όμως οχι μιας και περνόντας απο μια αίθουσα είδα το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάζει.δε μου φάνηκε παράταιρο το ντύσιμό τους,μάλλον σαν το δικό μας.απ'την άλλη όμως φανταστείτε να χαζεύεις ως τουρίστας ένα χώρο στον οποίο την ίδια στιγμή κάποιοι συζητούν σημαντικά προβλήματα του τόπου.άρε Τζέφρι το είπες και το έκανες,διαφάνεια στην διακυβέρνηση του κράτους...
το παιδί και το δελφίνι,
![]()
Ben Okri
πόρτες μιας άλλης εποχής ερμητικά κλειστές, χωρίς αλουμίνια και συναγερμούς,
και μια άποψη κυλικείου του δημαρχείου απο τον όροφο (η συγκεκριμένη φωτό ειναι πνευματικό c[λ]opy-paste απο γνωστό συμφορουμίτη.φυσικά η άθλια ποιότητά της δικής μου δεν μπορεί να συναγωνιστεί σε καμμία περίπτωση αυτή του Δημήτρη...)
![]()
Ben Okri
κατεβαίνοντας τα σκαλιά και φτάνοντας στην είσοδο του δημαρχείου,δεσπόζει το άγαλμα του Δ.Βαφειαδάκη του δημάρχου της Ερμούπολης στην θητεία του οποίου θεμελειώθηκε το εξαίσιο αυτό οικοδόμημα
ενώ δεξιά και αριστερά του βρίσκονται καλλιτεχνικά διαμορφωμένες στήλες με τα ονόματα όλων των διατελέσαντων δημάρχων μέχρι σήμερα,
![]()
Ben Okri
Ben Okri
ήταν η κατάλληλη ώρα για περπάτημα.μια συνήθεια που λατρεύω.και όταν βρίσκομαι σε ξένα μέρη,η λατρεία αυτή είναι μεγαλύτερη.αν τύχει και βρεθείτε στην Ερμούπολη,κάντε την μια βόλτα όσο μπορέσετε με τα πόδια.θα εντυπωσιαστείτε,σας το εγγυώμαι,
ήταν η ώρα που έχεις γυρίσει απο την παραλία,έχεις κάνει τα αφρόλουτρά σου,έχεις βάλει τα αρώματά σου και τσακώνεις το έτερο ήμισυ για βόλτα,φαγητό και ποτό (ώπα,κουβαρνταλίκια...).αυτή ευχαριστημένη που επιτέλους είναι διακοπές με τον καλό της και είναι μακρυά απο την δουλειά,περπατάει αεράτη,χαζεύει βιτρίνες,τραβάει φωτό,σου χαμογελάει και φυσικά ως ανικανοποίητη που είναι απ'τη φύση της...αρχίζει και ζητάει! τι περιμένατε εξάλλου,ρομαντζάδες?
![]()
Ben Okri
Ben Okri
Ben Okri
Ben Okri