Είχα κυττάξει παλαιότερα. Δεν είναι εύκολο. Έχει καποιες βίδες κρυμμένες, νομίζω. Για να βγάλεις το καπάκι αέρα. Επειτα πρέπει να ταιριάζουν-«κουμπώνουν» οι τρύπες του καπακιού ΕΤΖ 251 με τις τρύπες του πλαισίου SAXON.
Είχα κυττάξει παλαιότερα. Δεν είναι εύκολο. Έχει καποιες βίδες κρυμμένες, νομίζω. Για να βγάλεις το καπάκι αέρα. Επειτα πρέπει να ταιριάζουν-«κουμπώνουν» οι τρύπες του καπακιού ΕΤΖ 251 με τις τρύπες του πλαισίου SAXON.
πρεπει να ειναι καλη φαση για να το κανεις cafe racer αλλα δεν ξερω απο αξιοπιστια τι γινετε μαλλον θα βγει χρυσο στο τελος.......
Από αξιοπιστία, όταν καταφέρεις να το κάνεις να δουλεύει καλά, χωρίς προβλήματα, ύστερα θα σου πάρει χρόνια να ξανασχοληθείς με ο,τιδήποτε εκτός από τα αναλώσιμα! Αυτό ήταν κυρίως πρόβλημα των καινούργιων, που θέλανε μικροβελτιώσεις/μετατροπούλες με το καλημέρα σας, σήμερα που θα πάρεις ΜΖ στην καλύτερη 2ο χέρι, υποτίθεται ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει πράξει ήδη τα δέοντα!
Έτσι μιλάμε για τέρατα αξιοπιστίας...![]()
...το νου σου!!
Φίλοι καλησπέρα από Πάτρα.
Σκέφτηκα να αρχίσουμε ένα καινούριο φάκελλο για τα αγαπημένα μας δίτροχα.
Καλές οι ανταλαγές τεχνικών απόψεων και πολύ βοηθητικές για όποιον θελήσει να ασχοληθει μόνος του με την αγαπημένη του, αλλά νομίζω ότι αυτό που μας έκανε να τα αγαπήσουμε είναι σίγουρα η συμβίωση μαζί τους και οι ιστορίες που έχουμε να πούμε για αυτές.
Γι αυτό κάνω την αρχή, επειδή όπως έχω ήδη πει ο Βαγγέλης ήταν η μοναδική μου μηχανή για πολλα χρόνια και έκανα μαζί του πολλά, μα πάρα πολλά χιλ.
Η μηχανή του χρόνου μας πάει αρκετά πίσω γύρω στο 1995 ή 1996.
Είχαμε φύγει από Πάτρα με την παρέα της Λέσχης μας Αχαική Λέσχη Μοτοσικλέτας (ΑΧ.ΛΕ.ΜΟ) για την Πανελλήνια Συγκέντρωση Μοτοσικλέτας στο κάμπινγκ στο Στόμιο στην κοιλάδα των Τεμπών.
Ναι από Πάτρα Τέμπη με τον Βαγγέλη
Φτάσαμε μία χαρά και πάντα τους σκότιζα ότι τα ΜΖ δεν παθαίνουν τίποτα ότι πάνε παντού όχι σαν τις γιαπωνέζικες βλακείες που αν δεν έχουν κάνει σερβις δεν βγαίνουν από την πόρτα τους και πάλι δεν είσαι σιγουρος ότι θα σε γυρίσουν πίσω.
Όλοι στην παρέα ένοιωθα ότι μου την είχαν στημένη στην γωνία και στην πρώτη μηχανικη ατυχία του βαγγέλη δεν θα με ξέπλενε τίποτα
Η φάση στην συγκέντρωση αποδείχθηκε μούφα κα έτσι αρχίσαμε τις βόλτες.
Φύγαμε από στόμιο κα πήγαμε Μετέωρα,Νάουσα, Έδεσσα, μέχρι και σε ένα από τα τελευταία χωρια πριν την Αλβανία φτάσαμε(Δρυάδες,Δρυμάδες κατι τέτοιο).
Η παρέα είχε μεγαλύτερα μηχανάκια και ο Βαγγέλης πήγαινε τον περισσότερο καιρό ΤΕΖΑ
Στο γυρισμό για Τέμπη μετά από το το χωριό κοντα στην Αλβανία το μηχανάκι άρχισε να συμπεριφέρεται περίεργα
Έκανε σαν να πηδάει δόντι η αλυσσίδα στον πίσω τροχό.
Έκανα ότι μπορούσα για να το κρύψω μέχρι να φτάσουμε αλλά η κατάσταση χειροτέρευε και δεν γινόταν να πάω άλλο.
Κάνω σήμα στους φίλους ότι σταματάω και αυτοί αμέσως με αγαθό βλέμα
με ρωτούν όλο χαρά
Έπαθε κάτι το εργαλείο?:Αυτό που δεν παθαίνει τίποτα?
Εγώ κρατάω χαρακτήρα και τυφλωμένος από τις φωτό που μου τράβαγαν προσπαθώ να τεντώσω αλυσσίδα.
Την τεντώνω όσο μπορώ αλλά μετά από λίγο το πρόβλημα συνέχιζε να υπάρχει.
Οι φίλοι πέρα από την πλάκα μείιωσαν ταχύτητα και όλοι μαζί φτάσαμε στα Τέμπη.
Την άλλη μέρα φεύγαμε για Πάτρα,οπότε λέω στην παρέα φύγετε κανονικά εσεις και εγώ θα έρθω σιγα σιγα.
Είχα προετοιμαστεί να φτάσω βράδυ στην Πάτρα γιατι στο παραμικρο απότομο άνοιγμα του γκαζιου πήδαγε δόντι και δεν πήγαινε καθόλου.
Φορτώνω τα πράγματα βάζω μπροστά το Βαγγέλη που είχε να κουνηθεί από το προηγούμενο απόγευμα που είχαμε φτάσει και ξεκινάω σιγά σιγά.
Αλλά στο πρώτο άνοιγμα του γκαζιού το μηχανάκι πήγαινε ΤΕΛΕΙΑ
Δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα
Γύρισα Πάτρα ΑΕΡΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κυκλοφόρισα και μία ολόκληρη εβδομάδα και πρόβλημα κανένα.
Το σκ που ακολούθησε όπως πάντα είχε περιποίηση Βαγγέλη με ροκ μουσική και μπύρες.
Αρχισα κανονικά την συντήρηση από μπροστα και όταν έφτασα στον πίσω τροχό και προσπάθησα να τον βγάλω για το τακτικό του καθάρισμα ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!
Σιγά σιγά και με υπομονή βγήκε και αποκαλύφθηκε το μυστήριο
Όπως γνωρίζουν οι ΜΖτόβιοι εσωτερικά ο πίσω τροχός έχει ένα σινεμπλοκ που πιάνουν τα αυτια του τροχου και γυρίζει ο τροχός.
Λοιπόν το σινεμπλοκ από τις ΤΕΖΕΣ είχε ΛΙΩΣΕΙΝΑΙ ΛΙΩΣΕΙ γι αυτό και έκανε ότι πηδαει δόντι και γι αυτό δεν βοήθησε πολύ το τέντωμα της αλυσσίδας.
Αλλά επειδή δεν το κούνησα όλο το απόγευμα κρύωσε έγινε ένα σωμα με τα αυτιά του τροχου και την άλλη μέρα δούλευε ΤΕΛΕΙΑ και γύρισα μία χαρά στην Πάτρα.
Μου έφυγε η ψυχή να το καθαρίσω από τα αυτιά, πήρα καινουριο σινεμπλοκ και όλα οκ!!!!!!!!!!!!!
ΜΖ το μεγαλείο σου!!!!!!!!!!!!!![]()
Καλημέρα στους μεζεδόβιους από τη Μυτιλήνη!
Παναγιώτη, πολύ ωραία η ιστορία σου και μόνο όποιος έχει οδηγήσει ΜΖ μπορεί να καταλάβει ότι τέτοια "προοβλήματα" που τελικά λύνονται από μόνα τους είναι χαρακτηριστικό των ΜεΖέδων, οι οποίοι μας κάνουν να βλαστημάμε και λίγο καιρό μετά να το θυμόμαστε και να γελάμε! Μιλάμε για μηχανάκια με προσωπικότητα, αυτό είναι αλήθεια!
Σημειωτέον ότι οποιοδήποτε άλλο 250άρι με τη χρήση που λες ότι έκανες και με όλα αυτά τα χμ σε τόσο μικρό διάστημα, θα χρειαζόταν κατέβασμα κινητήρα, στην καλύτερη!!
Λοιπόν, πίσω στο 1995 κι εγώ, ακόμη δεν είχα δικό μου μηχανάκι, φοιτητής γαρ, κι "έπαιζα" με κάτι παπιά και μια απίθανη βέσπα 200άρα φίλων... τον Ιούλιο λοιπόν, έχουμε μαζευτεί φοιτητοπαρέα για πανεπιστημιακή ανασκαφή (αρχαιολόγοι, εξ ου και τα γούστα μου στα 2τροχα) στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας! Ένας από τους φίλους (βούλγαρος, σπούδαζε στην Αθήνα), είχε κατέβει φορτωμένος από τη Σόφια με ΜεΖέ ΕΤΖ 250 και είχε στείλει κι ένα σιμσονάκι με φορτωτική, με το τρένο! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έλεγε "το μηχανάκι" για το σίμσον και "η μηχανή" για τον ΜεΖέ!!
Το σίμσον ήταν σε ένα απαίσιο μουσταρδί εργοστασιακό χρώμα και το βλέπαμε και γελάγαμε, το κινούσε μέσα στο χωριό που μέναμε και πριιι πριιιιιιιιιιιιιι χάλαγε τον κόσμο και ντουμάνιαζε τριγύρω, εμείς πεθαίναμε στο γέλιο! Τότε είχα σκεφτεί "πώς μπορεί να κυκλοφορούν τόσο χαζά και κακόγουστα μηχανάκια", σήμερα είμαι ευτυχής κάτοχος ενός από αυτά και καραγουστάρω!!
Όσο για τον ΜεΖέ, μας φαινόταν όμορφος, όμως υπήρχε τότε μια τάση περιφρόνησης προς τους ΜεΖέδες, λόγω του ότι όλοι θαυμάζαμε τα γιαπωνέζικα της εποχής, αλλά κυρίως λόγω του ότι κανείς δεν είχε καβαλήσει τέτοιο μηχανάκι για να δει περί τίνος πρόκειται!
Περιττό να πω ότι κάναμε ένα σωρό βόλτες με τον ΜεΖέ, όπου λίαν συντόμως αποκαταστάθηκε η φήμη του και γουστάραμε όλοι οι πιτσιρικάδες! Δε θα ξεχάσω βόλτα σε κοντινή εξοχή, με 3 μαντραχαλάδες τρικάβαλο, σε ίσιο και φαρδύ χωματόδρομο, όπου ο φίλος γκάζωσε κάποια στιγμή για πλάκα και είδαμε 120χαω κοντερίσια! Από τη μια τα κάναμε πάνω μας, από την άλλη μείναμε μ@λ@κες με αυτό το "ταπεινό" μηχανάκι, που δε μάσαγε τίποτα! Βέβαια, τότε ο ΜεΖές ήταν καινούργιος και καθόλου ταλαιπωρημένος, αλλά και σήμερα (δεν ξέρω τι απέγινε, χαθήκαμε πια με την παλιοπαρέα), αν κυκλοφορεί ακόμη, το ίδιο θα πηγαίνει!! Απίστευτη αίσθηση... τότε ήταν που είπα από μέσα μου ότι θα γούσταρα να είχα κι εγώ ένα από δαύτα!!
Και να που ήρθε η ώρα, πριν από τριάμισι χρόνια, έφαγα φλασιά και είπα να κοιτάξω στις αγγελίες μήπως βρω κανένα σε καλή τιμή, να το χτυπήσω για συναισθηματικούς λόγους! Ήδη είχα άλλα 2 γιαπωνεζάκια τότε, αλλά μια και παίζανε κάτι φραγκάκια στην άκρη (τότε υπήρχαν ακόμη), είπα να τριτώσω το κακό με τον ΜεΖέ! Έψαχνα για 250 και μάλιστα ασημένιο, όπως αυτό του φίλου κι είχα ψιλοαπογοητευτεί με τα χρέπια που συναντούσα, όταν έπεσα πάνω στο 251 μου! Δεν περίμενα να βρω ΜΖ σε τόσο καλή κατάσταση μετά από 20 χρόνια, κι όμως... έτσι, κι ενώ είπα ότι θα το πάρω για πλάκα, να κάνω μερικές βόλτες να θυμηθώ τα νιάτα μου και μετά να το ξαναδώσω, κατέληξα να το λατρέψω και να το έχω ως βασικό μέσο μετακίνησης όταν κατεβαίνω Αθήνα στις διακοπές από το νησί! Και πού δε με πηγαίνει..!! Πέρυσι έκανα καλοκαιρινές διακοπές στα νησάκια του Σαρωνικού δικάβαλος, φέτος το Πάσχα ανέβηκα στην Ευρυτανία δικάβαλος και φορτωμένος, μέσα στην πόλη λειτουργεί ως super παπί και δεν έχει βγάλει κιχ!
Για κάνα χρόνο είχε θεματάκια με τα ηλεκτρικά του, αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε πατάτα του "ειδικού" γνωστού-άγνωστου καλλιτέχνη μάστορα και όχι στο μηχανάκι! Αφού μετά από γκρίνιες και δική μου ταλαιπωρία τακτοποιήθηκε αυτό το θέμα, ο ΜεΖές μου ζει και βασιλεύει και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μαζί πολλά ακόμη χιλιόμετρα, καλά να είμαστε!
![]()
...το νου σου!!
Αγόρασα την δική μου ΜΖ ΕΤΖ 251e καινούργια το 1989. Κάνενα πρόβλημα δεν είχα ούτε χρειάστηκε να φτιάξω κάποια πράγματα ως πρώτος ιδιοκτήτης. Η ηλεκτρονική βγήκε καλή, κανένα πρόβλημα. Από το 1989 έως το 2010 παρουσίασε μία βλάβη από μόνη της. Έσπασε ο οδηγός-απόληξη πλαϊνού καπακιού συμπλέκτη που συγκρατεί-υποδέχεται το ελατήριο συμπλέκτη.Τα χλμ της είναι άγνωστα πλέον. Μηδένισα κοντέρ γύρω στο 1993 και κάποια στιγμή το είχα αλλάξει τότε επειδή έσπασε λόγω ατυχήματος.
Ο Ρογδάκης την άνοιξε από κάτω και είπε οτι όλα είναι καλά. Αντέχει το σκυλί. Άλλαξε πλαϊνό καπάκι, φλάντζα κινητήρα και ρεγουλατόρο συμπλέκτη που ήταν φθαρμένος.
Φίλοι καλησπέρα.
Όπως έχω ήδη πει,ο Βαγγέλης ήταν από τα άτυχα ΜΖ που κόλλησαν εν κινήσει από την ατυχία της ντίζας της τρόμπας λαδιού.
Όταν τον πήγα στον τότε μάστορα κάπου στα Ιλίσια δεν θυμάμαι το όνομα του-ένας ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ μάστορας,μου είπε,αφού κόλλησε δεν τον κάνουμε τρακοσάρι ?
Εγώ τον ρώτησα πόσο θα πάει-τοτε- η επισκευή να γίνει πάλι μαμά,και πόση η διαφορά να γίνει 300 και πραγματικά ήταν λίγη αλλά και στις δύο περιπτώσεις τσουχτερή για την εποχή.
Να καταλάβετε τον είχα πάρει 258.000 και η επισκευή μου στοιχισε 128.000!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δηλ αποφάσισα να τον κάνω τρακοσαρι με κυλινδροπίστονο MAHLE σφυρίλατο αλλά ήταν το αυθεντικό,και έβαλα και εξατμιση MICRON.
Μετά στρώθηκε ευλαβικά με πολλή προσοχη στις στροφές,με λάδι μίξης CASTROL TTS το υπέρτατο λάδι για τους γνώστες,ακόμα πανάκριβο!!!!!!!!!!!! και ηλεκτρονικό μπουζί!!!!!!!!!!! υπάρχουν ακόμα και αυτό πανάκριβο αλλά τα αξίζει τα λεφτά του.
Όταν τελείωσε το στρώσιμο και ανοιξα κανονικά το μηχανάκι είδα άλλον Βαγγέλη από αυτόν που ήξερα!!!!!!!!!!!!!!!!
Τελική ταχύτητα είχε την ίδια αλλά από ροπή καμία σχέση!!!!!!!!!!!!!!!!
Παντού και όταν λέμε παντού σε σχέση με τους άλλους ΜΖεδες πήγαινα με μία σχεση πάνω!!!!!!!!!!
Τα λέω γιατί αν κάποιος φίλος είναι σε φάση ανακατασκευής και μπορέσει να το βρεί μετά από πολύ ψάξιμο στο ιντερνετ αξίζει!!!!!!!!!!!!!
Αυτό το κυλινδροπίστονο το φόραγαν τα μαμά ΜΖ που είχαν καλάθι και λόγω βάρους ήθελαν περισσότερη ροπή.Όπου το βρειτε αν το βρείτε πάρτε το χωρις ενδοιασμούς.Τα αξίζε τα λεφτά του.
Ακόμα αν μπορειτε να σηκώσετε το οικονομικό βάρος του CASTROL TTS και του ηλεκτρονικού μπουζί επίσης.
Θα δείτε μία καύση και μία απόδοση που δεν θα την πιστεύετε.
...και στον Παναγιώτη και στον Πέτρο!!!
...το νου σου!!
Παγκόσμια (χωρίς πλάκα) πατέντα από φίλο ΜεΖεδόβιο! Εξάτμιση μισή αυθεντική ΜΖ του 251 και μισή Micron, σε αρμονική συνύπαρξη! Δεν έχω ενημερωθεί ακόμη για επιδόσεις, η πατέντα είναι πολύ φρέσκια και περιμένω να ακούσω εντυπώσεις από κοντά!!! Μπράβο στο Νίκο για το μεράκι και την υπομονή του!!! Βλέπω ton Walter Kaaden να χαμογελάει πονηρά από εκεί πάνω....
![]()
![]()
![]()
...το νου σου!!
Πάντως, αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπήρχε micron ολόσωμη για MZ 250.
Τώρα αν ο φίλος έβαλε το σωληνάκι που σημαδεύει το έδαφος ΟΚ.