Δε χρειάζεται να σε τρελλάνω,τα'χει μπλέξει μόνος σου!
Κοίτα το λινκ του nassosxvlbros... περί φυγοκέντρου.
Κάνε κλικ εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%...B1%CE%BC%CE%B7
Αυτό που νιώθεις στο κουτί ΔΕΝ είναι φυγόκεντρος,είναι το αποτέλεσμα της αδράνειας του σώματος τους επιβάτη πάνω στο κάθισμα υτου αυτοκινήτου!Έλεος πια!Δε σε σπρώχνει καμμιά δύναμη πάνω στο κάθισμα,απλά πρώτα στρίβει το αυτοκίνητο και ελάχιστα μετά,λόγω αδράνειας, συμπαρασύρει το σώμα μέσω του καθίσματος.
Καμμιά δύναμη δε σε τραβάει προς τα έξω.
Αν το κάθισμα δεν είναι μπάκετ θα καταλάβεις τη διαφορά.
Στα περί ελαστικού είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο να βρεις τύπο που να σου βγάζει ακριβώς την παραμόρφωση διότι είναι ένα σωρό παράγοντες:
1)θερμοκρασία που αναπτύσσεται.Εξαρτάται από οδόστρωμα,θερμοκρασία οδοστρώματος,βάρος μοτό και αναβάτη,τυχόν αεροδυναμική πίεση από φέρινγκ,ένα σωρό.Μόνο πειραματικά σε σήραγγα βρίσκεται.
2)βάρος μοτό και αναβάτη
3)Χάραξη ελαστικού και σκληρότητα σκελετού του
Άλλο δεν εξηγώ,αγνοείς βασικά πράγματα φυσικής,δεν έχει νόημα...
Είσαι πολύ απόλυτος και σίγουρος...
Εγώ σου λέω ΝΑΙ. Με περισσότερα χλμ θα μπεις στη στροφή μ' ενα μηχανάκι που τα μπροστινά του μόνο κάνουν όσο δύο F4, διαφορετικά θα ανοίξεις το γκάζι, με άλλους ρυθμούς θ' ανεβάσεις χλμ μ' ενα μηχανάκι με 80 άλογα παραπάνω, θα φρενάρεις πολύ πιο μετά απο εκεί που φρενάρεις τώρα κλπ κλπ...
Δεν είναι μαλάκες οι οδηγοί αγώνων που ψάχνουν την λεπτομέρεια και θέλουν όσο πιο δυνατά (για την κατηγορία που τρέχουν) και καλοστημένα μοτοσακά. Σκέψου το λίγο.. καλά θα ήταν να μην ακυρώνεις το σύμπαν επειδή σ' εβαλαν στο κόκκινο γκρουπ. Κι άλλοι έχουμε μπει.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
ελα φιλε τσεκαρε εδω και ασε τις θεωρειες τι οποιες ειναι και συνθετο να μου τις εξηγησεις.
δες στο 00:38.
http://www.youtube.com/watch?v=eeOjkuICMAs
γιατι το λαστιχο γινεται ετσι?
εχει υπαρξιακα και αισθανεται οτι θα γινει ετσι?
τελος παντων ακομα και να μην συμβαινει αυτο που λεω αλλα ακομα και να συμβαινει αυτο που λες.
το ανεφερες σαν κατι που παιζει και μαλιστα μεγαλο ρολο στην θεωριτικη ταχυτητα.
εχεις διαβασει καπου καποια ερευνα,δει καποιο πειραμα??
η μπορει να ειναι μια σκατουλα στον ωκεανο?
εγω αν θες σου μετραω και την περιμετρο με το ελαστικο 10 πσι κατω για να την κανω να βγει μικροτερη και να μειωσω το σφαλμα ωστε τα αποτελεσματα να ειναι προς την απαισιοδοξη πλευρα..
Προ radial ελαστικών η παραμόρφωση ήταν πραγματικά μεγάλο θέμα και έπαιζε τεράστιο ρόλο.
Η διάμετρος μεγάλωνε αρκετά, αλλα το χειρότερο ήταν οτι η επιφάνεια επαφής με τον δρόμο μειωνόταν αντίστοιχα.
Με τα radial το φαινόμενο εχει μειωθεί δραστικα.
Τωρα βέβαια δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς προσπαθεί να αποδείξει ο ένας η ο άλλος, αλλά λάβετε υπ όψιν οτι τα στροφόμετρα ειναι αλλού γι αλλού ακριβώς όπως και τα κοντέρ.![]()
sapila racing team
bimota SB6 1995
Hornet 900 2005
Yamaha SR500 1981
BMW R75/6 1975
BMW R26 1957
τρείς λαλούν κ δυό χορεύουν!!! οκ άποψη σας...άποψη μας όσοι συμφωνούν μαζί μου χαίρετε!!!
Όπως είπα,απ'τη στιγμή που αγνοείς βασικά πράγματα φυσικής και το χειρότερο δε λες να τα καταλάβεις-ή τουλάχιστον να μην επιμένεις σε λανθασμένα πράγματα-δεν έχει νόημα να εξηγούμε λεπτομέρειες,πόσο μάλλον να σου στέλνω λινκ για βιβλία και πειράματα.
Πρώτα μαθαίνεις να περπατάς και μετά να τρέχεις...έστω και με cbrf4!
Yγ:ΚΑΜΜΙΑ σχέση αυτά που γίνονται στο βίντεο με αυτό που παθαίνει λάστιχο μοτοσυκλέτας με 250 χαω ενώ τρώει το ζόρι απ'το βάρος και τη θερμοκρασία λόγω τριβής με άσφαλτο,το πείραμα είναι πανάσχετο.
Τελευταία τροποποίηση από kostaspetrou; 22/11/2012 στις 12:12.
Προσωπικά προσπαθώ να δείξω ότι κάποια πράγματα ΔΕΝ προσομοιώνονται ούτε εκτιμώνται με υποθέσεις(gearing commander κλπ) χωρίς πράξη.Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι που μαθηματικό μοντέλο δεν υπάρχει ώστε να τις υπολογίσουμε από πριν.
Σωστό για τα radial και το σφάλμα οργάνων.
gps δεν εχετε? τι σο συζητατε? εξαλλου υπαρχει θεμα για τελικη.. ας το κανει καποιος γιατι με τοση κουβεντα θα ξαναλλαξω ζελατινα και θα παω να με μετρησω. εχω και gps. αμαν... (ζελατινα γιατι η παρουσα ειναι κατραμι και αν κρυφτεις δεν βλεπεις οποτε δεν κρυβεσαι.)
φιλε μου αν θες να πεισεις οποιοδηποτε σκεπτομενο ατομο ασε τα σαπια και εξηγησε αυτο που ξερεις.
το βαρος της μηχανης το εχει και οταν ειναι παρκαρισμενη να πουμε.
το παραδειγμα που σου εδωσα ειναι για να καταλαβεις με βιντεο που ειναι πιο ευπεπτο απο τα πολλα λογια οτι η δυναμη που αναφερθηκα εχει ως αποτελεσμα το να μεγαλωσει η διαμετρος του ελαστικου.(εστω και λιγο)
συμβαινει ακομα και στο σωμα μου μεσα στην στροφη να εχει την ταση να παραμορφωθει μακρυα απο το κεντρο της στροφης.
και ακομα και αν το εμποδιζουν τα λινα να μεγαλωσει σιγουρα θα γινει πιο αποτομη η κορωνα του αρα και η διαμετρος του.
τελος μιλησα και ειπα κατι απλο.
λες οτι θα επηρεασει το θεωρητικο μοντελο της τελικης ταχυτητας και μαλιστα κατα πολυ.
και μαλιστα ειναι ο μονος "ελαστικος" παραγοντας (εκτος απο το σφαλμα στο στροφομετρο που το ανεφερα πιο πριν αν θυμαμαι καλα) στο μοντελο.ολα τα αλλα ειναι γραναζια.εκτος και αν παραμορφωνονται και αυτα.
πρεπει να υπαρχει κατι που θα βγαλει το θεωρητικο μοντελο αυτο σκαρτο η μου φαινεται?
μην μου λες για βαρος και δυναμεις αν ξερεις κατι η εχεις αντιληφθει κατι πρεπει να "το εχεις" καλα για να το λες.
μιλα ειτε με αριθμους ειτε με οπτικοακουστικο υλικο ειτε με κατι διαφορετικο του οτι "το λαστιχο στα 250 παραμορφωνεται"...
ναι και η γη γυριζει.
παμε και κατι αλλο που προκυπτει απο ΑΠΛΗ λογικη και σκεψη.
το λαστιχο που φορανε τα 600ρακια ειναι συνηθως το ιδιο που φορανε τα 1000ρακια ενιοτε 1300 τουρμπο με 300-400hp
και τελικες 300-350 μην σου και και 450++ http://www.youtube.com/watch?v=5BT2J...eature=related
αλλα αστα αυτα τα extreme. ενα απλο στοκ μπουσα.300ριζει.
και μπορω ανετα να φοραω τα λαστιχακια του.
αν το μπουσα στα 300 δεν εχει κανενα θεμα τα 250 τα δικα μου ειναι βολτα στο παρκο.
καθε εξαρτημα φτιαχνεται να αντεχει για την χρηση που προοριζετται και τα ορια του να ειναι πολυ κατω απο αυτα που θα δει ποτε. αλλιως θα βλεπες παπακια στην εθνικη με 110 κ ενα λαστιχο απο πισω παραμορφωμενο σαν τη μαπα του κουασιμοδου (excuse me κουασιμοδε).
τελος αν ξερεις κατι σιγουρα πες το και σε μας γτ αν δεν εξηγησεις εγω και ολοι που σε διαβαζουν θα υποθεσουν οτι απλα αναπαραγεις κτ που ακουσες σε καμια καφετεριοσυζητηση.
εγω οτι εχω πει ως τωρα ειναι οντως εικασιες βασισμενες σε απλη κοινη λογικη. εκτιθεμαι οπως λες επιμενοντας σκοπιμα να υποστηριζω την αποψη που θεωρω απολυτως λογικη για το συγκεκριμενο θεμα γτ ειμαι διατεθειμενος να μαθω την αληθεια και θεωρω οτι εσυ υπαρχει μια πιθανοτητα να ξερεις κτ που δεν ξερω και θελω να το μαθω.