Το θέμα έχει να κάνει με την οδήγηση της μοτοσυκλέτας. Ο τρόπος, η τεχνική, η φιλοσοφία πίσω από αυτήν, δεν αλλάζει ανάλογα με το πού κινούμαστε.
Think faster than you ride
Αλλα σκεφτεσαι να κανεις στην πιστα και αλλα πρεπει να εχεις στο νου σου στο δρομο. Αν πας να κανεις εξασκηση στο δρομο....φωναζεις " γαμωτ, γαμωτ, γαμωτ, γαμωτ"....
Και ο αναβατης με φουλ εξοπλισμο δεν ειναι το ιδιο με τον αναβατη με το τζην. Αυτο δε φορανε οι περισσοτεροι στις βολτες?
Και στο δρόμο και στην πίστα. Στη πίστα πάνε 2 είδη αναβατών. Οι αγωνιζόμενοι κι οι χομπίστες.. Για τους αγωνιζόμενους, δεν θ' αναφερθούμε εδώ.
Οι χομπίστες όμως βρίσκονται και στο δρόμο και στην πίστα και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
1. Ασχετοι (Ο Μανιτού που λέγαμε)
2. Γνώστες θεωρίας
Όσοι γνωρίζουν κάποια πράγματα, θα θέλουν να τα δοκιμάσουν.. ένα ένα και σιγά σιγά.. Όσοι δεν ξέρουν, μπάινουν μέσα κι ό,τι γίνει... Οι παγκόσμιοι των 5 ηπείρων.. Οι τούμπες είναι συχνό φαινόμενο.. Το ίδιο και στο δρόμο. Δεν λέω ότι όποιος δεν έχει κανει μαθήματα είναι αργός... το αντίθετο μάλιστα. Κάποτε πήγα βόλτα με μια παρέα (άγνωστοι όλοι τότε σε μένα) κι έτρεμα σαν το φύλλο όταν γυρίσαμε πίσω (χωρίς ν' ανοίξει μύτη).
Όταν δεν ξέρεις όμως ούτε τα βασικά τότε κινδυνεύεις. Μην κάνετε σαν μικρά παιδιά. Η γνώση είναι δύναμη. Το ότι το μηχανάκι μας συγχωρεί πολλές από τις μαλ@κίες που κάνουμε και το βιάζουμε δεν σημαίνει ότι δεν ειμαστε και τυχεροί.. αλλά κάποτε αυτό τελειώνει.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Για να μας βάλω πιο κοντά στο πνεύμα του θέματος...
Ας φανταστούμε το εξής σενάριο:
Έχουμε ένα παιδάκι έξι χρονών που μαθαίνει να οδηγάει με ένα μίνι-μότο αποκλειστικά σε πίστα. Δεν βγαίνει ποτέ σε δρόμο. Ούτε καν με ποδήλατο. Το παιδάκι αυτό λοιπόν έχει ήδη γίνει 25 χρονών και από τα έξι του ασχολείται με την αγωνιστική και μόνο μοτοσυκλέτα. Έχει παρακολουθήσει καμιά δεκαριά σχολεία, έχει διαβάσει ότι σχετικό βιβλίο υπάρχει, έχει τρέξει και διαπρέψει σε πάρα πολλούς αγώνες, είναι τέλειος χειριστής της μοτοσυκλέτας. Σε δημόσιο δρόμο όμως δεν έχει οδηγήσει ποτέ του!
Από την άλλη μεριά έχουμε έναν διαφορετικό αναβάτη. Έχει αλλάξει καμιά δεκαριά μηχανάκια, κι έχει γράψει 500.000 χιλιόμετρα σε ποικίλες συνθήκες. Από τουρισμό ανά τον κόσμο μέχρι καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά του και στη βόλτα του. Έχει δει πολλά να συμβαίνουν στο δρόμο, έχει αποφύγει ουκ ολίγα ατυχήματα κι έχει εμπλακεί επίσης σε αρκετά. Δεν έχει παρακολουθήσει κανένα εξειδικευμένο σχολείο οδήγησης ούτε καν έχει μπει ποτέ σε πίστα. Ικανότητες χειρισμού στο μέσο όρο.
Ποιος από τους δύο αναβάτες νομίζετε θα έχει τον μικρότερο χρόνο αντίληψης και επεξεργασίας ενός ερεθίσματος; Δηλαδή, ποιος είναι αυτός που θα αντιληφθεί πιο γρήγορα ένα παιδάκι που πετάχτηκε στο δρόμο και θα πάρει πιο γρήγορα την κατάλληλη απόφαση να ενεργήσει;
Αυτός που δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε δημόσιο δρόμο, ή εκείνος που έχει δει εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις; Σωστά. Ο δεύτερος -ο έμπειρος- θα έχει τον μικρότερο χρόνο αντίληψης.
Στο ίδιο σενάριο, με τους ίδιους αναβάτες. Ποιος θα έχει τον μικρότερο χρόνο εφαρμογής της όποιας απόφασης έχει λάβει; Ποιος θα φρενάρει πιο γρήγορα; Ποιος θα πραγματοποιήσει τον κατάλληλο ελιγμό ποιο γρήγορα; Αυτός που από τα έξι του οδηγάει στα όρια μέσα στις πίστες και έχει εκπαιδευτεί, ή εκείνος που δεν ξέρει καν ποια είναι τα όρια της μηχανής του; Και πάλι σωστά. Ο πρώτος -ο εκπαιδευμένος- θα ενεργήσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.
Ανακεφαλαιώνοντας, ο πιο έμπειρος θα αντιληφθεί και επεξεργαστεί πιο γρήγορα το όποιο ερέθισμα. Θα λάβει πιο γρήγορα την κατάλληλη απόφαση χειρισμού σε σχέση με τον άπειρο. Ο πιο ικανός όμως, θα εφαρμόσει στην πράξη πιο γρήγορα την απόφαση χειρισμού που έχει πάρει, από τον λιγότερο ικανό.
Αν αυτοί οι δύο αναβάτες ήταν ένας έχοντας τα πλεονεκτήματα και των δύο; Δηλαδή ΚΑΙ εμπειρία ΚΑΙ ικανότητα;
Think faster than you ride
Δε μιλάμε για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, αλλά καθαρά για τον χειρισμό της μηχανής. Επιμένω, ο χειρισμός είναι ένας. Με τον ίδιο τρόπο φρενάρει -επιταχύνει- στρίβει το μηχανάκι είτε στον δρόμο είτε στην πίστα. Γνωρίζοντας τι "αρέσει" στο μηχανάκι και τι όχι, είναι μια καλή βάση για να προχωρήσουμε παραπάνω.
Think faster than you ride
Εχω ποδηλατο και παω μεχρι τις κουνιες της γειτονιας....μεχρι εκει με αφηνει η μαμα μου....
Αντε και για καμια σοκολατα στο περιπτερο...
Τα υπεροπτικα σχολια δεν εχουν βοηθησει σε καμια συζητηση..ποτε ομως...ουτε το να μειωνεις τους αλλους...
Επιμενω οτι δρομος και πιστα ΔΕΝ ειναι το ιδιο...
Για οδηγηση μοτο μιλαμε παντα και κοινα υπαρχουν...αλλα π.χ. δεν εχει νταλικες στην πιστα...ή τρακτερ...ναι?
Αλλη ασφαλτο εχει η πιστα και αλλη οι ελληνικοι κωλοδρομοι ενω και τα λαστιχα που φοραμε σε πιστα και εκτος ειναι διαφορετικα, οποτε ο συνδιασμος των δυο αμεσως δημιουργει μεγαλη αποκλιση στην προσφυση..
Επισης στον δρομο προσπαθεις να οδηγησεις κανοντας σφηνες, προσεχοντας μην πεταχτει κανενας πεζος - αμαξι απο το πουθενα, να κοιτας καθρεφτες μην σου 'ρθει κανεις απο πισω, να αποφευγεις τις λακουβες και να προσεχεις ποτε η ασφαλτος ειναι "γυαλι" και ποτε καλη για να μην πατησεις περισσοτερο φρενο απο οσο χρειαζετε.. Ολα αυτα απαιτουν μεγαλυτερη προσοχη και ετοιμοτητα..
Αντιθετα στην πιστα το μονο που εχεις να κανεις ειναι να πας οσο πιο γρηγορα μπορεις, εχοντας απο κατω σου πολυ καλυτερη ασφαλτο (και συνηθως) καλυτερα ελαστικα και με την μεγαλυτερη δυνατη ασφαλεια που μπορεις να εχεις σε περιπτωση πτωσης..
Και ναι μιλαμε για εκπαιδευση πανω στον χειρισμο της μοτοσυκλετας ομως αυτο μεταβαλετε αναλογα τις συνθηκες που επικρατουν, οποτε πιστευω πως αλλο η οδογηση στην πιστα και αλλο στον δρομο..
TO AVOID HELL-MET ALWAYS WEAR HELMET
GO AT LEAST ONCE A YEAR TO A PLACE YOU HAVE NEVER BEEN BEFORE!
Σωστά.
Σωστά.
Λάθος. Προαφνώς δεν έχεις μπει ποτέ σε πίστα ή αν έχεις μπει, μπήκες για λάθος λόγο.
Το να μαθεις να οδηγείς με ασφάλεια κι ακρίβεια αυτό το ρημάδι που καβαλάς είναι προϋπόθεση για ΟΛΑ τα παραπάνω που κάνουμε έσα στην πόλη, στο βουνό κλπ.
Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν.
Στο δρόμο έχει χρειαστεί να πιέσω το εξωτερικό μαρσπιέ εξαιρετικά λίγες φορές. Κι αυτό διότι φροντίζω να έχω πάντα περίσσευμα πρόσφυσης. Οπότε "δεν μου χρειάζεται" η παραπάνω τεχνική. Επίσης, ακόμα λιγότερες φορές χρειάστηκε να χαμηλώσω το κέντρο βάρους ώστε να κρατηθώ στο ρεύμα κυκλοφορίας μου. Κι αυτό διότι φροντίζω να μην το παρακάνω στο δρόμο. Οπότε "δε χρειάζεται να γνωρίζω" τέτοιες τεχνικές.
Να συνεχίσω με άλλα παραδείγματα;
Για να μην αναλωθούμε όμως σε αυτό, ας δεχτούμε ότι μιλάμε για οδήγηση στον δρόμο. (Θα ακολουθήσει άλλο θέμα για οδήγηση στην πίστα)
Η εκπαίδευση. Η γνώση της θεωρίας. Μπορεί να μας βοηθήσει; Μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της εμπειρίας;
Αν ναι, γιατί σνομπάρεται από κάποιους; Αποκλείεται να κάνουμε λάθη στην οδήγησή μας και να μη τα γνωρίζουμε;
Think faster than you ride
Ναι το ξερω οτι δεν ειναι αυτος ο κυριως λογος αλλα αυτος ειναι ουσιαστικα ο σκοπος...Λάθος. Προαφνώς δεν έχεις μπει ποτέ σε πίστα ή αν έχεις μπει, μπήκες για λάθος λόγο.
Οχι δεν εχω μπει...
Δεν διαφωνω καπου.. αλλα πως θα γινει το τελευταιο μονο με θεωρητικες γνωσεις;
TO AVOID HELL-MET ALWAYS WEAR HELMET
GO AT LEAST ONCE A YEAR TO A PLACE YOU HAVE NEVER BEEN BEFORE!