...ενώ διαγράφουμε μια στροφή, η τροχιά μας ανοίγει;
Ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων που συμβαίνουν και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;
Δε μιλάω για οριακές καταστάσεις όπου θα φάμε low side...
...ενώ διαγράφουμε μια στροφή, η τροχιά μας ανοίγει;
Ποια είναι η αλληλουχία των γεγονότων που συμβαίνουν και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα;
Δε μιλάω για οριακές καταστάσεις όπου θα φάμε low side...
Κλείνοντας το γκρίπ στην ουσία αφήνουμε την μηχανή να κάνει αυτό που μόνο ξέρει....να σηκωθεί όρθια και να συνεχίσει ευθεία.(γυροσκοπικό φαινόμενο)
Στην ουσία το low side το τρώμε γιατί έχουμε μέν κλείσει το γκάζι αλλά πιέζουμε να μείνει υπό κλίση η μηχανή με τα clipons η καρατιμόνα και από μηδενικό γκάζι που δέν Ζπρώχνει ο πίσω τροχός τον μπροστά,χάνει την πρόσφυση λόγω κλίσης και πέφτουμε.(απλό? όχι και τόσο)
Τα επόμενα από τους ειδικούς.
Keep spamming!!!:a13:
Αδράνεια, σε κυκλική κίνηση ονομάζεται φυγόκεντρος. Αν το αφήσεις θα συνεχίσει την πορεία του. Η αρχή της αδράνειας: τα σώματα χωρίς την επίδραση εξωτερικής δύναμης τείνουν να διατηρούν την πορεία τους, αν είναι δυνατόν σε ευθύγραμμη κίνηση. Γι αυτό και σηκώνεται η μηχανή, θέλει να πάει ευθεία.
Με το γκάζι βοηθάς την συνισταμένη δύναμη που δεν είναι μόνο προς τα μπροστά αλλά και προς το εσωτερικό της στροφής. Αυτή ουσιαστικά σε ωθεί προς την έξοδο.
Όχι μόνο ανοίγει η τροχιά μας, αλλά συνήθως η μοτοσυκλέτα εμφανίζει και την τάση να «σηκωθεί». Εννοώ να μειώσει την κλίση της και όχι να κάνει σούζα φυσικά.
Κλείνοντας το γκάζι, αυτό που συμβαίνει είναι η μεταφορά βάρους μπροστά.
Κάτι που υποθέτω πως σημαίνει μεταξύ άλλων δύο πράγματα:
- Η πρόσφυση του μπροστινού ναι μεν δεν χάνεται (είπαμε δεν μιλάμε για οριακές καταστάσεις), αλλά όπως ξέρουμε πρακτικά πλάγια πρόσφυση ενός ελαστικού δεν σημαίνει αυστηρή κίνηση πάνω σε ράγες, αλλά συνεχή ολίσθησή του προς το εξωτερικό της στροφής, κάτι στο οποίο βοηθάει και το ότι το ελαστικό δεν είναι ακίνητο, αλλά κυλάει στο δρόμο. Αυτό συμβαίνει και στα δύο ελαστικά φυσικά κατά τη διάρκεια μιας στροφής, αυξάνοντας όμως το βάρος στο μπροστινό μέρος (και παράλληλα μειώνοντάς το στο πίσω), μειώνουμε αυτή την τάση πλάγιας ολίσθησης στο πίσω μέρος ενώ την αυξάνουμε μπροστά, με αποτέλεσμα να ανοίγει η τροχιά.
- Το ελαστικό κατά την κίνηση δεν έχει ακριβώς το καμπύλο σχήμα που έχει ενώ είναι ακίνητο, αλλά παραμορφώνεται εκεί που ακουμπάει στο δρόμο λόγω πίεσης. Αυξάνοντας την πίεση στο μπροστινό (μεταφορά βάρους μπροστά λόγω κλεισίματος γκαζιού), αυτό που γίνεται είναι το ότι το εμπρός λάστιχο παραμορφώνεται λίγο περισσότερο. φυσικά το ελαστικό έχει την τάση να θέλει να επανέλθει στο αρχικό σχήμα του. Η τάση όμως αυτή είναι μεγαλύτερη όσο μεταφερόμαστε προς τα πλαϊνά του ελαστικού, γιατί ενώ η αύξηση της παραμόρφωσης είναι ίδια παντού (αν η αύξηση του βάρους παραμορφώσει ακόμη 2 χιλιοστά το λάστιχο, αυτά τα 2 χιλιοστά θα αφορούν και το κομμάτι προς την κορυφή της κορώνας και το κομμάτι προς τα πλαϊνά ισόποσα), η τάση του ελαστικού να επανέλθει στο αρχικό σχήμα του είναι μεγαλύτερη στα πλαϊνά από ότι στο κέντρο λόγω του ότι εκεί το λάστιχο είναι πιο άκαμπτο (πχ είναι ευκολότερο να πιέσεις προς τα μέσα το λάστιχο με το δάχτυλα στην κορυφή της κορώνας παρά κοντά στα πλαϊνά του). Αυτό σημαίνει πως υπάρχει η τάση να αυξηθεί η διάμετρος του μπροστινού στο εσωτερικό της στροφής, οπότε και μειώνεται η γωνία του «κώνου» που μας κάνει να στρίβουμε (με αποτέλεσμα να στρίβουμε λιγότερο άρα να ανοίγει η τροχιά), αλλά και η μοτοσυκλέτα να έχει την τάση να «σηκώσει» το εσωτερικό μέρος της, άρα να μειώσει την κλίση της.
Αυτά παρότι συμβαίνουν πάντα, δεν είναι πάντα παρατηρήσιμα, γιατί είτε κινούμαστε πολύ αργά/με μικρές κλίσεις οπότε όλες αυτές οι αλλαγές είναι σχεδόν αμελητέες, είτε κινούμαστε σε ρυθμούς βόλτας όπου όλα αυτά αντισταθμίζονται εύκολα με το τιμόνι οπότε δεν μας απασχολούν.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
γιατί κλείνοντας γκάζι δεν έχουμε τη διαχείρηση του κινητήρα (γκάζι) και απλά μας "σπρώχνει" κι άλλο η αδράνεια του κινητήρα με το βάρος του μη έχοντας φορτίο να διαχειριστείς.
Στην αντίθετη περίπτωση με τη σωστή ταχύτητα στο κιβώτιο του κινητήρα="μία κάτω" στην καθομιλουμένη αργκό μας, η διαχείρηση του γκαζιού και ακόμα καλύτερα ελαφρώς ανοιγόμενου σε κρατάει στη γραμμή σου και πολλές φορές, ανάλογα με τη γεωμετρία της μηχανής, σου κλείνει και γραμμή.
Η μοτό οδηγείται με τον πίσω τροχό και αυτός είναι που καθορίζει την πορεία μας.
Ένας γενικός σωστός κανόνας είναι: φρέναρε νωρίτερα βάλε τη σωστή ταχύτητα, διαχειρήσου το γκάζι σωστά, ίσιωσε γρήγορα ανοίγοντας το γκάζι και φύγε.
Σε αυτό που αναφέρεις το μόνο που μπορείς να κάνεις για να κλείσεις την τροχιά σου είναι να δουλέψεις το πίσω φρένο.
Πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί κάποτε μπορεί και να συμβεί!
Γιατι μειωνεται η ταχυτητα, οποτε η ακτινα στροφης αλλαζει και μαζι με αυτην και η κλιση της μηχανης.
Λιγο πιο αναλυτικα, υπαρχει ενας και μονο ενας συνδυασμος μεταξυ ταχυητας, κλισης μηχανης και ακτινας στροφης, που να ικανοποιει τις συνθηκες ισορροπιας (που αντιστοιχουν στην κεντρομολο δυναμη). Αν αλλαξει μια απο αυτες τις τρεις παραμετρους, το οχημα αναλαμβανει αυτοματα την ευσταθη τροχια που αντιστοιχει στις νεες παραμετρους.
ΥΓ τα δικυκλα ειναι (φτιαγμενα ωστε να ειναι) ενδογενως ευσταθη οχηματα, οποτε τεινουν να ακολουθησουν ευσταθεις τροχιες χωρις την παρεμβαση του αναβατη.
Τελευταία τροποποίηση από DrBig; 18/12/2012 στις 09:31.
Ολα περναν αλλα αφηνουν τρυπα.
To νου σας![]()
moto.gr on Instagram: https://www.instagram.com/motogrforum/
moto.gr on Facebook: https://www.facebook.com/groups/1800...3?locale=el_GR
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια
Οδηγήστε έξυπνα και με ασφάλεια 2
Εγώ σκεφτόμουν κάτι προς το παρακάτω:
Φορτίζεται ο εμπρός τροχός με αποτέλεσμα να παραμορφώνεται.
Η παραμόρφωση αυτή αυξάνει την επιφάνεια του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.
Η αυξημένη επαφή του ελαστικού με το οδόστρωμα σε συνδυασμό με την παραμόρφωση ουσιαστικά ...
Συμπληρώστε τις τελίτσες.